1.3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ορισμός Παραγώγου Έστω μια συνάρτηση f με πεδίο ορισμού το Α, και Β το σύνολο των x∈A στα οποία η f είναι παραγωγίσιμη. Τότε ορίζεται μια νέα συνάρτηση, με την οποία κάθε x∈B αντιστοιχίζεται στο Η συνάρτηση αυτή λέγεται (πρώτη) παράγωγος (derivative) της f και συμβολίζεται με f '. Επομένως, Έτσι, η παράγωγος μιας συνάρτησης f στο x0 είναι ίση με την τιμή της παραγώγου της συνάρτησης στο σημείο αυτό. Για παράδειγμα, η παράγωγος της f(x)=3x2 στο x0=4 είναι ίση με την τιμή της συνάρτησης f '(x)=6x στο x0=4, δηλαδή f '(4)=6·4=24. Η παράγωγος της συνάρτησης f ' λέγεται δεύτερη παράγωγος της f και συμβολίζεται με f ''. Σύμφωνα με τα προηγούμενα αν η τετμημένη ενός κινητού που κινείται ευθυγράμμως είναι x(t) τη χρονική στιγμή t, τότε η ταχύτητά του θα είναι υ(t)=x'(t) |
Αν η συνάρτηση υ είναι παραγωγίσιμη, τότε η επιτάχυνση του κινητού τη χρονική στιγμή t θα είναι η παράγωγος της ταχύτητας, δηλαδή θα ισχύει α(t)=υ'(t) ή ισοδύναμα α(t)=x''(t) Παραγώγιση Βασικών Συναρτήσεων Έως τώρα η παραγώγιση μιας συνάρτησης f γινόταν με τη βοήθεια του τύπου Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε μερικούς κανόνες που διευκολύνουν τον υπολογισμό της παραγώγου πιο πολύπλοκων συναρτήσεων.
|
και για h≠0, Επομένως, Άρα (x2)' = 2x Αποδεικνύεται ότι (xν)' = ν x ν-1, όπου ν φυσικός. Ο τύπος αυτός ισχύει και στην περίπτωση που ο εκθέτης είναι ρητός αριθμός.Για παράδειγμα Άρα (xρ) = ρ x ρ-1, όπου ρ ρητός αριθμός.
|
Πράγματι, για τη συνάρτηση f(x) = ημx αποδεικνύεται ότι (ημx)'= συνx. Επίσης για τη συνάρτηση g(x) = συνx αποδεικνύεται ότι (συνx)'= -ημx.
Κανόνες Παραγώγισης
|
Για παράδειγμα (3x5)' = 3(x5)' = 3 · 5x4 = 15x4, και
|
Για παράδειγμα (x · ημx)' = (x)'ημx + x(ημx)' = ημx + x · συνx και
|
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 1. Να υπολογιστεί η παράγωγος των συναρτήσεων ΛΥΣΗ i) ΈχουμεΆρα ii) Έχουμε f'(x) = [(ημ3x)2]' = 2 · ημ3x · (ημ3x)' = 2 · ημ3x · συν3x · (3x)' όπου χρησιμοποιήθηκε η σχέση ημ2α = 2ημα συνα. |
2. Η θέση ενός υλικού σημείου, το οποίο εκτελεί ευθύγραμμη κίνηση δίνεται από τον τύπο x = x(t) = t3 - 6t2 + 9t, όπου το t μετριέται σε δευτερόλεπτα και το x σε μέτρα. ΛΥΣΗ i) Η ταχύτητα είναιυ(t) = x'(t) = (t3 - 6t2 + 9t)' = 3t2 - 12t + 9. ii) Η ταχύτητα του σημείου σε χρόνο t = 2s είναι υ(2) = 3 · 22 -12 · 2 + 9 = -3 m/s και σε χρόνο t = 4s είναι υ(4) = 3 · 42 -12 · 4 + 9 = 9 m/s. iii) Το σημείο είναι ακίνητο, όταν υ(t) = 0, δηλαδή όταν 3t2 - 12t + 9 = 0 Άρα, το σημείο είναι ακίνητο ύστερα από 1 s και ύστερα από 3 s. iv) Το σημείο κινείται στη θετική κατεύθυνση, όταν υ(t) > 0, δηλαδή όταν 3t2 - 12t + 9 > 0 Άρα, το σημείο κινείται στη θετική κατεύθυνση στα χρονικά διαστήματα t < 1 και t > 3 (και στην αρνητική κατεύθυνση όταν 1 < t < 3). Σχηματικά η κίνηση του υλικού σημείου μπορεί να παρασταθεί ως εξής: v) Η απόσταση που διανύθηκε από το κινούμενο σημείο είναι:
Άρα, το ολικό διάστημα S που διάνυσε το σημείο σε χρόνο 5s είναι S = S1 + S2 + S3 = 4 + 4 + 20 = 28 m. |
Ασκήσεις
|
|
|