Νεοελληνική Γλώσσα (Α΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής [πηγή:Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα]

Δ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ ΠAPAΓΩΓHΣ ΛOΓOY

Aκούω και μιλώ

  1. Το κείμενο 6 αναφέρεται σε ένα ομαδικό άθλημα, το ποδόσφαιρο, ενώ το κείμενο 7 σε ένα ατομικό, τους αγώνες δρόμου. Εσείς προτιμάτε τα ομαδικά ή τα ατομικά αθλήματα; Για ποιους λόγους;
  2. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες και διαβάστε τα κειμενάκια που τις συνοδεύουν. Ποιες σκέψεις σάς γεννούν για τις προσπάθειες που χρειάζεται να καταβάλουν οι αθλητές; Τι νομίζετε ότι είναι αυτό που τους κάνει να προσπαθούν τόσο σκληρά; Eσείς θα αποφασίζατε να ασχοληθείτε σοβαρά με κάποιο άθλημα; Γιατί ναι; Γιατί όχι;
    Εικόνα Εικόνα

    Ιπτάμενα κορίτσια

    Η απόσταση δίνει την εντύπωση ότι ο βατήρας απ' τον οποίο εκτινάχθηκαν οι Μεξικάνες αθλήτριες της συγχρονισμένης κατάδυσης βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τα 112 μέτρα του επιβλητικού ναού της Αγίας Οικογένειας, του Αντόνιο Γκαουντί, που διακρίνεται στο βάθος. Κατα τ' άλλα, δεν έχεις παρά να αναρωτηθείς πόσες χιλιάδες προσπάθειες έχουν προηγηθεί, για να μάθουν τα δύο σώματα να βουτούν σαν ένα

    Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου κρίνονται οι κόποι ολόκληρων ετών. Αυτή δεν είναι, άλλωστε,
    η άγρια ομορφιά του αθλητισμού;
    Η Κινέζα καταδύτρια
    Γκούο Ζινγκζινγκ αντιμετωπίζει την πρόκληση με τα μάτια ανοιχτά

    Εικόνα

    Ο φακός παγώνει το χρόνο, παρατείνει τη στιγμή της εκτίναξης από τον βατήρα επ' άπειρον,λες και τα δάχτυλα της Καναδής Έμιλι Χέιμανς είχαν δύναμη υπερφυσική και μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος του σώματός της. Ο φωτογράφος δικαιώνεται για την εμμονή του στις λεπτομέρειες

    περ. «K», εφημ. H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2004

  3. Εξηγήστε και συζητήστε στην τάξη τις απαραίτητες προϋποθέσεις για Oλυμπιακούς Αγώνες, που να ανταποκρίνονται στην ιδέα που τους γέννησε (δεξιά στήλη) και τους κινδύνους / απειλές που διατρέχουν σήμερα οι αγώνες (αριστερή στήλη).

    image

Σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων [πηγή: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή]το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε Ολυμπιακοί Αγώνες. Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας

Διαβάζω και γράφω

  1. Δημοσιεύτηκαν σε μια εφημερίδα τα αποτελέσματα μιας διεθνούς έρευνας που έγινε το 2004 για τη χρήση αναβολικών ουσιών από αθλητές. Γράψτε σε μια παράγραφο τα συμπεράσματα που βγάζετε μελετώντας τα διαγράμματα που ακολουθούν και συνοψίζουν τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Tι πιστεύει ο κόσμος σήμερα για τη χρήση αναβολικών ουσιών στον παγκόσμιο και ελληνικό αθλητισμό;

    Εικόνα

    εφημ. EΛΕΥΘΕΡOΤΥΠΙΑ, 2004

  2. Αφηγηθείτε ένα αθλητικό γεγονός που ζήσατε οι ίδιοι από κοντά είτε ως θεατές είτε ως αθλητές. Η αφήγησή σας θα διαβαστεί στην τάξη.

