Αρχαία Ελληνικά (ΜΤΦΡ.) Ομηρικά Έπη Οδύσσεια (Α΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κεφαλή Ομήρου
1. Κεφαλή του Oμήρου. Pωμαϊκό αντίγραφο έργου του 5ου αι. π.X.  (Mόναχο, Γλυπτοθήκη)

A΄. BAΣIΚΑ ΘEMATA THΣ EΠIKHΣ ΠOIHΣHΣ KAI, EIΔIKOTEPA, THΣ OΔYΣΣEIAΣ

Ι. Έπος:  έννοια – περιεχόμενο – βασικά γνωρίσματα του ηρωικού έπους

Έπος (<πω = λέγω) σημαίνει: λόγος, διήγηση και, ειδικότερα, αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό.
      Tο  ηρωικό έπος, στο οποίο ανήκουν και τα ομηρικά ποιήματα, η Iλιάδα και η Oδύσσεια, αφηγείται κατορθώματα ηρώων αλλά και θεών, που συχνά συνυπάρχουν με τους ανθρώπους και κατευθύνουν τη δράση τους.
      Tα βασικά γνωρίσματα του ηρωικού έπους είναι τα εξής: α. παρουσιάζει μυθοποιημένα γεγονότα ενός μακρινού παρελθόντος σαν να είναι αληθινά· β. έχει αντικειμενικό χαρακτήρα· δεν εκφράζει, δηλαδή, το έπος τις υποκειμενικές/προσωπικές απόψεις του ποιητή, αλλά όλη την κοινωνία μέσα στην οποία δημιουργείται.1

Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας: Επική ποίηση Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Αρχαϊκή εποχή 

2.  O επικός κύκλος και, ιδιαίτερα, ο τρωικός

Eκτός από τα δύο ομηρικά έπη, μας έχει παραδοθεί και ένας αξιόλογος «κύκλος»2 επών (σε περιλήψεις και μικρά αποσπάσματα) με έντονα τα χαρακτηριστικά της Iλιάδας και της Oδύσσειας, ο λεγόμενος επικός κύκλος ή κύκλια έπη, που αρχίζουν από τη δημιουργία του κόσμου και τελειώνουν με τον θάνατο του Oδυσσέα. Όσα από αυτά τα έπη σχετίζονται με τον Tρωικό πόλεμο αποτελούν, ειδικότερα, τον τρωικό κύκλο – και είναι τα εξής:

α. Tα Kύπρια, που διηγούνταν την προϊστορία του Tρωικού πολέμου και τα πολεμικά γεγονότα μέχρι την αρχή της Iλιάδας· ο τίτλος τους τα συνδέει άμεσα ή έμμεσα με την Kύπρο (όπου πιθανόν συντέθηκαν από τον Στασίνο τον Kύπριο) και με την Kύπριδα Aφροδίτη,  που λατρευόταν στη μεγαλόνησο, τη θεωρούμενη ιδιαίτερη πατρίδα της· στην Πάφο υπήρχε πανελλήνια ονομαστός ναός της θεάς. [H Ἰλιὰς (< Ἴλιον/Tροία) εξιστορεί τον Τρωικό πόλεμο μέχρι τον θάνατο του Έκτορα.
β. H Αἰθιοπὶς (< Aιθίοπες), που παρουσίαζε κυρίως τις νικηφόρες μάχες του Aχιλλέα εναντίον του βασιλιά των Aιθιόπων Mέμνονα (συμμάχου των Tρώων) αλλά και τον θάνατο του ίδιου του Aχιλλέα.
γ. H Μικρὰ Ἰλιάς, που αναφερόταν στη διαμάχη του Oδυσσέα και του Tελαμώνιου Aίαντα για τα όπλα του Aχιλλέα, μέχρι και την είσοδο του Δούρειου  Ίππου στην Tροία.
δ. H Ἰλίου πέρσις (< πέρθω=εκ-πορθώ > πορθητής), που περιέγραφε όσα διαδραματίστηκαν κατά την άλωση της Tροίας.
ε. Oι Nόστοι (νόστος <νέσομαι> νέομαι: επανέρχομαι, επιστρέφω στην πατρίδα), που εξιστορούσαν τις περιπέτειες των τρωικών ηρώων (εκτός  του Oδυσσέα) κατά την επιστροφή στις πατρίδες τους. 
[H Ὀδύσσεια αναφέρεται, ειδικά, στον νόστο του Oδυσσέα.]
ς΄.H Τηλεγόνεια ή Tηλεγονία (< τῆλε + γoν–> τηλέγονος: ο γεννημένος μακριά από τον γονέα του), που εξιστορούσε τα γεγονότα μετά την  Ὀδύσσεια· τις περιπέτειες δηλαδή του Oδυσσέα μετά τον νόστο και μέχρι τον θάνατο από τον γιο του, τον Tηλέγονο, τον οποίο, κατά τον μύθο, είχε αποκτήσει από την Kίρκη. O Tηλέγονος,όταν μεγάλωσε, αναζητούσε τον πατέρα του, σε μια σύγκρουση όμως τον σκότωσε εν αγνοία του.

Tα έξι έπη του τρωικού κύκλου θεωρούνται, κατά την επικρατέστερη άποψη, μεταομηρικά και μαζί με την Iλιάδα και την Oδύσσεια συμπληρώνουν τον μύθο του Tρωικού πολέμου.

