Τεχνολογία (B΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

Επιλογή Ρόλου - Διευθυντής Προσωπικού

icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Προσλήψεις, απολύσεις, οργανόγραμμα, αξιολόγηση εργαζόμενου.

εικόνα

Είναι εκείνος που εξασφαλίζει το κατάλληλο προσωπικό για τη λειτουργία της επιχείρησης, ανάλογα με τις ανάγκες της (προσλήψεις- απολύσεις).

Η πρόσληψη προσωπικού είναι μία από τις βασικές αρμοδιότητες του υπεύθυνου προσωπικού. Αφού καθοριστούν οι ανάγκες της επιχείρησης σε προσωπικό και περιγραφούν τα στοιχεία των θέσεων, καθορίζονται τα προσόντα των υποψήφιων και αναζητιούνται οι κατάλληλοι άνθρωποι μέσα από αγγελίες στον Τύπο, από γραφεία εύρεσης εργασίας, αναγγελίες στις ιστοσελίδες της επιχείρησης. Οι υποψήφιοι αξιολογούνται ως προς τα προσόντα τους και γίνονται οι προσλήψεις (σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους παίζει η προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων).

Εικ. 31 Αναγγελία πρόσληψης προσωπικού.
Εικ. 31 Αναγγελία πρόσληψης προσωπικού.

Σχεδιάζει και ενημερώνει τα διαγράμματα οργάνωσης προσωπικού (οργανογράμματα) στα οποία απεικονίζεται η θέση κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση.

Το τμήμα προσωπικού διατηρεί τους ατομικούς φακέλους των εργαζομένων με τα προσωπικά τους στοιχεία και δημιουργεί βάση δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή. Μεριμνά επίσης για την ασφάλιση, τις άδειες, τις απουσίες και τις υπηρεσιακές μεταβολές κ.λπ., εφαρμόζοντας την εργατική νομοθεσία. Εξετάζει και επιλύει προβλήματα των εργαζομένων.

Συνεργάζεται στενά με τα υπόλοιπα τιμήματα για τον καθορισμό των αποδοχών των εργαζομένων (ανάλογα με την εργασία που εκτελούν), καθώς και για την προαγωγή και την εξέλιξή τους σε ανώτερες θέσεις, με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η επιχείρηση.

Σχεδιάζει ένα σύστημα ελέγχου εργασίας και απόδοσης του εργαζόμενου, η οποία είναι μια ιδιαίτερη λεπτή και πολύπλοκη διαδικασία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται υψηλή τεχνολογία.

 

iconΔραστηριότητες

Συμπλήρωσε τις καρτέλες των συμμαθητών σου με τα στοιχεία τους και τις αρμοδιότητες τους. Πώς θα μπορούσε να αξιολογηθεί ένας ερευνητής; Μέσα από την τήρηση του ωραρίου ή από το αποτέλεσμα της έρευνάς του η οποία μπορεί να κρατήσει χρόνια;

 

Επιλογή Ρόλου - Διευθυντής Προμηθειών

icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Εφοδιασμός, παραγγελίες, προμηθευτές, παραγγελία, αποθήκευση, αποθέματα.

εικόνα

Το Τμήμα Προμηθειών στοχεύει στον εφοδιασμό της επιχείρησης με όλα τα απαραίτητα υλικά, εργαλεία, μηχανήματα κ.λπ.,εικόνα που είναι αναγκαία για την αδιάκοπη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας.

Ο υπεύθυνος του τμήματος:

  • Καθορίζει σε συνεργασία με τον Διευθυντή παραγωγής τις ποσότητες των υλικών, ώστε να εξασφαλίζεται η ροή της παραγωγικής διαδικασίας, χωρίς όμως να δημιουργούνται υπερβολικά αποθέματα.
  • Συγκεντρώνει στοιχεία με τις προδιαγραφές των πρώτων υλών που διατίθενται στην αγορά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίστηκαν από τα τιμήματα της επιχείρησης.
  • Ζητά προσφορές από τους προμηθευτές και με κριτήρια την τιμή, την ποιότητα και το χρόνο παράδοσης, επιλέγει αυτούς που τα πληρούν.
  • Κάνει έλεγχο κατά την παραλαβή, για την ποσότητα και την ποιότητα των προμηθειών.
  • Φροντίζει για την ασφαλή αποθήκευση των προμηθειών και την προώθηση τους στα υπόλοιπα τμήματα.
  • Ενημερώνει το Διευθυντή Οικονομικών για την ποσότητα και το κόστος των απαιτούμενων προμηθειών.
  • Διατηρεί αρχείο με τις παλιές παραγγελίες.

