Γεωλογία - Γεωγραφία (B΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
ΜΑΘΗΜΑ 46 Ο τουρισμός στην Ευρώπη
image Σ' αυτό το μάθημα θα μάθω   a Λέξεις - κλειδιά
  • Τους παράγοντες που επηρεάζουν τον τουρισμό στην Ευρώπη.
  • Τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού τουρισμού.
  • Τις αναπτυγμένες τουριστικά χώρες της Ευρώπης.
  • Τα προβλήματα που προκαλεί ο τουρισμός.
  •μαζικός τουρισμός • εναλλακτικός τουρισμός • χιονοδρομικά κέντρα • μεσογειακές ακτές • παροχή υπηρεσιών • κόστος ζωής.
3 Συνεργάζομαι στην τάξη
1. Εργαστείτε ανά ομάδες.
  α. Παρατηρήστε τον χάρτη 46.1. Μπορείτε να κατατάξετε τις τουριστικές περιοχές της Ευρώπης με κάποια κριτήρια, όπως γεωγραφικά, κλιματικά κ.ά.;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
β. Παρατηρήστε τις φωτογραφίες 46.3, 46.4 και 46.5. Τι προσφέρει σε έναν τουρίστα η περιοχή που εικονίζεται σε κάθε φωτογραφία;
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
γ. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια κριτήρια με τα οποία ένας τουρίστας επιλέγει τον προορισμό του; (Π.χ. να βρίσκεται η χώρα μακριά από εστίες πολεμικών συγκρούσεων.)
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  img46.1
46.1 Χάρτης με τουριστικές περιοχές της Ευρώπης  Flash applet

  δ. Μελετήστε τον πίνακα 46.2 και απαντήστε στην ερώτηση που ακολουθεί:

 

 

Χώρα Αφίξεις τουριστών
(σε εκατ.)
1. Γαλλία 79,1
2. Ισπανία 58,5
3. Η.Π.Α. 51,1
4. Κίνα 49,6
5. Ιταλία 41,1
6. Ην. Βασίλειο 30,1
7. Γερμανία 23,6
8. Μεξικό 21,4
9. Αυστρία 20,3
10. Ρωσία 20,2
11. Τουρκία 18,9
12. Καναδάς 18,2
Χώρα Έσοδα από τον τουρισμό
(σε δις δολάρια)
Η.Π.Α. 85,7
Ισπανία 51,1
Γαλλία 46,3
Ιταλία 38,1
Κίνα 33,9
Ην. Βασίλειο 33,5
Γερμανία 32,8
Αυστοαλία 17,8
Τουρκία 16,9
Αυστρία 16,7
Καναδάς 14,5
Ελλάδα 14,3
 
  46.2 Οι πρώτες 12 χώρες σε αφίξεις τουριστών και τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2006  Flash applet ανοιχτή δραστηριότητα

  Ποιες είναι οι τρεις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες τόσο σε αριθμό τουριστών όσο και σε τουριστικά έσοδα; Μπορείτε να επισημάνετε κάτι κοινό που έχουν μεταξύ τους αυτές οι χώρες;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Flash applet Flash applet
ε. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιες από τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον ο τουρισμός;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2. Όλες οι ομάδες να παρουσιάσουν στην τάξη τα αποτελέσματα της εργασίας τους.

3 Μελετώ στο σπίτιFlash applet

Ο τουρισμός αποτελεί παραγωγικό κλάδο του τριτογενούς τομέα. Είναι η προσωρινή μετακίνηση ανθρώπων είτε μέσα στη χώρα τους (εσωτερικός τουρισμός) είτε σε άλλη χώρα (εξωτερικός τουρισμός), με σκοπό την ψυχαγωγία, την ξεκούραση και την απόκτηση νέων γνώσεων και εμπειριών από τη γνωριμία άλλων τόπων, λαών και πολιτισμών. Διακρίνεται σε μαζικό τουρισμό (όταν αφορά μεγάλο αριθμό τουριστών, με οργανωμένες τουριστικές υπηρεσίες) και εναλλακτικό. 0 εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί σύγχρονη μορφή ήπιου τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον.

0 τουρισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο, η ανάπτυξη του οποίου επιταχύνθηκε από το 1950 και μετά. Μερικοί λόγοι που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του τουρισμού είναι:
• Η συνεχώς αυξανόμενη αστικοποίηση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι των πόλεων έχουν την ανάγκη της επαφής με τη φύση και αναζητούν λίγη ξεκούραση μακριά από τους αγχώδεις ρυθμούς της πόλης.
• Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου ζωής, που παρέχει τη δυνατότητα εξόδων για αναψυχή.
• Η βελτίωση των συγκοινωνιακών δικτύων (ειδικά των αεροπορικών, αφού το αεροπλάνο είναι το κύριο συγκοινωνιακό μέσο για τον εξωτερικό κυρίως τουρισμό) και οι προσιτές τιμές των εισιτηρίων.


  img46.3
46.3 Πράγα: μια πόλη με πλήθος μνημείων, σημαντικός τουριστικός προορισμός

img46.5
46.5 Ιαματικός τουρισμός, μορφή εναλλακτικού τουρισμού: Λουτρά Μεθάνων
img46.4
46.4 Μαζικός τουρισμός: καλοκαίρι σε μεσογειακή ακτή της Ισπανίας

img46.6
46.6 Τουρισμός περιπέτειας: αλεξιπτωτιστής πλαγιάς στη Βεγορίτιδα

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή πλούτου για κάθε χώρα, και αυτός είναι ο λόγος που κάθε κυβέρνηση προσπαθεί με έργα και αποφάσεις να τον ενισχύσει (π.χ. επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατασκευή ενός νέου μουσείου, κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου κτλ.).

Τα έσοδα μιας χώρας από τον τουρισμό δεν εξαρτώνται μόνο από τον αριθμό των τουριστών που την επισκέπτονται, αλλά και από την οικονομική τους κατάσταση, αν δηλαδή έχουν υψηλό εισόδημα ή όχι. Ο αριθμός, το ύψος του εισοδήματος και η προέλευση των τουριστών που δέχεται μια χώρα εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες, όπως:
• Τη γεωγραφική θέση της (π.χ. η Ελβετία και η Αυστρία, που προσφέρονται για χειμερινό τουρισμό, βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης και πάνω σε συγκοινωνιακούς άξονες οι οποίοι ενώνουν τη βόρεια με τη νότια Ευρώπη, υπερτερώντας έτσι έναντι άλλων χωρών με παρόμοιο φυσικό τοπίο).
• Το κόστος ζωής (ακριβές ή φθηνές τιμές υπηρεσιών και προϊόντων).
• Το κλίμα.
• Το φυσικό περιβάλλον.
• Την ύπαρξη αρχαιοτήτων και μεγάλης ιστορίας.
• Τις συγκοινωνιακές υποδομές της (π.χ. αναπτυγμένη ακτοπλοΐα για ταξίδια σε νησιά).
• Την οργάνωση των τουριστικών υπηρεσιών της (π.χ. συμπεριφορά του προσωπικού και γνώση ξένων γλωσσών από αυτό, ποιότητα των φαγητών στα εστιατόρια, καθαριότητα των ξενοδοχειακών χώρων κτλ.).

Η Ευρώπη είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Μόνο στις ευρωπαϊκές μεσογειακές ακτές κατευθύνεται κάθε χρόνο ο ένας στους τέσσερις τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε όλο τον κόσμο σε αφίξεις τουριστών. Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η δεύτερη στον κόσμο σε τουριστικά έσοδα, ξεπερνώντας τη Γαλλία. Άλλες μεγάλες τουριστικές χώρες της ηπείρου είναι η Ιταλία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία κ.ά. Η Ευρώπη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών από χώρες άλλων ηπείρων (Η.Π.Α., Ασία κ.ά.) λόγω του υψηλού επιπέδου των συγκοινωνιακών υποδομών της (αεροπορικά δρομολόγια, αυτοκινητόδρομοι, ακτοπλοϊκές γραμμές κ.ά.), της μεγάλης ιστορίας της και του πλήθους των μνημείων της, του κλίματος της, που προσφέρεται τόσο για θερινές όσο και για χειμερινές διακοπές, κ.ά. Παράλληλα, το υψηλό βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων και η υψηλή αστικοποίηση έχουν συμβάλει στη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των χωρών της ηπείρου. Έτσι, στις μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα κ.ά. οι τουρίστες είναι κυρίως από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις σκανδιναβικές χώρες.

Οι περιοχές που αποτελούν τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη είναι:
• Οι ακτές της Μεσογείου, οι οποίες προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο λόγω του ήλιου και της θάλασσας (πάνω από 150 εκατομμύρια επισκέπτες).
• Τα χιονοδρομικά κέντρα των ευρωπαϊκών ορεινών περιοχών, στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τον χειμώνα σκι και άλλα χειμερινά σπορ, ενώ άλλες εποχές του χρόνου μπορούν να περιηγηθούν στα πανέμορφα φυσικά τοπία, να κάνουν ορειβασία, να ξεκουραστούν σε θέρετρα γραφικών λιμνών κ.ά.
• Οι μεγάλες πόλεις, οι οποίες προσελκύουν επισκέπτες όλο τον χρόνο, με το πλήθος των μνημείων τους, τη μακραίωνη ιστορία τους, τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.

Πέρα από τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει ο τουρισμός σε μια περιοχή ή σε μια χώρα, προκαλεί και προβλήματα όπως:
• Αλλοίωση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών, των ηθών και των εθίμων του τόπου υποδοχής.
• Υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
• Ταχύτερη εξάντληση των φυσικών πόρων.
• Αύξηση της αξίας της γης και των αγαθών.
• Ανεργία κατά τη νεκρή τουριστική περίοδο, αφού οι τοπικές οικονομίες είναι προσανατολισμένες στον τουρισμό και δεν αναπτύσσουν σημαντικά άλλους κλάδους απασχόλησης.

3 Ταξιδεύω στις χώρες της Ευρώπης

Ισπανία
Η Ισπανία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ευρώπης, στην Ιβηρική Χερσόνησο, της οποίας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος και την οποία μοιράζεται με την Πορτογαλία, την Ανδόρα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρωτεύουσά της είναι η Μαδρίτη. Η έκταση της Ισπανίας είναι σχεδόν τετραπλάσια από την έκταση της χώρας μας και ο πληθυσμός της τετραπλάσιος από τον ελληνικό, με αποτέλεσμα να είναι λίγο πιο πυκνοκατοικημένη από τη χώρα μας. Στο βόρειο τμήμα της δεσπόζουν τα Πυρηναία, ενώ στο κεντρικό της τμήμα κυριαρχεί η Μεσέτα, η άνυδρη περιοχή των εκτεταμένων οροπεδίων.

Η Ισπανία βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό, και η θάλασσα συνδέθηκε με την πορεία της χώρας εδώ και αρκετούς αιώνες. Ισπανοί ήταν αρκετοί από τους θαλασσοπόρους που ανακάλυψαν νέους κόσμους την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, χαρίζοντας αίγλη και πλούτη στη χώρα τους. Η Ισπανία ήταν μια ισχυρή αυτοκρατορία τον 16ο και τον 17ο αιώνα, αλλά έχασε την κυριαρχία των θαλασσών από την Αγγλία. Έτσι, έχασε και τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την εμπορική και τη βιομηχανική επανάσταση, κάτι που προκάλεσε σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξή της σε σχέση με την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα η Ισπανία προσπάθησε να κερδίσει το χαμένο έδαφος και τη διεθνή της θέση. Έγινε δεκτή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1986. Το βιοτικό επίπεδο των Ισπανών είναι λίγο υψηλότερο από το δικό μας και η οικονομία της είναι αρκετά αναπτυγμένη. Παράγει πολλά ορυκτά και μεταλλεύματα (άνθρακα, σίδηρο, χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, ουράνιο, υδράργυρο κ.ά.). Διαθέτει αρκετή καλλιεργήσιμη γη (το 26% της συνολικής έκτασής της) και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως σε εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, κρασιά κ.ά. Η βιομηχανία της είναι πολύ δυναμική και παράγει αυτοκίνητα, υφάσματα, τρόφιμα και ποτά, μέταλλα, χημικά, πυρίμαχα υλικά, φάρμακα, υποδήματα κ.ά. Πολύ σημαντική είναι η ανάπτυξη του τουρισμού της και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως, αφού διαθέτει γλυκό κλίμα, εξαιρετικές παραλίες, πλήθος μνημείων, σημαντικό πολιτισμό. Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε τουριστικά έσοδα στον κόσμο μετά τις Η.Π.Α. και την πρώτη στην Ευρώπη.

Οι ζωγράφοι Πικάσο, Νταλί, Γκόγια και Βελάσκεθ, καθώς και ο συγγραφέας Μιγκέλ θερβάντες είναι μερικοί από τους πολλούς διάσημους Ισπανούς των γραμμάτων και των τεχνών.

Αυστρία
Η Αυστρία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη, δε βρέχεται από θάλασσα και θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται «χώρα των Άλπεων», αφού αυτές καταλαμβάνουν τα τρία πέμπτα της έκτασης της χώρας. Με ψηλότερη κορυφή την Γκρόσγκλοκνερ (υψόμετρο 3.798μέτρα), είναι η δεύτερη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης, συνήθως χιονισμένη τον χειμώνα και γεμάτη τουρίστες.

Τόσο η έκταση όσο και ο πληθυσμός της ισοδυναμούν με τα δύο τρίτα περίπου των αντίστοιχων της χώρας μας. Το κλίμα της είναι ψυχρό στα βουνά, ηπειρωτικό στην περιοχή της Βιέννης και υγρό στην περιοχή που διασχίζει ο Δούναβης.

Η Αυστρία είναι πλούσια χώρα, με υψηλό κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. Η βιομηχανία της είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη και παράγει μηχανολογικό εξοπλισμό, οχήματα και ανταλλακτικά, επικοινωνιακό υλικό κ.ά. Ωστόσο, η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητά της είναι ο χειμερινός τουρισμός. Μαγνήτες της είναι η περίφημη Βιέννη, η πρωτεύουσα με τα υπέροχα παλάτια, τα πάρκα, τις χιονισμένες βουνοκορφές που την περιβάλλουν, αλλά και οι Άλπεις που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες όλο τον χρόνο. Τα πυκνά δάση της δίνουν ξυλεία για εσωτερική κατανάλωση και για εξαγωγή, ενώ η χώρα είναι αυτάρκης σε ηλεκτρική ενέργεια (το πλεόνασμα της οποίας εξάγει) χάρη στα υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της.

Είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από 9 κρατίδια, ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 0 Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο Φραντς Γιόζεφ Χάυντν, ο Φραντς Σούμπερτ, οι Γιόχαν Στράους (πατέρας και γιος), ο Φραντς Λέχαρ είναι μερικοί μόνο πολύ γνωστοί Αυστριακοί μουσικοί δημιουργοί.

3 Επεκτείνω τις γνώσεις μου

Μορφές εναλλακτικού τουρισμού: αγροτουρισμός και οικοτουρισμός
Μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού είναι ο αγροτουρισμός. Ο αγροτουρισμός είναι η συμμετοχή του επισκέπτη στις συνηθισμένες αγροτικές εργασίες του ιδιοκτήτη της τουριστικής επιχείρησης, ως μέρος του προγράμματος αξιοποίησης του χρόνου αναψυχής του. Μιλώντας γενικά, οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις είναι μικρής κλίμακας, σε οικογενειακό ή συνεταιριστικό επίπεδο, που αναπτύσσονται σε αγροτικό χώρο από ανθρώπους που απασχολούνται στη γεωργία. Ο αγροτουρισμός έχει ως βασικό σκοπό να δώσει εναλλακτικές λύσεις στην απασχόληση των γεωργών και να βελτιώσει το εισόδημά τους, ενώ ταυτόχρονα δίνει εναλλακτικές διεξόδους αναψυχής στους κατοίκους των πόλεων.

Άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι ο τουρισμός περιπέτειας, ο οικοτουρισμός, ο σιδηροδρομικός τουρισμός, ο αρχαιολογικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός (πεζοπορία, ράφτινγκ, καγιάκ, κανό, ποδηλασία κ.ά.), η περιήγηση σε εθνικά πάρκα, η διαμονή σε παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες, η γευστική επαφή με την τοπική κουζίνα κάθε περιοχής και τα βιολογικά προϊόντα, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός κ.ά.

Ο οικοτουρισμός αποτελεί μορφή τουρισμού κατά τον οποίο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση κινούμενος με σεβασμό αλλά και φροντίδα για το περιβάλλον. Οικοτουριστική δραστηριότητα αποτελεί, για παράδειγμα, η παρατήρηση πουλιών. Το 2002 ανακηρύχθηκε διεθνώς έτος οικοτουρισμού.

3 Αξιολογώ τι έμαθα
1. Ανάφερε: α) τρεις παράγοντες από τους οποίους εξαρτώνται το πλήθος και η προέλευση των τουριστών σε μια χώρα, β) τρία προβλήματα που προκαλεί ο τουρισμός.
2. Σχημάτισε προτάσεις με τις λέξεις: Μεσόγειος, 'Άλπεις, μνημεία, εναλλακτικός τουρισμός, Γαλλία.