Θρησκευτικά (Β Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
17. Ο Ιησούς υπερασπίστηκε και εξύψωσε τις γυναίκες και τα παιδιά στην καινούρια ανθρωπότητα 19. Η Κυριακή προσευχή (“Πάτερ Ημών”): Στον καινούριο κόσμο του Θεού οι άνθρωποι προσεύχονται Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
εικόνα

18. Κάποιος ευσεβής και ο Ζακχαίος: Δύο πλούσιοι, δύο διαφορετικές επιλογές ζωής Παρουσίαση

Δύο πλούσιοι άνθρωποι αναζητούν τον Ιησού. Ούτε ευχαριστημένοι ούτε ευτυχισμένοι είναι από τη ζωή τους. Ο πρώτος ζητάει να μάθει τι επιπλέον χρειάζεται να κάνει, ώστε να κερδίσει την αιώνια ζωή. Ο Ιησούς τού προτείνει αποτελεσματικό πρόγραμμα ζωής. Η συνάντηση με τον δεύτερο είναι ασυνήθιστη και πρωτότυπη: Ο Ιησούς τον αιφνιδιάζει και του ζητάει φιλοξενία. Τι άραγε θα συμβεί και με τους δύο; Τα πλούτη τους θα τους αφήσουν να τολμήσουν αυτό που ποθούσαν; Δραστηριότητα

Μκ 10,

Μτ 19,

Μκ 10,

Λκ 19,

α'

17 Ο Ιησούς ήταν έτοιμος να φύγει, όταν έτρεξε κάποιος, έπεσε στα γόνατά του και τον ρώτησε: "Αγαθέ Διδάσκαλε, τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;"
18 Κι ο Ιησούς του είπε: "Γιατί με αποκαλείς αγαθόν; Κανένας δεν είναι αγαθός, παρά μόνον ένας, ο Θεός.
19 Τις εντολές τις ξέρεις: Μη μοιχεύσεις, μη σκοτώσεις, μην κλέψεις, μη ψευδομαρτυρήσεις, μη στερήσεις από κάποιον ό,τι του ανήκει, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου ". (Έξοδος 20, 12-16)
20 Εκείνος αποκρίθηκε: "Διδάσκαλε, όλα αυτά τα τηρώ1 από τα νιάτα μου.
20 ... σε τι υστερώ ακόμα;"
21 Ο Ιησούς τότε τον κοίταξε γεμάτος αγάπη και είπε: "Ένα πράγμα σου λείπει: Αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε, πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώσε τα χρήματα στους φτωχούς. Έτσι θα έχεις θησαυρό κοντά στον Θεό· και έλα να με ακολουθήσεις σηκώνοντας τον σταυρό σου".
22 Αλλά εκείνος, μόλις άκουσε αυτά τα λόγια, έγινε σκυθρωπός και έφυγε λυπημένος, γιατί είχε μεγάλη περιουσία2.
23 Ο Ιησούς έστρεψε ολόγυρα τη ματιά του και είπε στους μαθητές του: "Πολύ δύσκολα αυτοί που έχουν τα χρήματα θα μπουν στη Βασιλεία του Θεού".
24 Οι μαθητές ταράχτηκαν από τα λόγια του. Ο Ιησούς όμως τους είπε ακόμη: "Παιδιά μου, είναι πολύ δύσκολο να μπουν στη Βασιλεία του Θεού όσοι έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στα χρήματα.
25 Πιο εύκολο είναι να περάσει καμήλα από τη βελονότρυπα3, παρά να μπει πλούσιος στη Βασιλεία του Θεού".
26 Οι μαθητές ένιωσαν ακόμη πιο μεγάλη κατάπληξη κι έλεγαν μεταξύ τους: "Τότε ποιος μπορεί να σωθεί;"
27 Ο Ιησούς τους κοίταξε και τους είπε: "Για τους ανθρώπους αυτό είναι αδύνατο, όχι όμως και για τον Θεό· γιατί όλα είναι δυνατά για τον Θεό ".