iconΔραστηριότητες

Ποιες πρώτες ύλες και ποιες βοηθητικές χρειάζεται η βιομηχανία σας για την παραγωγή των προϊόντων της;

 

Επιλογή Ρόλου - Διευθυντής Εκπαίδευσης

icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Εκπαιδευτικά προγράμματα, τεχνολογικές εξελίξεις, σεμινάρια, ημερίδα, εκπαίδευση, κατάρτιση.

εικόνα

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης είναι υπεύθυνος για τη συνεχή οργάνωση και εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλο το προσωπικό της εταιρείας, σε όλα τα επίπεδα (παραγωγή, γραμματειακή υποστήριξη, πωλήσεις κ.λπ.), σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Εικ. 33 Εκπαίδευση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Εικ. 33 Εκπαίδευση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Για να είναι ανταγωνιστικές, οι σύγχρονες επιχειρήσεις πρέπει να ενσωματώνουν τη σύγχρονη τεχνολογία σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Οι εργαζόμενοι, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες εργασίας που δημιουργούνται, πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς και κατάλληλα.

Για την επιμόρφωση του προσωπικού, ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης μεριμνά για τον προγραμματισμό, την οργάνωση, τη διεξαγωγή του και την επίβλεψη εκπαιδευτικών σεμιναρίων και επιμορφωτικών ημερίδων, σύμφωνα με τις ανάγκες των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησης. Βασικό κριτήριο αξιολόγησης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί η συμβολή του στην αύξηση της απόδοσης της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι δαπάνες για την εκπαίδευση του προσωπικού αυξάνουν φυσικά το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, όμως η εκπαίδευση αποτελεί σημαντική επένδυση που βοηθά την επιχείρηση να αυξήσει την παραγωγικότητα της.

Η επιμόρφωση γίνεται από ειδικούς στα θέματα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, είτε μέσα στους χώρους της επιχείρησης (ενδοεπιχειρησιακή επιμόρφωση) είτε σε άλλους χώρους.

Μερικά από τα αντικείμενα εκπαίδευσης μπορεί να είναι:

  • Εισαγωγικά σεμινάρια στους νεοπροσληφθέντες.
  • Νέοι τρόποι παραγωγής των προϊόντων (αυτοματοποίηση, χρήση υπολογιστών και συστημάτων αριθμητικού ελέγχου-CNC, ρομπότ κ.λπ.).
  • Σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης.
  • Ασφάλεια στο χώρο εργασίας.
  • Ποιοτικός Έλεγχος της παραγωγής.

Εικ. 34 Εκπαίδευση προσωπικού στο νέο τεχνολογικό εξοπλισμό της επιχείρησης.
Εικ. 34 Εκπαίδευση προσωπικού στο νέο
τεχνολογικό εξοπλισμό της επιχείρησης.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης αφορούν τόσο αυτούς που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά στην επιχείρηση όσο και τους έμπειρους εργαζόμενους.

iconΔραστηριότητες

Πρότεινε ορισμένα θέματα που θεωρείς σημαντικά για την εκπαίδευση του προσωπικού της βιομηχανία σας.

 

 

Επιλογή Ρόλου - Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου

 

icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Ποιότητα, διασφάλιση ποιότητας, πιστοποίηση, έλεγχος, συνεχής επιθεώρηση, πρότυπο, ISO, φορείς πιστοποίησης, πιστοποιητικό ποιότητας.

