. . . . . . . Όλοι μια αγκαλιά . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
-
Του κόσμου τα παιδιά
-
Βοηθάμε να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας
-
Η πτήση των γερανών
-
Ένα παιδί γράφει στοΘεό
Γνωρίζουμε παιδιά από μέρη μακρινά. Μαθαίνουμε για τα προβλήματά τους, για τις ανάγκες τους, για τα όνειρά τους. Βοηθάμε να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας.
Ζωγραφιά της Καρντελέν (10 ετών), UNICEF
. . . . . . . Του κόσμου τα παιδιά . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
«Mου αρέσει το σχολείο και το αγαπημένο μου μάθημα είναι η Μελέτη Περιβάλλοντος. Θέλω να σπουδάσω, όταν μεγαλώσω. Βοηθάω στο σπίτι φέρνοντας νερό από το ποτάμι. Το νερό είναι λίγο και συνήθως περιμένω πολλές ώρες στην ουρά. Γι’ αυτό συχνά χάνω το μάθημα στο σχολείο. Το νερό δεν είναι πολύ καθαρό και μερικές φορές πονάει η κοιλιά μου, όταν το πίνω».
Σαλέμου, Αιθιοπία
«Πηγαίνω σε ένα σχολείο για παιδιά με προβλήματα όρασης. Δεν μπορώ να δω, αλλά ξέρω δύο αφρικανικές γλώσσες και γαλλικά. Επίσης μαθαίνω Μπράιγ που είναι ένα σύστημα ανάγλυφης γραφής για τυφλούς. Τα αδέλφια μου και οι γονείς μου είναι περήφανοι για μένα. Μου αρέσει να τραγουδάω και να χορεύω. Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω δασκάλα και να διδάσκω παιδιά σαν και μένα».
Σάφια, Νίγηρας
«Το σπίτι μας καταστράφηκε από παλιρροϊκό κύμα, μετά το μεγάλο σεισμό. Χάσαμε τα πάντα. Έχουμε βρει καταφύγιο σε ένα ναό».
Σακίντα, Σρι Λάνκα
«Είμαι από φτωχή οικογένεια και εργάζομαι από μικρή. Δουλεύω μαζί με άλλα παιδιά σε ένα εργοστάσιο σπίρτων. Θέλω να έχω περισσότερο χρόνο για παιχνίδι και να πάω στο σχολείο».
Παντμίνι, Ινδία
«Στη χώρα μου γίνεται πόλεμος. Φύγαμε γιατί κινδύνευε η ζωή μας. Είδα το σπίτι μας να καίγεται. Μένω σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο. Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω γιατρός.
Αμπντουλάχ, Αφγανιστάν
«Είμαι το πρώτο κορίτσι από την οικογένειά μου που πηγαίνει σχολείο. Θέλω να τελειώσω το σχολείο και να γίνω δασκάλα».
Αϊσά, Μαρόκο
Όλοι μας πρέπει να έχουμε φαγητό, στέγη και ιατρική φροντίδα. Μας αρέσει το σχολείο και το παιχνίδι. Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και θέλουμε έναν κόσμο χωρίς πολέμους. Αξίζουμε μια ευτυχισμένη ζωή.
Μαρτυρίες παιδιών και φωτογραφίες από φυλλάδια της UNICEF και της ActionAid.
Ξεκλειδώνω το κείμενο
- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από διαφορετικά μέρη του κόσμου;
- Συζήτησε στην τάξη ποια είναι η αιτία αυτών των προβλημάτων και ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν.
- Για ποιους λόγους είναι χαρούμενες η Σάφια και η Αϊσά;
Ανάγκες για μια καλή ζωή
- Χωριστείτε σε ομάδες και φανταστείτε ότι ξεκινάτε μια άλλη ζωή σε ένα νέο κόσμο. Κάθε ομάδα παίρνει 10 λευκές κάρτες. Σε κάθε κάρτα θα πρέπει να γράψετε ένα πράγμα που θεωρείτε αναγκαίο για τη ζωή.
