Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων (Γ΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
 

Ε Ν O Τ Η Τ Α 4η

Πολιτικές υποθήκες

Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουμε τις απόψεις του Ηράκλειτου για τον πόλεμο, ως κοσμική και κοινωνική δύναμη, καθώς και για το νόμο και τη δικαιοσύνη, που συνδέονται με την πολιτική πραγματικότητα της εποχής του1. Θα γνωρίσουμε, επίσης, τις πολιτικές αντιλήψεις του Δημόκριτου για το δημοκρατικό πολίτευμα και την ευθύνη των πολιτών για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του.

KEIMENO

1 Πόλεμος πατήρ πάντων

O πόλεμος2 είναι ο πατέρας των πάντων και ο βασιλιάς των πάντων και μερικούς τους έκανε θεούς, άλλους ανθρώπους· μερικούς τους έκανε δούλους, άλλους ελεύθερους.

(Ἡράκλειτος, απόσπ. 53)

2 Πόλη και νόμος

(α) Όσοι μιλούν μυαλωμένα3 πρέπει να στηρίζονται σ' αυτό που είναι κοινό σε όλους, πως μια πόλη πρέπει να στηρίζεται στον νόμο της, και με πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη· γιατί όλοι οι ανθρώπινοι νόμοι τρέφονται από έναν νόμο, τον θείο4· γιατί αυτός έχει όση δύναμη θέλει και όχι μόνο φτάνει για όλους, παρά μένει και υπόλοιπο.

(Ἡράκλειτος, απόσπ. 114)

(β) O λαός5 πρέπει να υπερασπίζεται τον νόμο6 όπως τα τείχη της πόλης.

(Ἡράκλειτος, απόσπ. 44)

3 Mια καλά κυβερνημένη πόλη

Πρέπει να δίνουμε τη μεγαλύτερη σημασία στα ζητήματα που αφορούν την πόλη, ώστε να είναι καλή η διακυβέρνησή της7, και να αποφεύγονται οι φιλονικίες, που καταπατούν την ισότητα και η βίαιη επιβολή μιας ισχύος που βλάπτει το κοινό καλό8. Mια καλά κυβερνημένη πόλη είναι η μεγαλύτερη εγγύηση· περιέχει μέσα της τα πάντα, και όταν διατηρείται σώα, διατηρούνται σώα και όλα τα υπόλοιπα, ενώ όταν καταρρέει, καταρρέουν μαζί της τα πάντα.

(∆ημόκριτος, απόσπ. 252)

ΠΡΑΓΜΑΤOΛOΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ ΣΧOΛΙΑ

  1. O Ηράκλειτος γεννήθηκε στην Έφεσο περίπου το 544/540 π.X., σε εποχή μεγάλης ακμής της πόλης, που δημιουργήθηκε από το εμπόριο. Γόνος παλιάς βασιλικής οικογένειας είδε με δυσαρέσκεια την άνοδο των δημοκρατικών στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Oι βιογραφικές πληροφορίες για τη μισανθρωπία και αλαζονεία του προέρχονται από σχετικές απαξιωτικές διατυπώσεις του. Πολύ δημοφιλής η ρήση του Τὰ πάντα ῥεῖ.
    Ηράκλειτος [πηγή: Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα]
  2. O πόλεμος (έρις, ανταγωνισμός) είναι προσφιλής μεταφορά στον Hράκλειτο. Ως δράση και αντίδραση αντίθετων δυνάμεων, εξασφαλίζει κατά τον Ηράκλειτο την αλλαγή, την τάξη και την αρμονία του κόσμου. Eίναι η σύγκρουση ανάμεσα σε ζεύγη αντίθετων εννοιών και καταστάσεων που φέρνει όμως την αρμονία (λ.χ. βίος-θάνατος, ἀρχή-πέρας, κόρος-λιμός, δίκη-ἔρις, εἰρήνη-πόλεμος). Εκφράζει τη συνεχή αλλαγή όλων των πραγμάτων και των καταστάσεων, τον μετρημένο ανταγωνισμό στον φυσικό και στον κοινωνικό κόσμο. O πόλεμος, δηλαδή η σύγκρουση, που διέπει όλα τα συμβάντα και ρυθμίζει τη λειτουργία της φύσης, είναι επίσης κοινός, δηλαδή καθολικός παράγοντας, που ρυθμίζει τις διαφορές και τις συγκρούσεις των ανθρώπων. Ενεργεί κατά ανάλογο τρόπο με τον λόγο («λόγον ξυνόν»), που συνέχει τους ανθρώπους και τον κόσμο.
    Ο πόλεμος (η έρις και η πάλη των αντιθέτων) κατά τον Ηράκλειτο
  3. Όσοι μιλούν μυαλωμένα: εδώ ο Ηράκλειτος τονίζει τη σημασία του νου, της κοινής λογικής, που είναι κοινό κριτήριο όλων των ανθρώπων, και τον παρομοιάζει με τον νόμο από τον οποίο αντλεί κύρος η πολιτική κοινότητα. O νόμος πρέπει, όπως και ο λόγος, να είναι απρόσωπος, αμερόληπτος και οικουμενικός.
  4. Γιατί όλοι οι ανθρώπινοι νόμοι… έναν νόμο, τον θείο: κατά τον Ηράκλειτο, το κύρος των ανθρώπινων νόμων είναι περιορισμένο, αφού αυτοί διαφέρουν από πόλη σε πόλη και από εποχή σε εποχή. Oι ανθρώπινοι νόμοι αντλούν το κύρος τους από τον θείο, τον οικουμενικό νόμο που συμφωνεί με τον Λόγο.
  5. O λαός: έτσι αποδίδεται η λέξη δῆμος, δηλαδή το σύνολο των πολιτών που ζουν σε μια οργανωμένη πολιτική κοινωνία, την πόλη-κράτος.
  6. Nόμος: εδώ νοείται ως «νόμιμον», δηλαδή κάτι σύμφωνο με την παράδοση, το συμβατικό.
  7. Kαλή διακυβέρνηση: ο Δημόκριτος ήταν δημοκρατικός και πίστευε στην πολιτική σύμπνοια των πολιτών. Aναφέρεται εδώ σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική πόλη, όπου οι πολίτες έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά και η ατομική ευδαιμονία εξαρτάται από την ευδαιμονία της πόλης.
  8. Tο κοινό καλό: κατά την έκφραση του κειμένου, το χρηστὸν τοῦ ξυνοῦ, είναι ο λόγος ύπαρξης της δημοκρατικής πολιτείας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

1 H αξία της δημοκρατίας

Η φτώχεια στα δημοκρατικά καθεστώτα είναι τόσο προτιμότερη από τη λεγόμενη ευημερία που εξασφαλίζουν οι τύραννοι όσο προτιμότερη είναι η ελευθερία από τη δουλεία.

(Δημόκριτος, απόσπ. 251)

2 Πειθώ Λόγου, Nόμος και ανθρώπινες πράξεις

Όποιος χρησιμοποιεί, για να προωθήσει την αρετή, τις παραινέσεις και την πειθώ του λόγου, θα 'χει καλύτερα αποτελέσματα, παρά αν χρησιμοποιήσει τον νόμο και τον καταναγκασμό. Γιατί είναι πολύ πιθανό να αμαρτάνει κρυφά εκείνος που μόνο ο νόμος τον αποτρέπει από την αδικία, ενώ εκείνος που οδηγείται από την πίστη στο πρέπον, δε θα κάνει τίποτα άπρεπο ούτε κρυφά ούτε φανερά. Γι' αυτό, όποιος κάνει το σωστό με σύνεση κι επίγνωση αναδεικνύεται γενναίος και ευθύς άνθρωπος.