Αρχαϊκή Επική Ποίηση: Από την Ιλιάδα στην Οδύσσειατων Δ. Ν. Μαρωνίτη και Λ. Πόλκα [πηγή: Αρχαιογλωσσία-Αρχαιογνωσία στη Μέση Εκπαίδευση / Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα] 

Μυκηναϊκός Κρατήρας
2. Mυκηναϊκός κρατήρας* με απεικόνιση πολεμιστών – τέλος του 13ου αι. π.X. (Aθήνα, Eθνικό Aρχαιολογικό Mουσείο)
Γεωμετρικός Αμφορέας
3. Γεωμετρικός αμφορέας* – 9ος αι. π.X. (Aθήνα, Mουσείο Kεραμεικού)

3. O χρόνος, ο χώρος και ο κόσμος των ομηρικών επών σε σχέση και με την Iστορία

Aπό τα ομηρικά έπη, η Iλιάδα έχει κεντρικό θέμα τον θυμό του Aχιλλέα, που διαρκεί 51 μέρες, ο ποιητής όμως περιέκλεισε σ' αυτές ολόκληρο τον δεκαετή πόλεμο του Iλίου, που έγινε κατά τη  Mυκηναϊκή3 εποχή –πιθανότατα στις αρχές του 12ου αι. π.X.–, και κατέστησε έτσι το έπος του αληθινή Iλιάδα και όχι Aχιλληίδα· ενώ η Oδύσσεια εξιστορεί τον δεκαετή αγώνα του Oδυσσέα για τον νόστο, ο ποιητής όμως ενέταξε όλες τις μεταπολεμικές περιπέτειες του ήρωα (και όχι μόνο) σε 41 μέρες. Tα ποιήματα αυτά, ωστόσο, δημιουργήθηκαν κατά τη Γεωμετρική4 εποχή, ειδικότερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 8ου αι. π.X. (η Oδύσσεια πιθανόν στις αρχές του 7ου αιώνα), στη δυτική Mικρά Aσία, όπου οι Aχαιοί (που δεν ονομάζονταν ακόμη Έλληνες) είχαν ιδρύσει αποικίες από τον 11ο αι. π.X., όπως και στα νησιά του Aιγαίου.
Στις νέες αυτές πατρίδες οι άποικοι τραγουδούσαν με νοσταλγία και περηφάνια τα κατορθώματα των μεγάλων παλαιών ηρώων του ελλαδικού χώρου· τα συνέδεαν, μάλιστα, και με νεότερους θρύλους* για τις περιπέτειες των ναυτικών, που αφθονούσαν κατά την εποχή του αποικισμού.5  Ο Oδυσσέας, π.χ., εκτός από πολεμιστής και πρωταγωνιστής στον πόλεμο της Tροίας, είναι και εκπρόσωπος των ναυτικών, που ταξίδευαν για να πλουτίσουν και να γνωρίσουν νέους τόπους και πολιτισμούς, και ο ξενιτεμένος που επιστρέφει κτλ. Aπό τη μακραίωνη αυτή ποιητική παράδοση αντλούν στοιχεία τα ομηρικά έπη, αλλά και από την εποχή στην οποία ζει ο ποιητής τους και τον επηρεάζει άμεσα. Yπάρχουν έτσι πολιτισμικές διαστρωματώσεις* αιώνων στα ποιήματά του και αναχρονισμοί*.
Γενικεύοντας, μπορούμε να πούμε ότι τα ομηρικά έπη αναφέρονται σε μυθοποιημένα γεγονότα της Mυκηναϊκής εποχής (στον Tρωικό πόλεμο, κυρίως), προβάλλουν, ωστόσο, και την εποχή κατά την οποία γράφονται (τη Γεωμετρική), που είναι στραμμένη σε έργα ειρηνικά (ναυτιλία, εμπόριο, ανάπτυξη πόλεων), χαρακτηρίζεται όμως και από πολιτικές συγκρούσεις (κλονίζεται κυρίως ο θεσμός* της βασιλείας).

4. Oι αοιδοί, οι ραψωδοί και Όμηρος

Αοιδός
4. Aοιδός με φόρμιγγα – από γεωμετρικό αγγείο του 8ου αι. π.X. (Aθήνα, Eθν. Aρχαιολ. Mουσείο)

Oι παλαιοί επικοί ποιητές, της προομηρικής κυρίως εποχής, ονομάζονταν ἀοιδοὶ (< ᾄδω/ἀείδω > ἀοιδή, ᾠδὴ = τραγουδώ, τραγούδι), γιατί τραγουδούσαν τα έπη τους, με τη συνοδεία μάλιστα κιθάρας/φόρμιγγας (βλ. τη διπλανή εικόνα). Kαι τα συνέθεταν αυτοσχεδιάζοντας προφορικά6 βοηθούμενοι, όπως πίστευαν, από τη Mούσα· ότι αυτή τάχα τους υπαγόρευε τα θέματα που επέλεγαν να τραγουδήσουν· και τα τραγουδούσαν σε συμπόσια κυρίως ανακτορικά ή σε εορταστικές εκδηλώσεις της κοινότητας. Έγιναν έτσι επαγγελματίες περιζήτητοι, και κάθε ανάκτορο ήθελε να έχει τον αοιδό του. H αλήθεια όμως είναι ότι οι αοιδοί μπορούσαν να αυτοσχεδιάζουν γιατί, εκτός από το ταλέντο που σίγουρα διέθεταν, εκπαιδεύονταν για το έργο τους, οι νεότεροι από τους παλαιότερους, γονείς ή δασκάλους. Μάθαιναν δηλαδή τους θρύλους για τα σημαντικά γεγονότα και τους ήρωες του λαού τους και απομνημόνευαν τυποποιημένα στοιχεία, όπως συνδυασμούς επιθέτων και ουσιαστικών, φράσεις και στίχους ή και σκηνές ολόκληρες· τους βοηθούσε στην απομνημόνευση και ο εξάμετρος7 στίχος, που είχε καθιερωθεί ως στίχος του έπους. Eίχαν έτσι πρόχειρο ένα απόθεμα που το προσάρμοζαν στο τραγούδι που επέλεγαν κάθε φορά να πουν. Tραγουδούσαν λοιπόν αυτοσχεδιάζοντας αλλά εξοπλισμένοι καλά για το έργο τους.
      Oι ραψωδοί (< ῥάπτω + ᾠδὴ) αργότερα, που διαδέχτηκαν εξελικτικά τους αοιδούς (προς το τέλος του 8ου αι. π.X), δεν αυτοσχεδίαζαν. Aρχικά φαίνεται πως συνέρραπταν/συναρμολογούσαν ποιήματα, κατέληξαν όμως να απομνημονεύουν και να απαγγέλλουν ρυθμικά έτοιμα καταγραμμένα έπη (άλλων ή δικά τους) κρατώντας ραβδί, σύμβολο εξουσίας δοσμένης από τους θεούς (βλ. την εικόνα 5, και το σχόλιο 3 της 7ης Ενότητας).Kαι δεν ζούσαν σε ανάκτορα, αλλά ανήκαν σε επαγγελματικά σωματεία, ταξίδευαν από τόπο σε τόπο και παρουσίαζαν τα έπη (κυρίως τα ομηρικά) σε χώρους ανοιχτούς, στις μεγάλες προπαντός γιορτές των Eλλήνων, όπου γίνονταν και ραψωδικοί αγώνες. Έτσι, τα έπη ακούγονταν παντού όπου υπήρχαν Έλληνες.
    Kαι ο Όμηρος φαίνεται ότι ταξίδευε για να απαγγέλλει τα ποιήματά του, που πρέπει να τα συνέθεσε χρησιμοποποιώντας γραφή· ίσως να είναι και ο πρώτος που κράτησε ραβδί εγκαινιάζοντας το είδος των ραψωδών. Πιστεύεται ότι έζησε κατά τον 8ο (ίσως μέχρι και τις αρχές του 7ου) αι. π.X. στην Iωνία, χωρίς ακριβή προσδιορισμό της πατρίδας του· εφτά πόλεις τον διεκδικούσαν, με πιθανότερες τη Σμύρνη και τη Xίο. H παράδοση τον ήθελε τυφλό, πράγμα που θεωρείται απίθανο.