Στη συνέχεια η κάθε ομάδα πρέπει να διαλέξει τις 5 από τις 10 κάρτες που κρίνει πιο απαραίτητες. Ενώστε τις ομάδες σας σε μία, αφαιρέστε τις διπλές κάρτες και επιλέξτε 5 βασικές κάρτες χωρίς τις οποίες θα ήταν δύσκολο να ζήσει κανείς.
Συζητήστε όλοι μαζί:
• πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για κάθε ομάδα να αφαιρέσει πράγματα που στην αρχή είχατε κρίνει απαραίτητα;
• αν κάποιος σας βοηθούσε δίνοντάς σας δυο ακόμα κάρτες, ποιες θα θέλατε να ήταν αυτές;
Κάποιος μας χρειάζεται
- Γνωρίζεις προσωπικά ή έχεις ακούσει για συμπολίτες μας που έχουν πολλή ανάγκη από βοήθεια;
• Συζήτησε στην τάξη τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν.
• Ποιοι θα μπορούσαν να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη;
Γράφω σωστά
- Ξαναγράψε την αφήγηση του Αμπντουλάχ σε πλάγιο λόγο.
Στη χώρα του, το Αφγανιστάν, γίνεται ...........................................................
...............................................................................................................
...............................................................................................................
- Συμβουλέψου τα λόγια των παιδιών και συμπλήρωσε τα κενά στα ρήματα. Μην ξεχάσεις να βάλεις τόνο, όπου χρειάζεται.
μαθ__νω, αρρωστ__νω, περιμ__νω, πηγ__νω, δουλ__ω,
κινδυν__ω, χορ__ω, τελει__νω
Αύριο Ανθολόγιο
. .Βοηθάμε να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας . . . . . . . .
Κάθε φορά που γίνεται πόλεμος, συμβαίνει κάποια φυσική καταστροφή ή ξεσπούν επιδημίες, οργανώσεις και εθελοντές από όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.
Η UNICEF (Γιούνισεφ) ιδρύθηκε το 1946 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για να προστατεύσει τα παιδιά όλου του κόσμου. Η UNICEF βοηθάει προσφέροντας φάρμακα, εμβόλια, τρόφιμα και καθαρό νερό αλλά και τετράδια, μολύβια και βιβλία.
Βοήθεια προς στην Ελλάδα
Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο (1940-1945), η UNICEF προσέφερε σημαντική βοήθεια για να κάνει καλύτερη τη ζωή των παιδιών της κατεστραμμένης τότε χώρας μας.
Βοήθεια από την Ελλάδα
Σήμερα χιλιάδες Έλληνες και πολλά σχολεία ενισχύουν και υποστηρίζουν το έργο της UNICEF.
Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δρεπάνου Κοζάνης παρουσιάζουν το αναμνηστικό δίπλωμα που τους έστειλε η UNICEF για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ».
Φωτ/φία: ∆ηµοτικό Σχολείο ∆ρεπάνου Κοζάνης, UNICEF
Η Action Aid (Άκσιον Έιντ) είναι μια διεθνής εθελοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό να στηρίξει φτωχές οικογένειες σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου. Από το 1998 η οργάνωση δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.
Το σχολείο μας «υιοθετεί» ένα παιδί
Το σχολείο μας, θέλοντας να βοηθήσει στην προσπάθεια της Action Aid για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά όλου του κόσμου, αποφάσισε να γίνει ανάδοχος ενός αγοριού, του μικρού Γιακόλα, από το χωριό Γιαμπέλο της Αιθιοπίας. Τα περισσότερα παιδιά της περιοχής δεν πηγαίνουν σχολείο, επειδή αυτό βρίσκεται μακριά και γιατί εργάζονται στα χωράφια για να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Η περιοχή έχει πρόβλημα νερού και δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη για τους κατοίκους.
