φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

  ­

Το βιβλίο αυτό μας μιλάει για το ξεκίνημα και για αυτούς που βάδισαν το δρόμο των διδαχών του Χριστού. Μας ­διδάσκεται ότι πρόκειται για έναν νέο δρόμο, μια νέα ζωή. Στον δρόμο αυτό συνεχίζουμε όλοι μαζί, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια συναντάμε στην πορεία μας. Δύναμή μας στην διαδρομή αντλούμε από τις διδαχές που μας παρέχονται μέσα από το Ευαγγέλιο που αποτελεί πυξίδα στην πνευματική πορεία των χριστιανών. Όπως οι Απόστολοι πορεύτηκαν ακολουθώντας το και διαδίδοντας το μήνυμα της αγάπης και της συμπόρευσης με τον Χριστό, έτσι και εμείς πορευόμαστε έχοντας πάντα δίπλα μας το Χριστό. Αυτή ήταν άλλωστε πάντα και η Ιεραποστολική πορεία της Εκκλησίας. Για τον σκοπό αυτό, η Εκκλησία πορεύεται σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

Στόχος είναι οι μαθητές
  • Να μελετήσουν τη ζωή του χριστιανού ως πορεία πρ­ος το Θεό.
  • Να γνωρίσουν στοιχεία από τη ζωή των προφητών που βάδισαν τον ορθό δρόμο και μας έδειξαν το δρόμο για τον ερχομό του Χριστού. Ακόμη, να γνωρίσουν το Ευαγγέλιο και να κατανοήσουν ότι αυτό αποτελεί πυξίδα στην πνευματική πορεία των χριστιανών.
  • Να γνωρίσουν και να μελετήσουν τα πρώτα βήματα της Εκκλησίας, τους πρωτοπόρους της και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Ακόμη, να γνωρίσουν Αγίους που μιμήθηκαν τη ζωή του Χριστού.
  • Να γνωρίσουν το νέο τρόπο ζωής της χριστιανικής κοινότητας και να εκτιμήσουν ότι ο ναός είναι ζωτικό κέντρο συνάντησης των πιστών. Επίσης, να μελετήσουν την ιστορία, την τέχνη, τη ζωή των μοναστηριών και τον ορθό τρόπο τέλεσης της Θείας Λατρείας.
  • Να αντιληφθούν ότι στην πνευματική του πορεία ο πιστός αντιμετωπίζει εμπόδια και συναντά δοκιμασίες τις οποίες μπορεί να ξεπεράσει, εάν συμπορεύεται με το Χριστό.
  • Να γνωρίσουν την ιεραποστολική πορεία της Εκκλησίας μέχρι σήμερα.
  • Να κατανοήσουν τη σημασία της ιεραποστολής, του σκοπού και της δράσης των ιεραποστόλων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κεφάλαιο Α': Το ξεκίνημα

­

 

­Η ζωή του ανθρώπου είναι μια πορεία που αρχίζει με μικρά δύσκολα βήματα. Μας βοηθούν και μας στηρίζουν εκείνοι που μας αγαπούν. Η εμπειρία και η παρουσία τους είναι πολύτιμη και αναγκαία σε κάθε ξεκίνημα. Η οικογένεια, το σχολείο και η Εκκλησία μέσα από τις ενορίες είναι μερικά παραδείγματα αυτών που μας στηρίζουν. Ο άνθρωπος βαδίζει το δρόμο της ζωής του έχοντας κάποιο σκοπό που προσπαθεί να πραγματοποιήσει. Ο σκοπός του χριστιανού είναι να βαδίσει το δρόμο του Χριστού μέσα στην Εκκλησία όπως έκαναν τόσοι Άγιοι. Ο άνθρωπος που ακολουθεί το δρόμο του Χριστού συναντά εμπόδια τα οποία νικά με τη βοήθεια του Θεού.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, πορεία, ξεκίνημα, Εκκλησία, σκοπό, δρόμος, Άγιοι

Κεφάλαιο Β': Αυτοί που έδειξαν και βάδισαν το δρόμο

­

 

­Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ζούσε στην έρημο του Ιορδάνη με προσευχή και νηστεία. Καλούσε τους ανθρώπους σε μετάνοια και προετοίμαζε το δρόμο για τον ερχομό του Χριστού. Δε δίστασε να ελέγξει ακόμη και την αμαρτωλή ζωή του άρχοντα Ηρώδη. Η Εκκλησία μας τον τιμά ως τον πιο σεβάσμιο από τους προφήτες και ως Βαπτιστή του Χριστού. Ο Χριστός και οι Απόστολοι έζησαν και δίδαξαν στην Παλαιστίνη, δηλαδή στους «Αγίους Τόπους», όπως λέμε σήμερα. Η Παλαιστίνη βρίσκεται στα νοτιανατολικά της Μεσογείου. Η Βηθλεέμ, η Ιερουσαλήμ, η Ναζαρέτ, η έρημος της Ιουδαίας, η Γαλιλαία είναι μερικές περιοχές της Παλαιστίνης. Ο Χριστός με τη διδασκαλία και τα θαύματα του έδειξε το δρόμο της αγάπης στους ανθρώπους. Ο Χριστός με το σταυρικό θάνατο του και την Ανάσταση του μας οδήγησε στη Βασιλεία του Θεού. Ο Ζακχαίος ζητούσε μια ευκαιρία, για ν' αλλάξει τρόπο ζωής. Ο Ιησούς είδε στην καρδιά του Ζακχαίου την επιθυμία του για μετάνοια. Ο Ζακχαίος όχι μόνο αλλάζει τρόπο ζωής, αλλά κι επανορθώνει τις αδικίες που έκανε.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, προσευχή, νηστεία, διδάγματα, θαύμα, Ανάσταση, μετάνοια

