Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
22.Ο εκχριστιανισμός των σλαβικών λαών 24.Οι άγιοι Ειρηναίος Λυώνος και Αμβρόσιος Μεδιολάνων Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

23. Η εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Δυτική Ευρώπη

Αρχείο παρουσίασης
Στην ενότητα αυτή θα πάρεις πληροφορίες (για):
  • τις προσπάθειες της Δυτικής Εκκλησίας να εξαπλωθεί ο Χριστιανισμός στη Δυτική Ευρώπη
  • έναν ξεχωριστό ιεραπόστολο της Δύσης, τον άγιο Πατρίκιο
  • τη συμβολή των μοναχικών ταγμάτων στο ιεραποστολικό έργο στη Δυτική Ευρώπη.

 

Το ιεραποστολικό έργο της ενωμένης Εκκλησίας δεν περιορίστηκε μόνο στο χώρο της Ανατολής, όπως είδαμε στην προηγούμενη ενότητα, αλλά εξαπλώθηκε και στη Δυτική Ευρώπη.

 

α. Χριστιανοί ιεραπόστολοι στη Δυτική Ευρώπη

Οι Κέλτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας (4ος αι. μ.Χ.) και οι Βησιγότθοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία και στη Γερμανία (6ος αι. μ.Χ.), είχαν ασπαστεί το Χριστιανισμό. Οι τελευταίοι, μάλιστα, είχαν μεταφράσει την Αγία Γραφή στη γλώσσα τους. Κατόπιν, οι εισβολές ειδωλολατρικών γερμανικών φύλων στο δυτικό ρωμαϊκό κράτος έγιναν η αφορμή για να εκχριστιανιστούν τα φύλα αυτά είτε από τους ντόπιους πληθυσμούς είτε αργότερα από ιεραποστόλους. Λήμμα σε Wikipedia Λήμμα σε Wikipedia

Νωπογραφία του Τζιότο. Ασίζη, Ιταλία. Ο άγιος Φραγκίσκος κηρύττει στα πουλιά. Η μέριμνά του για τη φύση και τα ζώα ήταν εντυπωσιακή.

Νωπογραφία του Τζιότο. Ασίζη, Ιταλία.

Ο άγιος Φραγκίσκος κηρύττει στα πουλιά.

Η μέριμνά του για τη φύση

και τα ζώα ήταν εντυπωσιακή.

Τα γερμανικά φύλα των Φράγκων κατευθύνθηκαν δυτικά, κατέλαβαν τη Γαλατία και ίδρυσαν το Φραγκικό Βασίλειο. Ο βασιλιάς τους Χλοδοβίκος βαπτίστηκε χριστιανός το 496 μ.Χ. Αυτό το γεγονός είχε τεράστια πολιτική σημασία και ήταν ανάλογο με τη μεταστροφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου στην Ανατολή. Ο Χλοδοβίκος στη συνέχεια μετέστρεψε στη χριστιανική πίστη τα γερμανικά φύλα των Βουργούνδιων (Ν. Γαλλία), των Λομβαρδών (Β. Ιταλία) και των Σουήβων (Δ. Ιβηρική).

Στα βρετανικά νησιά οι ειδωλολάτρες κατακτητές Αγγλοσάξονες απέκοψαν την παλιά Κελτική από την Ανατολική Εκκλησία. Οι Κέλτες, παρ' όλα αυτά, ανέλαβαν το έργο του εκχριστιανισμού των Aγγλοσαξόνων. Παράλληλα, η Εκκλησία της Ρώμης στην προσπάθειά της να εκχριστιανίσει την Αγγλία, ήρθε σε αντιπαράθεση όχι μόνο με τους ειδωλολάτρες κατακτητές, αλλά και με τους ντόπιους χριστιανούς που είχαν ήδη αναπτύξει τη δική τους εκκλησιαστική ταυτότητα (κελτική χριστιανική παράδοση). Ενώ όμως στην Αγγλία ο Χριστιανισμός αρχικά καταπιέστηκε, στις γειτονικές περιοχές της Σκοτίας και της Ιρλανδίας ιεραπόστολοι (άγιος Κολούμπα και άγιος Πατρίκιος, αντίστοιχα) εκχριστιάνισαν τους ντόπιους πληθυσμούς.