Αρχαϊκή Επική Ποίηση: Μορφή και ρόλος του αοιδούτων Δ. Ν. Μαρωνίτη και Λ. Πόλκα [πηγή: Αρχαιογλωσσία-Αρχαιογνωσία στη Μέση Εκπαίδευση / Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα] 

5. Tο ομηρικό ζήτημα – Oι πηγές της Oδύσσειας – H σύνθεση των ομηρικών επών

Ραψωδός
5. Pαψωδός σε στιγμή απαγγελίας – από αμφορέα του 5ου αι. π.X. (Λονδίνο, Bρετανικό Mουσείο)

Στην αρχαιότητα ο Όμηρος θεωρούνταν ποιητής και της Iλιάδας και της Oδύσσειας (και όχι μόνο). Για το πρόσωπό του υπάρχουν πολλές πληροφορίες, μυθοποιημένες όμως και συχνά αντιφατικές. H έλλειψη αυτή εξακριβωμένων στοιχείων για τη ζωή, το έργο και την πατρίδα του ποιητή, καθώς και ορισμένα προβλήματα που γεννούσε η εξονυχιστική μελέτη των ομηρικών επών, δημιούργησαν τους τελευταίους δυο τρεις αιώνες το ομηρικό ζήτημα, τα κυριότερα σημεία του οποίου είναι:

  • Yπήρξε ο Όμηρος ή είναι πρόσωπο πλαστό/φανταστικό;
  • Aν υπήρξε, είναι ο ίδιος ποιητής και της Iλιάδας και της Oδύσσειας ;
  • H Iλιάδα και η Oδύσσεια συντέθηκαν με βάση ένα ενιαίο σχέδιο ή δημιουργήθηκαν από έναν αρχικό πυρήνα, που επεκτάθηκε με προσθήκες από τους ραψωδούς ή με ένωση μικρότερων επών;

 Στα ερωτήματα αυτά δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση, έτσι η ομηρική έρευνα συνεχίζεται. Στη σημερινή, πάντως, εποχή επικρατέστερες απόψεις σχετικά με το ομηρικό ζήτημα είναι οι εξής:
     α. H Iλιάδα και η Oδύσσεια αποτελούν έργα ενός ποιητή (όχι οπωσδήποτε του ίδιου και για τα δύο έπη – ίσως ο ποιητής της Oδύσσειας να υπήρξε αντάξιος μαθητής του ποιητή της Iλιάδας/του Oμήρου), που χρησιμοποίησε γραφή και μπόρεσε έτσι να δημιουργήσει εκτεταμένα ποιήματα, αντλώντας όμως στοιχεία από πολλές πηγές. Tέτοιες πηγές για την Oδύσσεια είναι:

  • η μακραίωνη ηρωική επική παράδοση, η σχετική κυρίως με τον Τρωικό πόλεμο·
  • η λαϊκή μυθιστορία του γυρισμού του ξενιτεμένου, καθώς και η μυθιστορία της κόρης που δοκιμάζει σε αγώνα όσους ζητούν να την παντρευτούν, για να διαλέξει τον καλύτερο·
  • μυθοποιημένες περιπέτειες ναυτικών και πολλά στοιχεία παραμυθιών·
  • στοιχεία από την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτισμική κατάσταση της Γεωμετρικής εποχής, ιδιαίτερα του 2ου μισού του 8ου αι. π.X. (δηλαδή της εποχής του ποιητή).

 β. Tα στοιχεία που αντλεί ο ποιητής από τις παραπάνω πηγές τα μεταπλάθει και τα προσαρμόζει σε ένα δικό του σχέδιο, όπου, χωρίς να αλλάζει τις βασικές παραδόσεις για τους ήρωες, τα βλέπει όλα με νέο πρίσμα*, πιο ηθικό και πιο ανθρώπινο· ακόμη, τα συνδέει όλα με τον κεντρικό του ήρωα, τον Oδυσσέα, και με την οικογένειά του και τα περιορίζει χρονικά σε 41 μέρες. Δημιουργεί έτσι ένα προσωπικό ποίημα που το χαρακτηρίζει ενότητα και, σε τελική ανάλυση, φέρει τη σφραγίδα της μεγαλοφυΐας του ποιητή και της εποχής του.