εικόνα

Ο Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του προϊόντος (διασφάλιση της ποιότητας). Γι' αυτό

Εικ. 35 Οπτικός έλεγχος ποιότητας επιφάνειας ξύλου.
Εικ. 35 Οπτικός έλεγχος ποιότητας επιφάνειας ξύλου.

το λόγο, σχεδιάζει συστήματα ελέγχου για κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας. Ο έλεγχος της ποιότητας ξεκινά από την πιστοποίηση της καταλληλότητας των πρώτων υλών, συνεχίζεται με την παρακολούθηση όλης της παραγωγής, της συσκευασίας, της αποθήκευσης κ.λπ. Ο έλεγχος της ποιότητας απαιτεί συνεχή επιθεώρηση.

Ποιότητα είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που ικανοποιούν τις προδιαγραφές ή τις απαιτήσεις του πελάτη, όπως:
• ασφάλεια
• διάρκεια ζωής
• τρόπος λειτουργίας
• μέγεθος
• ταχύτητα εξυπηρέτησης κ.λπ.

Ο Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου συντάσσει αναφορές με τα αποτελέσματα του ελέγχου

και τις στέλνει στη Γενική Διεύθυνση.

Ο έλεγχος αφορά κυρίως το μέγεθος, το σχήμα, τη σχέση μεταξύ των επιμέρους εξαρτημάτων που συνθέτουν το τελικό προϊόν, τον τελικό έλεγχο του προϊόντος.

Το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου λειτουργεί με βάση προδιαγραφές που καθορίζονται από εικόναοργανισμούς ή και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Τέτοιος οργανισμός είναι ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO, International Organization for Standardization), που δημιούργησε τα ονομαζόμενα πρότυπα της σειράς ISO 9000 (ISO 9001, ISO 9002 κ.λπ.).

Διασφάλιση ποιότητας είναι όλες οι προγραμματισμένες και συστηματικές ενέργειες που πρέπει να εφαρμοσθούν από την επιχείρηση ή το φορέα παροχής υπηρεσιών, ώστε να ικανοποιούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Αυτά τα πρότυπα είναι κείμενα στα οποία περιγράφονται οι προδιαγραφές ποιότητας για

  • το σχεδιασμό του προϊόντος,
  • την ανάπτυξη του προϊόντος,
  • τις παραγωγικές διαδικασίες,
  • τον τελικό έλεγχο του προϊόντος,
  • τη δοκιμασία του προϊόντος,
  • την παροχή υπηρεσιών κ.λπ.

Οι επιχειρήσεις ελέγχονται για την εφαρμογή των προτύπων από ειδικούς φορείς. Αυτοί οι φορείς ονομάζονται Φορείς Πιστοποίησης. Στην Ελλάδα ένας τέτοιος οργανισμός είναι ο εικόναΕΛ.Ο.Τ. (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) που παρέχει πιστοποιητικά ποιότητας στις επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με τα πρότυπα ISO. Ο ΕΛ.ΟΤ. διενεργεί δειγματοληψίες, δοκιμές, επιθεωρήσεις και αξιολογεί τις διαδικασίες και τα συστήματα Τα πιστοποιητικά αυτά αποτελούν «διαφημιστικά όπλα» που βελτιώνουν τη θέση της επιχείρησης στην κούρσα του διεθνούς ανταγωνισμού.

Ο Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου συνεργάζεται με τα τμήματα Παραγωγής, Μάρκετινγκ και Σχεδιασμού Προϊόντος για τον καθορισμό της ποιότητας του προϊόντος που θα παραχθεί. Επίσης, ελέγχει όλο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για την παραγωγή των προϊόντων της.

 

 

 

 

 

 

iconΔραστηριότητες

Τι προδιαγραφές πρέπει να έχουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων της βιομηχανίας σας.

Ανάμεσα σε ποια στάδια παραγωγής θα ορίσεις σταθμούς ελέγχου ποιότητας του προϊόντος.

 

Επιλογή Ρόλου - Διευθυντής Ασφάλειας και Υγιεινής

icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Εργατικά ατυχήματα, πρόληψη ατυχημάτων, κανόνες ασφάλειας, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, καλές συνθήκες εργασίας, αρχείο ατυχημάτων.