Κεφάλαιο Γ': Νέος δρόμος κανούργια ζωή

­

 

­Οι μαθητές του Χρίστου προσεύχονται και περιμένουν να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του. Το Άγιο Πνεύμα εμφανίζεται σαν πύρινες γλώσσες πάνω στους μαθητές και τους γεμίζει με δύναμη, θάρρος και σοφία. Με το πρώτο κήρυγμα των Αποστόλων πιστεύουν και βαπτίζονται πολλοί στο όνομα του Χρίστου και έτσι ιδρύεται η Εκκλησία μας. Οι πρώτοι χριστιανοί ζούσαν με αδελφοσύνη και αγάπη. Μοιράζονταν ό,τι είχαν, χρήματα ή άλλα αγαθά, για να μην στερείται κανείς. Κάθε βράδυ μαζεύονταν, για να προσευχηθούν και να τελέσουν τη Θεία Ευχαριστία. Μετά τη Θεία Ευχαριστία ακολουθούσαν τα κοινά δείπνα που ονομάζονταν Αγάπες. Όταν ο Αιθίοπας κατάλαβε πως ο Ιησούς ήταν ο Υιός του Θεού, πίστεψε σε εκείνον και βαφτίστηκε. Εμείς σήμερα δίνοντας αγάπη στους συνανθρώπους μας πλησιάζουμε το Χριστό. Ο Σαούλ ήταν φανατικός Ιουδαίος, παθιασμένος διώκτης των χριστιανών. Ο Κύριος, με το περιστατικό της Δαμασκού, κάλεσε το Σαούλ σε μετάνοια και αλλαγή πορείας. Ο Παύλος και οι συνεργάτες του πηγαίνουν στην Ελλάδα, για να κηρύξουν τη νέα πίστη. Αντιμετωπίζοντας κινδύνους και ταλαιπωρίες, διδάσκουν και βαφτίζουν χριστιανούς στους Φιλίππους, στη θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στην Αθήνα, στην Κόρινθο. Ο Παύλος στέλνει επιστολές στους χριστιανούς των Εκκλησιών, για να λύσει προβλήματα και να τους δυναμώσει την πίστη.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Απόστολοι, κήρυγμα, αδελφοσύνη, μετάνοια, βάφτιση, πίστη

Κεφάλαιο Δ': Συνεχίζουμε όλοι μαζί

­

 

Ο ιερός ναός είναι ο χώρος εκείνος όπου οι χριστιανοί έρχονται πιο κοντά στο Θεό αλλά και μεταξύ τους. Εκεί ο Χριστός, οι άγγελοι, οι Άγιοι, η Παναγία, όλη η γη και ο ουρανός, έρχονται να μας συναντήσουν. Η συμμετοχή μας στην ενορία είναι σημαντική, πρώτα με την προσευχή. Μέσα στην εκκλησία μπορούν να βοηθούν και τα παιδιά για την καλή λειτουργία του ναού. Τα ξωκλήσια της πατρίδας μας είναι χτισμένα σε δύσβατα σημεία και σε ερημικές περιοχές. Τα ξωκλήσια φέρνουν τους πιστούς κοντά στο Θεό και δείχνουν το δρόμο στο ταξίδι της ζωής τους. Στα μοναστήρια η ζωή των μοναχών είναι αδερφική, όπως και στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες, τις Αγάπες. Οι προσκυνητές στα μοναστήρια θαυμάζουν τα λαμπρά κειμήλια και ωφελούνται από τις Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία. Ξακουστά μοναστήρια στη χώρα μας είναι των Μετεώρων και του Αγίου Όρους.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, προσευχή, μοναστήρια, πατρίδα, κειμήλια, προσκυνητές

Κεφάλαιο Ε': Στην πορεία ξεπερνάμε τα εμπόδια

­

 

