Τεχνολογία (B΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

4ο Βήμα - Κατασκευή του ομοιώματος

  • Μεγάλοι όγκοι: η αναπαράσταση μεγάλων όγκων μπορεί να γίνει με συνδυασμό φθηνών υλικών, όπως φελιζόλ,
    Εικ. 52 Δημιουργία φτερωτής με μια χάρτινη συσκευασία γάλακτος, δύο συνδετήρες και ένα λεπτό σύρμα!!!
    Εικ. 52 Δημιουργία φτερωτής με μια χάρτινη συσκευασία γάλακτος, δύο συνδετήρες και ένα λεπτό σύρμα!!!
    Εικ. 53 Φθηνά καθημερινά υλικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην κατασκευή μας.
    Εικ. 53 Φθηνά καθημερινά υλικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην κατασκευή μας.
    Εικ. 54 To δυναμό έξω από το ποδήλατο!
    Εικ. 54 To δυναμό έξω από το ποδήλατο!
    εφημερίδες μουσκεμένες σε αλευρόκολλα, πλαστελίνη, γύψος, πηλός, φελλός, σπρέυ-αφρός που χρησιμοποιείται για τη στερέωση των κουφωμάτων. Ακόμη, για θολωτές ή σφαιρικές κατασκευές, μπορούν να καλυφθούν φουσκωμένα μπαλόνια με γυψόγαζα.

  • Σωληνώσεις: Στην αναπαράσταση σωληνώσεων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με την κλίμακα που κατασκευάζετε τη μακέτα σας, καλαμάκια, λαστιχένια σωληνάκια ή λεπτά σύρματα που διαμορφώνονται και κόβονται εύκολα (π.χ. από χαλκό, αλουμίνιο, πλαστικό, λάστιχο).

  • Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων: Για τη διαμόρφωση της επιφάνειας του εδάφους, μπορείς να απλώσεις με πινέλο ξυλόκολλα και να πασπαλίσεις» με το ανάλογο υλικό την επιφάνεια που θέλεις να καλύψεις, όπως χώμα, ροκανίδια, συνθετικά υλικά σε οποιοδήποτε χρώμα. Στη συνέχεια, ψεκάζεις με προσοχή λακ πάνω στην επιφάνεια βοηθώντας στη στερέωση των υλικών!!!

    Ιδιαίτερα για την αποτύπωση υψομετρικών επιπέδων, πολύ καλή λύση είναι η χρήση φύλλων φελλού.

  • Συνδετικά υλικά: Για κάθε υλικό υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα υλικά σύνδεσης. Όπως καρφίτσες, πινέζες, καρφιά, ξυλόκολλα, σιλικόνη, θερμοκόλλα, κόλλα για ξύλο μπάλσα, βενζινόκολλα κ.λπ.

  • Κινούμενα μέρη: Για να δώσετε κίνηση σε κάποια στοιχεία της μακέτας (κυλιόμενοι διάδρομοι, βαγονάκι κ.λπ.), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως ήδη αναφέραμε, μικρούς κινητήρες από παιχνίδια. Μπορούν να συνδυαστούν με γρανάζια και να μεταφέρουν ή να μετατρέψουν την κίνηση (οριζόντια, κάθετη), π.χ. σε μια ταινία μεταφοράς υλικών ή σε ένα «ασανσέρ» μεταφοράς προϊόντων ή ακόμη και σε μια προστατευτική μπάρα. Η τροφοδότησή τους γίνεται από μπαταρία ή μικρούς ηλιακούς συλλέκτες (φωτοβολταϊκά τόξα), οι οποίοι μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

  • Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: καλώδια, μικροί λαμπτήρες, LED, «κροκοδειλάκια» που βοηθούν στην ένωση των καλωδίων με τη μπαταρία, κ.λπ. Τοποθετώντας μικρούς αισθητήρες (κίνησης, φωτός, ήχου κ.λπ.), μπορείς να ενεργοποιείς ηχητικό σήμα ή μηχανισμούς κίνησης.