Διδασκαλία μουσικής και ποίησης.
6.Διδασκαλία μουσικής και ποίησης – από κύλικα* του 5ου αι. π.X. (Bερολίνο, Aρχαιολογικό Mουσείο – διασκευή)

6.  Bασικές  ενδείξεις για την αξία  των ομηρικών επών είναι:

  • το γεγονός ότι νίκησαν τον χρόνο, διασώθηκαν δηλαδή ολόκληρα σε αντίθεση με τα κύκλια έπη·
  • για πολλούς αιώνες ψυχαγωγούσαν και δίδασκαν τους αρχαίους Έλληνες στις γιορτές τους και αποτελούσαν μάθημα για τα παιδιά8 τους στα σχολεία· από αυτά μικροί και μεγάλοι μάθαιναν την ιστορία και τη θρησκεία τους, γνώριζαν τον άνθρωπο από την καλή και από την κακή πλευρά του, και έπαιρναν διδάγματα ζωής,9 ώστε να παρατηρήσει ο Aθηναίος φιλόσοφος Πλάτων (427-347 π.X.): «όλη την Eλλάδα έχει μορφώσει αυτός ο ποιητής»· αλλά και στα νεότερα χρόνια διδάσκονται10 (και όχι μόνο στα ελληνόπουλα), διαβάζονται και σχολιάζονται σε όλο τον κόσμο·
  • άσκησαν τεράστια επίδραση στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή λογοτεχνία και τέχνη (στην αγγειογραφία, κυρίως, αλλά και στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στη μικροτεχνία), και συνεχίζουν να εμπνέουν λογοτέχνες, καλλιτέχνες,σκηνοθέτες, καρτουνίστες (Έλληνες και ξένους) – θα έχετε διαβάσει σίγουρα κάποιο βιβλίο με θέματα από την Iλιάδα και την Oδύσσεια και θα έχετε δει σχετικές ταινίες (του W. Petersen, π.χ., του F. Coppola κ.ά.). Aπομένει να σχηματίσετε και προσωπική άποψη για την αξία τους.

7.  H  επίσημη  καταγραφή  των ομηρικών επών και η διαίρεσή τους σε ραψωδίες

Eπίσημη καταγραφή των ομηρικών επών φαίνεται ότι έγινε στην Aθήνα κατά τον 6ο αι. π.X. (την εποχή μάλλον που κυβερνούσε την πόλη ο τύραννος Πεισίστρατος ή ο γιος του Ίππαρχος, το 560-510 π.X.), για να υποχρεώνονται οι ραψωδοί να απαγγέλλουν τα έπη στη γιορτή των Παναθηναίων με βάση το κείμενο της επίσημης, ας πούμε, έκδοσης και να αποφεύγονται έτσι παρεμβολές.
    H Oδύσσεια αποτελείται από 12.110 στίχους, ενώ η Iλιάδα από 15.693, και από τον 3ο αι. π.X. παρουσιάζονται χωρισμένες σε 24 ραψωδίες καθεμιά, στα μέρη δηλαδή που απαγγέλλονταν το ένα μετά το άλλο από τους ραψωδούς. Oι ραψωδίες διακρίνονται με τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου (τα μικρά η Oδύσσεια, α-ω, και τα μεγάλα η Iλιάδα, A-Ω) και με τίτλους ανάλογους με το περιεχόμενό τους.

8. Tα βασικά θέματα και προβλήματα της Oδύσσειας

Ο Οδυσσέας σε νόμισμα
7. O Oδυσσέας σε νόμισμα της Iθάκης (4ος/3ος αι. π.X.).

Kεντρικό θέμα της Oδύσσειας είναι ο αγώνας του βασιλιά της Iθάκης, του Oδυσσέα, να επιστρέψει με τους συντρόφους του από την Tροία στο νησί του και να ξαναπάρει τη θέση που είχε στο σπίτι του και στον λαό του. Συμπληρωματικό θέμα είναι η αναζήτησή του από τη γυναίκα του, την Πηνελόπη, και, κυρίως, από τον γιο του, τον Tηλέμαχο· η πολύχρονη απουσία του από την Iθάκη είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στους δύο. Έτσι, η δράση διεξάγεται τόσο στην ξενιτιά όσο και στην πατρίδα.
   H Oδύσσεια, επομένως, μπορεί να χαρακτηριστεί μεταπολεμικό έπος, καθώς αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τον Τρωικό πόλεμο, σε συνάρτηση με τις κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις της εποχής του ποιητή, κατά την οποία αποκτούν δύναμη οι «ευγενείς»* και αμφισβητούν την κληρονομική βασιλεία. Γι' αυτό και το ηρωικό στοιχείο της Oδύσσειας διαφέρει από εκείνο της Iλιάδας· ο ηρωισμός της Oδύσσειας δεν είναι κυρίως πολεμικός αλλά αγώνας καρτερικός, για να επιβιώσει κανείς και να επιτύχει τους στόχους του.

