φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

 

Το βιβλίο αυτό μας μαθ­αίνει ότι ο Θεός είναι μαζί μας και μας γνωρίζει με το δώρο της ζωής. Διδάσκεται ότι η ζωή θέλει αγάπη και προσπάθεια. Γνωρίζοντας τον Χριστό και την διδασκαλία του αλλάζει η ζωή μας. Τα διδάγματα αυτά­ επηρεάζουν και την ζωή με τους ανθρώπους γύρω μας, την οικογένειά μας, το φιλικό μας περιβάλλον και τους συνεργάτες μας.

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

­ ­ Στόχος του μ­αθήματος είναι οι μαθητές:

 

  • Να γνωρίσουν ότι ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο και τον κόσμο, συνοδεύει, αγιάζει και ευλογεί τη ζω­ή.
  • Να γνωρίσουν ότι ο κόσμος είναι ένα θαυμαστό δημιούργημα του Θεού, το οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν και δοξάζουν το Θεό γι' αυτό.
  • Να πληροφορηθούν ότι ο Θεός είναι στοργικός Πατέρας και φροντίζει όλα τα πλάσματα του.
  • Να αναγνωρίσουν ότι ο Θεός τίμησε τον άνθρωπο με τα χαρίσματα που τον προίκισε και τον κατέστησε συνεργάτη του.
  • Να αντιληφθούν ότι ο Θεός συνοδεύει τον άνθρωπο στον αγώνα της ζωής.
  • Να γνωρίσουν το πρόσωπο της Παναγίας και να καταλάβουν ότι στο πρόσωπο της εκπληρώθηκαν οι προφητείες για τον ερχομό του Χριστού, ελευθερωτή του κόσμου. Ακόμη να κατανοήσουν ότι η γέννηση του Χριστού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο και αρχή μιας νέας πορείας για τον κόσμο.
  • Να γνωρίσουν και να βιώσουν την ορθόδοξη παράδοση. Αυτό θα γίνει καθώς θα μελετήσουν τις γιορτές που αναφέρονται στο Χριστό και στους Αγίους. Θα δουν, λοιπόν, ότι αυτές οι γιορτές σφραγίζουν την προσωπική, οικογενειακή, ενοριακή και σχολική ζωή και δημιουργούν κοινωνικότητα και ευφροσύνη. Επιπλέον επιδιώκεται να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα των Μυστηρίων του Βαπτίσματος και της Θείας Κοινωνίας.
  • Να γνωρίσουν τους όρους και τη σημασία της συμβίωσης μέσα από τη συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας. Θα κατανοήσουν ότι η αγάπη πρέπει να εκδηλώνεται προς όλους τους ανθρώπους. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο τις σχέσεις μας με τους άλλους να τις διακρίνει η αλληλοκατανόηση, η υπευθυνότητα και η αγάπη καθώς και η μεταμέλεια και η συγγνώμη.
  • Να κατανοήσουν ότι στη ζωή το καλό και το κακό εκφράζονται με ποικίλους τρόπους και ότι τα Πάθη του Χριστού συνιστούν την αποκορύφωση της έκφρασης του κάκου, αλλά και το μεγαλείο της θυσίας για το καλό. Επίσης θα κατανοήσουν ότι η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί κορυφαίο γεγονός της ζωής της Εκκλησίας και ότι το Πάσχα είναι η πιο μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και του λαού μας.
  • Να γνωρίσουν το γεγονός της Ανάληψης και τις γιορτές μετά το Πάσχα. Τα παιδιά θα καταλάβουν ότι οι μικρές γιορτές είναι σαν τους μικρούς σταθμούς ανεφοδιασμού των μελών της Εκκλησίας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κεφάλαιο Α': Ο Θεός είναι μαζί μας

­

 