Ο εκχριστιανισμός των Σκανδιναβών (Δανοί, Σουηδοί, Νορβηγοί) άρχισε από τον 9ο αιώνα, ενώ μέχρι τα τέλη του επόμενου αιώνα ο Χριστιανισμός είχε διαδοθεί και στην Ισλανδία και στη Γροιλανδία. Δραστηριότητα

 

β. Άγιος Πατρίκιος: παράδειγμα ιεραποστόλου στη Δύση

Ένας ξεχωριστός ιεραπόστολος της Δυτικής Εκκλησίας είναι ο άγιος Πατρίκιος (385/90–461),

Ο άγιος Πατρίκιος

Ο άγιος Πατρίκιος

γόνος σπουδαίας οικογένειας Ρωμαίων, που κατοικούσε στη Βρετανία. Ιρλανδοί ληστές τον άρπαξαν, όταν ήταν παιδί, και τον πούλησαν σκλάβο στην Ιρλανδία. Από εκεί, αφού δραπέτευσε, επέστρεψε στην οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία. Αργότερα, μελέτησε την πίστη σε μοναστήρι στο νησί Λερίνο (Κυανή Ακτή) και στο Οξέρ της Γαλλίας, όπου έγινε μαθητής του αγίου Γερμανού, και μοναχός περί το 417.

Ο άγιος Γερμανός τον χειροτόνησε επίσκοπο το 432 και τον έστειλε στην Ιρλανδία. Η σημασία του ιεραποστολικού έργου του ήταν κολοσσιαία, αφού κατάφερε σχεδόν μόνος του με το κήρυγμα, με τη διδασκαλία και με τα θαύματα να βαπτιστούν χιλιάδες Ιρλανδοί. Έχτισε ναούς, σχολεία και μοναστήρια, και θεμελίωσε σε στέρεες βάσεις την τοπική Εκκλησία. Είναι ο εθνικός άγιος των Ιρλανδών και η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου.

Ο Χριστός μέσ' την

καρδιά μου

 

Ο Χριστός είναι με μένα,

Ο Χριστός μέσα σε μένα,

Ο Χριστός πίσω από μένα,

Ο Χριστός ενώπιον μου,

Ο Χριστός πλάι σε μένα,

Ο Χριστός για να με κερδίσει,

Ο Χριστός για να με ξεκουράσει και να με αποκαταστήσει.

Ο Χριστός κάτω από μένα,

Ο Χριστός πάνω από μένα,

Ο Χριστός στην ησυχία και στον κίνδυνο,

Ο Χριστός στις καρδιές όλων όσοι με αγαπούν,

Ο Χριστός στο στόμα του φίλου και του ξένου.

(Ιρλανδοί μοναχοί)

 

γ. Μοναχικά τάγματα: ιεραποστολική δράση και αποτελέσματα

Σε αντίθεση με την ορθόδοξη παράδοση, η Δυτική Εκκλησία, στην προσπάθειά της να εδραιώσει τις αρχές της ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς, αξιοποίησε ιδιαίτερα τα διάφορα μοναχικά της τάγματα: Βενεδικτίνους, Φραγκισκανούς, Δομινικανούς, Ιησουΐτες, Κιστερσιανούς, Τραπιστές κ.ά.

Τα μοναχικά τάγματα της Δυτικής Εκκλησίας, ενώ αρχικά απαιτούσαν αναμόρφωση του εκκλησιαστικού βίου, τελικά υποχώρησαν σε πλήρη υποταγή στο πρόσωπο του Πάπα και στην απαίτηση της Εκκλησίας της Ρώμης να επιβάλει τα λατινικά ως λειτουργική γλώσσα. Συνέβαλαν, όμως, στην ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου των λαών της Δύσης και στην ανάπτυξη των επιστημών.

Αν και τον οργανωμένο μοναχισμό τον έκανε γνωστό στη Δύση ο Μέγας Αθανάσιος, «πατριάρχης» του μοναχισμού στη Δύση θεωρείται ο άγιος Βενέδικτος (480-550 μ.Χ.). Τα τάγματα των Βενεδικτίνων έχουν ηγούμενο που εκλέγεται από τους μοναχούς, οι οποίοι ασχολούνται με την εκκλησιαστική μουσική και παιδεία, καθώς και με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο άγιος Βενέδικτος ευλογεί ένα μοναχό.

Ο άγιος Βενέδικτος ευλογεί

ένα μοναχό.