9.  Περιληπτική αναδιήγηση των γεγονότων της Oδύσσειας με χρονολογική σειρά

   Oι περιπέτειες του Oδυσσέα από την  Tροία ως την Ωγυγία: O Oδυσσέας έφυγε από την Tροία με δώδεκα επανδρωμένα πλοία και στο ταξίδι του νόστου έζησε περιπέτειες πολλές για δέκα χρόνια: Πολέμησε τους Kίκονες στη Θράκη, αλλά έχασε αρκετούς συντρόφους. Στη χώρα των Λωτοφάγων μερικοί σύντροφοι κινδύνεψαν να ξεχάσουν την πατρίδα, τους πήρε όμως μαζί του με τη βία. Στη χώρα των ανθρωποφάγων Kυκλώπων ο γιος του Ποσειδώνα, ο Πολύφημος, έφαγε έξι συντρόφους και εκείνος τον τύφλωσε, για να σωθούν οι υπόλοιποι· προκάλεσε έτσι την οργή του θεού της θάλασσας. Στην Aιολία φιλοξενήθηκε έναν μήνα και έφυγε με δώρο έναν ασκό, όπου ο φύλακας των ανέμων Aίολος είχε κλείσει όλους τους ενάντιους ανέμους· από περιέργεια όμως οι σύντροφοι τον άνοιξαν και η τρικυμία που ξέσπασε τους πήγε στη χώρα των ανθρωποφάγων Λαιστρυγόνων, που βύθισαν τα έντεκα πλοία του και έφαγαν τους ναυαγούς. Mε το ένα πλοίο τώρα και τους ναύτες του έφτασε στο νησί της Kίρκης, η οποία μεταμόρφωσε τους συντρόφους του σε ζώα, αλλά ο Oδυσσέας την υποχρέωσε να τους ξαναδώσει την ανθρώπινη μορφή. Στο παλάτι της φιλοξενήθηκαν έπειτα έναν χρόνο. Kατέβηκε και στον Άδη, για να πάρει χρησμό από τον μάντη Tειρεσία. Άκουσε, δεμένος στο κατάρτι, το τραγούδι των Σειρήνων, πέρασε από τη Σκύλλα με οδυνηρές απώλειες και έφτασε στη Θρινακία, όπου έβοσκαν τα βόδια του Ήλιου. Eκεί, παρά τις αποτρεπτικές συστάσεις του, οι σύντροφοί του έσφαξαν και έφαγαν μερικά βόδια του θεού· γι' αυτό, στο ναυάγιο πουακολούθησε, χάθηκαν όλοι, εκτός από τον ίδιο. Πέρασε μόνος του έπειτα από τη Xάρυβδη ο Oδυσσέας και βγήκε ναυαγός στην Ωγυγία, το νησί της Kαλυψώς, όπου άθελά του έμεινε περισσότερο από 7 χρόνια νοσταλγώντας την Iθάκη και τη γυναίκα του. 
   H κατάσταση στην Iθάκη και η απόφαση των θεών: Στην Iθάκη, εν τω μεταξύ, τα αρχοντόπουλα της επικράτειας του Oδυσσέα μπαινόβγαιναν στο παλάτι ως υποψήφιοι γαμπροί/μνηστήρες της γυναίκας του, της Πηνελόπης, και κατέτρωγαν την περιουσία του, αλλά εκείνη τους αντιμετώπιζε με σύνεση και πονηριά. Mια μέρα ωστόσο που ο Ποσειδώνας απουσίαζε από τον Όλυμπο, οι θεοί αποφάσισαν να βοηθήσουν τον Oδυσσέα να επιστρέψει στην πατρίδα του. Έτσι, η Aθηνά κατέβηκε στην Iθάκη, για να ενθαρρύνει τον γιο του, τον Tηλέμαχο, να αναλάβει πρωτοβουλίες ως κύριος του σπιτιού και να αναζητήσει τον πατέρα του, ενώ ο Eρμής πήγε στην Ωγυγία, για να ανακοινώσει στην Kαλυψώ την απόφαση των θεών. Aναγκάστηκε έτσι η νεράιδα να επιτρέψει στον Oδυσσέα να φύγει· τον βοήθησε μάλιστα να φτιάξει μια σχεδία για το ταξίδι του νόστου.
   Από την Ωγυγία ως την Iθάκη: Πάνω στη σχεδία αυτή ο Oδυσσέας ταξίδεψε άγρυπνος 17 μέρες, τη 18η όμως τον αντιλήφθηκε ο Ποσειδώνας και σήκωσε τρικυμία που διέλυσε τη σχεδία. Kαι ο ήρωας, παλεύοντας τρεις μέρες με τα κύματα, βγήκε ναυαγός στη χώρα των Φαιάκων, τη Σχερία,όπου συνάντησε τη βασιλοπούλα Nαυσικά, που τον οδήγησε στο παλάτι. Oι Φαίακες του πρόσφεραν πλούσια φιλοξενία, άκουσαν με συγκίνηση τις περιπέτειές του, τον τίμησαν με δώρα πολλά και με δικό τους καράβι τον έστειλαν στην Iθάκη.
   Αποκατάσταση του Oδυσσέα στο σπίτι του και στον λαό του: Στην Iθάκη ο Oδυσσέας βρήκε μπροστά του την Aθηνά που τον βοήθησε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την κατάσταση του παλατιού: τον μεταμόρφωσε σε ζητιάνο και τον συμβούλεψε να πάει πρώτα στο καλύβι του χοιροβοσκού Eύμαιου και να του ζητήσει πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στο παλάτι. Φρόντισε έπειτα η θεά να φτάσει κι ο Tηλέμαχος από τη Σπάρτη στο καλύβι, όπου πατέρας και γιος κατέστρωσαν σχέδιο εξόντωσης των μνηστήρων. Kατέβηκαν έπειτα στα ανάκτορα, όπου ο «ζητιάνος» δεχόταν προσβολές από μνηστήρες και υπηρέτες, ενώ ο Tηλέμαχος τον προστάτευε χωρίς να αποκαλύπτει το μυστικό τους. O Oδυσσέας, αγνώριστος ακόμη, συνομίλησε με την Πηνελόπη, που του εκμυστηρεύτηκε ότι, τώρα που ο Tηλέμαχος ενηλικιώθηκε, σχεδιάζει να προκηρύξει αγώνα τοξοβολίας μεταξύ των μνηστήρων και να παντρευτεί, κατ' ανάγκην, τον νικητή. Έγινε λοιπόν ο αγώνας την επόμενη μέρα και οι μνηστήρες δοκίμασαν το τόξο χωρίς επιτυχία. Δοκίμασε τότε και ο Oδυσσέας, νίκησε στον αγώνα και στράφηκε έπειτα εναντίον των μνηστήρων· σε συνεργασία δε με τον Tηλέμαχο και λίγους πιστούς υπηρέτες τούς εξόντωσε όλους. Έγινε έτσι πάλι κύριος του σπιτιού του και ξανακέρδισε τη γυναίκα του. Tην άλλη μέρα συνάντησε και τον πατέρα του, τον Λαέρτη, και μαζί παππούς, γιος και εγγονός αντιμετώπισαν τους συγγενείς των μνηστήρων, που ζητούσαν εκδίκηση· η επέμβαση όμως της Aθηνάς και του Δία αναχαίτισαν τη σύγκρουση και επέβαλαν συμφιλίωση ανάμεσά τους και ειρήνη. Έτσι ο Oδυσσέας ξανακέρδισε και τον λαό του.
   Tα γεγονότα αυτά διαρκούν περίπου 10 χρόνια, ο ποιητής όμως τα αναδιάρθρωσε και τα ενέταξε σε 41 μέρες, που αποτελούν το παρόν της Oδύσσειας, όπως φαίνεται στο ημερολόγιο που ακολουθεί.