­ Την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται στο σχολείο ο Αγιασμός από τον ιερέα της ενορίας μας. Η Ακολουθία του Αγιασμού γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Ο Αγιασμός γίνεται, για να είναι ο Θεός μαζί μας και να μας δίνει δύναμη και φώτιση. Όταν λοιπόν αρχίζουμε κάτι καινούριο, ζητάμε τη βοήθεια του Θεού. Από τη βάπτιση μέχρι το θάνατο ο σταυρός είναι το στολίδι, το φυλαχτό και η δύναμη των χριστιανών. Ο βαφτιστικός μας σταυρός μάς θυμίζει πως ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια του Χριστού, την Εκκλησία. Και οι σταυροί στα μνήματα φέρνουν στο μυαλό μας τη Σταύρωση του Χριστού και την Ανάσταση του. Ο Χριστός νοιάζεται για τους ανθρώπους και τους δείχνει την αγάπη του. Όλα τα παιδιά είναι ευλογημένα από το Χριστό. Ο Χριστός καλεί τους ανθρώπους να γίνουν αθώοι όπως τα μικρά παιδιά, για να γνωρίσουν τη Βασιλεία του Θεού.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, συμπαράσταση, Σταύρωση, Ανάσταση, Βασιλεία του Θεού

Κεφάλαιο Β': Το δώρο της ζωής

­­

 

­ Ο Δαβίδ από μικρή ηλικία υμνολογούσε και δόξαζε το Θεό. Σε εποχές κίνδυνων και πολέμων ήταν γενναίος και δεν έχανε την πίστη του στο Θεό. Όταν σαν άνθρωπος έσφαλλε, ζητούσε από το Θεό συγχώρεση. Οι ψαλμοί του Δαβίδ διαβάζονται μέχρι σήμερα στις Ακολουθίες της Εκκλησίας. Ο Δαβίδ θαυμάζει και υμνεί σε πολλούς ψαλμούς του τη σοφία του Θεού. Πραγματικά, αν κοιτάξουμε την πλάση γύρω μας, θα δούμε πόσο θαυμαστός είναι ο κόσμος μας. Όλα τα πλάσματα έχουν τη θέση τους στη φύση και αν κάποιο απ' αυτά εξαφανιστεί, τότε χαλάει η ισορροπία της. Ο Θεός νοιάζεται για όλα τα δημιουργήματα του, όπως νοιάζονται οι γονείς για τα παιδιά τους. Αγαπάμε και σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, γιατί είμαστε όλοι αδέλφια στη μεγάλη οικογένεια του Θεού. Αγαπάμε και σεβόμαστε το περιβάλλον μας. Τα παιδιά είναι μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Είναι η χαρά και η ελπίδα της ζωής, γι' αυτό και τα δεχόμαστε με αγάπη. Ο άνθρωπος γεννιέται μικρός κι αδύναμος και για να μεγαλώσει χρειάζεται την αγάπη και τη φροντίδα των μεγάλων. Κάθε παιδί έχει τις δικές του χάρες, ακόμα κι αν έχει διαφορές από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο Θεός είναι ο πατέρας όλων μας. Όλα τα παιδιά της γης έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή. Η ιεραποστολή και οι εθελοντικές οργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά που υποφέρουν.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, συμπαράσταση, οικογένεια, παιδιά, δικαιώματα

