Νεοελληνική Γλώσσα (Β΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Γ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΛΕΞΕΩΝ

Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής εικόνα

εικόνα Κείμενο 6 [Πολίτικη κουζίνα]

εικόνα2003 (Έγχρ.) 108΄

Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη, με τους: Γιώργο Χωραφά, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Στέλιο Μάινα, Ρένια Λουιζίδου, Ταμέρ Καραντάλ, Τάσο Μπαντή. Ο Φάνης, Πολίτης στην καταγωγή και αστροφυσικός στο επάγγελμα, ξαναγυρίζει στην Πόλη ύστερα από τριάντα χρόνια, για να δει τον άρρωστο παππού του. Το ταξίδι δίνει την αφορμή για αναδρομή στο παρελθόν, όταν ως παιδί στην Πόλη μάθαινε τα μυστικά της μαγειρικής από τον παππού του και ζούσε τον πρώτο έρωτα με τη μικρή Σαϊμέ. Μνήμες από την Πόλη, χιούμορ, συγκίνηση, γαστρονομία και φιλοσοφία της ζωής. Εντυπωσιακή παραγωγή, με πολύ καλές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

περ. Αθηνόραμα, Οκτώβριος 2003

 

 

 

εικόνα

εικόναΚείμενο 7 [Ψάχνοντας το Νέμο]εικόνα

2003 (Έγχρ.) 104΄

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Άντριου Στάντον. Ο Νέμο, ένα τροπικό ψαράκι, ξεφεύγει από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του για να καταλήξει στο ενυδρείο ενός οδοντίατρου. Ο πατέρας του, παρέα με την Ντόρι, ένα ψάρι με κενά μνήμης, διασχίζει όλο τον ωκεανό προς αναζήτησή του. Η ωραιότερη ψηφιακή ταινία της συνεργασίας Pixar και Ντίσνεϊ.

περ. Αθηνόραμα, Οκτώβριος 2003

εικόνα

εικόναΑκούω και μιλώ

  1. Βρείτε τις λέξεις σκηνοθεσία, αστροφυσικός (κείμ. 6) και υπερπροστατευτικός (κείμ. 7). Ποια είναι τα συνθετικά της καθεμιάς; Μπορείτε να σκεφτείτε και άλλες λέξεις που να περιέχουν ένα από αυτά τα συνθετικά;
  2. Εντοπίστε τη λέξη ψαράκι στο κείμενο 7. Βρείτε στο ίδιο κείμενο τη λέξη από την οποία παράγεται η λέξη αυτή.
    Με ποιον τρόπο παράγεται; Ξέρετε άλλες λέξεις που σχηματίζονται από τη λέξη αυτή;

εικόναΜαθαίνω για τις ετυμολογικές οικογένειες λέξεων

  • Οι λέξεις που σχηματίστηκαν από την ίδια απλή λέξη είτε με παραγωγή είτε με σύνθεση ανήκουν στην ίδια οικογένεια λέξεων και λέγονται συγγενικές.

εικόνα

εικόναΔιαβάζω και γράφω

Στα παραπάνω κείμενα υπάρχουν οι λέξεις χρόνια, ζωής (κείμ. 6), και ωκεανός (κείμ. 7). Ψάξτε στο λεξικό σας και στα βιβλία σας να βρείτε παράγωγες και σύνθετες λέξεις που σχηματίζονται από αυτές τις απλές λέξεις.

Οργανώστε τες σε τρεις ομάδες: η μία ομάδα να περιλαμβάνει τις παράγωγες, η δεύτερη τις σύνθετες που χρησιμοποιούν την καθεμία από αυτές τις λέξεις ως πρώτο συνθετικό και η τρίτη ομάδα τις σύνθετες που τις χρησιμοποιούν ως δεύτερο συνθετικό (δείτε το παράδειγμα).

 
παράγωγες
ως α΄ συνθετικό
ως β΄ συνθετικό
χρόνος
χρονικός
χρονολογία
δίχρονος
       
       
ζωή
     
       
       
       
ωκεανός