εικόνα

Τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας κάθε χρόνο είναι πολλά και φυσικά οι συνέπειες για τους ανθρώπους που τις εικόναυφίστανται είναι οδυνηρές. Είναι προφανής η σημασία που έχει η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας. Είναι αναγκαίο να ιεραρχούνται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την εξάλειψη ή την πρόληψη των κινδύνων. Στις μικρές επιχειρήσεις, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες είναι και υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ στις μεγάλες υπάρχει ξεχωριστό τμήμα.

Ο αρμόδιος για την ασφάλεια και την υγεία φροντίζει για την:

1. Ασφάλεια εργασίας. Αυτή εξασφαλίζεται βασικά με

  • τον καθορισμό και την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία,
  • τον έλεγχο και τη συντήρηση των μηχανημάτων της βιομηχανίας, ώστε το προσωπικό να εργάζεται με ασφάλεια,
  • την εκπαίδευση του προσωπικού για το χειρισμό των μηχανημάτων και γενικότερα σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής,
  • την τοποθέτηση αφισών στα σημεία όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

εικόναΚάποιοι ενδεικτικοί κανόνες ασφαλείας είναι: η σωστή χρήση των εργαλείων και μηχανών, η αποθήκευση των εύφλεκτων υλικών σε κατάλληλους χώρους μακριά από εστίες θερμότητας, η ύπαρξη εξόδων κινδύνου με φωτεινή σηματοδότηση (σήμανση), η κατάλληλη ένδυση των εργαζομένων, ο εξοπλισμός των χώρων με κατάλληλους πυροσβεστήρες, η ύπαρξη διακοπτών ασφαλείας κοντά στα μηχανήματα, η χρήση μέτρων προστασίας όπως γυαλιά, ειδικά γάντια και φόρμες, κράνη, μάσκες κ.λπ.

2. υγεία των εργαζομένων. Εξασφαλίζεται με προληπτικές ιατρικές εξετάσεις του προσωπικού και με την προστασία τους από βιομηχανικές ασθένειες.

3. Προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης, αφού εντοπίσει τις πηγές κινδύνου στους χώρους εργασίας, ταξινομήσει τους κινδύνους, και εκτιμήσει το βαθμό επικινδυνότητας.

4. Δημιουργία καλών συνθηκών εργασίας, π.χ. κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων δουλειάς, κατάλληλη επιλογή θερμοκρασίας, σύστημα εξαερισμού, κατάλληλος φωτισμός, περιορισμός του θορύβου στο βιομηχανικό περιβάλλον, ευχάριστος χρωματισμός των χώρων κ.ά.

5. Δημιουργία αρχείου με όλα τα ατυχήματα που συνέβησαν στους χώρους εργασίας. Φροντίζει ακόμη, για την παροχή αποζημίωσης στους εργαζόμενους.

Μία σειρά ερευνών δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ασφαλείς χώρους με καλές συνθήκες είναι περισσότερο αποδοτικοί στην εργασία τους.

 

iconΔραστηριότητες

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, εκτίμησε τους κινδύνους στο χώρο εργασίας της εταιρείας σας.

  • Εντόπισε τις πηγές κινδύνου.
  • Προσδιόρισε ποιος μπορεί να κινδυνεύει.
  • Αξιολόγησε τους κινδύνους, για να διαπιστώσεις αν οι υπάρχουσες προφυλάξεις είναι επαρκείς ή αν θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες ενέργειες.
  • Ανάφερε τα μέτρα που πρέπει να πάρεις.
  • Αναθεώρησε την εκτίμησή σου για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, αν είναι απαραίτητο.

 

Επιλογή Ρόλου - Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων

 

icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Καλή εικόνα, κοινωνικός ρόλος, επικοινωνία, προβολή, χορηγός.