β'

1 Ο Ιησούς μπήκε στην Ιεριχώ4 και περνούσε μέσα από την πόλη.
2 Εκεί υπήρχε κάποιος, που το όνομά του ήταν Ζακχαίος. Ήταν αρχιτελώνης και πλούσιος.
3 Προσπαθούσε να δει ποιος είναι ο Ιησούς, δεν μπορούσε όμως εξαιτίας του πλήθους και γιατί ήταν μικρόσωμος.
4 Έτρεξε λοιπόν μπροστά πριν από το πλήθος κι ανέβηκε σε ένα δέντρο για να τον δει, γιατί θα περνούσε από κει.
5 Όταν έφτασε ο Ιησούς στο σημείο εκείνο, κοίταξε προς τα πάνω, τον είδε και του είπε: "Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, γιατί σήμερα πρέπει να μείνω στο σπίτι σου ".
6 Εκείνος κατέβηκε γρήγορα και τον υποδέχτηκε με χαρά.
7 Όλοι όσοι τα είδαν αυτά διαμαρτύρονταν και έλεγαν ότι πήγε να μείνει στο σπίτι ενός αμαρτωλού.
8 Σηκώθηκε ο Ζακχαίος και είπε στον Κύριο: "Κύριε, υπόσχομαι να δώσω5 τα μισά από τα υπάρχοντάμου στους φτωχούς και να ανταποδώσω στο τετραπλάσιο όσα πήρα με απάτη".
9 Ο Ιησούς, απευθυνόμενος σ' αυτόν, είπε: "Σήμερα αυτή η οικογένεια σώθηκε6· γιατί και αυτός ο τελώνης είναι απόγονος του Αβραάμ.
10 Αυτός που σας μιλάει ήρθε για να αναζητήσει και να σώσει αυτούς που έχουν χάσει τον δρόμο τους". Παρουσίαση Παιχνίδι Εικόνα

Ερμηνευτικά εικόνα
   

1. Πέρα από τις 10 εντολές οι Ισραηλίτες, που ήθελαν να είναι συνεπείς στην πίστη τους, έπρεπε να τηρούν και άλλες 613 εντολές , που τις διατύπωσαν οι ραβίνοι (248 υποχρεώσεις και 365 απαγορεύσεις).

2. Κατά την ισραηλιτική θρησκευτική παράδοση, όποιος είχε μεγάλη περιουσία σήμαινε ότι είχε την ιδιαίτερη εύνοια (ευλογία και υποστήριξη) του Θεού, ενώ για τον φτωχό ίσχυε το αντίθετο.

3. Πολύ παραστατική παροιμία, που συνήθιζαν να λένε τότε οι άνθρωποι, όταν ήθελαν να τονίσουν κάτι που ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει.

4. Τα τελωνεία τότε ήταν εγκατεστημένα σε συνοριακούς σταθμούς, λιμάνια, γεωγραφικά στενά, πόλεις σε σπουδαία μέρη και εμπορικά σταυροδρόμια. Σε ένα τέτοιο

εικόνα

 

σταυροδρόμι βρισκόταν η Ιεριχώ (βλ. χάρτη). Από αυτήν περνούσαν τα καραβάνια που κατευθύνονταν προς Ιερουσαλήμ, Συρία, Μεσοποταμία και Αραβία. Η πόλη ήταν γνωστή για τα άφθονα νερά της, τα άνθη, το βάλσαμο (από τον βαλσαμόθαμνο) και τα μπαχαρικά. Ο Ηρώδης την φρόντισε πολύ και έχτισε εκεί χειμερινά ανάκτορα. Λόγω του εξαιρετικά ήπιου κλίματός της τον χειμώνα, πλούσιοι της Ιερουσαλήμ μετακόμιζαν εκεί τους χειμωνιάτικους μήνες στις πολυτελείς βίλες τους.

