Εικαστικά (Γ' Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

1.1.α. Η φωτογραφική μηχανή

1. Το ανθρώπινο μάτι και η φωτογραφική μηχανή. 1. Το ανθρώπινο μάτι και η φωτογραφική μηχανή.

1. Το ανθρώπινο μάτι και η φωτογραφική μηχανή.

2. Η κόρη του ματιού μας και το διάφραγμα.
2. Η κόρη του ματιού μας και το διάφραγμα.

Η φωτογραφική μηχανή μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι (Εικ.1). O μηχανισμός του διαφράγματος που υπάρχει στον φακό της μηχανής λειτουργεί όπως η κόρη του ματιού μας (Εικ.2). Στο πολύ φως η κόρη μικραίνει, κάτι που με τον κατάλληλο χειρισμό πρέπει να συμβεί και στη μηχανή. Η διαφορά είναι ότι, ενώ στο μάτι εισέρχεται μια συνεχής ροή από διαφορετικές εικόνες, που ερμηνεύονται από το ανθρώπινο μυαλό, η φωτογραφική μηχανή καταγράφει στο φωτοευαίσθητο φιλμ μόνο μια φωτογραφία κάθε φορά.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας τελειοποίησε την φωτογραφική μηχανή, που σήμερα έχει δυο μορφές: τη συμβατική (αναλογική) και την ψηφιακή. Και οι δυο λειτουργούν με τις ίδιες οπτικές αρχές και έχουν περίπου τα ίδια εξαρτήματα: α) το σκοτεινό κουτί μέσα στο οποίο δημιουργείται το αντεστραμμένο είδωλο, β) τον χώρο όπου τοποθετείται το φιλμ, γ) τον φακό που εστιάζει στο θέμα και δ) το κλείστρο που ρυθμίζει τον χρόνο έκθεσης του φιλμ στο φως.  Εξωτερικός σύνδεσμος

1.1.β. Πώς δημιουργείται η φωτογραφία

α) Λήψη: με το πάτημα του κουμπιού της μηχανής, επάνω στο φωτογραφικό φιλμ εγγράφεται το αρνητικό είδωλο του αντικειμένου που φωτογραφίζουμε. Το φιλμ που χρησιμοποιούν οι συμβατικές μηχανές είναι μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια. Στις ψηφιακές μηχανές δεν χρησιμοποιείται φιλμ αλλά η εικόνα εγγράφεται ψηφιακά σε κάποιο είδος αποθηκευτικού μέσου.
β) Εμφάνιση: το φιλμ, αφού αφαιρεθεί από τη μηχανή, τίθεται σε επεξεργασία με χημικά σε σκοτεινό εργαστήριο, ώστε να σταθεροποιηθεί και να μην επηρεάζεται πλέον από το εξωτερικό φως.
γ) Εκτύπωση: το φιλμ προβάλλεται επάνω στο φωτογραφικό χαρτί, όπου μετά από διάφορες επεξεργασίες εμφανίζεται η θετική εικόνα του αντικειμένου. Στις ψηφιακές φωτογραφίες, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κάνει την αποτύπωση και την επεξεργασία της εικόνας και ο εκτυπωτής την εμφανίζει σε ειδικό χαρτί.

1.1.γ. Το φως στην φωτογραφία

Για να τραβήξουμε μια φωτογραφία παρατηρούμε αρχικά πώς φωτίζεται το θέμα. Αν υπάρχει πολύ φως, έχουμε δυνατά κοντράστ* με μια σκληρή αίσθηση (Εικ.3), αν υπάρχει λίγο, έχουμε συγγενικούς τόνους που δημιουργούν μια ατμοσφαιρική αίσθηση (Εικ.4). Ο μηχανισμός που διαθέτει ο φωτογράφος για τον έλεγχο της ποσότητας του φωτός που θα φτάσει στο φιλμ είναι ο συνδυασμός διαφράγματος και ταχύτητας κλείστρου, που το σωστό χρόνο έκθεσης του φιλμ στο φως.

