φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

­­

Το διδακτικό πακέτο της Α' και Β' τάξης αποτελείται από τρία βιβλία που σηματοδοτούν μόνο την αρχή, την εισαγωγή στον κόσμο της τέχνης. Κάθε ενότητά τους αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα. Οι μαθητές σε κάθε ενότητα μπορούν να βρουν περισσότερο υλικό για κάθε καλλιτέχνη και είδος τέχνης και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ανατρέχοντας σε διάφορες πηγές, όπως τα μουσεία, τους διάφορους φορείς, τα βιβλία και τα περιοδικά τέχνης, τις εγκυκλοπαίδειες και το διαδίκτυο.

Η επεξεργασία κάθε θέματος στο βιβλίο του μαθητή βασίζεται στην αξιοποίηση των βιωμάτων και των γνώσεων των παιδιών. Η διάρθρωση κάθε θέματος στηρίζεται σε τρία μέρη:
Φύση (φυσικό περιβάλλον). Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με εικόνες και νοήματα του φυσικού περιβάλλοντος. Με την προσεκτική παρατήρηση επεκτείνουν τη συγκεκριμένη λειτουργία στις καθημερινές τους εικόνες, αντλώντας από αυτές την πληρότητα, τη σοφία και την αρμονία με την οποία λειτουργεί η φύση. Πέρα από το θαυμασμό τους γι' αυτήν αναπτύσσουν το σεβασμό και συνειδητοποιούν την ανάγκη της προστασίας της.
Θέση (δομημένο περιβάλλον). Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις εικόνες του βιβλίου να κατανοήσουν πώς το νόημα του θέματος βρίσκει εφαρμογή σε ό,τι ο άνθρωπος κατασκεύασε για τις πρακτικές και καθημερινές ανάγκες του. Αποκτούν κριτική θέση απέναντι στα ανθρώπινα δημιουργήματα και καλλιεργούν την αισθητική τους.
Τέχνη (έργο τέχνης). Οι μαθητές κατανοούν ότι αυτά που εφαρμόζει και ακολουθεί ο καλλιτέχνης όταν φτιάχνει ένα έργο στηρίζονται σε εμπειρίες αιώνων και σε προσωπικούς εικαστικούς συλλογισμούς που απορρέουν από τη συνεχή παρατήρηση, τη μελέτη της φύσης, τον πειραματισμό. Ανακαλύπτουν ότι η εικόνα της φύσης έχει να μας δώσει πολλούς προβληματισμούς και λύσεις πέρα από την πιστή αντιγραφή της.

­Το περιεχόμενο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

 • Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα μορφικά στοιχεία (σημείο, γραμμή, σχήμα, χρώμα, μορφή), τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία για κάθε δημιουργία. Οι μαθητές θα αντιληφθούν τη σημαντικότητα των στοιχείων αυτών και θα την ανακαλύπτουν σε όλες τις ενότητες και σε όλες τις δημιουργίες.
 • Στη δεύτερη ενότητα οι μαθητές πραγματεύονται θέματα που προέρχονται από την παρατήρηση της φύσης και των φυσικών φαινομένων. Παρατηρούν με προσοχή, προβληματίζονται και δημιουργούν με αφορμή τα θέματα της ενότητας.
 • Η τρίτη ενότητα πραγματεύεται μόνο τις μορφές τέχνης που δεν υπάρχουν στις άλλες ενότητες.
 • Στην τέταρτη ενότητα οι μαθητές προσεγγίζουν καλλιτέχνες και έργα τέχνης.­

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

­

Επιδιώκεται ο μαθητής:

 • ­Να ερευνά και να πειραματίζεται με διάφορα υλικά δημιουργώντας εικαστικά έργα.
 • Να εκφράζει ιδέες, εμπειρίες και συναισθήματα μέσα από τα έργα του.
 • Να αποκτά γνώσεις και πληροφορίες για τις εικαστικές τέχνες.
 • Να ανακαλύπτει ότι η τέχνη είναι σπουδαίος τρόπος έκφρασης.
 • Να χρησιμοποιεί ορολογία, για να εκφράσει τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά του για τα έργα της τέχνης.
 • Να χρησιμοποιεί την τέχνη, για να συμπληρώνει άλλα μαθήματα.
 • Να αναπτύσσει εκτίμηση και ενδιαφέρον για την Τέχνη και επιθυμία να συμμετέχει σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
 • Να αναγνωρίζει βασικά εικαστικά επαγγέλματα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ενότητα Α: Μορφές από γραμμές, σχήματα και χρώματα

­

Όπως το A, το B, το Ε, το Θ, το Π, το P, το Ω και τ' άλλα γράμματα φτιάχνουν λέξεις και οι λέξεις σχηματίζουν προτάσεις, έτσι και η καμπύλη με την ευθεία και τις άλλες γραμμές, παρέα με το τρίγωνο, το τετράγωνο, τον κύκλο και τ' άλλα σχήματα και μαζί τους το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε φτιάχνουν τις ζωγραφιές σου.

Το αλφαβητάρι χρειάζεται για να γράψεις και οι γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα είναι απαραίτητα για να ζωγραφίσεις.

Λέξεις Κλειδιά: γραμμές, σχήματα, χρώματα, ουράνιο τόξο, χρωματογράμματα

Ενότητα Β: Μικρός περίπατος στη φύση

­Διάλεξε τα πράσινα, τα κόκκινα, τα πορτοκαλιά και τα ­βιολετιά, το σχήμα του ήλιου και του φεγγαριού, το τρίγωνο της βουνοκορφής και το γαλάζιο του ουρανού, ένα βότσαλο και ένα κοχύλι, ένα φθινοπωρινό φύλλο, τα χρώματα του δειλινού και άφησε τη ζωγραφιά σου να γεμίσει με την ομορφιά που χαρίζει η φύση.

­Λέξεις Κλειδιά: περίπατος, φύση, πινέλο, χρώματα της φύσης, παλέτα, παλέτα των λουλουδιών, τέχνη της γης

Ενότητα Γ: Και άλλες ιδέες για δημιουργία

­Πολύχρωμα χαρτιά για τα κολάζ, σχέδια με μολύβια και ­κάρβουνα, πηλός και πλαστελίνη για τα μικρά γλυπτά, τυπώματα και στένσιλ με πλούσια χρώματα, παιχνίδια που κινούνται: Αυτές είναι οι προτάσεις μας για νέες δημιουργίες. Φαντάσου με πόσους τρόπους θα μπορούσες να φτιάξεις ένα λουλούδι, ένα πρόσωπο και όλο τον κόσμο γύρω σου.

Λέξεις Κλειδιά: ιδέες, δημιουργία, εργαστήρι, Δημήτρης Μυταράς, γλυπτά, αιωρούμενα παιχνίδια, φρούτα

Ενότητα Δ: Ταξίδια στο φανταστικό κόσμο των δημιουργών

­­

Θα ξεκινήσεις το ταξίδι σου με μια βαλίτσα σπαρμένη όνειρα και χρώματα για φανταστικές χώρες, θα συναντήσεις χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο σου που θα φορούν καπέλα και κοστούμια και θα μοιάζουν μεταξύ τους, θα γίνεις καπετάνιος σε μακρινές θάλασσες και πολύχρωμους ωκεανούς, θα παίξεις με σπασμένα παιχνίδια και στο τέλος του ταξιδιού σου θα γνωρίσεις ένα ζωγράφο που θα σε ξεναγήσει στην όμορφη χώρα της τέχνης.

Λέξεις Κλειδιά: ταξίδια, φανταστικός κόσμος, δημιουργός, όνειρο, χαρά, σκουπίδια, ραντεβού των σκουπιδιών, Πάουλ Κλέε, τέχνη ­