Ως ανάδοχοι του παιδιού θα έχουμε επικοινωνία μαζί του (με επιστολές, κάρτες ή ζωγραφιές) και θα ενημερωνόμαστε για τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην περιοχή, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων. Υποχρέωσή μας είναι να προσφέρουμε ένα ποσό κάθε μήνα που θα συγκεντρώνεται από τις δραστηριότητες του σχολείου (κυλικείο, πώληση εφημερίδων) και από τις εθελοντικές εισφορές των μαθητών.
Κείμενο και φωτογραφία από την εφημ. Μαθητικός Λόγος
του Δημ. Σχολείου Ριζού Πέλλας (αρ. φύλλου 52, Απρίλιος 2002 )
Βοήθεια χωρίς σύνορα
- Για ποιες άλλες εθελοντικές οργανώσεις που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχεις ακούσει;
• Τι γνωρίζεις για το έργο αυτών των οργανώσεων;
• Με ποιους τρόπους θα μπορούσες εσύ σε συνεργασία με την οικογένειά σου και το σχολείο σου να βοηθήσεις ανθρώπους που έχουν ανάγκη;
Παίζω με τις λέξεις
- Πώς λέγεται αυτός που δεν έχει …
πατρίδα: πρόσφυγας |
υγεία: .................................... |
σπίτι: ................................... |
εργασία: ................................... |
Πολλές φορές όταν μιλάμε ή γράφουμε για οργανώσεις, υπηρεσίες ή οργανισμούς, χρησιμοποιούμε για συντομία μόνο τα αρχικά τους γράμματα. Μετά τα αρχικά γράμματα βάζουμε τελεία.
- Γράψε με σύντομο τρόπο:
Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών |
Ο.Η.Ε. |
Γιατροί Χωρίς Σύνορα |
............ |
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός |
............ |
Ευρωπαϊκή Ένωση |
............ |
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας |
............ |
Γράφω σωστά
- Αντίγραψε τα λόγια του Σωκράτη στην αρχή του κειμένου.
- Συμπλήρωσε τη μαρτυρία της Νάντιας με τις λέξεις της παρένθεσης στη σωστή θέση και στον κατάλληλο τύπο.
(πρόσφυγας, εθελοντικός, νύχτα, ευτυχισμένος, πόλεμος, δουλειά, κινδυνεύω)
«Είμαι . . . . . . . . . . . . από τη Γεωργία. Φύγαμε με τη μητέρα μου . . . . . . . . . . . . . . από το χωριό γιατί η ζωή μας. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Μένουμε μαζί με άλλους. . . . . . . . . . . . . . . . σε ένα παλιό σπίτι. Η μητέρα μου δεν βρίσκει πουθενά . . . . . . . . . . . . . . . . Ευτυχώς μας βοηθούν οι . . . . . . . . . . . . . . . . οργανώσεις. Θέλω να τελειώσει ο. . . . . . . . . . . . . . . . . . και να γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας. Θέλω να είμαι . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . σαν και πρώτα».
Φωτ/φία: Refugees International
. . . . . . . Η πτήση των γερανών . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Σ’ ευχαριστώ που με επισκέφτηκες και μου έφερες αυτό το υπέροχο χαρτί. Μακάρι να μπορούσα να φτιάξω γρηγορότερα τους γερανούς, αλλά είμαι τόσο κουρασμένη αυτές τις μέρες που μου είναι πολύ δύσκολο να τους δώσω σχήμα. Η τέχνη του οριγκάμι –η γιαπωνέζικη τέχνη τυλίγματος χαρτιών– είναι αρχαία. Τυλίγοντας χαρτιά, μπορείς να φτιάξεις όλων των ειδών τα σχήματα, όπως βατράχους και δράκους και πουλιά. Ο γερανός είναι ιερός στην πατρίδα μου και μεταφέρει τις επιθυμίες μας στο ουράνιο βασίλειο.
