φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

Τι σημαίν­ει Φυσική ­Αγωγή; Σ­ημαίνει «­μαθαίνω μ­έσα α­πό την κίνηση». Μαθαίνω για το σώμα μου, μαθαίνω να ασκούμ­αι, μαθαίνω για τα αθλήματα. Οι άνθρωποι σήμερα, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και των επιστημών, έχουν εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο μέσος όρο­ς ζωής είναι υψηλότερος παρά ποτέ. Ωστόσο, παρά το αυξημένο όριο επιβίωσης του ανθρώπου και παρά τις ανέσεις και ευκολίες που όλοι απολαμβάνουμε, η υπερκατανάλωση, η υποκινητικότητα και το άγχος - συνέπεια της ζωής στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις - αποτελούν δυστυχώς στοιχεία του καθημερινού τρόπου ζωής. Οι ασθένειες που οφείλονται στην υποκινητικότητα και το άγχος συνεχώς αυξάνονται. Στόχος των επιστημών υγείας είναι όχι μόνο η καταπολέμηση των ασθενειών αυτών αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της διά βίου άσκησης. Σήμερα λοιπόν είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι άνθρωποι - παιδιά και ενήλικες - να βάλουν την άσκηση στο καθημερινό τους πρόγραμμα. ­

Με την τακτική άσκηση και τις φυσικές δραστηριότητες ενισχύουμε την υγεία μας, βελτιώνουμε τη στάση του σώματος, ελέγχουμε το βάρος μας, δυναμώνουμε τα οστά μας, νιώθουμε καλύτερα και απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας. Ευκαιρίες για άσκηση και παιχνίδια υπάρχουν παντού! Στο σχολείο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, αλλά κι εκτός σχολείου. Στο γήπεδο της γειτονιάς μας, στις αυλές, στα πάρκα, στις πλατείες, στις παραλίες.

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές θα μυηθούν στα αθλήματα και στους παραδοσιακούς χορούς μέσα από ευχάριστες ασκήσεις και παιχνίδια. Θα μάθουν και θα δοκιμάσουν ποικιλία παιχνιδιών. Θα δοκιμάσουν και θα εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους. Θα μάθουν τους βασικούς κανόνες των αθλημάτων. Θα γυμναστούν και θα συνεργαστούν με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους.

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

Στόχος του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι να συμβάλει κατά προτεραιό­τητα στη σωματική ανάπτυξη των μαθητών και παράλληλα να βοηθήσει στην ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια καθώς και στην αρμονική ένταξή τους στην κοινωνία. Προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των μαθητών και μέσω αυτών η καλλιέργεια των φυσικών τους ικανοτήτων και η ενίσχυση της υγείας τους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κεφάλαιο 1: Η Καλαθοσφαίριση

Η καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα γιατί είναι θεαματικό παιχνίδι και αποτελεί ευχάριστη απασχόληση για άτομα κάθε ηλικίας. Είναι ένα ομαδικό άθλημα το οποίο απαιτεί συνεργασία και σεβασμό στους κανόνες. 

Σ' αυτό το κεφ­άλαιο θα βρείτε­: ­­­

 • Σύντομα ιστορικά στοιχεία για την καλαθοσφαίριση.
 • Την περιγραφή του παιχνιδιού.­­
 • Στοιχειώδεις κανονισμούς του παιχνιδιού.
 • Τα βασικά σημεία για τις δεξιότητες της καλαθοσφαίρισης.
Βασικοί Όροι: καλαθοσφαίρ­ιση, γήπεδο, μπάλλα, διαιτητής, ομάδα, πάσα, ντρίμπλα, σουτ, προσποίηση

Κεφάλαιο 2: Πετοσφαίριση

Η πετοσφαίριση (βόλει) είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει συνεργασία, χάρη και δύναμη. Σε όποιο επίπεδο και να βρίσκεστε, το παιχνίδι απαιτεί τη γνώση βασικών δεξιοτήτων και ομαδικής εργασίας. 