εικόνα

Στην φωτογράφηση πρέπει να προσέξουμε: α) την ποσότητα του φωτός που πέφτει στο θέμα μας, ώστε να μην είναι υπερφωτισμένο ή υποφωτισμένο, β) την ποιότητα του φωτός, δηλαδή αν είναι φυσικό ή τεχνητό (Εικ.5, 6), γ) την κατεύθυνση του φωτισμού, δηλαδή αν το φως έρχεται από πλάγια, επάνω, κάτω, εμπρός ή πίσω από το αντικείμενο (Εικ.7, 8, 9, 10).
Το φως παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διαδικασία εκτύπωσης της φωτογραφίας.

εικόνα
Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες 5 και 6 σκεφτείτε τι αίσθηση μπορεί να δημιουργεί το φυσικό φως και τι αίσθηση το τεχνητό.
Πώς παρουσιάζεται το πρόσωπο του παιδιού στις φωτογραφίες 7, 8, 9 και 10; Τι έκφραση παίρνει στην κάθε μια και πού οφείλεται;
Πώς αποδίδουμε το κοντράστ στη ζωγραφική;
Ξεφυλλίστε το βιβλίο σας και βρείτε έργα ατμοσφαιρικής ζωγραφικής.

εικόνα

 

 

 

1.1.δ. Οι τεχνικές της φωτογραφίας

Η φωτογραφική μηχανή μπορεί να δώσει μια εικόνα της πραγματικότητας αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει μια λογικά και αισθητικά συγκροτημένη σύνθεση. Τη δυνατότητα αυτή την έχει μόνο ο φωτογράφος, που με βάση το περιεχόμενο της φωτογραφίας επιλέγει και την ανάλογη τεχνική, όπως: Το στιγμιαίο καδράρισμα κατά τη λήψη με το οποίο απομονώνεται και φωτογραφίζεται γρήγορα το θέμα (Εικ.11). Το σημείο παρατήρησης κατά τη λήψη, που όταν αλλάζει, μεταβάλλεται και ο τρόπος απεικόνισης του θέματος (Εικ.12.α, 12.β). Η απόδοση της κίνησης επιτυγχάνεται με την επιλογή μικρής ταχύτητας του κλείστρου (Εικ.13). Το πάγωμα της κίνησης επιτυγχάνεται με τη μεγάλη ταχύτητα του κλείστρου (Εικ.14). Το βάθος πεδίου είναι η ευκρίνεια σε κοντινά και μακρινά αντικείμενα και επιτυγχάνεται με μικρό διάφραγμα (Εικ.15). Μεγαλώνοντας το διάφραγμα εστιάζουμε στο πλάνο που θέλουμε να είναι ευκρινές. Οι επεξεργασίες στην εκτύπωση, όπως οι πολλαπλές εκτυπώσεις διαφορετικών αρνητικών, μπορούν να δημιουργήσουν μια καινούρια, εξωπραγματική εικόνα (Εικ.16).

εικόνα
Γνωρίζοντας τις τεχνικές και ό,τι σχετίζεται με την φωτογραφία, τι νομίζετε ότι παίζει τελικά το σπουδαιότερο ρόλο σε μια καλλιτεχνική φωτογραφία, μια αναμνηστική και μια ειδησεογραφική;

 

1.2. Οι εφαρμογές και η θεματολογία της φωτογραφίας

Η φωτογραφία μπορεί να καταγράψει προσωπικές στιγμές, επιστημονικά θέματα ή να αποτυπώσει μια ιστορική στιγμή. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί για καταγραφή αλλά και για δημιουργία.
Η φωτογραφία έχει εφαρμογές στην επιστήμη (φυσική, ιατρική, αρχαιολογία), την ειδησεογραφία (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση), τη διαφήμιση, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και τέλος στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ένα φωτογραφικό θέμα, όπως π.χ. το έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιστημονικούς, ειδησεογραφικούς ή καλλιτεχνικούς σκοπούς.
Η φωτογραφία μας δίνει εικόνες, που αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε και μπορεί να φανερώσει κρυφές, ασυνήθιστες πλευρές συνηθισμένων αντικειμένων και γεγονότων. Ο φωτογράφος εντοπίζει σημαντικές εικόνες του πραγματικού κόσμου και αναπαράγοντάς τις επεκτείνει και εμπλουτίζει όσα είναι ορατά.