Τώρα φτιάχνω τη δεύτερη σειρά από χίλιους γερανούς και εύχομαι να πραγματοποιηθεί η επιθυμία μου. Υπάρχει μια παράδοση στην Ιαπωνία: αν ένας άρρωστος τυλίξει χίλιους γερανούς κι ευχηθεί να γίνει καλά, τότε θα πραγματοποιηθεί η ευχή του. Η μητέρα μου έκανε μια ευχή για μένα και για την άλλη κοπέλα, την Κίγιο, όταν μας έβαλαν μαζί σ’ αυτόν το θάλαμο του νοσοκομείου. Ύστερα κάποια κορίτσια από το γυμνάσιο έστειλαν αμέτρητους γερανούς σε όσους από εμάς πάσχουμε από ασθένειες που προέρχονται από την ατομική βόμβα. Εγώ έλαβα μία σειρά, όχι όμως και η Κίγιο. Έτσι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε χίλιους γερανούς μαζί μήπως πραγματοποιηθεί η επιθυμία μας και γίνουμε καλά κι οι δυο μας. Η ευχή της Κίγιο πραγματοποιείται, η δική μου όμως όχι – κι έτσι προσπαθώ ξανά. Έχω αντέξει περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Ίσως λοιπόν αυτή τη φορά...
Έχω φτιάξει πάνω από εξακόσιους μέχρι τώρα και για λίγο έγινα καλύτερα. Αλλά τώρα, δεν ξέρω...
Σαντάκο Σασάκι,
Χιροσίμα
Εικονογράφηση: Hellen Cann
Στις 5 Οκτωβρίου 1955, η δωδεκάχρονη Σαντάκο έπεσε για ύπνο και δεν ξύπνησε ποτέ ξανά. Είχε ολοκληρώσει 644 γερανούς. Οι συμμαθητές της δούλεψαν όλοι μαζί για να φτιάξουν 356 γερανούς ακόμα, έτσι ώστε η φίλη τους να μπορέσει να θαφτεί με χίλιους γερανούς τριγύρω της.
Νέοι άνθρωποι απ’ όλη την Ιαπωνία μάζεψαν αρκετά χρήματα για να φτιάξουν ένα άγαλμα της Σαντάκο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1958 στο Πάρκο της Ειρήνης, στη Χιροσίμα. Το άγαλμα δείχνει ένα κορίτσι που στέκεται πάνω σε μια γρανιτένια βάση που έχει το σχήμα ενός βουνού του παραδείσου. Τα χέρια της είναι ανασηκωμένα ψηλά κρατώντας έναν τεράστιο χρυσό γερανό. Για να διαδώσουν την επιθυμία της Σαντάκο για παγκόσμια ειρήνη, παιδιά από όλο τον κόσμο στέλνουν κάθε χρόνο χιλιάδες χάρτινους γερανούς, που τοποθετούνται στη βάση του αγάλματος.
Χαραγμένη εκεί είναι η επιθυμία που μοιράζονται όλα αυτά τα παιδιά:
«Αυτή είναι η φωνή μας,
αυτή είναι η προσευχή μας,
ειρήνη στον κόσμο».
Διασκευασμένο απόσπασμα και εικόνα
από το βιβλίο της Ρεμπέκα Χέιζελ Ηρωικά παιδιά,
μτφρ. Τζένη Κουσουνέλου, εκδ. Φυτράκη
Ξεκλειδώνω το κείμενο
- Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η μικρή Σαντάκο;
- Ποια παράδοση υπάρχει στην Ιαπωνία για τους γερανούς;
- Με ποιον τρόπο οι συμμαθητές της Σαντάκο βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της;
- Πώς νιώθεις για την ιστορία που διάβασες; Γιατί;
Ένα παιδί θυμάται πώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό του, στις 20 Ιουλίου 1974, την ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Εκείνο το σημαδιακό καλοκαίρι
Σιγά σιγά το χωριό άδειασε. Παντού έβλεπες φορτωμένα αυτοκίνητα, λεωφορεία, ακόμη και μοτοσικλέτες. Οι χωριανοί έφευγαν με ό,τι μέσο μπορούσαν να βρουν. [...]