εικόνα

Ο όρος Δημόσιες Σχέσεις χρησιμοποιείται πολύ συχνά, αλλά με διαφορετική κάθε φορά σημασία. Mε τον όρο Δημόσιεςεικόνα Σχέσεις μπορεί κανείς να εννοεί την προσπάθεια δημιουργίας καλής εντύπωσης ή όπως λέμε καλής εικόνας (image), για μια επιχείρηση σε εκείνους που συναλλάσσονται μαζί της και στο ευρύτερο κοινό. Σήμερα ο ανταγωνισμός δημιουργεί ολοένα και περισσότερο την ανάγκη δημιουργίας αυτής της καλής εικόνας.

Είναι σκόπιμο από την αρχή να τονισθεί ο κοινωνικός ρόλος που διαδραματίζουν οι Δημόσιες Σχέσεις, επιδιώκουν δηλαδή να εναρμονίσουν το συμφέρον της επιχείρησης με το συμφέρον του συνόλου.

Στόχος του Διευθυντή τμήματος Δημοσίων Σχέσεων-Επικοινωνίας είναι:

  • Η καλή επικοινωνία της διοίκησης με τους μετόχους και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
  • Η επικοινωνία της επιχείρησης με πελάτες, καταναλωτές, προμηθευτές και μέσα μαζικής επικοινωνίας.
  • Η προβολή της επιχείρησης και η ευρύτερη αποδοχή της από το κοινωνικό σύνολο.
  • Η συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα που τους αφορούν.

Μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων είναι:

  • Προώθηση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού καθώς και ενημέρωση της ιστοσελίδας της εταιρείας, όπου περιγράφονται οι δραστηριότητες και η προσφορά της επιχείρησης στο κοινωνικό σύνολο.
  • Προβολή στα ΜΜΕ των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος που εφαρμόζει η βιομηχανία.
  • Δωρεά τσιμέντου από μια τσιμεντοβιομηχανία για την ανέγερση ενός κοινωφελούς ιδρύματος και δημοσιοποίηση της ενέργειας αυτής.
  • Διοργάνωση γιορτής για τα παιδιά των εργαζόμενων με την ευκαιρία του νέου έτους.

Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων σε συνεργασία με το τμήμα Μάρκετινγκ, συμμετέχει στο σχεδιασμό του σήματος της εταιρείας.

εικόνα

iconΔραστηριότητες

Πώς θα συντονίσεις τα τμήματα στη δική σας βιομηχανία;

Σκέψου με ποιους τρόπους θα προβάλεις την επιχείρησή σου;

Ζήτησε από τους συμμαθητές σου προτάσεις για το λογότυπο της βιομηχανίας σας.

Πώς θα πετύχεις την καλή επικοινωνία της επιχείρησης σας;

 

Επιλογή Ρόλου - Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων

 

icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Πληροφοριακό Σύστημα, προγράμματα, αποθήκευση, επεξεργασία, ανάκτηση πληροφοριών, εισαγωγή δεδομένων, υποστήριξη συστήματος, χρήστης.

εικόνα

Ο Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων διευθύνει το τμήμα της επιχείρησης, που έχει ως αντικείμενο τη σχεδίαση, εικόνατην εγκατάσταση και τη συντήρηση του Πληροφοριακού Συστήματος της επιχείρησης.

Εικ. 38 Το τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων συνεργάζεται στενά με όλα τα τμήματα της επιχείρησης υποστηρίζοντας τα ειδικά μηχανογραφικά προγράμματα που χρησιμοποιούν.
Εικ. 38 Το τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων συνεργάζεται στενά με όλα τα τμήματα της επιχείρησης υποστηρίζοντας τα ειδικά μηχανογραφικά προγράμματα
που χρησιμοποιούν.

