Α35
ΩΔΗ
Nord-Express (Νορντ-Εξπρές), Orient-Express (Οριάν-Εξπρές), Sud-Brenner-Bahn (Σουντ-Μπρέννερ-Μπαν): περίφημες ευρωπαϊκές αμαξοστοιχίες της εποχής του μεσοπολέμου. Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής
ΣΧΟΛΙΟ
Κληρονόμος σε νεανική ηλικία μεγάλης περιουσίας, η οποία του επέτρεπε να ζει άνετα και να ταξιδεύει, ο Λαρμπώ αποτελεί το πρότυπο του κοσμοπολίτη συγγραφέα (είναι περίφημοι οι στίχοι του: Σε τραγουδώ Ευρώπη / τους σιδηροδρόμους σου και τα θέατρά σου / και τους αστερισμούς των πόλεών σου). Με τόνο δεδηλωμένα εμπνευσμένο από εκείνον του Αμερικανού ποιητή Ουόλτ Ουΐτμαν, με διάθεση και θέματα ως ένα βαθμό συγγενικά με εκείνα των φουτουριστών, ο Λαρμπώ εκφράζει μια δική του εκδοχή της μοντερνικότητας, ηπιότερη και περισσότερο στοχαστική από εκείνην του Μαρινέττι. Η «Ωδή» είναι μια εξύμνηση του ταξιδιού, το οποίο, με τη γνωριμία νέων τόπων και ανθρώπων που προσφέρει, αποτελεί για τον Λαρμπώ μιαν από τις υψηλότερες ανθρώπινες εμπειρίες. Αλλά είναι ταυτόχρονα και ένας ύμνος στον σιδηρόδρομο, ο οποίος, με την άνεση και την ποικιλία της θέας που παρέχει, είναι το ωραιότερο μέσο γι’ αυτή την εμπειρία. Για τον Λαρμπώ τα συναισθήματα που προκαλεί το σιδηροδρομικό ταξίδι είναι ταυτόσημα με την ποιητική κατάσταση, αφού —όπως το δείχνουν οι τελευταίοι στίχοι του ποιήματος— το ταξίδι αυτό βγάζει τον ταξιδιώτη από τη ροή της καθημερινότητας με έναν τρόπο που τον επαναφέρει στην εύκολη και ανάλαφρη ανάσα του χρόνου της παιδικής ηλικίας. Το ποίημα μπορεί να διαβαστεί παράλληλα με το ποίημα του Μαρινέττι (Α31).
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
VALERY LARBAUD (Βισύ 1891 – Βισύ 1957). Γάλλος ποιητής και πεζογράφος. Το 1935 έμεινε ξαφνικά παράλυτος, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την ενεργό ζωή, δίχως όμως να σταματήσει το γράψιμο. Το 1913 δημοσίευσε το έργο A.O. Μπάρναμπουθ: Τα άπαντά του, ήτοι ένα διήγημα, τα ποιήματά του και το προσωπικό του ημερολόγιο, με το οποίο εισάγει τον αυτοβιογραφικό ήρωα Αρτσιμπάλντο Όλσον Μπάρναμπουθ, έναν Αμερικανό εκατομμυριούχο με ανικανοποίητη ψυχή, που περιπλανιέται στην Ευρώπη αναζητώντας τη διασκέδαση και το Απόλυτο. Έγραψε επίσης μυθιστορήματα (Φερμίνα Μάρκες, 1911· Εραστές, ευτυχισμένοι εραστές, 1923· Στα χρώματα της Ρώμης, 1938), το Ημερολόγιό του (1955) και μελέτες για τη γαλλική και την αγγλική λογοτεχνία.
|