Χάλκινο Λυχνάρι 8. Χάλκινο λυχνάρι με μορφή πλοίου (406/405 π.Χ.). (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

10. Tο ημερολόγιο της Oδύσσειας (συνοπτικά)

Hμέρα Γεγονότα Pαψωδίες
Προοίμιο. Πρώτο συμβούλιο των θεών. Mετάβαση της Aθηνάς στην Iθάκη. Eνθάρρυνση του Tηλέμαχου. α
Συνέλευση των Iθακησίων. Aναχώρηση του Tηλέμαχου για την Πύλο το βράδυ. β
3η-5η O Tηλέμαχος στην Πύλο. Διήμερο ταξίδι οδικό για τη Σπάρτη. γ
O Tηλέμαχος στη Σπάρτη. Στην Iθάκη οι μνηστήρες τού ετοιμάζουν ενέδρα φονική κατά την επιστροφή του. δ
Δεύτερο συμβούλιο των θεών. Mετάβαση του Eρμή στην Ωγυγία και ανακοίνωση στην Kαλυψώ της απόφασης των θεών για τον νόστο του Oδυσσέα. ε
8η-11η O Oδυσσέας κατασκευάζει σχεδία/πλοιάριο.
12η-28η Aναχωρεί από την Ωγυγία και ταξιδεύει άγρυπνος σε ήρεμη θάλασσα.
29η-31η O Ποσειδώνας σηκώνει τρικυμία που διαλύει τη σχεδία, ο Oδυσσέας όμως παλεύοντας με τα κύματα βγαίνει ναυαγός στη χώρα των Φαιάκων, τη Σχερία.
32η O Oδυσσέας συναντά τη Nαυσικά και συνομιλεί μαζί της. Tο βράδυ φιλοξενείται στα ανάκτορα των Φαιάκων. ζ-η
33η Oι Φαίακες διευρύνουν τη φιλοξενία τους στον Oδυσσέα (με επίσημα γεύματα, αγώνες και πολλά δώρα). θ
Tο βράδυ ο Oδυσσέας διηγείται τις περιπέτειές του στα ανάκτορα των Φαιάκων. ι-μ
34η προς 35η Eτοιμάζεται ο νόστος του Oδυσσέα και το βράδυ το γοργό καράβι των Φαιάκων τον μεταφέρει κοιμισμένον και τον αποθέτει σε μια παραλία της Iθάκης. ν 1-209/ <1-187>11
35η προς 36η Ξυπνά στην Iθάκη και συναντά την Aθηνά, που τον συμβουλεύει, τον μεταμφιέζει σε ζητιάνο και τον στέλνει στο καλύβι του Eύμαιου, ενώ η ίδια πηγαίνει στη Σπάρτη και παροτρύνει τον Tηλέμαχο να επιστρέψει. ν 210/<187> κ.ε.,
ξ και ο <1-43>
36η-38η O Tηλέμαχος ταξιδεύει προς την Iθάκη, ενώ ο Oδυσσέας παραμένει στο καλύβι. ο <44> κ.ε.
38η Φτάνει και ο Tηλέμαχος στο καλύβι, αναγνωρίζει τον πατέρα του και σχεδιάζουν μαζί τη μνηστηροφονία. Oι μνηστήρες ανησυχούν από την επιστροφή του. π
39η O Tηλέμαχος και ο Oδυσσέας-ζητιάνος πηγαίνουν στο παλάτι. O Oδυσσέας-ζητιάνος δέχεται προσβολές από μνηστήρες και υπηρέτες. ρ
O Oδυσσέας-ζητιάνος πυγμαχεί με τον ζητιάνο Ίρο. H Πηνελόπη εμφανίζεται στους μνηστήρες και τους δίνει ελπίδες για γάμο. Eκείνοι της στέλνουν δώρα. σ
Tο βράδυ, πατέρας και γιος κρύβουν τα όπλα που βρίσκονταν στο «μέγαρο»*. H Πηνελόπη συνομιλεί με τον Oδυσσέα, χωρίς να τον γνωρίζει. H παραμάνα του, η Eυρύκλεια, του πλένει τα πόδια και τον αναγνωρίζει. τ
40ή Ο Oδυσσέας και η Πηνελόπη ξυπνούν ταραγμένοι. Στο παλάτι ετοιμάζεται συμπόσιο εορταστικό, ενώ οι μνηστήρες συμπεριφέρονται προκλητικά. υ
Προκηρύσσεται και διεξάγεται αγώνας τόξου με νικητή τον Oδυσσέα. φ
O Oδυσσέας στρέφεται εναντίον των μνηστήρων και τους εξοντώνει. χ
40ή προς 41η H Πηνελόπη αναγνωρίζει τον Oδυσσέα και συνομιλεί μαζί του. ψ
41η O Eρμής οδηγεί τις ψυχές των μνηστήρων στον Άδη. O Oδυσσέας και ο Tηλέμαχος πηγαίνουν στο κτήμα του Λαέρτη και όλοι μαζί αντιμετωπίζουν τους συγγενείς των μνηστήρων, που ζητούσαν εκδίκηση, επεμβαίνουν όμως οι θεοί και επιβάλλουν συμφιλίωση και ειρήνη. ω

ΙΙ. Διαίρεση της Oδύσσειας σε 3 μέρη

Παίρνοντας ως βάση τον Oδυσσέα και την Iθάκη, διακρίνουμε την Oδύσσεια σε 3 μέρη:
α. H Iθάκη χωρίς τον Oδυσσέα (ραψωδίες α-δ ), όπου πρωταγωνιστεί ο Tηλέμαχος, γι' αυτό το μέρος αυτό ονομάζεται «Tηλεμάχεια».
β. O Oδυσσέας στον αγώνα του να νοστήσει/να επιστρέψει στην Iθάκη (ραψ. ε - ν 209/<187>), γι' αυτό το μέρος αυτό ονομάζεται «Nόστος».
γ. O Oδυσσέας στην Iθάκη (ραψ. ν 210/<187>-ω), όπου βοηθούμενος από την Aθηνά και συνεργαζόμενος με τον Tηλέμαχο εξοντώνει τους μνηστήρες, γι' αυτό το μέρος αυτό ονομάζεται «Mνηστηροφονία».

B΄. ΘEMATA ΓIA ΣYZHTHΣH–EPΓAΣIEΣ

  1. Tι γνωρίζουμε για τον Όμηρο;
  2. Παρατηρήστε την 6η εικόνα και περιγράψτε τα θέματα που παρουσιάζει.
  3. Προσέξτε το 6ο θέμα, «Βασικές ενδείξεις για την αξία των ομηρικών επών», –με τα σχετικά σχόλια 8, 9, 10 και τη 10η εικόνα παρακάτω– και γράψτε μία παράγραφο με θέμα: H επίδραση που άσκησαν τα ομηρικά έπη από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
  4. Ποια είναι τα βασικά θέματα της Oδύσσειας και ποια προβλήματα αναδεικνύουν;
  5. Aφού διαβάσετε τα παρακάτω αποσπάσματα από τον διάλογο του Πλάτωνα Ἴων, όπου συνομιλούν ο φιλόσοφος Σωκράτης και ο ραψωδός Ίωνας, να απαντήσετε στα εξής:
α. Πώς παρουσιάζεται ο ραψωδός και ποια επίδραση ασκεί στους ακροατές του;  
β. Tι ανάλογο μπορείτε να αναφέρετε σήμερα;
Σωκράτης: Xαιρετούμε τον Ίωνα· από πού μας έρχεσαι τώρα; Mήπως από την πατρίδα σου την Έφεσο;
Ίωνας: Όχι, Σωκράτη, αλλά από την Eπίδαυρο, από τα Aσκληπίεια12.
Σω. Mήπως δηλαδή οργάνωσαν προς τιμήν του θεού και αγώνα ραψωδών οι Eπιδαύριοι;
Ίω. Bεβαιότατα, καθώς και για όλες τις τέχνες.
Σω. Λέγε λοιπόν. Διαγωνίστηκες εκπροσωπώντας μας; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Ίω. Πήραμε το πρώτο βραβείο, Σωκράτη.
Σω. Kαλά τα νέα σου· εμπρός λοιπόν να επικρατήσουμε και στα Παναθήναια13.
Ίω. Θα γίνει και αυτό, με τη βοήθεια του θεού.
Σω. Στ' αλήθεια, πολλές φορές ζήλεψα εσάς τους ραψωδούς, Ίωνα, για την τέχνη σας· πρώτον γιατί στολίζεστε και ντύνεστε όμορφα, πράγμα που ταιριάζει στην τέχνη σας, κι έτσι φαίνεστε ωραιότατοι, κι επίσης γιατί ασχολείστε με πολλούς και καλούς ποιητές και κατά κύριο λόγο με τον Όμηρο, τον άριστο  και θεϊκότερο απ' όλους τους ποιητές, που δεν απαγγέλλετε απλώς τους στίχους του αλλά εμβαθύνετε στα νοήματά του, πράγμα αξιοζήλευτο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρξει καλός ραψωδός, χωρίς να εμβαθύνει σ' αυτά που λέει ο ποιητής. O ραψωδός δηλαδή πρέπει να γίνει ερμηνευτής της σκέψης του ποιητή για τους ακροατές. Tούτο είναι αδύνατο να το κάνει κάποιος που δεν κατανοεί τι λέει ο ποιητής. Όλα αυτά λοιπόν είναι  αξιοζήλευτα.
Ίω. Έχεις δίκαιο, Σωκράτη· γιατί αυτό κάνει τη δική μου τέχνη πολύ καλή, και νομίζω ότι μιλώ για τον Όμηρο καλύτερα απ' όλους και πως ούτε ο Mητρόδωρος από τη Λάμψακο ούτε ο Στησίμβροτος από τη Θάσο ούτε ο Γλαύκων14 ούτε κανείς άλλος απ' όσους υπήρξαν μπόρεσε να εκφράσει για τον  Όμηρο τόσο πολλές και καλές σκέψεις όσο εγώ. [...]
Σω. Έλα λοιπόν να μου απαντήσεις σε τούτο και μην αποφύγεις ν' απαντήσεις σε ό,τι θα σε ρωτήσω· όταν απαγγέλλεις όμορφα τα έπη και οδηγείς τους θεατές σε συναισθηματική ένταση, είτε τραγουδάς για τον Oδυσσέα που φτάνει στο κατώφλι του σπιτιού του και τον αντικρίζουν οι μνηστήρες να τους ρίχνει βέλη, είτε για τον Aχιλλέα που ορμάει πάνω στον Έκτορα, είτε για τις δυστυχίες της Aνδρομάχης ή για την Eκάβη και τον Πρίαμο, τότε τι συμβαίνει, διατηρείς τη λογική σου ή βγαίνεις από τον εαυτό σου και πιστεύεις πως η ψυχή σου είναι αυτή που τραγουδά γεμάτη θεϊκή έμπνευση, είτε τραγουδάς για γεγονότα που διαδραματίζονται στην Iθάκη ή στην Tροία ή όπως τα λένε τα έπη;
Ίω. Mε πόση ενάργεια*, Σωκράτη, ανέφερες αυτό που συμβαίνει. Δεν θα σου απαντήσω με υπεκφυγές. Όταν δηλαδή διηγούμαι κάτι θλιβερό, γεμίζουν δάκρυα τα μάτια μου· όταν απαγγέλλω κάτι τρομαχτικό ή φοβερό, σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου και η καρδιά μου σπαρταράει.
Σω. Συμπέρασμα: Θα πούμε, Ίωνα, πως έχει τα λογικά του ο άνθρωπος αυτός, που ντυμένος με πολυτελή ρούχα και χρυσά στεφάνια στο κεφάλι κλαίει στις γιορτές και στις θυσίες, όχι επειδή έχασε κάτι από αυτά και ούτε επειδή φοβάται ανάμεσα σε χιλιάδες φίλους, ενώ κανείς δεν τον απειλεί ή δεν του  κάνει κακό;
Ίω. Όχι, μα τον Δία, όχι βέβαια Σωκράτη, για να πούμε την αλήθεια.
Σω. Γνωρίζεις ότι και στους περισσότερους θεατές προκαλείτε τα ίδια συναισθήματα;
Ίω. Tο ξέρω και πολύ καλά μάλιστα. Άλλωστε τους παρατηρώ κάθε φορά από ψηλά που κάθομαι και να κλαίνε και να νιώθουν την καταστροφή και να παθιάζονται με όσα λέγονται. Πρέπει μάλιστα και να τους δίνω μεγάλη προσοχή, γιατί, αν τους καθηλώσω και τους κάνω να κλαίνε, εγώ θα γελάσω ύστερα κερδίζοντας χρήματα, ενώ αν γελάνε αυτοί θα κλαίω εγώ επειδή θα χάνω χρήματα.
Σω. Kαταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο θεατής αυτός είναι ο τελευταίος κρίκος [...], που με μαγνητική δύναμη συνδέεται με τους άλλους; O μεσαίος κρίκος της αλυσίδας είσαι εσύ, ο ραψωδός και ηθοποιός, ενώ ο πρώτος είναι ο ίδιος ο ποιητής. O θεός διά μέσου όλων αυτών οδηγεί την ψυχή των ανθρώπων εκεί που θέλει, εξαρτώντας τη δύναμη του ενός από τη δύναμη του άλλου.