Σ' αυτό το κεφάλαιο θα βρείτ­ε:­ ­

 • Σύντομα ιστορικά στοιχεία για την πετοσφαίριση.
 • Την περιγραφή των κυριότερων σημείων του παιχνιδιού.
 • Στοιχειώδεις κανονισμούς του παιχνιδιού.
 • Τα βασικά σημεία για τις δεξιότητες της πετοσφαίρισης.
Βασικοί Όροι: πετοσφαίριση, γήπεδο, μπάλλα, διαιτητής, ομάδα, πάσα, μίνι-β­όλεΐ, μανσέτα, σερβίς

Κεφάλαιο 3: Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Παίζεται παντού και χρειάζεται μόνο μία μπάλα. Έναν αγώνα ποδοσφαίρου μπορούμε να οργανώσουμε οπουδήποτε κι οποτεδήποτε: στο γήπεδο, στην αυλή του σχολείου, στα πάρκα, στις εκδρομές, στη θάλασσα, στις αυλές σπιτιών. Ολοι μπορούμε να παίξουμε: μικροί-μεγάλοι, αγόρια-κορίτσια, προχωρημένοι-αρχάριοι. Αρκεί να είμαστε τουλάχιστον δύο, να σχεδιάσουμε ένα γήπεδο και να ορίσουμε δύο τέρματα. Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και το παιχνίδι ξεκινά! Αν μάλιστα, μάθουμε να χαιρόμαστε περισσότερο την παρέα μας, τότε σίγουρα θα θελήσουμε να ξαναπαίξουμε για να είμαστε πάλι μαζί. ­

Σε αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε:

 • Σύντομα ιστορικά στοιχεία για το ποδόσφαιρο.­
 • Την περιγραφή του παιχνιδιού.
 • Στοιχειώδεις κανονισμούς του παιχνιδιού.­
 • Τα βασικά σημεία για τις δεξιότητες το­υ ποδοσφαίρου
Βασικοί Όροι: ποδόσφαιρο, γήπεδο, τέρμα, μπάλλα, διαιτητής, ομάδα, πάσα, πλάγια επαναφορά, κεφαλιά, τερματοφύλακας

Κεφάλαιο 4: Χειροσφαίριση

Η χειροσφαίριση είναι απόδοση της αγγλικής λέξης handball (χάντμπολ) που σημαίνει παίζω με το χέρι μπάλα. Είναι ένα δημοφιλές και θεαματικό παιχνίδι, που απαιτεί ομαδική εργασία, ταχύτητα, δύναμη, αλτικότητα και υπομονή.

Σ' αυ­τό το κεφάλ­αι­ο­ θα βρείτε:

 • Σύντομα ιστορικά στοιχεία για τη χε­ιροσφαίριση.
 • Την περιγραφή του παιχνιδιού.
 • Στοιχειώδεις κανονισμούς του παιχνιδιού.­
 • Τα βασικά σημεία για τις δεξιότητες της χειροσφαίρισης.
Βασικοί Όροι: χειροσφαίριση, γήπε­δο, τέρμα, μπάλλα, διαιτητής, μίνι-χάντμπολ, ομάδα

Κεφάλαιο 5: Η γυμναστική

Τα αθλήματα της ενόργανης γυμναστικής και της ρυθμικής γυμναστικής είναι από τα πιο εντυπωσιακά. Οι αθλητές και οι αθλήτριες εκτελούν ασκήσεις είτε στο έδαφος είτε σε όργανα υπερνικώντας τη βαρύτητα και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Αρκετές από αυτές τις ασκήσεις, είναι εύκολο να τις μάθει ο μαθητής με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής. 

Σ' αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε­: ­

 • Σύντομη περιγραφή των αγωνισμάτων της γυμναστικής.
 • Σύντομα ιστορικά στοιχεία για τη γυμναστική.
 • Τα βασικά σημεία για τις ασκήσεις της γυμναστικής που θα διδαχθείτε στο μάθημα της­ Φυσικής Αγωγής.­
Βασικοί Όροι : γυμναστική, όργανα, έδαφος, ίππος, δίζυγο γυναικών, δοκός ισσοροπίας γυναικών, κρίκοι, μονόζυγο ανδρών, δίζυγο ανδρών, πλάγιος ίππος, κυβίστηση, στεφάνι, σχοινάκι  ­

Κεφάλαιο 6: Ο κλασικός αθλητισμός

Ο κλασικός αθλητισμός είναι από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των φιλάθλων γιατί, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αγωνισμάτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά (δρόμοι ταχύτητας με ή χωρίς υπερπήδηση εμποδίων, δρόμοι αντοχής-ημιαντοχής, άλματα, ρίψεις και κάποια αγωνίσματα συνεργασίας όπως οι σκυταλοδρομίες).
Συνοπτικά, τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού είναι: α) δρόμοι, ­β) ρίψεις και γ) άλματα.

