Η οργάνωση της είδησης
Αν διαβάσουμε προσεκτικά το κείμενο, θα παρατηρήσουμε ότι ο δημοσιογράφος αναπτύσσει την είδηση σε τρεις βαθμίδες: πρώτα συνοψίζει τα γεγονότα σε μια περίοδο που αποτελεί τον τίτλο της είδησης· ύστερα τα εκθέτει περιληπτικά στις δύο πρώτες παραγράφους και τέλος τα διηγείται αναλυτικά στο κύριο σώμα του κειμένου. Έχει δηλαδή το κείμενο τη μορφή που ονομάζεται στη δημοσιογραφική γλώσσα «ανεστραμμένη πυραμίδα», γιατί αρχίζει από το πιο σημαντικό και προχωρεί στο λιγότερο σημαντικό. Στη μορφή αυτή οι δύο πρώτες παράγραφοι αποτελούν την ειδησεογραφική περίληψη.
Για να παρουσιάσουμε ένα γεγονός, δηλώνουμε συνήθως τον τόπο, τον τρόπο, την αιτία, το σκοπό, το αποτέλεσμα, ενώ για τα πρόσωπα που συμμετέχουν αναφέρουμε το όνομα, την ηλικία, την καταγωγή, το επάγγελμα ή κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους που μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός. Ακολουθούμε δηλαδή τους δημοσιογραφικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους η είδηση πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα τι, ποιος, πού, γιατί, πώς και πρέπει να είναι γραμμένη με συντομία, σαφήνεια, ακρίβεια, με απλό αλλά ελκυστικό ύφος.
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΣΥΝΟΨΙΖΕΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΙΔΑ την ειδικότερη ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΒΑΘΜΙΔΑ την αναλυτική ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΘΕΤΕΙ Η ανεστραμμένη πυραμίδα της είδησης
|