Νεοελληνική Γλώσσα (Β΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
ΣΤ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ

Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής εικόνα

εικόναΑκούω και μιλώ

  1. Περιγράψτε την καθημερινή ζωή μιας σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας. Πότε ξυπνάει, ποιες δουλειές κάνει στο σπίτι, ποιες εκτός σπιτιού και ποιες αναθέτει σε σας.
  2. Αφηγηθείτε σ' ένα φίλο σας ένα ευτράπελο (κωμικό) επεισόδιο που συνέβη στην οικογένειά σας κατά τη διάρκεια μιας γιορτής, μιας εκδρομής κτλ.
  3. Αφού διαβάσετε στο βιβλίο της Οικιακής Οικονομίας τα Δικαιώματα του Παιδιού σύμφωνα με τη διακήρυξη του ΟΗΕ, οργανώστε μια συζήτηση στην οποία να εξετάσετε μέσα από τις ειδήσεις των ΜΜΕ αν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών σήμερα στον κόσμο.

    εικόνα Συνήγορος του Παιδιού (επίσημος δικτυακός τόπος)

εικόναΔιαβάζω και γράφω

εικόνα
Ενημερωτικό φυλλάδιο των Παιδικών Χωριών SOS

εικόνα

1. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από τα Παιδικά Χωριά SOS υποθέστε ότι επισκέπτεστε ένα τέτοιο χωριό. Τι θα θέλατε να πείτε και να συζητήσετε με τα παιδιά; Γράψτε ένα κείμενο με τη μορφή ερωτηματολογίου το οποίο θα στείλετε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης ή του Πλαγιαρίου.

 

2. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Καλλιτεχνικών αναλύστε το περιεχόμενο του παρακάτω πίνακα και στη συνέχεια ζωγραφίστε ένα δικό σας πίνακα παίρνοντας αφορμή από τη ζωή στην οικογένεια σας. Τα έργα σας μπορούν να εκτεθούν σε μια μικρή έκθεση που θα οργανώσετε στην τάξη σας.

 

Νικόλαος Γύζης, Κούκου,
Εθνική Πινακοθήκη 100 χρόνια, Τέσσερις αιώνες
Ελληνικής Ζωγραφικής,
Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο
Αλεξάνδρου Σούτζου, Αθήνα 2001

εικόνα

εικόνα Διαθεματική εργασία

  • «Η οικογένεια παλιότερα και σήμερα». Διαμορφώστε ένα φάκελο υλικού στον οποίο να περιγράφεται η πορεία της οικογένειας στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα. Χωριστείτε σε δύο βασικές ομάδες:
    – Η α΄ ομάδα θα αναζητήσει υλικό από το παρελθόν συνδυάζοντάς το με τα σύγχρονα ιστορικά γεγονότα (φωτογραφίες, κείμενα, «γενεαλογικά δέντρα», προφορικές-ηχογραφημένες διηγήσεις από παππούδες κτλ.).
    – Η β΄ ομάδα θα αναζητήσει υλικό από τη λειτουργία και τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας (κείμενα, δημοσιευμένες έρευνες, υλικό από διαφορετικά είδη οικογενειών (μονογονεϊκές, παιδιά χωρίς οικογένεια κτλ.).
    Να αξιοποιηθούν οι εμπειρίες και τα βιώματα των μαθητών με τη γραφή δικών τους κειμένων και σκίτσων-χαρτών, οι διηγήσεις γονέων και συγγενών, καθώς και ποικίλες πηγές ενημέρωσης (εφημερίδες, διαδίκτυο κτλ.) που απεικονίζουν την πιθανή μετακίνηση της οικογένειάς τους από τόπο σε τόπο.
    εικόνα
  • Οικογένεια (βίντεο, 11:30min) [πηγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση] εικόνα εικόνα εικόνα
  • Με τη βοήθεια του καθηγητή της Πληροφορικής ζωγραφίστε ένα οικογενειακό δέντρο, που θα περιλαμβάνει τα παιδιά, τους γονείς, τους θείους, τα ξαδέλφια, τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
    Έπειτα να συμπληρώσει ο καθένας σας τα κλαδιά του με τα μέλη της δικής του οικογένειας, αξιοποιώντας το φωτογραφικό υλικό. Μπορείτε να βρείτε δείγμα οικογενειακού δέντρου στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (http://genealogy.ime.gr).

 

 

 

 

 

 

 




ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ
ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ

  • Θυμηθείτε τις σημασίες των εγκλίσεων και συμπληρώστε τα κενά με αυτές που συναντώνται πιο συχνά:
    Η οριστική φανερώνει ………..…………, ….………………, .………………… .
    Η υποτακτική φανερώνει …………………, …..……………, ………………… .
    Η προστακτική φανερώνει .………………, ….……………, ………………… .
  • Μεταφέρετε το ρήμα δείχνω στους παρελθοντικούς και στους μελλοντικούς χρόνους.
    παρελθοντικοί

    μελλοντικοί

  • Ονομάστε τα παρακάτω σύνθετα ανάλογα με τη σχέση του α΄ με το β΄ συνθετικό:
    ψηλόλιγνος,
    πρωτοβρόχι,
    χορτοφάγος,
    γλυκόφωνος
    ........................,
    ........................,
    ........................,
    ........................