Να αναγνωρίσετε την εφαρμογή σε κάθε φωτογραφία. Ποιες μπορεί να έχουν πολλές εφαρμογές;


 

1.3. Ιστορική διαδρομή της φωτογραφίας

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην εφεύρεση της κάμερας σχετίζονται με την έντονη επιθυμία των Ευρωπαίων του 15ου αιώνα να απεικονίσουν τον φυσικό κόσμο όπως ακριβώς τον έβλεπαν. Στο έργο «Οι αρραβώνες των Αρνολφίνι» ο Φλαμανδός ζωγράφος Γιαν Βαν Άικ αποδίδει ρεαλιστικά μια ιδιαίτερη στιγμή του ζευγαριού όπως θα την κατέγραφε ένας φωτογράφος (Εικ.27). Εξωτερικός σύνδεσμος
Η ανάπτυξη της φωτογραφικής τέχνης οφείλεται στην εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής, που παλαιότερα ήταν κυριολεκτικά ασήκωτη και χρειάζονταν περίπου 8 ώρες για να αποτυπωθεί η φωτογραφία (Εικ.28).
Η επανάσταση στην φωτογραφία ήρθε όταν το 1888 ο Αμερικανός Ίστμαν επινόησε το φιλμ σε ρολό ζελατίνας, με αποτέλεσμα το βάρος της μηχανής να μειωθεί σημαντικά και ο κόσμος να γεμίσει ερασιτέχνες φωτογράφους.
Από το 1930 το φωτορεπορτάζ έγινε σημαντικό κομμάτι της δημοσιογραφίας. Οι εικόνες γεγονότων που παρουσιάζονταν σε σειρά, με τη μορφή ντοκιμαντέρ, είχαν σημαντική απήχηση στην κοινωνία (Εικ.29).
Η πρόοδος της τεχνολογίας δημιούργησε αργότερα την έγχρωμη φωτογραφία, επεκτείνοντας έτσι τις εκφραστικές δυνατότητες αυτής της τέχνης. Στη δεκαετία του ‘80 εφευρέθηκε η ψηφιακή μηχανή και οι εύχρηστοι έγχρωμοι εκτυπωτές, που μπορούσε ο καθένας να χρησιμοποιήσει στο σπίτι του για την εκτύπωση των φωτογραφιών του.

εικόνα
27. Βαν Άικ, «Οι αρραβώνες των Αρνολφίνι», 1434,           λάδι σε ξύλο.  Εικόνα
εικόνα
28. Παλαιά φωτογραφική μηχανή.  Εικόνα
εικόνα
29. Γουάιτ, «Κοσμοπλημμύρα στη Λούσβιλ», 1937.  Εικόνα
εικόνα
30. Άντι Γουόρχολ, «Μέριλιν», 1967, μεταξοτυπία.  Εικόνα
εικόνα

1.4. Πώς χρησιμοποιείται η φωτογραφία στη ζωγραφική

Οι ζωγράφοι επηρεάστηκαν από την φωτογραφία και την χρησιμοποίησαν με πολλούς τρόπους.
Καλλιτέχνες της Ποπ Αρτ* ενέταξαν στα έργα τους φωτογραφικό υλικό από την καθημερινότητα και την επικαιρότητα. Ο Άντι Γουόρχολ (Αμερικανός, 1926-87) χρησιμοποίησε φωτογραφίες ειδώλων (Έλβις Πρίσλεϊ, Μέριλιν Μονρόου) και άλλες με συμβολικό περιεχόμενο (ηλεκτρική καρέκλα), τις οποίες αναπαρήγαγε σε πολλές αποχρώσεις με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας* (Εικ.30). Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ (Άγγλος, γεν.1937) χρησιμοποίησε φωτογραφίες, λήψεις του ίδιου θέματος από διαφορετικές οπτικές γωνίες, τις οποίες συνδύασε έτσι ώστε να δημιουργείται μια άλλη όψη της πραγματικότητας (Εικ.31). Ο Πήτερ Μπλέικ (Άγγλος, γεν.1932) δημιούργησε έργα βασισμένα σε παιδικά του βιώματα ζωγραφίζοντας και προσθέτοντας φωτογραφίες ειδώλων του (Εικ.32).  Εξωτερικός σύνδεσμος Εξωτερικός σύνδεσμος Εξωτερικός σύνδεσμος
Στα τέλη του '60 οι Φωτορεαλιστές* αντέγραφαν φωτογραφίες με θέματα αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, προσόψεις κτιρίων, πορτρέτα κ.τ.λ., τα οποία ζωγράφιζαν με φωτογραφική πιστότητα (Εικ.33, 34).

31. Χόκνεϊ, «Το γραφείο», 1984, κολάζ φωτογραφιών.  Εικόνα

εικόνα
32. Μπλέικ, «Στο μπαλκόνι», 1957,
μικτή τεχνική (χρώμα και κολάζ).
 Εικόνα

εικόνα
33. Μπάκγουελ, «Μοτοσυκλέτα
στην οδό Μπέκερ», 1973, λάδι
σε μουσαμά.
 Εικόνα

εικόνα
34. Κλόουζ, «Ο Φιλ», 1969,
λάδι σε μουσαμά.
 Εικόνα

 

 

Ο Νίκος Κεσσανλής (εκπρόσωπος της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα, 1930-2004) χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για να δημιουργήσει τα έργα του. Ασχολούμενος περισσότερο με την φωτογραφία, την εκτύπωνε επάνω σε διάφορα υλικά (τσαλακωμένο χαρτί, μουσαμά, φωτοευαίσθητο πανί), την παραμόρφωνε και συνέθετε τη νέα εικόνα ώστε να μην είναι άμεσα αντιληπτή από τον θεατή (Εικ.35).  Εξωτερικός σύνδεσμος
Πολλοί καλλιτέχνες της Λαντ Αρτ ασχολήθηκαν με την φωτογραφική καταγραφή στοιχείων του περιβάλλοντος (Εικ.36). Youtube
Ο Γκέραρντ Ρίχτερ (Γερμανός, γεν. 1932) στα ρεαλιστικά του έργα «εστιάζει» όπως η φωτογραφική μηχανή, δηλαδή το κεντρικό θέμα παρουσιάζεται καθαρά ενώ το φόντο θολώνει (Εικ.37).  Εξωτερικός σύνδεσμος

εικόνα
35. Κεσσανλής, «Ο κύριος και η κυρία Ε», 1965, εκτύπωση.  Εικόνα
εικόνα
36. Μπερντ & Χίλα Μπέχερ, «Βιομηχανικοί πύργοι», 1980, φωτογραφίες, (λεπτομέρεια).  Εικόνα
εικόνα
37. Ρίχτερ, «Δυο κεριά», 1982, λάδι σε μουσαμά.  Εικόνα
εικόνα
38. Έργο μαθητή, ψηφιακή επεξεργασία και επιζωγράφηση φωτογραφίας.  Εικόνα
εικόνα
39. Έργο μαθητή, κολάζ με φωτογραφίες.  Εικόνα
Ποια τεχνική θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή, την χρησιμοποίηση της ίδιας της φωτογραφίας, την επέμβαση επάνω της ή τη ζωγραφική αντιγραφή της και γιατί;
Σκεφθείτε και άλλους τρόπους που με την φωτογραφία μπορούμε να δημιουργήσουμε εικαστικά έργα.
Σκεφθείτε χώρους στους οποίους η φωτογραφία μπορεί να λειτουργήσει αισθητικά.

 

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ
1.Να σχεδιάσετε ένα ή δυο απλά αντικείμενα (π.χ. έναν κύβο και ένα βάζο) και να αποδώσετε τους τόνους τους με δυο διαφορετικές εκδοχές φωτισμού.
2.Να τραβήξετε μια σειρά από φωτογραφίες προσέχοντας το καδράρισμα, την ευκρίνεια και την φωτεινότητα.
3.Να τραβήξετε μια σειρά από φωτογραφίες επάνω σε ένα θέμα που θα επιλέξετε. Να αποδώσετε το θέμα σας με διάφορους τρόπους, ως προς τον φωτισμό, το καδράρισμα, το σημείο λήψης, την κίνηση, το πάγωμα της κίνησης και το βάθος πεδίου.
4.Εργαζόμενοι ομαδικά, να επιλέξετε ένα θέμα που να εντάσσεται σε κάποια από τις δραστηριότητες - εκδηλώσεις του σχολείου και να δημιουργήσετε ένα κολάζ από φωτογραφίες. Το έργο να εκτεθεί σε κάποιο χώρο του σχολείου.