Ο Χριστός αγαπά τον καθένα μας ξεχωριστά, φροντίζει για όλους μας και ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν χάσει το δρόμο τους. Ο νεαρός άρχοντας επιθυμεί να γνωρίσει το δρόμο, για να φτάσει κοντά στο Θεό. Ο Χριστός του λέει να ακολουθεί τις εντολές που ξέρει από το Νόμο του Μωυσή. Ο Χριστός τον καλεί να δείξει την αγάπη του, πουλώντας την περιουσία του και χαρίζοντας την στους φτωχούς. Ο νέος δεν μπορεί να αφήσει τα αγαθά του και χάνει την ευκαιρία να πλησιάσει τους συνανθρώπους του και το Θεό. Στην πορεία της ζωής μπορεί να συναντήσουμε εμπόδια. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συναντάμε μοιάζουν με τα ζιζάνια της παραβολής του Ιησού. Όλες τις δυσκολίες τις ξεπερνάμε με προσευχή και πίστη στο Θεό. Η τήρηση των εντολών του Θεού μάς απομακρύνει από λάθη που μπορεί να κάνουμε στη ζωή μας. Είναι σπουδαίο να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, εμπόδια, δυσκολίες, υπέρβαση, ζωή, λάθη, αναγνώριση

Κεφάλαιο ΣΤ': Η Εκκλησία πορεύεται σε όλο τον κόσμο

­

 

­Μετά την Ανάσταση του ο Χριστός είπε στους μαθητές του να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο. Ο Χριστός δεν ξεχώρισε κανένα άνθρωπο, αν είναι άσπρος ή μαύρος, άνδρας ή γυναίκα, πλούσιος ή φτωχός κ.λπ. Η Εκκλησία του Χριστού είναι καθολική (για όλους τους ανθρώπους) και αποστολική (συνεχίζει το έργο των Αποστόλων).Οι ιεραπόστολοι είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη συνέχιση του έργου των Αποστόλων. Όλοι οι χριστιανοί με τον τρόπο τους βοηθούν στη διάδοση του Ευαγγελίου. Η ιστορία του Αιδέσιου και του Φρουμέντιου, που κήρυξαν το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιεραποστολής. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος είναι οι ιεραπόστολοι των Σλάβων. Για να πετύχει το έργο τους, οι δυο αδελφοί δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο. Με το νέο αλφάβητο δε διέδωσαν μόνο το Ευαγγέλιο, αλλά βοήθησαν και στην ανάπτυξη του σλαβικού πολιτισμού. Σεβάστηκαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των σλαβικών λαών κι έγιναν φωτιστές τους. Οι ιεραπόστολοι συνεχίζουν το έργο των Αποστόλων και φέρνουν νέα μέλη στην ορθόδοξη Εκκλησία από τη μακρινή Ανατολή. Στην Ινδία, στην Κορέα και στην Κίνα, οι ιεραπόστολοι έχουν ν' αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τις σκληρές συνθήκες της καθημερινής ζωής. Οι ιεραπόστολοι στις χώρες της Ανατολής οργανώνουν τις χριστιανικές κοινότητες, ιδρύουν ναούς και σχολεία και προσφέρουν ιατρική φροντίδα.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, Απόστολοι, Ευαγγέλιο, φωτιστές, ιεραπόστολοι, προσφορά, φροντίδα

Κεφάλαιο Ζ': Επίκαιρα

­

 

­Ο Απόστολος Ανδρέας έγινε ο πρώτος μαθητής του Χριστού, γι' αυτό και ονομάζεται «Πρωτόκλητος». Ταξίδεψε σε πολλούς τόπους κηρύττοντας το λόγο του Χριστού. Ανάμεσα στα μέρη αυτά ήταν το Βυζάντιο, η Κύπρος και η Πάτρα, όπου μαρτύρησε. Ο Άγιος Ανδρέας είναι ο προστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και γιορτάζουμε τη μνήμη του στις 30 Νοεμβρίου. Ο Ιωσήφ πήρε την Παναγία και το μικρό Χριστό και κατέβηκαν στην Αίγυπτο, για να γλιτώσουν από την απειλή του Ηρώδη. Και στις μέρες μας χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, επειδή κινδυνεύει η ζωή τους. Ο Χριστός είπε: «Εφόσον κάνατε κάτι καλό σ' αυτούς τους ταπεινούς αδελφούς μου, είναι σαν να το κάνατε σ' εμένα». Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος με τη βοήθεια της χριστιανής μητέρας του μορφώθηκε και γνώρισε το Χριστό. Ως ιερέας στάθηκε δίπλα στο λαό, δείχνοντας ιδιαίτερη αγάπη στους φτωχούς. Ως επίσκοπος με τα φωτισμένα κηρύγματα του δυνάμωσε την πίστη των ανθρώπων και έλεγξε τη σκληρότητα και την αμαρτωλή ζωή των πλουσίων. Δε φοβήθηκε τους ισχυρούς της εποχής του, εξορίστηκε και πέθανε ταλαιπωρημένος στην εξορία, νιώθοντας δίπλα του την παρουσία του Θεού. Ο Ιησούς μπήκε στα Ιεροσόλυμα πάνω σ' ένα γαϊδουράκι και τον συνόδεψε πολύς κόσμος. Πλήθος λάου - ανάμεσα τους πολλά παιδιά - έδειχναν τη χαρά τους για τον ερχομό του, κρατώντας κλαδιά και δοξολογώντας το Θεό. Αυτό το γεγονός το γιορτάζουμε την Κυριακή πριν από το Πάσχα, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, Ηρώδη, κήρυγμα, ιερέας, Κυριακή των Βαΐων