Κεφάλαιο Γ': Η ζωή θέλει αγάπη και προσπάθεια

  ­

­ Ο Θεός εμπιστεύτηκε στον άνθρωπο τον πανέμορφο κόσμο που δημιούργησε. Ο κάθε άνθρωπος έχει την ευθύνη να προστατεύει το περιβάλλον που παρέλαβε σαν δώρο από το Θεό. Ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πλάσματα που δημιούργησε ο Θεός, γιατί έχει το νου, τη συνείδηση, την ελευθερία και την ικανότητα να δημιουργεί. Καλλιεργώντας αυτά τα χαρίσματα του Θεού και χρησιμοποιώντας τα εφόδια από τους γονείς, ο άνθρωπος πορεύεται στη ζωή και προσφέρει στους συνανθρώπους του. Η εργασία είναι ευλογημένη από το θεό. Ο Χριστός και οι Απόστολοι εργάζονταν. Οι άνθρωποι, όταν είναι μικροί, καλλιεργούν τα χαρίσματα τους, ώστε μεγαλύτεροι να εργαστούν στο επάγγελμα που τους ταιριάζει καλύτερα. Με την τίμια εργασία τους οι άνθρωποι γίνονται χρήσιμοι στην οικογένεια τους. Ο άνθρωπος με την εργασία του γίνεται συνεργάτης του θεού. Πολλοί από τους μαθητές του Χριστού ήταν ψαράδες στην κοινωνία που ζουν. Όταν συνεργάζονται οι άνθρωποι, δημιουργούν έργα πολιτισμού. Ο Θεός με θαυματουργικό τρόπο έσωσε πολλές φορές τους Ισραηλίτες στην έρημο. Ο Χριστός, η Παναγία και οι Άγιοι είναι βοηθοί και συμπαραστάτες των ανθρώπων. Ο Θεός παρέδωσε στο Μωυσή τις Δέκα Εντολές του χαραγμένες σε δυο πέτρινες πλάκες. Οι Δέκα Εντολές είναι μια συμφωνία ανάμεσα στο θεό και τους ανθρώπους. Όλες οι Εντολές μαζί βάζουν τις βάσεις για να χτίσουν οι άνθρωποι σωστή σχέση με το θεό αλλά και με άλλους συνανθρώπους.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, συμπαράσταση, Σταύρωση, Ανάσταση, Βασιλεία του Θεού, Παναγία, Απόστολοι, Δέκα Εντολές

Κεφάλαιο Δ': Με το Χριστό αλλάζει η ζωή

­

 

­ Ο προφήτης Ησαΐας είχε πει ότι ο Μεσσίας θα γεννηθεί από γυναίκα αγνή που κατάγεται από τη γενιά του βασιλιά Δαβίδ. Ο Ιωακείμ και η Άννα, που κατάγονταν από τη γενιά του Δαβίδ, απέκτησαν σε μεγάλη ηλικία ένα κοριτσάκι που το ονόμασαν Μαρία. Σε ηλικία τριών χρόνων αφιέρωσαν τη Μαρία στο Ναό των Ιεροσολύμων ως ευχαριστία στο Θεό, που τους τη χάρισε. Εκεί η Μαρία έμεινε για δέκα χρόνια κι έμαθε να προσεύχεται και να λατρεύει το Θεό. Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τη Γέννηση της Θεοτόκου και στις 21 Νοεμβρίου τα Εισόδιά της στο Ναό των Ιεροσολύμων. Η Μαρία αρραβωνιάστηκε τον πιστό και τίμιο Ιωσήφ και ζούσαν στη Ναζαρέτ. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στη Μαρία και της είπε ότι θα γεννήσει τον Υιό του Θεού. Η Μαρία απόρησε πώς θα γίνει αυτό, αλλά ο Γαβριήλ απάντησε ότι για το Θεό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η Μαρία δέχτηκε ταπεινά το θέλημα του Κυρίου. Στις 25 Μαρτίου γιορτάζει και η Εκκλησία μας και το Έθνος μας. Επειδή ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος διέταξε απογραφή, ο Ιωσήφ και η Μαρία πήγαν στη Βηθλεέμ που ήταν ο τόπος καταγωγής τους. Στην πόλη αυτή, μέσα σ' ένα φτωχικό στάβλο η Μαρία γέννησε το Μεσσία που είχαν προαναγγείλει οι προφήτες. Όλη η πλάση συμμετείχε στο θαυμαστό αυτό γεγονός. Άγγελοι υμνούσαν το νεογέννητο μωρό και βοσκοί ήρθαν να το προσκυνήσουν. Ένα υπέρλαμπρο άστρο οδήγησε τρεις σοφούς μάγους από την ανατολή κοντά στο νεογέννητο Χριστό, που τον προσκύνησαν σαν βασιλιά.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, συμπαράσταση, Γαβριήλ, Ναζαρέτ

Κεφάλαιο Ε': Η χαρά στη ζωή

­

 