Ως πληροφοριακό σύστημα νοείται ένα σύνολο από συσκευές και προγράμματα που έχουν σα σκοπό να παρέχουν υπηρεσίες αποθήκευσης, επεξεργασίας και ανάκτησης πληροφοριών. Οι υπηρεσίες αυτές καλύπτουν τις ανάγκες της διοίκησης, της παραγωγής ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας που εξελίσσεται σε μια βιομηχανία, όπως στην οργάνωση γραφείου, την εισαγωγή δεδομένων-πληροφοριών, τη λογιστική υποστήριξη, το διαδίκτυο, την παρακολούθηση αποθεμάτων, την οργάνωση των πωλήσεων, τις διαδικασίες και τα συστήματα παραγωγής των προϊόντων. Το τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων (Μηχανοργάνωσης-Μηχανογράφησης) παρέχει επίσης τεχνική βοήθεια, υποστήριξη και εκπαίδευση στους χρήστες του συστήματος.

 

 

iconΔραστηριότητες

Σχεδίασε το έντυπο της καρτέλας των Διευθυντών και καταχώρισε σ' αυτές τα στοιχεία που θα πάρεις από το Διευθυντή Προσωπικού.

 

2ο Βήμα - Επιλογή Ρόλου

2η φάση: Έφτασε η ώρα της επιλογής !!!

Με βάση την οργάνωση των τμημάτων της δικής σας επιχείρησης, ο καθένας σας θα επιλέξει τώρα το ρόλο του Διευθυντή ενός τμήματος. Η επιλογή των ρόλων θα προκύψει, με τη βοήθεια του καθηγητή σας, μέσα από «συνάντηση εργασίας» των μελών της ομάδας. Η επιλογή των ρόλων θα είναι συνδυασμός της δικής σου επιθυμίας και των προτάσεων των υπολοίπων μελών της ομάδας. εικόνα

Πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει στόχο να μάθεις τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες συγκεκριμένων επιτελικών επαγγελμάτων από το χώρο της βιομηχανίας αλλά τις δραστηριότητες όλου του τμήματος της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, ο μαθητής που εκτελεί το ρόλο του Δ/ντή Παραγωγής στην πραγματικότητα μελετάει και εκτελεί όλες τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το τμήμα παραγωγής και όχι μόνο τις δραστηριότητες του Διευθυντή Παραγωγής.

Ο καθένας σας «παίζει» ταυτόχρονα σε διαφορετικά επίπεδα. Είναι προϊστάμενος και υφιστάμενος, διοικητικό στέλεχος και πρακτικά εργαζόμενος (π.χ. θα ηγηθείτε ως διευθυντές κάποιου τμήματος, αλλά και θα αναλάβετε να κατασκευάσετε

Εικ. 39 Συνεργασία μιας ομάδας εργαζομένων.
Εικ. 39 Συνεργασία μιας ομάδας εργαζομένων.

συγκεκριμένο τμήμα του ομοιώματος). Έτσι θα αντιληφθείτε τις εργασιακές σχέσεις που αναπτύσσονται και τα πιθανά προβλήματα επικοινωνίας και συντονισμού μιας ομάδας εργαζομένων.

Ολοκληρώνοντας την επιλογή των ρόλων, ο Διευθυντής Προσωπικού αναλαμβάνει να συμπληρώσει τα τμήματα του δικού σας οργανογράμματος με τα αντίστοιχα ονόματα των Διευθυντών της ομάδας.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον καθηγητή, συντάσσει το ημερολόγιο των σεμιναρίων προόδου και ορίζει τον υπεύθυνο του κάθε σεμιναρίου (όπου οι μαθητές παρουσιάζουν την πρόοδο της εργασίας τους). Επίσης, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αναλαμβάνει την οργάνωση του επόμενου σεμιναρίου, όπου ο κάθε μαθητής θα παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με το ρόλο του στη βιομηχανία που επιλέξατε.

Εικ. 40 H Διευθύντρια Προσωπικού συμπληρώνει τα ονόματα των διευθυντών στο οργανόγραμμα της επιχείρησης της ομάδας.
Εικ. 40 H Διευθύντρια Προσωπικού συμπληρώνει τα ονόματα των διευθυντών
στο οργανόγραμμα της επιχείρησης της ομάδας.

 

 

3ο Βήμα - Εκτέλεση του Ρόλου

εικόνα 3ο βήμα - Εκτέλεση του Ρόλου

 

icon ΣΤΟΧΟΙ
οι μαθητές...

