Ταφικά έθιμα στην αρχαία Ελλάδα

Διακρίνεται η μεγάλη επιτύμβια στήλη με την ανθεμωτή επίστεψη που κοσμεί τη λήκυθο
Λευκή λήκυθος του "ζωγράφου του Bosanquet"

Έξοχο δείγμα των αγγείων με λευκό βάθος, που κατασκευάζονταν στην Αττική στους ώριμους κλασικούς χρόνους. Η επιφάνεια της λευκής ληκύθου διακοσμείται με σκηνή επίσκεψης στον τάφο, μία από τις πιο αγαπητές σκηνές για αυτού του είδους τα αγγεία, που είχαν ταφική χρήση.

Στο μέσο της σύνθεσης δεσπόζει μεγάλη επιτύμβια στήλη. Στα σκαλοπάτια του μνημείου έχουν εναποτεθεί διάφορες προσφορές για το νεκρό, κυρίως αγγεία και στεφάνια. Στη δεξιά πλευρά της στήλης, μία νέα γυναίκα φέρνει κάνιστρο με στεφάνια. Απέναντί της, αριστερά από τη στήλη, στέκεται νέος άνδρας, που φορεί μόνο ένα ιμάτιο και κρατεί δόρυ, προφανώς ο πρόωρα χαμένος σύντροφός της.

Η παράσταση αποπνέει έντονη μελαγχολία, που τονίζεται τόσο με τις ευγενικές μορφές του νεαρού ζεύγους όσο και με το επιβλητικό ταφικό μνημείο. Πρόκειται για θαυμάσιο έργο του ζωγράφου του Bosanquet, καλλιτέχνη που πήρε το συμβατικό όνομά του από τον αρχαιολόγο που πρώτος μελέτησε τα έργα του.

© Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Περιηγηθείτε στην ενότητα "Ταφικά Έθιμα" στο Υποστηρικτικό λογισμικό Ομηρικά Έπη Α'-Β' Γυμνασίου (Μ. Φουντοπούλου, Η. Λούμος) ή αναζητήστε μόνοι σας ταφικά αντικείμενα στις Ψηφιακές Συλλογές Ελληνικών Μουσείων. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στις εικόνες αγγειογραφιών με θέμα τον θάνατο και την ταφή στην αρχαία Ελλάδα, που έχει συγκεντρώσει Το Μετροπολητικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στον (αγγλόφωνο) δικτυακό του τόπο.

Για τα ταφικά έθιμα στη μυκηναϊκή Ελλάδα μπορείτε να συμβουλευτείτε την αντίστοιχη ενότητα του δκτυακού τόπου για την Ελληνική Ιστορία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Για τα ταφικά έθιμα στην αρχαία Αθήνα μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό ντοκιμαντέρ από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ.

Νεκρικά προσωπεία Ιδιαίτερα για το νεκρικό προσωπείο δείτε μια πολυμεσική παρουσίαση εδώ [πηγή: Όψεις του Προσωπείου - Δ. Μήττα & Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας].

Ειδικά για τα έθιμα ταφής στον Εύξεινο Πόντο στην αρχαιότητα, μπορείτε να συμβουλευτείτε το σχετικό λήμμα στην Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού.

Ταφικά έθιμα στη σύγχρονη εποχή

Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών για να ερευνήσετε ταφικά έθιμα από την παλαιολιθκή περίοδο ως τη σύγχρονη εποχή.

Πληροφορίες

Το παρόν αποτελεί μέρος του ψηφιακού εμπλουτισμού των σχολικών βιβλίων (Ψηφιακό Σχολείο) και διατίθεται μόνο για εκπαιδευτική χρήση και στο πλαίσιο για το οποίο διαμορφώθηκε.