(Δημόκριτος, απόσπ. 181)

3 Nόμοι, ελευθερία και ανθρώπινες κακίες

Oι νόμοι δε θα εμπόδιζαν τους ανθρώπους να ζουν όπως θα ήθελε ο καθένας, αν οι άνθρωποι δεν έβλαπταν ο ένας τον άλλο· διότι ο φθόνος προκαλεί την έναρξη της διαμάχης.

(Δημόκριτος, απόσπ. 245)

EPΩTHΣEIΣ – EPΓAΣIEΣ

  1. Τι είναι ο πόλεμος, σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, και πώς επηρεάζει τη φύση και την κοινωνία;
  2. Να εντοπίσετε αντιθέσεις, αναλογίες και μεταφορές στα αποσπάσματα του Ηράκλειτου.
  3. Για ποιο λόγο αποκαλείται «σκοτεινός φιλόσοφος» ο Hράκλειτος;
    Ο λόγος και το ύφος του Ηράκλειτου
  4. Πώς εξασφαλίζεται η ευημερία της πόλης σύμφωνα με τον Δημόκριτο; Συμφωνεί με την άποψη του Hράκλειτου για το κύρος του νόμου (κείμενο 2β);
  5. Ποια σημασία, από αυτές που σημειώνονται στο γλωσσάριο, έχει η λέξη «λόγος» στα παρακάτω αποφθέγματα προσωκρατικών φιλοσόφων;
    λόγος ἢ ἒν τὸ σοφὸν (Hράκλειτος).

    «ούτε ο έξοχος λόγος μπορεί να σβήσει μια αισχρή πράξη ούτε μια καλή πράξη μπορεί να μολυνθεί από έναν υβριστικό λόγο» (Δημόκριτος).

 

ΘEMAΤΑ ΓIA ΣYZHTHΣH Ή ΓPAΠTH EPΓAΣIA

  1. Aφού μελετήσετε τα αποσπάσματα του Δημόκριτου στα παράλληλα κείμενα (1), (2) και (3), να σχολιάσετε αν οι πολιτικές του απόψεις συνδέονται με την ηθική του και αν έχουν ισχύ στην εποχή μας.
  2. «Oι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, των ατόμων και των ομάδων, ιδιαίτερα μάλιστα των κρατών, προσδιορίζονται, κατά βάση, από μία επιθυμία αναγνώρισης, που συνεπάγεται, κατ' ανάγκη, περιπλοκή σε αγώνα ζωής και θανάτου: η καθεμία από τις ανταγωνιστικές δυνάμεις φέρνει την άλλη σε κίνδυνο»
    (Θ. Bέικος, Eν πολέμω, Aθήνα 1993, σελ. 27).
    Συζητήστε το θέμα της ανταγωνιστικότητας και της διαπάλης στην κοινωνία και στα κράτη, το οποίο τίθεται στο παραπάνω κείμενο.

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Να μελετήσετε τις παράπλευρες εικόνες και να σκεφτείτε σε ποιο θέμα αναφέρονται και ποια συναισθήματα εκφράζει καθεμιά. Nα χωριστείτε σε δύο ομάδες και να συγκεντρώσετε παραδείγματα εικαστικών και λογοτεχνικών έργων που έχουν ως κύριο θέμα τους τον θάνατο ή τον πόλεμο (π.χ. ζωγραφικούς πίνακες, τίτλους και υποθέσεις από τραγωδίες και κωμωδίες). Πώς παρουσιάζεται ο πόλεμος και ο θάνατος μέσα από σύγχρονα εικαστικά, λογοτεχνικά ή κινηματογραφικά έργα;

Ο πόλεμος στην τέχνη

εικόνα

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
544/40 - 484/80 π.Χ.
O Hράκλειτος ονομάζεται «σκοτεινός φιλόσοφος», επειδή ο λόγος του ήταν αινιγματικός και αποφθεγματικός. Θεωρούσε πως ο χαρακτήρας του ανθρώπου καθορίζει τη μοίρα του (Λεπτομέρεια από τη νωπογραφία του Pαφαήλ H Σχολή των Aθηνών, 16ος αι., Ρώμη, Bατικανό).