Να αξιολογούν, να αξιοποιούν, να ταξινομούν και να συντονίζουν στην πράξη την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση.

Να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της βιομηχανίας και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία της.

Να αντιληφθούν την οργάνωση της παραγωγικής μονάδας μέσα από το τμήμα στο οποίο εκτελούν το ρόλο τους.

Να αναπτύξουν την ικανότητα αξιολόγησης των δυνατοτήτων τους και να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένους ρόλους, σε συνάρτηση με την τοποθέτησή τους σε τμήμα της βιομηχανίας.

Να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους.


icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Εκτέλεση ρόλου, διάσταση ρόλου, ηγετικές δραστηριότητες, παράμετρος.

Στο βήμα «εκτέλεση ρόλου» αναφέρεται η διαδικασία για το πώς θα εκτελέσετε το ρόλο σας. Σας υποδεικνύει πώς θα

Εικ. 41 Συνεργασία του Διευθυντή Μάρκετινγκ και της Διευθύντριας Σχεδιασμού Προϊόντων, με σκοπό την αξιολόγηση των προτάσεων για το σχεδιασμό νέων προϊόντων της εταιρείας.
Εικ. 41 Συνεργασία του Διευθυντή Μάρκετινγκ και της Διευθύντριας Σχεδιασμού Προϊόντων, με σκοπό την αξιολόγηση των προτάσεων για το σχεδιασμό νέων προϊόντων της εταιρείας.

λειτουργήσετε μέσα από το ρόλο σας στη μελέτη της βιομηχανίας σας, σε όλες της τις διαστάσεις, μέχρι το τέλος. κάθε ρόλος αντιπροσωπεύει και μία παράμετρο που επηρεάζει τη λειτουργία της βιομηχανίας.

Καθένας σας θα λειτουργεί παράλληλα σε δύο συγκεκριμένες και διακριτές διαστάσεις.

Αφενός θα μεταφέρετε στην τάξη το ρόλο σας ως μέλους της διοίκησης της βιομηχανίας που μελετάτε (ευθύνες, ιδιότητες, καθήκοντα) και αφετέρου θα διαδραματίζετε το ρόλο σας, συνεργαζόμενοι με τους συμμαθητές σας στην κατασκευή του ομοιώματος.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη διττή διάσταση του ρόλου σας, στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται ορισμένα παραδείγματα για κάθε Διευθυντή.

 

 

Γενικός 
Διευθυντής
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Σε συνεργασία με τους συμμαθητές σου, υπεύθυνους των διαφόρων τμημάτων, προτείνεις χρονοδιάγραμμα εργασιών (έρευνα αγοράς, προμήθεια και συντήρηση μηχανημάτων, οργάνωση πωλήσεων κ.ά.).
Σε συνεργασία με τους συμμαθητές σου καθορίζεις χρονοδιάγραμμα εργασιών κατασκευής του ομοιώματος (επίσκεψη σε εργοστάσιο, επιλογή και αγορά υλικών ομοιώματος κ.λπ.).

Διευθυντής 
Μάρκετινγκ
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Προτείνεις νέα προϊόντα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που θα παράγει η βιομηχανία σας, ύστερα από έρευνα αγοράς στο χώρο π.χ. σχολείου, γειτονιάς.
Πραγματοποιείς «έρευνα αγοράς» για τα είδη και τα χαρακτηριστικά των υλικών και εργαλείων που θα χρησιμοποιήσει η ομάδα στην κατασκευή της μακέτας.

Διευθυντής 
Οικονομικών
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Συντάσσεις τον προϋπολογισμό της εταιρείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις για τη χρηματοδότηση του κάθε τμήματος.
Yπολογίζεις το κόστος κατασκευής του ομοιώματος, ύστερα από επιλογή των υλικών και εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή.

Μηχανικός Σχεδι
ασμού Προϊόντων
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Σχεδιάζεις το προϊόν που θα παράγει η βιομηχανία σας καθώς και τα επιμέρους τμήματά του, τα οποία συναρμολογούμενα θα αποτελέσουν το τελικό προϊόν.
Σχεδιάζεις τη μορφή που θα έχει η μακέτα της βιομηχανίας και την αναλύεις σε επιμέρους τμήματα, που θα κατασκευαστούν από κάθε μαθητή.