­ Ο Ιησούς μεγάλωνε και ζούσε όπως και οι άλλοι άνθρωποι, αλλά όλοι καταλάβαιναν ότι ήταν ξεχωριστός. Ο Ιησούς ζήτησε να βαπτιστεί από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ο οποίος καλούσε τους ανθρώπους να μετανοήσουν. Ο Ιωάννης κατάλαβε ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας και αρνήθηκε να τον βαπτίσει, αλλά όταν αυτός του εξήγησε ότι με τη βάπτιση του προχωρά το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων, τότε δέχθηκε. Ο Ιησούς βαπτίστηκε και φανερώθηκε ως ο Μεσσίας στους ανθρώπους. Με τη Βάπτιση του Ιησού φανερώθηκε ο Θεός ως Τριάδα αχώριστη: Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Η γιορτή της Βάπτισης του Χρίστου λέγεται «Θεοφάνια» και «Φώτα». Την παραμονή της γιορτής ο παπάς αγιάζει τα σπίτια. Την ημέρα της γιορτής γίνεται η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού έξω από τους ναούς, για να αγιαστεί όλο το περιβάλλον. Τα κάλαντα, το «φωτίκι» και άλλες παραδόσεις και έθιμα ακολουθεί ο λαός μας από παλιά ως σήμερα. Με τη Βάπτιση το μικρό παιδί μπαίνει στην οικογένεια του Χριστού, γίνεται χριστιανός. Ο νονός είναι πρόσωπο πολύ σημαντικό για τη ζωή του παιδιού. Με το Χρίσμα μεταδίδονται στο μωρό τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Η γιορτή του Αγίου που έχουμε το όνομα του είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μας. Την ημέρα αυτή κοινωνούμε στην εκκλησία, ασπαζόμαστε την εικόνα του και προσευχόμαστε σ' αυτόν ζητώντας τη βοήθεια του. Προσπαθούμε να μάθουμε για τη ζωή του και να μιμηθούμε την αρετή του.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, συμπαράσταση, Αγία Τριάδα, Μεσσίας, βάπτιση

Κεφάλαιο ΣΤ': Η ζωή με τους γύρω μας

­

 

­ Οι άνθρωποι χαίρονται να ζουν μαζί. Μερικές μορφές συμβίωσης είναι η οικογένεια, το σχολείο, η γειτονιά, η πολυκατοικία, οι συγγενείς, οι φίλοι. Ακόμη κι όταν δημιουργούνται προβλήματα, οι άνθρωποι τα ξεπερνούν με αγάπη και σεβασμό ο ένας προς τον άλλο. Ο Χριστός μαζί με τους μαθητές του μας έδειξαν πώς να ζούμε μαζί αγαπημένοι. Το ξεκίνημα της οικογένειας γίνεται με το γάμο που ευλογείται από την Εκκλησία. Η πίστη στο Θεό είναι πηγή δύναμης για κάθε οικογένεια. Η αγάπη, ο σεβασμός και η αλληλοκατανόηση μάς βοηθούν να δημιουργήσουμε αγαπημένες οικογένειες. Μετά την οικογένεια μας, στους φίλους μας στηριζόμαστε και αυτούς αγαπάμε περισσότερο απ' όλους. Ο Ιωνάθαν βοήθησε τον αγαπημένο του φίλο Δαβίδ να σωθεί από την οργή του πατέρα του που προσπαθούσε να τον εξοντώσει. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Μέγας Βασίλειος είχαν τόσο δυνατή φιλία που ζούσαν σαν μια ψυχή. Ο Χριστός ανάστησε το φίλο του Λάζαρο και ονόμασε φίλους τους μαθητές του. Ο Χριστός είναι και δικός μας φίλος που τον εμπιστευόμαστε. Κάθε άνθρωπος είναι πλησίον μας. Μπορούμε κι εμείς να βοηθάμε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, σε όποια φυλή ή θρησκεία κι αν ανήκει κι έτσι γινόμαστε καλοί Σαμαρείτες. Η αγάπη προς όλους τους ανθρώπους ομορφαίνει τη ζωή.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, συμπαράσταση, συμβίωση, αλληκατανόηση, Λάζαρος, θαύμα