exercise
ΥΛΙΚΑ
1.Σχεδίου: μπλοκ σχεδίου, μολύβια Β, 4Β, γόμα, ξύστρα.
2.Φωτογραφική μηχανή, φιλμ.
3.Κολάζ: φωτογραφίες από περιοδικά, κόλλα, ψαλίδι.
ΓΛΩΣΣΑΡΙ
Κοντράστ: η αντίθεση ανάμεσα στα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία.
Λαντ Αρτ (Τέχνη της Γης): Καλλιτεχνική τάση που εκδηλώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Οι καλλιτέχνες επικεντρώνονται στην φύση, επεμβαίνουν επάνω της και φωτογραφίζουν τις επεμβάσεις ως απόδειξη του έργου τους ή καταγράφοντας με φωτογραφίες στοιχεία από το περιβάλλον, τεκμηριώνουν έννοιες που τους απασχολούν. Η φωτογράφηση της τροποποιημένης ή μη φύσης θεωρείται ισοδύναμο ενός πίνακα που έχει τίτλο, πλαίσιο και τιμή. Εκπρόσωποι: Κρίστο, Σμίθσον, Λονγκ.  Youtube
Μεταξοτυπία: Με καταγωγή τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν στην Άπω Ανατολή για να τυπώνουν επάνω στα υφάσματα, η νεώτερη αυτή μέθοδος εκτύπωσης διαδόθηκε στα χρόνια του μεσοπολέμου σε όλες τις χώρες της Δύσης. Επάνω σε τελάρο, όπου έχει γίνει το σχέδιο, σκεπάζονται με μεταξωτή γάζα τα μέρη που δεν πρέπει να τυπωθούν. Με ειδική σπάτουλα και πίεση περνιέται το μελάνι εκτύπωσης. Τα ακάλυπτα μέρη του σχεδίου αφήνουν το μελάνι να περάσει και να τυπωθεί επάνω στο χαρτί που έχει τοποθετηθεί κάτω από το τελάρο.
Ποπ Αρτ (Popular Art= δημοφιλής, λαϊκή τέχνη): Καλλιτεχνικό κίνημα που εκδηλώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ′50 στην Αγγλία (με εκπροσώπους τους Χάμιλτον, Μπλέικ, Χόκνεϊ) και διαδόθηκε στην Αμερική (με εκπροσώπους τους Γουόρχολ, Λίχτενσταϊν, Όλντενμπουργκ). Χαρακτηρίζεται από έναν τύπο λαϊκής τέχνης, μιας τέχνης που βρίσκει αντίκτυπο στα πλατιά στρώματα του λαού, αφού δεν θέλει να είναι «υψηλή» ή «αριστοκρατική». Η βασική ιδέα ήταν να εικονίσει οτιδήποτε καθημερινό, επίκαιρο και δημοφιλές χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη λαϊκή κουλτούρα της μεγαλούπολης, όπως ταινίες Γουέστερν, κόμιξ, βιβλία επιστημονικής φαντασίας, διαφημιστικές αφίσες του δρόμου, κινούμενα σχέδια, είδωλα της Ποπ κ.τ.λ. Youtube
Φωτορεαλιστές: Η καλλιτεχνική δημιουργία των Φωτορεαλιστών εξαρτάται αποκλειστικά από την φωτογραφία, αφού ζωγραφίζουν αντιγράφοντας με ακρίβεια φωτογραφίες. Η τελειότητα στην απόδοση της πραγματικότητας ξεπερνάει πολλές φορές και την ίδια την φωτογραφία. Εκπρόσωποι: Μπάκγουελ, Κλόουζ, Έστες.  Εξωτερικός σύνδεσμος