Μουσική Γ΄ Γυμνασίου - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

Η ιστορία ενός τοίχου

Οι Πινκ Φλόυντ το 1966

Οι Πινκ Φλόυντ το 1966

Οι Πινκ Φλόυντ (Pink Floyd) είναι ένα Βρετανικό μουσικό συγκρότημα, που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής. Εξωτερικός σύνδεσμος

Έχει ξεχωρίσει τόσο για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις του, όσο και για τους νεωτερικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους του, τα ευφάνταστα εξώφυλλά των δίσκων του, τις πειραματικές ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις και τις θεαματικές συναυλίες του.

Υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει γύρω στα 73.5 εκατομμύρια άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 200 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στα πιο επιτυχημένα εμπορικά ροκ συγκροτήματα.

Το όνομα Πινκ Φλόυντ προήλθε από τα μικρά ονόματα δύο παλιών μουσικών της μπλουζ (του Pink Anderson και του Floyd Council).

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά του «ψυχεδελικού ροκ» που εμφανίστηκε το 1966-67 είναι:

  • Μελωδίες σε τροπικές κλίμακες (όχι μείζονες και ελάσσονες).
  • Στίχοι που περιγράφουν όνειρα ή οράματα.
  • Μεγαλύτερα σε διάρκεια τραγούδια και μεγάλα ορχηστρικά σόλο.
  • Πολύπλοκες παραγωγές που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και δύσκολα ηλεκτρονικά εφέ όπως παραμόρφωση, αντήχηση κ.ά.
  • Ποικιλία ρυθμών (διαφορετικοί από αυτούς της κοινής χορευτικής μουσικής).
  • Εξώφυλλα δίσκων με καλλιτεχνικές απεικονίσεις.
  • Έντονες επιδράσεις από την ινδική μουσική και τον αυτοσχεδιασμό.


 

Η πρώτη δισκογραφική απόπειρα του συγκροτήματος έγινε το 1967, με το άλμπουμ «The Piper at the Gates of Dawn», χαρακτηριστικό της ψυχεδελικής μουσικής, με την οποία άρχισαν να πειραματίζονται τα μέλη των Πινκ Φλόυντ εκείνο το διάστημα.

εικόνα            The Dark Side of the Moon

    The Dark Side of the Moon                             


A Momentary Lapse of Reason

A Momentary Lapse of Reason

 

The Division Bell

The Division Bell

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘60 οι Πινκ Φλόυντ ήταν γνωστοί ως ψυχεδελικό συγκρότημα με αρχηγό τον Σιντ Μπάρετ. Η ασταθής συμπεριφορά του Σιντ Μπάρετ όμως, ανάγκασε τους υπόλοιπους να τον αντικαταστήσουν με τον κιθαρίστα Ντέιβιντ Γκίλμουρ.


Το 1973, το συγκρότημα γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία με το δίσκο «The Dark Side Of the Moon» και το 1979 τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία με το δίσκο «The Wall». Youtube


Το 1987, οι Πινκ Φλόυντ χωρίς τον Ρ. Γουότερς πια, επιστρέφουν με τον δίσκο «A Momentary Lapse Of Reason» και αρχίζουν περιοδείες παγκοσμίως.


Το δισκογραφικά κύκνιο άσμα του συγκροτήματος έρχεται το 1994, με το άλμπουμ «The Division Bell».


 

 


Οι Πινκ Φλόυντ στο Λονδίνο το 2005

Οι Πινκ Φλόυντ στο Λονδίνο το 2005

 

Έντεκα χρόνια μετά, το συγκρότημα επανενώθηκε στη μεγαλύτερη σε όγκο συναυλία των Πινκ Φλόυντ που έγινε στο Λονδίνο στις 02/07/2005.

 

 

The Wall

Ο δίσκος «The Wall» (1979), είναι ένα λεγόμενο «concept album» που ασχολείται με τα υλικά και συναισθηματικά τείχη που χτίζουν οι σύγχρονοι άνθρωποι γύρω τους για να επιβιώσουν.

Έγινε τεράστια επιτυχία, εν μέρει γιατί η μουσική έριχνε σε δεύτερη μοίρα την έντονα ηλεκτρονική της υφή προβάλλοντας πιο ποπ στοιχεία.

Η παρουσίαση του «The Wall» στις συναυλίες ήταν πάντα ιδιαίτερα εξεζητημένη, αφού την ώρα της παράστασης μπροστά από το συγκρότημα χτιζόταν ένα πραγματικό τείχος, που κάλυπτε σιγά-σιγά τους μουσικούς, δημιουργώντας ένα τοίχο ανάμεσα στο συγκρότημα και το ακροατήριο.

 

 

 

 

Το εξώφυλλο του δίσκου «The Wall»

Το εξώφυλλο του δίσκου «The Wall»


Concept album: ένα άλμπουμ επάνω σε κάποιο θέμα, που μπορεί να είναι ορχηστρικό, αφηγηματικό ή λυρικό. Πολύ συχνά τα άλμπουμ αυτά αφηγούνται κάποια ιστορία που είναι και η κύρια ιδέα.

 

 

Ηχος Ηχος Ηχος Ηχος Ηχος Ηχος