Κεφάλαιο Ζ': Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού

­

 

­ Ο λαός υποδέχτηκε τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα ως Μεσσία. Λίγο πριν από το Μυστικό Δείπνο ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, για να τους δείξει την ταπείνωση. Ο Ιούδας οδήγησε τους στρατιώτες στο Όρος των Ελαίων όπου ο Ιησούς προσευχόταν και εκεί τον συνέλαβαν. Οι αρχιερείς καταδίκασαν σε θάνατο τον Ιησού με ψεύτικες κατηγορίες. Ο Πιλάτος κατάλαβε ότι ο Ιησούς ήταν αθώος, αλλά τον παρέδωσε να σταυρωθεί, αφού ο λαός αυτό ήθελε να γίνει. Ο Χριστός υπέμεινε σιωπηλός το μαρτύριο του και συγχώρεσε τους σταυρωτές του που τον κορόιδευαν. Ο Κύριος βεβαίωσε το ληστή που μετανόησε, για το ότι θα είναι μαζί του στον Παράδεισο. Η φύση συμμετείχε θαυμαστά στη λύπη για το θάνατο του Κυρίου και πολλοί άνθρωποι κατάλαβαν ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού. Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία και ο Νικόδημος αποκαθήλωσαν και έθαψαν το σώμα του Ιησού. Οι αρχιερείς τοποθέτησαν στρατιώτες με την άδεια του Πιλάτου, για να φυλάξουν τον τάφο και τον σφράγισαν. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στους ναούς γίνεται η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κατά την περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της ενορίας, ψάλλονται τα εγκώμια. Πρώτες οι μυροφόρες πληροφορήθηκαν από έναν άγγελο τη χαρούμενη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου. Ο Χριστός με την Ανάσταση του νίκησε το θάνατο και μας χάρισε την ελπίδα για την αιώνια ζωή.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, συμπαράσταση, Σταύρωση, Ανάσταση, Βασιλεία του Θεού, Αποκαθήλωση, Πιλάτος

Κεφάλαιο Η': Γιορτές μετά το Πάσχα

­

­ 

­Ο Θωμάς, όταν έμαθε ότι ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές, έδειξε αμφιβολία και δυσπιστία. Ο Κύριος εμφανίστηκε πάλι στους μαθητές και ζήτησε από το Θωμά να πιστέψει. Ο Θωμάς πίστεψε κι έγινε φλογερός κήρυκας του λόγου του Θεού. Ο Άγιος Γεώργιος γνώρισε την πίστη στον αληθινό Θεό από τη μητέρα του. Ως αξιωματικός του στρατού αρνείται να συλλάβει και να κακομεταχειρισθεί χριστιανούς. Ομολογεί την πίστη του και γι' αυτό βασανίζεται φρικτά. Θεραπεύεται θαυματουργικά από το Θεό και το γεγονός αυτό κάνει τη σύζυγο του αυτοκράτορα χριστιανή. Με χαρά προχωρεί προς το μαρτύριο. Στην τελευταία συνάντηση του Ιησού με τους μαθητές, ο Κύριος τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα μαζί τους και ότι θα λάβουν Πνεύμα Άγιο, για να κηρύξουν το λόγο του στα πέρατα της γης. Αργότερα ο Ιησούς ανυψώθηκε στους ουρανούς ευλογώντας τους μαθητές και μια φωτεινή νεφέλη τον έκρυψε. Οι μαθητές έφυγαν με χαρά στην ψυχή τους έχοντας τη σιγουριά της παρουσίας του Χριστού στη ζωή τους. Οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν χριστιανοί γιατροί που θεράπευαν δωρεάν τους ασθενείς και πολλές φορές θαυματουργούσαν.

Βασικοί Όρο­ι: Θεός, Χριστός, αγάπη, Άγιο Πνεύμα, σεβασμός, συμπαράσταση, Βασιλεία του Θεού, Άγιοι Ανάργυροι