  • Άλλο υποστηρικτικό υλικό: Η λειτουργία της βιομηχανίας όπως και τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας μπορούν να περιγραφούν με τη χρήση ενός απλού μαγνητόφωνου. Οι αφίσες απεικονίζουν τη λειτουργία της βιομηχανίας, τα προϊόντα που παράγει, τις οικονομοτεχνικές μελέτες, το λογότυπο της, τις διαφημίσεις, χάρτες, πίνακες με τα διαγράμματα ροής κ.λπ.

 

 

εικόνα

Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε για τη μακέτα μας:

Τι μέγεθος και τι μορφή θα έχει;

Τι θέλουμε να δείξουμε;

Ποια σημεία θα τονίσουμε;

Με ποιο τρόπο;

Πόσο χρόνο έχουμε για να την κατασκευάσουμε; εικόνα

Αποφασίσαμε!!!

Αφού λοιπόν συμφωνήσατε όλοι για τη μορφή της, πρέπει τώρα να κάνετε τα τελικά λεπτομερειακά σχέδια: την κάτοψη της μακέτας, τις όψεις, δείχνοντας τις λεπτομέρειες όπου χρειάζεται, και οπωσδήποτε να αναφέρετε την κλίμακα σχεδίασης και τις διαστάσεις. Για τη διαμόρφωση των τεχνικών σχεδίων, είναι υπεύθυνος ο Διευθυντής Παραγωγής, όμως όλα τα μέλη της ομάδας συνεισφέρουν σ' αυτά.

Εικόνα

Στη συνέχεια, επιλέγετε τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία. Στην κατασκευή πρέπει να συνδυάσετε τη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών, εργαλείων και μηχανισμών. Όλα αυτά θα τα καταγράψετε σ' ένα υπόμνημα όπου θα αναφέρετε το είδος, το υλικό και την ποσότητα.

 

 

Υλικό

Χώρος

Μακετόχαρτο
Χαρτόνι οντουλέ
LED
Μοτέρ
Εργαλεία
 
Αποθήκη
30x50 cm
2
Σέγα
✔ 
20x50 cm
Σφυρί
✔ 
Κτίριο Ι
70x100 cm
1
Κοπίδι
✔ 
Πένσα
✔ 
Σιλό
20x14 cm
 

Παράδειγμα υπομνήματος με δύο πίνακες, υλικών και εργαλείων.

εικόναΟ Διευθυντής Οικονομικών, με τη βοήθεια του παραπάνω πίνακα, υπολογίζει το κόστος κατασκευής της μακέτας.

Καθένας από σας (και ο Γενικός Διευθυντής) αναλαμβάνει ένα μέρος των εργασιών της κατασκευής. Πείτε στο Γενικό Διευθυντή και στο Διευθυντή Παραγωγής με ποιο τρόπο θα συμβάλλετε πρακτικά με την εργασία σας στην πραγματοποίηση του έργου, ώστε να γίνει σωστά η κατανομή των εργασιών. Τα σχέδια θα σας βοηθήσουν σημαντικά σ' αυτό. εικόνα

Συντάσσετε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματά σας, η εργασία που έχει αναλάβει ο καθένας καθώς και ο χρόνος παράδοσης. Ο Διευθυντής Προσωπικού κοινοποιεί το χρονοδιάγραμμα στην ομάδα.

εικόναΚατά τακτά διαστήματα, η ομάδα σε σεμινάρια και συναντήσεις εργασίας αξιολογεί την πορεία των εργασιών κατασκευής του ομοιώματος, των εντύπων και της γραπτής εργασίας. Επισημαίνονται λάθη, καθυστερήσεις, εντοπίζονται δυσκολίες, γίνονται παρατηρήσεις, προτείνονται βελτιώσεις και, τέλος, αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα το πρόγραμμα των κατασκευαστικών και γραπτών εργασιών.