Πριν κλειδώσει η μητέρα, έτρεξα να ρίξω μια ματιά στο σπίτι. [...] Πήγα στο μπαλκόνι και κοίταξα κάτω τον κάμπο της Κερύνειας. Αυτό όμως που είδα εκείνη την τελευταία μέρα στο χωριό μου δεν ήταν ο κάμπος που ήξερα, που η ημεράδα του μας ομόρφαινε τη ζωή, την πλούτιζε και τη μεγάλωνε. Όχι, αυτό που έβλεπα ήταν ένα απειλητικό τοπίο, όλο μαύρους καπνούς και φοβέρα. [...]
Διπλοσφράγισα την πόρτα του μπαλκονιού και βγήκα στην αυλή μας. Η γιαγιά είχε φροντίσει να ποτίσει τα δέντρα και τα λουλούδια πρωί πρωί, και το χώμα μύριζε δυνατά... Το γιασεμί άσπριζε πάνω από το φράχτη μας φορτωμένο ανθάκια. Η μάνα μου δεν το ’χε καλό να κόβουμε τα λουλούδια, εκείνη τη μέρα, όμως, θυμάμαι πως χωρίς δισταγμό άπλωσα το χέρι μου κι έκοψα κάμποσους κλώνους γιασεμί.
– Αχ! τι ωραία μυρίζουν, είπε η γιαγιά Αθηνά και έχωσε κάμποσα ανθάκια στον κόρφο της.
Ύστερα έκανε το σταυρό της και μπήκε στο λεωφορείο, που ήταν γεμάτο χωριανούς, λογής λογής μπόγους και δέματα.
Μαρία Αβρααμίδου, Οι ωραίες Κυριακές, εκδ. Πατάκη
Tο όνειρο ξαναγεννιέται…
Είκοσι εννιά χρόνια μετά την εισβολή που χώρισε την Κύπρο στα δύο, οι πρόσφυγες περνάνε τα οδοφράγματα και επισκέπτονται για λίγες ώρες τα μέρη όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Φωτ/φία: εφηµ. O Φιλελεύθερος
- Τι είδε η συγγραφέας να αλλάζει γύρω της την ημέρα του πολέμου;
- Γιατί, πριν φύγουν από το χωριό, πήραν μαζί τους κλώνους γιασεμιού;
- Συζήτησε στην τάξη τι σημαίνει το μήνυμα που έχει γράψει το παιδί στην άμμο.
- Συζήτησε στην τάξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά εξαιτίας των πολέμων στον κόσμο.
Παρατηρώ και μαθαίνω
Φτιάχνω τη δεύτερη σειρά από χίλιους γερανούς.
Τα παραπάνω επίθετα φανερώνουν αριθμούς και λέγονται αριθμητικά.
Όταν δείχνουν ένα πλήθος (π.χ. ένα, δύο, τρία, ...) λέγονται απόλυτα αριθμητικά, ενώ όταν δείχνουν τη θέση (π.χ. πρώτος, δεύτερος, τρίτος, ...) λέγονται τακτικά αριθμητικά.
Σύμβολα της ειρήνης
- Γράψε με λέξεις αυτό που δείχνουν οι εικόνες:
Το . . . . . . . . . . . . . . θεωρείται το χρώμα της ειρήνης και της αγνότητας
Από τα αρχαία χρόνια το . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . συνδέθηκε με την ειρήνη.
Το . . . . . . . . . . . . . . . αποτελεί από πολύ παλιά σύμβολο ειρήνης και αθωότητας.
Το σύμβολο κατά των πυρηνικών όπλων καθιερώθηκε και ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.
. . . . . . . . . . . .
Γράφω σωστά
- Γράψε το μήνυμα των παιδιών που είναι γραμμένο στη βάση του αγάλματος της Σαντάκο.
. . . . . . . Ένα παιδί γράφει στο Θεό . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Μ’ ένα ξύλινο σπαθάκι και δυο ψεύτικα μουστάκια
παίρνω φόρα και στη μάχη τους στρατιώτες μου οδηγώ.
Τους στρατιώτες... μια ντουζίνα μολυβένια στρατιωτάκια.
Κι έτσι τώρα παριστάνω το μεγάλο στρατηγό!