    Κριτήρια αξιολόγησης

    1. Στον παρατακτικό λόγο χρησιμοποιείτε τους κατάλληλους συνδέσμους, ώστε να δένονται λογικά τα νοήματα μεταξύ τους.
    2. Όποτε κάνετε στον λόγο παρατακτική σύνδεση ή ασύνδετο σχήμα, χρησιμοποιείτε σωστά τα σημεία στίξης.
    3. Μαζί με τα γεγονότα αναφέρετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας πριν από τον αγώνα, κατά τη διάρκειά του και αμέσως μετά το τέλος του.
    4. Το ύφος της αφήγησης είναι άμεσο και προβάλλεται η προσωπική σας συμμετοχή στο αθλητικό αυτό γεγονός.

Εικόνα Διαθεματική εργασία Εικόνα

«Ποια αθλήματα υπήρχαν στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ποια κατά την πρώτη αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή, το 1896 στην Αθήνα; Ποια είναι σήμερα τα ολυμπιακά αθλήματα;»

Χωριστείτε σε ομάδες.

  • Η πρώτη θα συλλέξει υλικό (σχετικά κείμενα και φωτογραφίες) από τους Αγώνες στην Αρχαιότητα, η δεύτερη από τους Αγώνες του 1896 και η τρίτη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
  • Σε συνεργασία με τους καθηγητές της Ολυμπιακής Παιδείας και της Ιστορίας θα κάνετε έρευνα σε σχετικές πηγές και στο διαδίκτυο.
  • Κατηγοριοποιήστε το υλικό που θα συλλέξετε και συνθέστε με αυτό μία αφίσα για να διακοσμήσετε την τάξη σας.
  • Ολυμπιακοί Αγώνες δια μέσου των αιώνων [πηγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού]

Εναλλακτικά

«Oλυμπιακοί Αγώνες: Για ένα στεφάνι ελιάς ή για μια χούφτα δολάρια; » Γιατί αγωνίζονται σήμερα οι αθλητές; Ποια από τα ολυμπιακά ιδεώδη της Αρχαιότητας διασώζονται στην εποχή μας; Τι είδους συμφέροντα έχουν πάρει τη θέση ορισμένων από αυτά;»

Οργανώστε μια μικρή έρευνα για να διερευνήσετε τι πιστεύει ο κόσμος σήμερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  • Μια ομάδα από σας –σε συνεργασία με τους καθηγητές της Ολυμπιακής Παιδείας και της Ιστορίας– θα συντάξει ένα ερωτηματολόγιο.
  • Μια άλλη ομάδα –σε συνεργασία με τον καθηγητή της Πληροφορικής– θα περάσει τα στοιχεία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ μια τρίτη ομάδα θα τα επεξεργαστεί.
  • Η τέταρτη ομάδα αναλαμβάνει να σχολιάσει τα συμπεράσματα που θα προκύψουν σε ένα σύντομο κείμενο και να τα παρουσιάσει στη μαθητική εφημερίδα του σχολείου ή σε έντυπο που θα μοιράσει στους μαθητές του σχολείου.

AΣ ΘYMHΘOYME TI MAΘAME Σ' AYTH THN ENOTHTA

  • Mια πρόταση που δεν εξαρτάται από άλλη λέγεται . . . . . . . . . . . . . . . . , ενώ μια πρόταση που συμπληρώνει το νόημα μιας άλλης και εξαρτάται από αυτήν λέγεται . . . . . . . . . . . . . . . .
  • Σύνδεσμοι είναι οι λέξεις που . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Δύο ή περισσότερες προτάσεις μπορούν

Εικόνα

να συνδέονται μεταξύ τους

  με συνδέσμους:

  α. παρατακτικά, όταν . . . . . . . . . . . . . . . .

  β. υποτακτικά, όταν . . . . . . . . . . . . . . . .

να μη συνδέονται με κάποια λέξη

  (. . . . . . . . . . . . . . . . . . . σχήμα)

  • O αφηγητής, όταν οργανώνει την αφήγησή του, έχει πολλές επιλογές:
    α. να αφηγείται αντικειμενικά τα γεγονότα ή να τα συνοδεύει με δικά του σχόλια, προσωπικά συναισθήματα κτλ.
    β. να παραθέτει τα γεγονότα με τη χρονολογική τους σειρά ή . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .