Τεχνολογία (B΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

1ο Βήμα - Εκλογή Παραγωγικής Μονάδας

4.5 Τα βήματα της Ομαδικής Εργασίας

εικόνα 1ο βήμα - Εκλογή παραγωγικής μονάδας

 

icon ΣΤΟΧΟΙ
οι μαθητές...

Να αναπτύξουν ικανότητα για συλλογή, ταξινόμηση και αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με τη βιομηχανία.

Να καθορίζουν και να εφαρμόζουν κριτήρια.

Να λαμβάνουν αποφάσεις. Να υποστηρίζουν τις προτάσεις τους με επιχειρήματα.


icon ΛΕΞΕΙΣ - ΟΡΟΙ ΚΛΕΙΔΙΑ

Τομείς παραγωγής, πόροι, συντελεστές παραγωγής, γραμμή παραγωγής, φυσικό κεφάλαιο, ανθρώπινο κεφάλαιο, κριτήρια επιλογής. δομή επιχείρησης, οργάνωση προσωπικού, μέθοδος παραγωγής προϊόντων, διάγραμμα οργάνωσης προσωπικού.

Σ' αυτό το βήεικόναμα, όπως λέει και ο τίτλος του, θα επιλέξετε μια παραγωγική μονάδα για να τη μελετήσετε ομαδικά.

Σε ποιον τομέα παραγωγής ταξινομείς μια βιομηχανία που γνωρίζεις;

Ποιους πόρους χρησιμοποιεί;

Τι μηχανήματα χρησιμοποιούνται και με ποιο τρόπο;

Για να μπορέσεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, θα πρέπει να μελετήσεις τις πληροφορίες που σου δίνονται παρακάτω. Οι αρχικές αυτές πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να θέσεις κριτήρια που είναι απαραίτητα για την επιλογή της βιομηχανίας και θα λειτουργήσουν ως ερέθισμα για να μπορέσεις να αναζητήσεις και συ περισσότερες.

Τομείς Παραγωγής

Τα προϊόντα που παράγονται και οι υπηρεσίες που παρέχονται ταξινομούνται σε τρεις τομείς: τον πρωτογενή, το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Η ταξινόμηση αυτή εξυπηρετεί την καλύτερη μελέτη της παραγωγικής διαδικασίας.

Εικ. 18 Προϊόντα που απολαμβάνουμε καθημερινά.
Εικ. 18 Προϊόντα που απολαμβάνουμε καθημερινά.

Ο Πρωτογενής Τομέας περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που παράγουν αγαθά σε φυσική κατάσταση, δηλαδή χωρίς να

έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία. Στον πρωτογενή τομέα περιλαμβάνονται οι παραγωγικές μονάδες λαχανικών, φρούτων, σιτηρών, καπνού, κρέατος, γάλακτος, αυγών, μελιού, ψαριών, οστρακοειδών, ξύλου, ρετσινιού κ.λπ.

Ο Δευτερογενής Τομέας περιλαμβάνει τις δραστηριότητες επεξεργασίας και μεταποίησης των προϊόντων. Στο δευτερογενή τομέα περιλαμβάνονται οι παραγωγικές μονάδες παστεριωμένου γάλακτος, τοματοπολτού, πλαστικών, επίπλων, ενδυμάτων, χαρτιού κ.λπ.

Ο Τριτογενής Τομέας περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών. Πολλές απ' αυτές τις υπηρεσίες καλύπτουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως οι τραπεζικές εργασίες, το εμπόριο, η διανομή των προϊόντων, η διαφήμιση, οι μεταφορές, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η δημόσια υγεία, η ενημέρωση, η εθνική ασφάλεια, η εκπαίδευση κ.λπ.

Συντελεστές Παραγωγής

Για την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας χρησιμοποιούνται οι φυσικοί πόροι, η εργασία και το κεφάλαιο. Τα μέσα αυτά ονομάζονται συντελεστές παραγωγής. Σήμερα, θεωρούμε ως τέταρτο συντελεστή παραγωγής την επιχειρηματικότητα.

Φυσικοί πόροι

Περιλαμβάνουν το νερό, τα ορυκτά, τα δάση, τους βοσκότοπους, τους ενεργειακούς πόρους (πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο) και οποιοδήποτε άλλο αγαθό προέρχεται από τη φύση και χρησιμοποιείται στην παραγωγή αγαθών.

Εργασία

Είναι βασικός συντελεστής παραγωγής και διακρίνεται σε σωματική και πνευματική εργασία. Ο αγρότης, ο δάσκαλος, ο βιομηχανικός εργάτης, το επιχειρησιακό στέλεχος, κ.λπ. προσφέρουν εργασία στην παραγωγική διαδικασία.

Κεφάλαιο (φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο)

H Τεχνολογία παραγωγής ορίζει:
ποιοι συντελεστές παραγωγής
σε ποιες αναλογίες και
με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ενός προϊόντος

Τα οικήματα, τα μηχανήματα, οι συσκευές, τα εργαλεία, τα χρήματα, τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία, αποτελούν το φυσικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης. Προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πόροι, πρέπει να μεσολαβήσει ο ανθρώπινος παράγοντας. Το ανθρώπινο δυναμικό μιας χώρας ονομάζεται ανθρώπινο κεφάλαιο.

Γραμμή Παραγωγής

Η βιομηχανική παραγωγή προϊόντων βασίζεται στη λειτουργία της γραμμής παραγωγής. Η γραμμή παραγωγής περιλαμβάνει μηχανήματα και λειτουργίες, οργανωμένα και συντονισμένα σε σειρά, με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη παραγωγή των προϊόντων καθώς και τη μείωση του κόστους.

Σήμερα η αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής καθώς και η εφαρμογή των ρομποτικών κυψελών, δίνουν τη δυνατότητα για περαιτέρω βελτίωση της ταχύτητας παραγωγής και του ελέγχου ποιότητας των προϊόντων.

Εικόνα

 

εικόνα

εικόνα

1η φάση:

Τι παραγωγικές μονάδες υπάρχουν στην περιοχή σου;
Γνωρίζεις άλλες;
Σε τι διαφέρουν;
Ποιες θεωρείς πιο ενδιαφέρουσες;

εικόνα

Καταγράψτε αυτές που σκεφθήκατε!

Πείτε τώρα τις προτάσεις σας στον υπεύθυνο του σεμιναρίου, ο οποίος θα δημιουργήσει στον πίνακα μια λίστα με τις προτάσεις σας.

εικόνα

Σημειώστε ότι οι βιομηχανίες που θα μελετήσετε πρέπει να ικανοποιούν ορισμένα κριτήρια επιλογής. Αυτά χρησιμεύουν για να μπορείτε να κρίνετε τις προτάσεις ως κατάλληλες ή ακατάλληλες για μελέτη στην τάξη και τα καθορίζετε με τη βοήθεια του καθηγητή σας.

Η δυνατότητα συγκέντρωσης ικανοποιητικών πληροφοριών σχετικά με τις βιομηχανίες που προτείνετε είναι ένα από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής. Άλλα σημαντικά κριτήρια είναι:εικόνα

  • η σπουδαιότητά της στην κοινωνία
  • η δυνατότητα απεικόνισης σε μορφή ομοιώματος
  • η δυνατότητα να μελετηθεί στα χρονικά πλαίσια του μαθήματος

Προσθέστε και σεις μερικά κριτήρια που θεωρείτε σημαντικά για την απόφαση της

Εικ. 19 Οι τέσσερις επικρατέστερες
Εικ. 19 Οι τέσσερις επικρατέστερες

επιλογής.

Στη συνέχεια, εφαρμόζοντας τα κριτήρια που θέσατε, ψηφίζετε μέχρι τρεις βιομηχανίες ο καθένας. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, δημιουργείτε νέο κατάλογο με τις τέσσερις επικρατέστερες. Σ' αυτό το σημείο τελειώνει η πρώτη φάση του βήματος της επιλογής βιομηχανίας. Για να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση, πρέπει πρώτα να συγκεντρώσει ο καθένας σας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για δυο από τις τέσσερις επικρατέστερες βιομηχανίες που επιθυμεί να υποστηρίξει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

εικόνα
Η συλλογή πληροφοριών αποτελεί σημαντικά βήμα για τη μελέτη της παραγωγικής μονάδας. θα αναζητήσετε πληροφορίες για την οργάνωση, τη δομή και τη λειτουργία της κάθε επιχείρησης δηλαδή την οργάνωση του προσωπικού της, τη μέθοδο παραγωγής των προϊόντων, τα είδη των προϊόντων, την οικονομική της κατάσταση, τη δημόσια εικόνα της, την περιβαλλοντική της ευαισθησία, τη διαφημιστική της καμπάνια κ.ά.

εικόνα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Βιβλία
Εγκυκλοπαίδειες
Ενημερωτικά-Διαφημιστικά έντυπα
Περιοδικά
Εφημερίδες
Διαδίκτυο μονάδες
Παραγωγικές Μονάδες
Μουσεία
Ινστιτούτα
Εκθέσεις
Εργαζόμενοι σε παραγωγικές μονάδες

Επίσης, μπορείτε με τη βοήθεια του καθηγητή, να προβάλετε ταινίες video, να παρουσιάσετε slides, να επιδείξετε φωτογραφίες κ.ά. από διάφορες παραγωγικές μονάδες.

 

2η φάση:

εικόναΣτην αρχή, καθένας από σας παρουσιάζει πληροφορίες για τις δύο βιομηχανίες που υποστηρίζει. Κατά την παρουσίαση, προσπαθείτε με επιχειρήματα να πείσετε τους υπόλοιπους συμμαθητές σας για τις επιλογές σας. Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των παρουσιάσεων, συγκεντρώνετε το πληροφοριακό υλικό για κάθε βιομηχανία. Στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση, ανάλυση και αξιολόγηση των εικόναστοιχείων. Ύστερα από τη συζήτηση και με δικαίωμα μιας ψήφου / επιλογής από κάθε μαθητή εκλέγεται η βιομηχανία που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Από τη στιγμή αυτή, λειτουργείτε ως ομάδα εργασίας Πρώτο μέλημα σας πρέπει να είναι η σχεδίαση του διαγράμματος οργάνωσης προσωπικού. Σ' αυτό καταγράφει τα τιμήματα από τα οποία αποτελείται η παραγωγική μονάδα που επιλέξατε (τμήμα Γεν. Διεύθυνσης, τμήμα Marketing κ.λπ.)

icon Ιστοσελίδεςεικόνα

http://aluagre.pechinery.com ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε
http://www.halyvourgiki.com Χαλυβουργική
http://www.alpha.gr ALPHA BANK
http://coca-colahbc.com COCA COLA
http://cosmote.gr COSMOTE
http://eurobank.gr EUROBANK
http://intracom.gr INTRACOM
http://vodafon.gr VODAFON
www.melissa.gr ΜΕΛΙΣΣΑ
http://www.faros.com Χαρτοβιομηχανία


icon Διαθεματικότητα (Πληροφορική, Χημεία):

Αναζητείστε στο διαδίκτυο μια βιομηχανία χαρτιού. Ποιες πρώτες ύλες και ποιες βοηθητικές (χημικές) ουσίες χρησιμοποιεί;