5. Ο Νόμος όριζε ότι ο κλέφτης πρέπει να επιστρέψει το τετραπλάσιο όσων έκλεψε, για να επανορθώσει το κακό. Ο Ζακχαίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευσεβής, αφού υποσχέθηκε να δώσει το μισό της περιουσίας του στους φτωχούς, αν και ο Νόμος προέβλεπε το1/5.

6. Η άγνωστη συνέχεια για τον Ζακχαίο: Κατά την παράδοση, ακολούθησε τον απόστολο Πέτρο. Αυτός τον χειροτόνησε επίσκοπο στην Καισάρεια Φιλίππου (ΒΑ της λίμνης Γενησαρέτ· βλ. χάρτη). Μετά τον θάνατό του οι χριστιανοί τον τίμησαν ως απόστολο και άγιο. Η μνήμη του τιμάται στις 20 Απριλίου. Παιχνίδι

 

 

 

Άνθρωποι καταθέτουν τους φόρους. Ανάγλυφο του 2ου μ.Χ. αι.

Επεξεργασία Άσκηση εικόνα

1. Με βάση τις πληροφορίες που μας δίνουν τα ευαγγελικά κείμενα, φανταστείτε και περιγράψτε τη ζωή των δύο πλουσίων.

2. Με ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα πλησίασε ο καθένας τους τον Ιησού;

3.Με ποιον τρόπο ο Ιησούς ανταποκρίθηκε στις αναζητήσεις και τις προσδοκίες του καθένα;

4. Ποια κατάληξη είχε για τον ευσεβή πλούσιο και ποια για το Ζακχαίο η συνάντησή τους με τον Ιησού; Ποια θέση πήρε ο πρώτος και ποια ο δεύτερος απέναντι στην μεγάλη περιουσία που είχαν;

5. Μπορείτε τώρα να εξηγήσετε τα λόγια του Χριστού στον στίχο Μκ 10, 24;

Εργασία

Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο. Ποια στάση μας προτρέπει να έχουμε απέναντι στα υλικά αγαθά ο Κλήμης ο Αλεζανδρεύς;

 

Τα πλούτη και ο άνθρωπος

"Τα πλούτη είναι ένα μέσο.
Μπορείς να τα χρησιμοποιείς σωστά;
Τότε υπηρετούν τη δικαιοσύνη.
Με λάθος τρόπο τα χρησιμοποιείς;
Τότε υπηρετούν την αδικία.
Γιατί τα πλούτη από τη φύση τους
υπηρετούν και δεν εξουσιάζουν.
Ο νους του ανθρώπου
και ελεύθερο κριτήριο έχει
και μόνος του αποφασίζει
πώς θα χρησιμοποιήσει όσα του δόθηκαν.
Επομένως ο στόχος δεν είναι
να εξαφανίσουμε τα υλικά αγαθά,
αλλά τις αδυναμίες της ψυχής,
που δεν επιτρέπουν να κάνουμε
καλή χρήση των αγαθών".


Κλήμης Αλεξανδρεύς χριστιανός συγγραφέας του 2ου μ.Χ. αι.

Ο Ιησούς στο σπίτι του Ζακχαίου, του Sieger Koder (Κέντερ)

Ο Ιησούς στο σπίτι του Ζακχαίου, του Sieger Koder (Κέντερ) Δραστηριότητα

Βασικά στοιχεία του μαθήματος

  • Στον ευσεβή πλούσιο με σοβαρές θρησκευτικές αναζητήσεις προσφέρθηκε από τον Ιησού αυτό που εκείνος ζητούσε. Δεν τόλμησε να ανταποκριθεί. Έτσι έχασε την ευκαιρία της ζωής του.
  • Από τον Ζακχαίο ο Ιησούς απλώς ζήτησε φιλοξενία. Εκείνος άδραξε την ευκαιρία και το σπίτι του πλημμύρισε από Βασιλεία Θεού.
  • Η προσκόλληση στον πλούτο μπορεί να γίνει σοβαρό εμπόδιο για την αληθινή και γεμάτη ζωή που έδειξε, προέβαλε και χαρίζει ο Χριστός για όλους.