Επισημαίνουμε ότι, στη διάρκεια της κατασκευής, πρέπει να φωτογραφίζετε την πορεία εξέλιξης του έργου σας.

Πρέπει να τονιστεί πόσο σημαντική είναι η συμβολή του κάθε μέλους στην κατασκευή του ομοιώματος. Τυχόν ανεπαρκής συμμετοχή, έστω και ενός μαθητή, δημιουργεί ανεπανόρθωτες στρεβλώσεις στην ποιότητα της κατασκευής.

Εικ. 55 H ομάδα εργασίας εν δράσει...!
Εικ. 55 H ομάδα εργασίας εν δράσει...!

Στο σύνολο των κατασκευών περιλαμβάνονται η βασική μακέτα, συνοδευτικές κατασκευές που απεικονίζουν λεπτομέρειες, αφίσες με διαφημιστικό περιεχόμενο για τα προϊόντα της επιχείρησης, πίνακες με τα διαγράμματα ροής της παραγωγής, έντυπα, παραγόμενα προϊόντα, διαγράμματα με οικονομικά και τεχνικά στοιχεία, ταμπέλα με τον τίτλο και τη δραστηριότητα της βιομηχανίας καθώς και με τα ονόματά σας και τους ρόλους που είχατε στη βιομηχανία κ.λπ.

 

εικόνα

 

 

 

 

Κ α λ ή  Ε π ι τ υ χ ί α ! ! ! !

 

 

iconΔραστηριότητες

Σχεδίασε την κάτοψη του δωματίου σου, αποτυπώνοντας πόρτες, παράθυρα και έπιπλα.

 

icon Διαθεματικότητα

Υπολογισμός επιφάνειας της μακέτας, ποσοστό κάλυψης της επιφάνειάς της από τα κτίρια της βιομηχανίας.

 

5ο Βήμα - Γραπτή εργασία

εικόνα 5ο βήμα - Γραπτή Εργασία

icon ΣΤΟΧΟΙ
οι μαθητές...

Να αξιολογούν, να αξιοποιούν, να οργανώνουν και να παρουσιάζουν την πληροφορία και τη γνώση, σε μια ολοκληρωμένη γραπτή εργασία.

Να αποτυπώνουν τα συμπεράσματά τους γραπτά.

Να αναπτύσσουν ατομικό και ομαδικό συγγραφικό πνεύμα.

 

icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Ενιαίο αρμονικό σύνολο, περιεχόμενα, γενικό εισαγωγικό μέρος, ενότητες.

Η γραπτή εργασία συνοδεύει την κατασκευή σας και συντάσσεται από όλη την ομάδα. Περιλαμβάνει ένα μικρό γενικό εισαγωγικό μέρος και «ενότητες» που γράφονται από τον καθένα σας χωριστά. εικόνα

Η εργασία πρέπει να αποτελεί ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο ως προς την εμφάνιση και το περιεχόμενο. Για να εξασφαλίσετε την αρμονία αυτή, θα πρέπει να συμφωνήσετε για τη μορφή, το ύφος και τη δομή της εργασίας. Το μέγεθος της σελίδας θα είναι μεγέθους Α4 (210x297 χιλ).

 

Μορφές σελίδων

εικόναΕξώφυλλο. Εκεί θα αναγράψετε το όνομα και το είδος της βιομηχανίας, τα ονόματα της ομάδας, το σχολείο σας, το τμήμα, το σχολικό έτος κ.λπ.

εικόναΣελίδα Διευθυντών. Είναι η πρώτη σελίδα της εργασίας του κάθε μαθητή ως Διευθυντή. Σ' αυτή αναγράφετε το όνομα και το είδος της βιομηχανίας, την ιδιότητά σας (π.χ. Δ/ντής παραγωγής), το ονοματεπώνυμο σας κ.λπ.

