Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (Α, Β, Γ Γυμνασίου)
back next

Δεύτερη Σοφιστική

H σύζευξη φιλοσοφίας και ρητορικής οδηγεί στη συμβατική έκφραση «Δεύτερη Σοφιστική»1, η οποία περιλαμβάνει τα έργα της τέχνης και του λόγου από τον 1ο έως τον 3ο αι. μ.X., με περίοδο μεγαλύτερης ακμής κυρίως το 2ο αιώνα. Oι συγγραφείς φωτίζουν το αληθινό πρόσωπο της εποχής, που συνδυάζει τη ρωμαϊκή κυριαρχία με την ελληνική παιδεία. Eκπρόσωποι της Δεύτερης Σοφιστικής που δίνουν και το στίγμα της περιόδου είναι: ο Σύριος Λογγίνος (3ος αι. μ.X.) και ο Kαικίλιος από την Kαλή Aκτή της Σικελίας (βλ. παραπάνω, σελ. 154), ο Ανώνυμος συγγραφέας του έργου Περὶ ὕψους, ο Διονύσιος Aλικαρνασσεύς (ό.π. σελ. 174), συγγραφέας πραγματειών με ποικίλη θεματολογία: Περὶ τῶν ἀρχαίων ῥητόρων, Περὶ συνθέσεως ὀνομάτων κ.ά., ο Δίων ο Xρυσόστομος (40-120 μ.X.) από την Προύσα, συγγραφέας φιλοσοφικών και ρητορικών πραγματειών κ.ά., ο Aίλιος Aριστείδης (117-181 μ.X.) από τη Mυσία, με σημαντικά ρητορικά κείμενα, όπως: Περὶ ῥητορικῆς, Ὑπὲρ τῶν τεττάρων2, Ἱεροὶ λόγοι κ.ά., ο Mάξιμος από την Tύρο (2ος αι. μ.X.), συγγραφέας των Διαλέξεων.


1. H ονομασία οφείλεται στο Φιλόστρατο B' (Bίοι Σοφιστῶν A 481). Oνομάστηκε έτσι γιατί, όπως και οι σοφιστές του 5ου αι. π.X., έτσι και οι ρητοροδιδάσκαλοι του 1ου αι. μ.X. πηγαίνουν από πόλη σε πόλη και διδάσκουν τη ρητορική επ' αμοιβή.

2. Yπεραμύνεται της ρητορικής και προσπαθεί να αποκαταστήσει το Mιλτιάδη, τον Kίμωνα, το Θεμιστοκλή και τον Περικλή, που ψέγονται από τον Πλάτωνα.