Νεοελληνική Γλώσσα (Β΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Δ ΟΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ

 

Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής εικόνα

εικόναΑκούω και μιλώ

  1. Ένας συμμαθητής σας αποδίδει περιληπτικά το περιεχόμενο του πρώτου εισαγωγικού κειμένου (κείμ. 1). Προσέξτε ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιεί για τη σύνδεση των προτάσεων. Προτείνετε και εσείς άλλες που μπορούν να τις αντικαταστήσουν.
  2. Μιλάτε σε μια εκδήλωση του σχολείου σας για την κυκλοφοριακή αγωγή. Έχετε διαβάσει τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων που αναφέρονται στους οδηγούς (κείμ. 2). Παρουσιάστε τα σε οργανωμένο λόγο στη συγκεκριμένη εκδήλωση, προσέχοντας τις συνδετικές λέξεις ή φράσεις που θαεικόνα χρησιμοποιήσετε.

 

εικόναΔιαβάζω και γράφω

1. Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιεί ο συντάκτης του κειμένου 2 στη δεύτερη, στην τέταρτη και στην τελευταία παράγραφο για να συνδέσει τις προτάσεις τους; Υπογραμμίστε τες και μεταφέρετέ τες στον πίνακα που ακολουθεί. Επισημάνετε τι θέλει να δηλώσει ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας τη μια ή την άλλη συνδετική λέξη ή φράση.

Συνδετικές λέξεις
Σημασία
Συνδετικές φράσεις
Σημασία
       

Συνεχίστε την αναζήτηση λέξεων ή φράσεων που συνδέουν τις προτάσεις της τρίτης παραγράφου του εισαγωγικού κειμένου 3 (για τα πλαστικά και τα σκουπίδια).

2. Με ποιες λέξεις ή φράσεις συνδέονται οι παράγραφοι του κειμένου 1; Ο χρονογράφος χρησιμοποιεί μόνο συνδετικές λέξεις ή η σύνδεση γίνεται και με άλλο, πιο έμμεσο, τρόπο;

3. Στα βιβλία της Ιστορίας και της Φυσικής, υπογραμμίστε λέξεις, φράσεις ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να συνδέσουν τις παραγράφους και τις προτάσεις των κειμένων τους. Προσέξτε ιδιαίτερα το ρόλο των επιρρημάτων στη σύνδεση προτάσεων ή παραγράφων.

 

εικόναΜαθαίνω ότι:

  • Οι παράγραφοι και οι προτάσεις ενός κειμένου συνδέονται:
    α. με τη χρήση συνδετικών λέξεων που δηλώνουν αντίθεση (π.χ. όμως), αιτιολόγηση (π.χ. γιατί) κτλ.
    β. με τη χρήση συνδετικών φράσεων όπως: ο κυριότερος παράγοντας, μία από τις σημαντικότερες αιτίες κτλ.
    γ. με έμμεση αναφορά στην προηγούμενη παράγραφο ή περίοδο η οποία γίνεται με:
    επανάληψη της τελευταίας ιδέας της παραγράφου ή της περιόδου
    επανάληψη του κεντρικού νοήματος της προηγούμενης παραγράφου ή της προηγούμενης περιόδου
    επανάληψη μιας λέξης ή φράσης της προηγούμενης παραγράφου ή περιόδου.
    δ. με ερώτηση.