εικόναΕσωτερικές σελίδες. Σ' αυτές θα αναπτύξετε το περιεχόμενο της εργασίας σας. θα αναγράφετε το λογότυπο και το είδος της βιομηχανίας, την ιδιότητα και το ονοματεπώνυμο σας κ.λπ.

εικόνα

Σύνθεση Γραπτής Εργασίας Η γραπτή εργασία αποτελείται από τρία βασικά μέρη: περιεχόμενα, γενικό εισαγωγικό μέρος, εικόναενότητες Διευθυντών.

Περιεχόμενα. Καταγραφή των κεφαλαίων-ενοτήτων που αναπτύσσετε στην εργασία σας.

Γενικό εισαγωγικό μέρος. Μικρή ανάπτυξη των βασικών στοιχείων της βιομηχανίας σας, όπως το είδος της βιομηχανίας, τον τόπο εγκατάστασης, την έκτασή της, τα προϊόντα που παράγει κ.λπ. Περιγραφή και διαγραμματική απεικόνιση της διαδικασίας που ακολουθήσατε για την κατασκευή και τη γραπτή εργασία. θα ήταν επίσης σκόπιμο να προσθέσετε φωτογραφίες και εικόνες από το εξωτερικό και εσωτερικό μέρος του ομοιώματος, των επιμέρους κατασκευών, των προϊόντων, της ομάδας εργασίας, της πορείας της κατασκευής κ.λπ.

Ενότητες Διευθυντών. Αποτελούν την ατομική εργασία του κάθε Διευθυντή. Σ' αυτή περιλαμβάνονται:

εικόνα
εικόνα
  • Οι δραστηριότητες μέσα από τη βίωση του ρόλου σου ως Διευθυντή στην εικονική βιομηχανία (πρωτοβουλίες, παρουσίαση ιδεών και τρόποι υλοποίησης, λήψη αποφάσεων, λύσεις σε προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέσα από τα σεμινάρια και τις συναντήσεις εργασίας).

    Οι συνεργασίες που πραγματοποίησες με άλλους διευθυντές και τα αποτελέσματά τους.

    Όλα τα έντυπα που έκανες (φυλλάδια, καρτελάκια, κατασκευαστικά σχέδια, φύλλα παραγγελιών, προτάσεις για το λογότυπο, προσκλήσεις για την έκθεση κ.λπ.).
    Φωτογραφίες από τα σεμινάρια προόδου ως εισηγητής.
  • Κατασκευή. Η συμμετοχή σου στην κατασκευή της μακέτας. Τι ακριβώς κατασκεύασες, με ποιο τρόπο, τι υλικά και τι εργαλεία χρησιμοποίησες.
  • Συμπεράσματα. Σ' αυτά θα εκφράσεις τη γνώμη που διαμόρφωσες για το συγκεκριμένο τμήμα της βιομηχανίας καθώς και για όλη τη βιομηχανία.
  • Διαθεματικές προσεγγίσεις. Να αναφέρεις πού νομίζεις ότι χρησιμοποίησες γνώση από άλλα μαθήματα .
  • Πηγές πληροφόρησης. Να καταγράψεις τις πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποίησες για τη μελέτη της βιομηχανίας καθώς και τα τηλεφωνήματα, τις επισκέψεις, τις επιστολές.

    Η συγγραφή της γραπτής εργασίας γίνεται παράλληλα με τις δραστηριότητες κατασκευής του ομοιώματος. Για τη σύνθεσή της, απαιτείται η συνεργασία όλων των μελών της ομάδας και παρουσιάζεται σταδιακά στα σεμινάρια προόδου.

    Ο Γενικός Διευθυντής γράφει τα περιεχόμενα, το γενικό εισαγωγικό μέρος της εργασίας και αναλαμβάνει τη βιβλιοδεσία της.

