Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων (Γ΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
 

Ε Ν O Τ Η Τ Α 3η

Η εκπαίδευση στην Πολιτεία του Πλάτωνα

Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουμε, μέσα από τη συζήτηση του Σωκράτη με τους συνομιλητές του, τις αντιλήψεις του Πλάτωνα για την εκπαίδευση των νέων, που προορίζονται να κυβερνήσουν στην «ιδανική» πολιτεία, όπως εκτίθενται στο σημαντικότερο διάλογό του, την Πολιτεία. Θα σχολιάσουμε την κριτική την οποία ο Πλάτων ασκεί στην ποίηση και, γενικότερα, στην τέχνη, επειδή οι ποιητές παρουσιάζουν ψευδείς ιστορίες, σε σχέση με την χρήση των μύθων που ο ίδιος όμως χρησιμοποιεί στα έργα του.

KEIMENO

Η εκπαίδευση των «φυλάκων» και ο έλεγχος της ποίησης

[Σωκράτης:] Πρώτη μας δουλειά1, λοιπόν, καθώς φαίνεται, θα είναι να επιβλέπουμε εκείνους που φτιάχνουν τους μύθους2, και ό,τι καλό φτιάξουν, να το εγκρίνουμε, ενώ τα άλλα να τα πετάμε. Κι ό,τι θα εγκρίνουμε, να πείθουμε τις παραμάνες και τις μανάδες να το λένε στα παιδιά και να τους πλάθουν τις ψυχές3 με αυτούς τους μύθους πολύ περισσότερο απ' ότι τους πλάθουν τα σώματα με τα χέρια τους4 κι όσο γι' αυτό που λένε τώρα στα παιδιά, είναι τα πιο πολλά για πέταμα […] Αυτούς [τους μύθους], είπα, που μας έλεγαν ο Ησίοδος κι ο Όμηρος5 και οι άλλοι ποιητές. Αυτοί έπλεκαν μυθικές διηγήσεις ψεύτικες6 και τις έλεγαν στους ανθρώπους και τις λένε και τώρα.
[Aδείμαντος:] Ποιους μύθους εννοείς, είπε, και τι κακό βρίσκεις σ' αυτούς;
[Σωκράτης:] Αυτό που πρωτίστως και κυρίως πρέπει να κατακρίνει κανείς, ιδίως όταν το ψέμα είναι και κακοφτιαγμένο
7.
[Aδείμαντος:] Έχεις να παράδειγμα;
[Σωκράτης:] Όταν λόγου χάριν κάποιος, με όσα λέει, παρουσιάζει άσχημα ό,τι σχετίζεται με τους θεούς και τους ήρωες, δηλαδή ποιας λογής είναι αυτοί, σαν τον ζωγράφο
8 που όσα ζωγραφίζει δεν έχουν καμιά ομοιότητα9 με αυτό που θέλει να ζωγραφίσει.

(Πλάτων, Πολιτεία, Β, 377c-e)

ΠΡΑΓΜΑΤOΛOΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ ΣΧOΛΙΑ

  1. Πρώτη μας δουλειά: στην Πολιτεία, το έργο του Πλάτωνα στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί, ο Σωκράτης και οι συνομιλητές του επιχειρούν να ιδρύσουν νοερά μια ιδανική και δίκαιη πόλη, την Καλλίπολη, η οποία απαρτίζεται από τρεις κοινωνικές τάξεις: τους φύλακες-βασιλείς (που είναι φιλόσοφοι και θα διοικούν την πόλη), τους επίκουρους (που βοηθούν τους φύλακες στο έργο φύλαξης της πόλης) και τους δημιουργούς (αγρότες, τεχνίτες, μεταπράτες).
    ιδεώδης Πολιτεία του Πλάτωνα
  2. Να επιβλέπουμε εκείνους που φτιάχνουν τους μύθους: να ασκούν δηλαδή ένα είδος λογοκρισίας, που σκοπό έχει να προστατεύει τους νέους από τις κακές και ψυχοφθόρες επιδράσεις της μυθοπλασίας. Ο μύθος, λαϊκή φανταστική αφήγηση, που δεν ακολουθεί τους κανόνες της λογικής, βοηθούσε τον άνθρωπο της εποχής να κατανοήσει τον κόσμο στην ολότητά του. Ο μύθος συνδέεται με την παραβολή, την αλληγορία και με τις εικόνες.
    Φιλοσοφία και μύθος
  3. Πλάθουν τις ψυχές: ο Πλάτων είναι ο πρώτος στοχαστής που υποστηρίζει με συστηματικό τρόπο ότι η εκπαίδευση συνίσταται στην καλλιέργεια του ήθους, δηλαδή του χαρακτήρα των νέων
    .Οι σκοποί της εκπαίδευσης
  4. Πλάθουν τα σώματα με τα χέρια τους: στους Νόμους, το εκτενέστερο και τελευταίο έργο του Πλάτωνα, αυτός επισημαίνει ότι η αγωγή των παιδιών αρχίζει από τη νηπιακή ηλικία με τον θηλασμό και την κίνηση. Γι' αυτό οι μανάδες και οι παραμάνες κουνούν συνεχώς τα παιδιά στην αγκαλιά τους και, μάλιστα, συχνά τραγουδώντας κάποιο νανούρισμα. Έτσι, με την κίνηση, τον χορό και τη μουσική, τα παιδιά ηρεμούν και διώχνουν από την καρδιά τους τον φόβο και την ανησυχία.
  5. Ο Ησίοδος και ο Όμηρος: οι αρχαίοι εκτιμούσαν πολύ τον Ησίοδο και τον Όμηρο. Η ανάγνωση και η απομνημόνευση αποσπασμάτων από τα ομηρικά έπη και τα έργα του Hσιόδου ανήκαν στη βασική εκπαίδευση των παιδιών.
  6. Μυθικές διηγήσεις ψεύτικες: ο Σωκράτης προτείνει να απαγορεύονται οι ιστορίες που έχουν κακή ηθική ή θρησκευτική επίδραση στους νέους.
  7. Ψέμα κακοφτιαγμένο: κατακρίνει εδώ ο Σωκράτης τις ιστορίες που παρουσιάζουν τους θεούς να μαλώνουν ή να αλλάζουν μορφή και όσα έργα τέχνης εντείνουν τα ανθρώπινα πάθη. Η επίμονη αναζήτηση της γνώσης και της αλήθειας εκ μέρους του Πλάτωνα τον οδηγεί στην αυστηρή κριτική την οποία ασκεί στη μυθοπλασία.
  8. Σαν τον ζωγράφο: ο Πλάτων παρομοιάζει την ποίηση με τη ζωγραφική. Οι τέχνες αυτές είχαν δώσει λαμπρά δείγματα στην εποχή του, όπως τις τραγωδίες ή τα ζωγραφισμένα ανάγλυφα του Παρθενώνα και τις αγγειογραφίες στα περίφημα αττικά αγγεία.
  9. Όσα ζωγραφίζει… ομοιότητα: για τον Πλάτωνα όλες οι τέχνες είναι μιμητικές, δηλαδή αναπαράγουν το νοητό πρότυπο, την ιδέα, με εικόνες και λέξεις. Στο 10ο βιβλίο της Πολιτείας ο Πλάτων κατηγορεί τη μίμηση, γιατί θεωρεί ότι αυτή οδηγεί τους νέους ανθρώπους σε κακές συνήθειες και σε απρεπή γλώσσα.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

1 Οι ποιητές έχουν θεϊκό χάρισμα, όχι όμως γνώση

[Σωκράτης] (απευθύνεται στον ποιητή Ίωνα): Αυτό που σε κάνει να λες ωραία πράγματα για τον Όμηρο δεν είναι κάποια ειδική τεχνική γνώση αλλά θεϊκή δύναμη που σε δονεί, όπως ακριβώς συμβαίνει με την πέτρα που ο Ευριπίδης την ονόμασε «μαγνήτη» και ο πολύς κόσμος την λέει «πέτρα του Ηρακλή» […] Έτσι λοιπόν και η Μούσα χαρίζει σε ορισμένους δύναμη θεϊκή και από αυτούς τους ένθεους ανθρώπους κρέμεται έπειτα μια αρμαθιά από άλλους, που διατελούν σε κατάσταση ενθουσιασμού […] Γιατί ο ποιητής είναι κάτι πολύ ανάλαφρο, που πετάει, κάτι ιερό, και δεν μπορεί να δημιουργήσει προτού να τον κυριέψει ο ενθουσιασμός και πέσει σε  έκσταση και πάψει πια να έχει μέσα του λογικό· απεναντίας, κάθε άνθρωπος, όσο έχει μέσα του τούτο το πράγμα, το λογικό, αδυνατεί να γράφει ποιήματα να δίνει χρησμούς.

(Πλάτων, Ἴων, 533c-534c)

2 Παιδεία και παράδοση

[Αθηναίος:] Επομένως, η θέση μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να εμποδίσουμε τα παιδιά μας να δοκιμάσουν νέα πράγματα τόσο στον χορό όσο και στο τραγούδι, αλλά και να σταματήσουμε κάθε προσπάθεια εκείνων που επιχειρούν να τα δελεάσουν σε νεωτερισμούς.

(Πλάτων, Νόμοι, Z 798 e)

3 Καλή και κακή τέχνη

[Αθηναίος:] Ας πάρουμε κάποιον που έχει συνηθίσει σε σοβαρή και προσεγμένη μουσική από την παιδική του ηλικία μέχρι την ωριμότητά του. Αν ακούσει κάτι αντίθετο, θα το θεωρήσει απαίσιο και θα το μισήσει. Αν όμως έχει μάθει να απολαμβάνει την κοινή μουσική, δε θα του αρέσει το σωστό και καλλιεργημένο είδος της. Όπως είπα, λοιπόν, καμιά μουσική δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη στο θέμα της ευχαρίστησης ή της αηδίας. Η διαφορά είναι μόνο ότι η μια κάνει καλύτερους τους ανθρώπους που έχουν ανατραφεί μ' αυτήν, ενώ η άλλη χειρότερους.

(Πλάτων, Νόμοι, Z, 802 c-d)

EPΩTHΣEIΣ – EPΓΑΣIEΣ

  1. Ποια είναι η γνώμη του Πλάτωνα για τους μύθους και τα παραμύθια; Mε ποια επιχειρήματα ο Πλάτων αιτιολογεί την αρνητική κριτική εναντίον των μεγάλων ποιητών-δασκάλων του παρελθόντος; Νομίζετε πως οι απόψεις του θα εύρισκαν σύμφωνους πολλούς από τους συγχρόνους του;
    Θουκυδίδης «Ιστορίες», κεφ. 41: Η Αθήνα δεν χρειάζεται ποιητές για να επαινέσουν το μεγαλείο της (παράλληλο κείμενο)
  2. Mε ποιον τρόπο οι μύθοι θα μπορούσαν να υπηρετήσουν την παιδεία της «ιδανικής» πολιτείας του Πλάτωνα;
  3. Στα παράλληλα κείμενα (2) και (3) παρουσιάζονται κάποιες απόψεις του Πλάτωνα για τις τέχνες. Πώς μπορούν να κριθούν σε σχέση με την εποχή του αλλά και με τη σύγχρονη πραγματικότητα;
    Απόψεις για την τέχνη στη σύγχρονη πραγματικότητα (κείμενο) Απόψεις για τη σημασία της Τέχνης

ΘEMΑTA ΓIΑ ΣYZHTHΣH

  1. Μερικοί υποστηρίζουν πως οι απόψεις του Πλάτωνα για την τέχνη μπορούν να παραβιάσουν την ελευθερία της έκφρασης. Απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα:
    1. Νομίζετε ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα;
    2. Yπάρχουν όρια σε αυτό το δικαίωμα;
    3. Μπορούν τα λόγια του Σωκράτη και του Πλάτωνα να δημιουργήσουν συνθήκες αναστολής του δικαιώματος αυτού;
    4. Πώς θα απαντούσε ο Σωκράτης και ο Πλάτων στις κριτικές αυτές παρατηρήσεις;
      Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα (κείμενο)
  2. Στο παράλληλο κείμενο (1) ο Σωκράτης, απευθυνόμενος στον ποιητή Ίωνα, που ήταν διάσημος ραψωδός συνηθισμένος να εμφανίζεται μπροστά σε ακροατήρια αποτελούμενα από 20.000 και πλέον θεατές και να τα συναρπάζει με την τέχνη του, υποστηρίζει ότι οι ποιητές δεν κατέχουν πραγματική γνώση, αλλά μόνο ένα θεϊκό χάρισμα που γοητεύει τα πλήθη. Μπορείτε να βρείτε αναλογίες με σημερινές εκδηλώσεις της τέχνης (συναυλίες, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.);

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σύγχρονοι διανοητές έχουν επισημάνει το γεγονός ότι ο άνθρωπος σήμερα, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τους παλιούς μύθους, δημιουργεί διαρκώς νέους. Προσπαθήστε να βρείτε παραδείγματα νέων μύθων που μεταδίδονται και καθιερώνονται μέσα από σύγχρονες μορφές αφήγησης, όπως το μυθιστόρημα, οι κινηματογραφικές ταινίες, οι επιστημονικές έρευνες, ο κόσμος της κατανάλωσης και της διασκέδασης. Έχουν επηρεάσει κάποιοι απ' αυτούς τις συνήθειες και τη συμπεριφορά σας;

οι σύγχρονοι μύθοι Σύγχρονοι «μύθοι»: Καταναλωτισμός (λήμμα)

 

 

εικόνα

H αποθέωση του Ομήρου. Oνομαστός πίνακας του J.A.D. Ingres, 1827 (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου). Ο Πλάτων, μολονότι τιμούσε τον Όμηρο, θεωρούσε ότι πολλές από τις ιδέες και τις εικόνες που παρουσιάζονταν στα ομηρικά έπη δεν ήταν κατάλληλες για την αγωγή των νέων.

«…Kι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο
πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.
Eις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου νάσαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Kαι δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.
Στην αγορά της βρίσκεις Nομοθέτας
που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης.
Eδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα».
(K.Π. Kαβάφης, «Το πρώτο σκαλί», 1899,
Ποιήματα Α΄, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 1963)

Ο Καβάφης έχει εδώ εμπνευστεί από την πλατωνική θεωρία των «ιδεών» (εἰδῶν).

εικόνα

Προτομή του Oμήρου. Τα ομηρικά έπη ήταν μέρος της αγωγής των νέων της Αθήνας.

εικόνα

Αδυσώπητη η Άρτεμις τιμωρεί σκληρά τον Ακταίωνα που την αντίκρισε να λούζεται γυμνή. Η θεά εξαπολύει τα βέλη της, ενώ τα σκυλιά του τον κατατρώγουν (Παράσταση από ερυθρόμορφο κρατήρα, 470 π.Χ. περίπου, Βοστώνη, Μουσείο Καλών Τεχνών).

εικόνα

Ο «Ομηρικός Ύμνος στον Ερμή» εξιστορεί τα πρώτα κατορθώματα του νεογέννητου Ερμή. Ο πανούργος μικρός θεός έκλεψε πενήντα βόδια του Απόλλωνα, τα έκρυψε σε μια σπηλιά και ξαναγύρισε στο λίκνο του. Ο Απόλλων διαμαρτύρεται στους γονείς του Ερμή, τον Δία και τη Μαία (Υδρία, περίπου 520 π.Χ., Παρίσι, Λούβρο).

εικόνα

Ο Ήφαιστος με τη λαβίδα του σιδηρουργού στο χέρι επιστρέφει μεθυσμένος στον Όλυμπο, στηριγμένος στους ώμους σάτυρου που προχωρεί πλάι του, για να ελευθερώσει την Ήρα από τα δεσμά που την κρατούσαν καθηλωμένη στον θρόνο, που ο ίδιος είχε κατασκευάσει (Ερυθρόμορφη πελίκη, 430 π.Χ. Μόναχο, Aρχαιολογικό Mουσείο).

εικόνα

Η διδασκαλία της μουσικής και της ποίησης είχε πρωταρχική σημασία για την εκπαίδευση των παιδιών στην Αρχαία Ελλάδα. Εδώ δάσκαλοι και μαθητές στο μάθημα της μουσικής αριστερά και στην απαγγελία ποιήματος δεξιά (Ερυθρόμορφη κύλικα, περίπου 485 π.Χ., Βερολίνο, Aρχαιολογικό Μουσείο).

εικόνα

Ο Κένταυρος Χείρων, προικισμένος με γνώση και πραότητα, υπήρξε αγαπητός δάσκαλος πολλών ηρώων. Εδώ καλωσορίζει τον νεαρό Αχιλλέα που τον εμπιστεύτηκαν σ' αυτόν, για να τον αναθρέψει και να του μεταδώσει τις γνώσεις του (Ερυθρόμορφη στάμνος, περίπου 490 π.Χ., Παρίσι, Λούβρο).

εικόνα

Ο Μουσαίος, δεξιά, με τη λύρα και αντηχείο από όστρακο χελώνας στο χέρι, ακροάζεται τη μούσα Τερψιχόρη που παίζει άρπα. Αριστερά στέκεται η Μελελούσα (κατά την επιγραφή) με δύο αυλούς στο χέρι. Στον τοίχο ψηλά κρέμεται μια λύρα (Ερυθρόμορφος αμφορέας, περίπου 440 π.Χ., Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο).

εικόνα

Η πλατωνική «αλληγορία του σπηλαίου» παρουσιάζεται εδώ σε σκίτσο. Η εικόνα του σπηλαίου βρίσκεται στην Πολιτεία του Πλάτωνα και παρουσιάζει τον κόσμο με σκοτεινή σπηλιά με τους ανθρώπους δεσμώτες να βρίσκονται μέσα σ' αυτήν και να βλέπουν τις σκιές όσων κινούνται στο φωτεινό χώρο που βρίσκεται έξω από τη σπηλιά. Είναι μια αλληγορία, μια μεταφορά, που σχετίζεται με το θέμα της γνώσης και της αξίας της παιδείας που χρησιμοποιεί ο Πλάτων για να διακρίνει την αισθητή από τη νοητή πραγματικότητα, τον κόσμο των ιδεών και των απεικασμάτων (χαρακτικό του Jan Saenredam, από πίνακα του Cornelis van Haarlem, 1604, Βιέννη, Αλμπερτίνα).

εικόνα

Pαψωδός απαγγέλλει ένα από τα ποιήματα του επικού κύκλου. Eρυθρόμορφος αμφορέας του ζωγράφου του Kλεοφράδους, πρώιμος 5ος αι. π.Χ. (Λονδίνο, Bρετανικό Mουσείο).