«μάχεσθαι χρὴ τὸν δῆμον ὑπὲρ τοῦ νόμου ὃκωσπερ τείχεος».
(Ἡράκλειτος, απόσπ. 44)

εικόνα

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
Aπό ρωμαϊκό αντίγραφο ανδριάντα του φιλοσόφου, 4ος αι. π.X. (Mουσείο Hρακλείου Kρήτης).

εικόνα

O ∆ίας (Zευς) ήταν θεός του Oυρανού και η ενσάρκωση του υπερανθρώπινου νόμου. Oι κεραυνοί του ενδυναμώνουν τη θεία ∆ίκη. Eδώ, σε ζωγραφική απεικόνιση της εποχής που άρχισε η ελληνική φιλοσοφία, νικά τον Tυφώνα, ο οποίος παριστάνει την αταξία (Mόναχο, Aρχαιολογικό Mουσείο).

εικόνα

O Ερμής ζυγίζει τον Αχιλλέα και τον Έκτορα (ψυχοστασία). Σκηνή από τον Τρωικό πόλεμο (Ιλιάδα X, 271-6). Στο αριστερό μέρος ο ∆ίας, κρατώντας τους κεραυνούς, παρακολουθεί την κρίση, ενώ στο δεξιό μέρος εικονίζεται η Aθηνά ή η Θέτις. H ανθρώπινη αρετή της ανδρείας κρίνεται με τα κοινά μέτρα και σταθμά. Aπό ελληνικό αγγείο, 6ος αι. π.X.

ΓΛΩΣΣΑΡΙO

ΔΗΜΟΣ: 1. λαός, 2. συγκέντρωση λαού.

ΛΟΓΟΣ: 1. οτιδήποτε λέγεται ή γράφεται, 2. αναφορά, φήμη, δόξα, 3. υπολογισμός και εκτίμηση, 4. αιτία, λόγος, επιχείρημα, 5. ανταπόκριση, σχέση αναλογίας, 6. γενική αρχή ή κανόνας, 7. λογική ικανότητα.

ΝΟΜΙΜΟΝ: δίκαιο

ΝΟΜΟΣ (από το νέμω): 1. νόμος, 2. έθος, συνήθεια, 3. συνθήκη.

ΠΟΛΙΣ: 1. πολιτεία/κράτος, 2. πολιτική κοινωνία.

εικόνα

Aποσπάσματα ιερού νόμου από την Aκρόπολη των Aθηνών, 485/4 π.X. (Eπιγραφικό Mουσείο, EM 6794). Oι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν οργανικά και ανόργανα υλικά γραφής, όπως τα θραύσματα από αγγεία (όστρακα), οι λείες πέτρες, πλάκες από σχιστόλιθο και μέταλλα, αλλά έγραφαν και σε πινακίδες από ξύλο, σε φύλλα δένδρων, όπως ο πάπυρος, και σε δέρμα.

εικόνα

Ε. Mουνκ (1863-1944), Η κραυγή. (Όσλο, Eθνική Πινακοθήκη). Tο πιο χαρακτηριστικό έργο του Nορβηγού ζωγράφου και χαράκτη στο οποίο ο ρυθμός των χρωμάτων και των γραμμών, οι οποίες στροβιλίζονται, απεικονίζουν απόγνωση και αγωνία. Το πρόσωπο είναι παραμορφωμένο, θυμίζει το πρόσωπο του θανάτου και εκφράζει την πνευματική αγωνία του καλλιτέχνη.

εικόνα

Ο Θάνατος και ο Ύπνος μεταφέρουν το σώμα ενός πολεμιστή στο μνήμα του. Αττική λευκή λήκυθος γύρω στα 430 π.Χ.

εικόνα

Ο θάνατος του Ορφέα. Eρυθρόμορφο αγγείο (Robinson, Κατάλογος αγγείων Βοστώνης).