Διευθυντής 
Παραγωγής
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Αποτυπώνεις κάθε σταθμό εργασίας στον οποίο πραγματοποιείται και μια φάση της παραγωγικής διαδικασίας (ανάλογα με τα επιμέρους τμήματα του προϊόντος).
Κατασκευάζεις δείγμα του προϊόντος ή των προϊόντων που θα παράγει η βιομηχανία σας.

Διευθυντής Έρευνας
 και Ανάπτυξης
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Παρουσιάζεις έρευνες ή συμπεράσματα ερευνών, σχετικές με το είδος και τα προϊόντα της βιομηχανίας σας.
Δοκιμάζεις συνδυασμούς υλικών για καλύτερα αποτελέσματα (π.χ. το λεπτό στρώμα γύψου θρυμματίζεται εύκολα, ενώ με την προσθήκη γάζας αποκτά μεγαλύτερη αντοχή).

Διευθυντής 
Προσωπικού
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Σχεδιάζεις και ενημερώνεις τα διαγράμματα οργάνωσης προσωπικού (οργανογράμματα) στα οποία απεικονίζεται η θέση κάθε εργαζόμενου-μαθητή στην επιχείρησή σας.
Κοινοποιείς στην ομάδα εργασίας την εργασία που πρέπει να εκτελέσει ο καθένας, στην κατασκευή του ομοιώματος.

Διευθυντής 
Προμηθειών
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Συντάσσεις κατάλογο με τις παραγγελίες των διευθυντών των τμημάτων της βιομηχανίας σας.
Συντάσσεις κατάλογο με το είδος και την ποσότητα των υλικών που υπάρχουν στο εργαστήριο καθώς και των υλικών που θα αγοραστούν για την κατασκευή του ομοιώματος.

Διευθυντής 
Εκπαίδευσης
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Προγραμματίζεις και οργανώνεις εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις ανάγκες των τμημάτων της βιομηχανίας σας.
Συντάσσεις το ημερολόγιο των σεμιναρίων προόδου και ορίζεις τον υπεύθυνο του κάθε σεμιναρίου, στο οποίο παρουσιάζετε την πρόοδο των εργασιών σας στην κατασκευή του ομοιώματος.

Διευθυντής Ποιοτ
ικού Ελέγχου
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Προτείνεις τρόπους, συστήματα και σημεία ελέγχου στη διαδικασία παραγωγής.
Ελέγχεις αν τα υλικά του ομοιώματος που αγοράστηκαν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίστηκαν στην τάξη (υλικό, μέγεθος, χρώμα, αντοχή κ.λπ.).

Διευθυντής
 Ασφάλειας
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Παρουσιάζεις τις ενέργειές σου για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στη βιομηχανία σας.
Καθοδηγείς και ελέγχεις τους συμμαθητές σου για να βεβαιωθείς ότι ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας του εργαστηρίου.

Διευθυντής Δημο
σίων Σχέσεων
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Προτείνεις τρόπους για την αποτελεσματική επικοινωνία της βιομηχανίας και την προβολή της στον κοινωνικό χώρο.
Οργανώνεις την επίσκεψη των συμμαθητών σου στο χώρο της παραγωγικής μονάδας που θα μελετήσετε. Συντονίζεις την τελική εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης.

Διευθυντής Πληροφο
ριακών Συστημάτων
Ο ρόλος στη Βιομηχανία σας
Ο ρόλος στην κατασκευή του ομοιώματος
Παρουσιάζεις συστήματα υποστήριξης και οργάνωσης της βιομηχανίας σας.
Δημιουργείς αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή με τους Διευθυντές, τα ονόματα και τις υποχρεώσεις τους στην κατασκευή του ομοιώματος.

 

icon

Σημείωση

Τονίζουμε ότι τα παραπάνω είναι ενδεικτικά παραδείγματα και δεν καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες κάθε Διευθυντή.