 

6ο Βήμα - Παρουσίαση Γραπτής Εργασίας και ομοιώματος-Διοργάνωση έκθεσης

εικόνα   6ο βήμα

- Παρουσίαση Γραπτής Εργασίας
και Ομοιώματος
- Διοργάνωση Έκθεσης

icon ΣΤΟΧΟΙ
οι μαθητές...

Να αξιολογούν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Να αξιολογήσουν τη συνεργασία της ομάδας.

Να εντοπίσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις δικά τους αλλά και της ομάδας.

 

icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Αξιολόγηση, συμπεράσματα, επικοινωνία, συνεργασία.

 

Παρουσίαση γραπτής εργασίας και ομοιώματος στην τάξη

εικόναΣτο τελικό σεμινάριο θα παρουσιάσετε τις κατασκευές (το ομοίωμα και ό,τι άλλο το συνοδεύει, όπως επιμέρους κατασκευές, προϊόντα κ.λπ.) και τη γραπτή εργασία.

  • θα παρουσιάσεις τα βασικά στοιχεία του ρόλου σου στη βιομηχανία (βασικές αρμοδιότητες, προτάσεις, ενέργειες).
  • θα εκθέσεις τα συμπεράσματά σου για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετώπισες στην εκτέλεση του ρόλου.
  • θα εκφράσεις τη γνώμη που διαμόρφωσες για το συγκεκριμένο τμήμα της βιομηχανίας που εκπροσώπησες στην ομάδα εργασίας καθώς και για όλη τη βιομηχανία.
Εικ. 56 Η ομάδα εργασίας παρουσιάζει τη γραπτή εργασία και την κατασκευή του ομοιώματος της βιομηχανίας που μελέτησε
Εικ. 56 Η ομάδα εργασίας παρουσιάζει τη γραπτή εργασία και την κατασκευή του ομοιώματος της βιομηχανίας που μελέτησε

 

  • θα περιγράψεις τη συμβολή σου στο κατασκευαστικό μέρος του ομοιώματος.
  • θα κρίνεις την ποιότητα της συνεργασίας και επικοινωνίας στην ομάδα σου και, γενικεύοντας, θα εκφράσεις τη σημασία της αρμονικής συνεργασίας στην αποτελεσματική λειτουργία της βιομηχανίας.

Διοργάνωση Έκθεσης

Μετά την παρουσίαση στην τάξη, σε συνεργασία με τον καθηγητή σας, οργανώνετε έκθεση. Σ' αυτήν παρουσιάζετε την

Εικ. 57 Μέρος της μακέτας βιομηχανίας παραγωγής φυτικών ελαίων, όπου απεικονίζονται αρκετές λεπτομέρειες από τις φάσεις παραγωγής.
Εικ. 57 Μέρος της μακέτας βιομηχανίας παραγωγής φυτικών ελαίων, όπου απεικονίζονται αρκετές λεπτομέρειες από τις φάσεις παραγωγής.

εργασία σας (κατασκευές και γραπτή εργασία) στη σχολική μονάδα καθώς και φωτογραφίες από τις δραστηριότητές σας. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση και τη διακόσμηση της αίθουσας τοποθετώντας εικόνες, αφίσες, φωτογραφίες.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, επιδεικνύετε τα έργα σας και ενημερώνετε τους επισκέπτες.

Σε συνεργασία με άλλα σχολεία της περιοχής, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τοπική έκθεση τεχνολογικών έργων, στην οποία θα εκτεθούν, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου της έκθεσης, τα καλύτερα έργα. Δώστε δημοσιότητα στις εκθέσεις και με προσκλήσεις που θα ετοιμάσετε, καλέστε γονείς, κηδεμόνες και μαθητές, παράγοντες από την τοπική αυτοδιοίκηση, τη σχολική κοινότητα, τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο και παραγωγικούς φορείς της περιοχής σας, που βοήθησαν στην παραγωγή των έργων.