Άναψε μεγάλη μάχη! Με το ξύλινο σπαθάκι
πάνω κάτω στην αυλή μας. Τι κακό, τι ταραχή!
Όμως, την επίθεσή μου τη διακόπτω για λιγάκι,
γιατί μέσα μου είναι κάτι... κατιτί σαν προσευχή.
Όλοι οι στρατηγοί του κόσμου, δώσε, Θεέ μου, να ’χουν τώρα
τα μουστάκια τους σκιτσάρει μ’ ένα καρβουνάκι, και
το σπαθί τους που τραβάνε στη μεγάλη τους τη φόρα,
δώσε, Θεέ μου, να ’ναι μόνο από αθώο κοντραπλακέ.
Δώσε ακόμη να μην έχουν στο μυαλό τους άλλη έγνοια,
τα κουμπιά τους να γυαλίζουν της μεγάλης τους στολής
και να οδηγούν στη μάχη στρατιωτάκια μολυβένια
μέσ’ από τ’ άσπρα και τα μαύρα τα πλακάκια της αυλής.
Αντώνης Σαμαράκης, «Ένα παιδί γράφει στο Θεό»,
από το βιβλίο Έχω δικαίωμα: ένα ποίημα και δέκα ιστορίες για παιδιά, UNICEF
Ξεκλειδώνω το κείμενο
- Τι παιχνίδι παίζει το παιδί του ποιήματος;
• Σε ποιες στροφές περιγράφεται το παιχνίδι;
..............................................................
- Τι ζητάει το παιδί από το Θεό;
• Σε ποιες στροφές εκφράζει αυτές τις επιθυμίες;
............................................................................................
- Στο ποίημα υπάρχουν λέξεις και φράσεις που αναφέρονται σε μάχες, στρατηγούς και στρατιωτάκια. Πρόκειται για αληθινές μάχες, αληθινούς στρατηγούς και στρατιώτες; Υπογράμμισε τις λέξεις και τις φράσεις που υποστηρίζουν την απάντησή σου.
- Σε ποιους θα μπορούσε να στείλει ένα γράμμα το παιδί για να πραγματοποιηθούν αυτά που ζητάει;
..........................................................................................
.......................................................................................................
- Βρείτε πληροφορίες από το διαδίκτυο ή από βιβλία για το λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη και παρουσιάστε τες στην τάξη.
Φωτ/φία: UNICEF
Παίζω με τις λέξεις
- Διάγραψε το ουσιαστικό που δεν ταιριάζει.
Πολεμικό: πλοίο, παιχνίδι, ταξίδι, ναυτικό
Πολεμική: αεροπορία, τηλεόραση, βιομηχανία, τέχνη
- Ανάλυσε τις σύνθετες λέξεις της παρένθεσης για να καταλάβεις τη σημασία τους. Στη συνέχεια γράψ’ τες εκεί που ταιριάζουν.
(φιλειρηνικός, φιλοπόλεμος, ειρηνόφιλος, πολεμοχαρής)
• Πώς λέγεται...
αυτός που αγαπά την ειρήνη: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
αυτός που αγαπά τον πόλεμο: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Λεξιλόγιο
Του κόσμου τα προβλήματα
φτώχεια, πείνα, πόλεμος,
έλλειψη καθαρού νερού,
σεισμοί, ασθένειες, ......
.................................
.................................
.................................
• Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον κόσμο σήμερα; Γράψε τέσσερα από αυτά.
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
Τι μπορώ να κάνω
βοηθάω, αγοράζω,
υιοθετώ, οργανώνω,
συμμετέχω, ενισχύω,
............................
............................
• Με ποιους τρόπους μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων;
.........................................................................................
.........................................................................................
.........................................................................................
.........................................................................................
• Για μια ευτυχισμένη ζωή χρειαζόμαστε:
.............................................................................................................................
.............................................................................................................................
Οι ευχές μου για έναν καλύτερο κόσμο
Θα ήθελα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Μακάρι . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Εύχομαι . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
|