Ευριπίδη "Ελένη" (Δραματική Ποίηση Γ' Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

Δ' EΠEIΣOΔIO
στ. 1500-1592 «Ἥδ’ ἡμέρα σοι τὴν ἐμὴν δείξει χάριν»
Η ολοκλήρωση της μηχανής σωτηρίας

Ερωτησεις

  1. Τα όσα ανακοινώνει η Ελένη στις γυναίκες του Χορού, στην αρχή του Επεισοδίου, φανερώνουν μία ακόμα λειτουργία του B' Στασίμου. Ποια είναι αυτή;
  2. Ποιες ήταν οι απαραίτητες προΰποθέσεις για την ευόδωση του σχεδίου απόδρασης; Ποιες από αυτές εξασφαλίστηκαν στο Δ' Επεισόδιο;
  3. Tο σχέδιο της απόδρασης βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, καθώς η παραμικρή υποψία του Θεοκλύμενου μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία. Nα εντοπίσετε τα σημεία όπου εμφανίζεται αυτός ο κίνδυνος. Mε ποιον τρόπο αποτρέπεται;
  4. Τι εντύπωση θα έκανε άραγε στους Αθηναίους θεατές ο διάλογος ανάμεσα στους δυο Έλληνες και τον ξένο βασιλιά; Ας λάβετε υπόψη σας τις στερεότυπες αντιλήψεις της εποχής για τους βαρβάρους, όπως διαφαίνονται και στο παρακάτω απόσπασμα του Ηρόδοτου (Ι, 60):
    «Καθώς ο Πεισίστρατος δέχτηκε την πρόταση και συμφώνησε με τους όρους, για να πετύχει την επιστροφή του στην Αθήνα, μηχανεύτηκε ένα σχέδιο, που εγώ το βρίσκω πολύ αφελές (όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι οι Έλληνες από παλιότερα ξεχώρισαν από τους βαρβάρους, έτσι που και ευφυέστεροι ήσαν και απαλλαγμένοι από ανόητες αφέλειες) – αν πραγματικά αυτοί μηχανεύτηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο στους Αθηναίους, που είχαν τη φήμη πως ήσαν πρώτοι στη σοφία ανάμεσα στους Έλληνες» (μτφρ. Δ. Mαρωνίτης).
    (Aπό το Hροδότου Iστορίαι , Γκοβόστης)
    H σημασία της λέξης βάρβαρος (επιμέλεια: Λ. Πόλκας) [πηγή: Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα]
  5. Το παιχνίδι ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι εκφράζεται για άλλη μια φορά και μέσα από τους δίσημους λόγους. Αφού τους υπογραμμίσετε στο κείμενο, γράψτε δίπλα στον καθένα από αυτούς τι θα έλεγε η Ελένη, αν μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα και να πει αυτό που πραγματικά σκέφτεται.

Δραστηριοτητα

Οι δίσημοι λόγοι και οι τραγικές ειρωνείες αποκαλύπτουν τη δραματική τους αξία από τον τρόπο με τον οποίο θα αποδοθούν σκηνικά. Συγκεντρώστε το σχετικό υλικό από το Γ' και Δ' Επεισόδιο. Δοκιμάστε τρόπους κίνησης και εκφοράς του λόγου.

Εργασια

Ο Θεοκλύμενος προετοιμάζοντας το γάμο του με την Ελένη αναφέρεται σε γαμήλια έθιμα. Αναζητήστε ανάλογες συνήθειες των ανθρώπων της εποχής μας και καταγράψτε τις σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου σας.

Θεματα για Αποδελτιωση

H παρουσίαση της δουλειάς σας έχει και αυτή τα μυστικά της. Mια υπόδειξη: χρησιμοποιήστε στους υπολογιστές το πρόγραμμα power point.

  • Στο Επεισόδιο αυτό κορυφώθηκε η σκηνοθεσία του φαίνεσθαι. Με βάση το υλικό που αποδελτιώσατε για το θέμα «είναι – φαίνεσθαι» επεξεργαστείτε τα εξής θέματα:
    — Ποια είναι κάθε φορά τα αίτια που οδηγούν στην αντίθεση «είναι – φαίνεσθαι» (θεοί, άνθρωποι, τύχη);
    — Ποιες είναι οι συνέπειες της αντίθεσης στην εξέλιξη του δράματος;
  • Mπορείτε να παρουσιάσετε εδώ και το επεξεργασμένο υλικό του θέματος κωμικά στοιχεία.