Ο άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ίδρυσε το 12ο αιώνα το τάγμα των Φραγκισκανών. Κύρια αρετή για το τάγμα αυτό ήταν η αγάπη προς το Θεό, τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση και η απόλυτη ακτημοσύνη. Ο τρόπος ζωής τους αποτελούσε διαμαρτυρία για τον πλούτο που συσσώρευε η Δυτική Εκκλησία. Λήμμα σε Wikipedia

Το 1534 ιδρύθηκε από τον Ιγνάτιο Λογιόλα -μετέπειτα άγιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας- το τάγμα των Ιησουϊτών («Αδελφότητα του Ιησού»). Σκοπός του ήταν η εδραίωση της ρωμαιοκαθολικής πίστης στα χρόνια της Μεταρρύθμισης, καθώς και το ιεραποστολικό έργο στις νέες χώρες που ανακαλύπτονταν τότε. Το τάγμα έμεινε στην Ιστορία για τις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποίησε προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα ιπποτικά τάγματα. Είχαν στρατιωτικό χαρακτήρα (π.χ. τάγμα Ιωαννιτών της Ρόδου) και χρησιμοποιήθηκαν στις Σταυροφορίες, προβαίνοντας πολλές φορές σε τέτοιες φρικαλεότητες, ώστε έδιναν την εντύπωση στους ανατολικούς λαούς ότι ο Χριστιανισμός ήταν μια θρησκεία μίσους. Λήμμα σε Wikipedia Αρχείο παρουσίασης Εκπαιδευτικό παιχνίδι Εικόνα

 

Aριστερά, Δομικανοί μοναχοί και δεξιά, Φραγκισκανοί μοναχοί

Aριστερά, Δομικανοί μοναχοί

και δεξιά, Φραγκισκανοί μοναχοί

Eπικύρωση του κανόνα των Φραγκισκανών. Nωπογραφία του Nίκολα Φρανσέ (15ος αι.).

Eπικύρωση του κανόνα των Φραγκισκανών.

Nωπογραφία του Nίκολα Φρανσέ (15ος αι.).

 

 

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ
  • Η Δυτική Εκκλησία μέχρι τα τέλη του 10ου αιώνα κήρυξε τον Χριστιανισμό σε όλη την Ευρώπη.
  • Ο άγιος Πατρίκιος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Ιρλανδία τον 5ο αιώνα και έθεσε τις βάσεις της ιρλανδικής Εκκλησίας. Οι συμπατριώτες του τον έχουν ανακηρύξει εθνικό άγιο.
  • Τα μοναχικά τάγματα της Δύσης ήταν πολλά. Η προσφορά τους στο εκπαιδευτικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο είναι αξιοσημείωτη. Ο εκλατινισμός των ευρωπαϊκών λαών και η υποταγή τους στον Πάπα συγκαταλέγονται στα αρνητικά αποτελέσματα της δράσης τους.
ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι σημερινοί χριστιανοί είναι κληρονόμοι μιας μακραίωνης ιστορίας εκείνων -απόστόλων, μοναχών, προσκυνητών, ιεραποστόλων, μεταναστών- που άφησαν πίσω τους τις χώρες και τις Εκκλησίες τους, για να υπηρετήσουν το Χριστό, να διακονήσουν τους αδελφούς τους και να κηρύξουν το Ευαγγέλιο εκεί όπου δεν είχε κηρυχθεί ή δεν είχε καν γίνει γνωστό. Μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στις περισσότερες ηπείρους, και στη συνέχεια της διαδόσεως της αποικιοκρατικής και νεο-αποικιοκρατικής παρουσίας των δυτικών δυνάμεων, οι Εκκλησίες που είχαν την έδρα τους στις Δυτικές κυρίως χώρες ανέπτυξαν ιεραποστολική δραστηριότητα σε όλες τις περιοχές της υφηλίου

(Ion Bria, Πέτρου Βασιλειάδη, Ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία.

Εγχειρίδιο ιεραποστολικής, εκδόσεις Τέρτιος, Κατερίνη 1989, σ. 197).

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Άσκηση αυτοαξιολόγησης
  1. Πάνω σε ένα χάρτη της Ευρώπης εντοπίστε τις περιοχές στις οποίες η Δυτική Εκκλησία κήρυξε τον Χριστιανισμό. Στη συνέχεια κάντε έναν κατάλογο με δύο στήλες: στη μια να βάλετε τους λαούς ή τα φύλα που εκχριστιανίστηκαν και στην άλλη την περιοχή στην οποία κατοικούσαν.
  2. Ομάδα μαθητών να σχηματίσει κατάλογο των κυριότερων αγίων που τιμώνται και στην Ανατολική και στη Δυτική Εκκλησία.
  3. Η τάξη να χωριστεί σε ομάδες των τριών-τεσσάρων μαθητών και κάθε ομάδα να αναλάβει να γράψει μια μικρή εργασία για ένα μοναχικό τάγμα της Δύσης.
  4. Ποιο ρόλο διαδραματίζει σήμερα στη Δυτική Εκκλησία ο μοναχισμός;

 

 

Εικόνα