Σ' αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε: ­­

 • Σύντομα ιστορικά στοιχεία για τον κλ­ασικό αθλητισμό­.
 • Την περιγραφή των αγωνισμάτων του κλασικού­ αθλητισμού.
 • Τα βασικότερα σημεία για τις δεξιότητες του κλασικού αθλητισμού που θα διδαχθείτε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Βασικοί Όροι: αθλητισμός, κλασικός αθλητισμός, δρόμος, δρόμος ταχύτητας, δρόμος αντοχής, υπερπήδηση εμποδίων, σκυταλοδρομία, ρίψη, άλμα, άλμα σε μήκος, άλμα σε ύψος, ακόντιο, σφαιροβολία

Κεφάλαιο 7: Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί

Σ' αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε:­ ­­
 • Πολιτισμικά στοιχεία των ελληνικών παραδοσιακών χορών.
 • Σύντομα ιστορικά και περιγραφικά στοιχεία ­για τ­ους χορούς: ζωναράδικο, τσάμικο, συρτό καλαματιανό, τικ (μονό), έντεκα και πεντοζάλι.
Βασικοί Όροι: ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, παραδοσιακές φορεσιές, ζωναράδικος, τσάμικος, καλαματιανός, τικ (μονό), έντεκα, πεντοζάλι

Κεφάλαιο 8: Η αξία της διά βίου άσκησης στην υγεία

Η τεχνολογία σήμερα μας απάλλαξε από πολλές βαριές χειρωνακτικές εργασίες του παρελθόντος. Μας εξασφάλισε πολλά υλικά αγαθά με αποτέλεσμα — όχι απλώς να ευημερούμε αλλά να υπερκαταναλώνουμε άσκοπα και ταυτοχρόνως να κινούμαστε ελάχιστα. Μας χάρισε το αυτοκίνητο, την τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια, το γρήγορο φαγητό, τα τσιπς και τόσες άλλες «απολαύσεις»! Συνέπεια όμως όλων αυτών είναι η υποκινητικότητα, η παχυσαρκία και το άγχος. Η άσκηση μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. 

Σ' αυτό το κεφάλ­αιο θα βρείτε: ­

 • Θέματα σχετικά με τη σχέση άσκησης, διατροφής και υγείας.
 • Οδηγίες για να μάθετε να μετράτε το σφυγμό σας.
 • Οδηγίες για να ασκείστε με ασφάλεια.­
 • Ερωτηματολόγια για να αξιολογήσετε μόνοι σας ορισμένες από τις πτυχές της υγείας σας.
Βασικοί Όροι: άσκηση, δια βίου άσκηση, δ­ιατροφή, υγεία, σώμα, κύκλος ζωής, σωματικό βάρος, ευκαμψία, μύες, οστά, κίνηση, σφυγμός, αντοχή, αποθεραπεία, ψυχική υγεία

Κεφάλαιο 9: Η σωστή αθλητική συμπεριφορά

Όπως στην καθημερινή ζωή μας στο σχολείο, στο σπίτι και στη γειτονιά, έτσι και στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής υπάρχουν κάποιοι τρόποι συμπεριφοράς που μας χαρακτηρίζουν. Η σωστή αθλητική συμπεριφορά που μπορεί να τη συναντήσουμε και με όρους όπως «ευ αγωνίζεσθαι» ή «τίμιο παιχνίδι» («fair play» στα αγγλικά), αναφέρεται στην επίδειξη εντιμότητας, ακεραιότητας, σεβασμού και εκτίμησης προς τον εαυτό μας και τους άλλους όταν ασχολούμαστε με αθλητικές δραστηριότητες. Η συζήτηση κι ο προβληματισμός για θέματα σωστής αθλητικής συμπεριφοράς με συμμαθητές και μεγαλύτερους μας βοηθάει να αναπτύξουμε την ικανότητα να συμπεριφερόμαστε σωστά στην καθημερινή ζωή μας, όπως και στη σχολική ζωή μας. 

Σ' αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε:­ ­

 • Τη σωστή αθλητική συμπεριφορά («ευ α­γωνίζεσθαι»).
 • Προβλήματα που εμφανίζονται στον αθλητισμό και στους αθλητικούς χώρους (βία, ντόπινγκ).
 • Τρόπους για να αξιολογήσετε μόνοι σας τη συμπεριφορά και την υπευθυνότητά σας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Βασικοί Όροι: αθλητική συμπεριφορά, ­ευ αγωνίζεσθαι, τίμιο παιχνίδι, βία, ντόπι­γκ, αντιντόπιγκ, επιθετικότητα

Κεφάλαιο 10: Οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων

Σ' αυτό το κεφάλαιο θα βρείτ­ε:­ ­­
 • Χρήσιμες συμβουλές για να οργανώσετε μια επιτυχημένη αθλητική εκδήλωση μαζί με τους συμμαθητές σας.
 • Ιδέες για αθλητικές εκδηλώσεις που μπορε­ίτε να οργανώσετε μαζί με τους φίλους ή φίλες σας.
Βασικοί Όροι: εκδήλωση, δραστηριότητα, αθλητική εκδήλωση, σχεδιασμός, προγραμματισμός, προετοιμασία­