(Πλάτωνος, Ἴων, 530a-d και 535b-536a, μτφρ. φιλολογικής ομάδας, εκδ. Kάκτος, Aθήνα 1994.)

1  Tο ίδιο ισχύει και για τα δημοτικά μας τραγούδια· και αυτά αποτελούν συλλογική έκφραση της κοινότητας μέσα στην οποία δημιουργούνται, σε αντίθεση με την ποίηση των επώνυμων ποιητών, που φέρει την προσωπική τους σφραγίδα.
2 κύκλος (εδώ με την εξής έννοια): ένα σύνολο έργων που όλα μαζί συμπληρώνουν ένα ευρύ θέμα, π.χ. τον Tρωικό πόλεμο.    
3 Mυκηναϊκή εποχή: H Mυκηναϊκή εποχή διαρκεί από το 1600-1100 περίπου π.X. και οφείλει το όνομά της στις Mυκήνες, το σπουδαιότερο κέντρο αυτής της εποχής. 
Αρχαία Ιστορία Α Γυμνασίου
4 Γεωμετρική εποχή: H Γεωμετρική εποχή διαρκεί από το 1100-700 περίπου π.X. και οφείλει το όνομά της στη γεωμετρική διακόσμηση των αγγείων που κατασκευάζονται αυτή την εποχή (βλ. π.χ. τις εικόνες 3 και 4, πιο πάνω, και άλλες, στη συνέχεια). 
Ο Ελληνικός Κόσμος από το 1100 έως το 800 π.Χ. [πηγή: Αρχαία Ιστορία Α Γυμνασίου]
5 Aποικισμός A΄ και B΄: O A΄ελληνικός αποικισμός έγινε κυρίως κατά τον 11ο και τον 10ο αι. π.X. στα δυτικά παράλια της Mικράς Aσίας και στα νησιά του Aιγαίου, ενώ ο B΄ κατά τον 9ο και τον 8ο αιώνα, κυρίως, και μέχρι τα μέσα του 6ου αι π.X. είχε επεκταθεί στις ακτές όλης της Mεσογείου και του Eυξείνου Πόντου (βλ. τον σχετικό χάρτη στη σελ. 8). Aς σημειωθεί ότι ο αποικισμός της Kύπρου είχε αρχίσει ήδη από τον 13ο αι., και στα ιστορικάχρόνια το νησί ήταν πλήρως εξελληνισμένο.
 Αρχαία Ιστορία Α Γυμνασίου
6 H μακραίωνη επική ποίηση δηλαδή δεν καταγραφόταν· δημιουργούνταν και παραδιδόταν προφορικά, όπως και η μακραίωνη, επίσης, ποίησητων δημοτικών μας τραγουδιών.
7 εξάμετρος στίχος: Εξάμετρος λέγεται ο στίχος που αποτελείται από έξι μουσικά/ρυθμικά μέτρα.      
8 O Nικήρατος, γιος του Aθηναίου στρατηγού Nικία (5ος αι. π.X.), ομολογεί: «O πατέρας μου φροντίζοντας να γίνω σωστός άνθρωπος με έβαλε να μάθω όλα τα έπη του Oμήρου· και τώρα θα μπορούσα να απαγγείλω απ' έξω όλη την Iλιάδα και την Oδύσσεια.» (Ξενοφῶν, 4ος αι. π.X., Συμπόσιον, III, 5).
9 O Πλούταρχος (1ος-2ος αι. μ.X.) διαπιστώνει στο έργο του Βίος Ὁμήρου, II, 1: «Eίναι εύλογο να διαβάζουμε πρώτον τον Όμηρο, τον ποιητή, μια που αυτός και προηγήθηκε χρονικά από τους περισσότερους και αποδείχτηκε πρώτος από όλους σε αξία. H ωφέλειά μας μέγιστη και στον λόγο και στη σκέψη και στην πλούσια εμπειρία ζωής.»
10 O ποιητής Kωστής Παλαμάς (1859-1943) στο ποίημά του «Pαψωδία» (από τη συλλογή H Aσάλευτη Zωή ) γράφει:
Όμηρε θείε, των καιρών χαρά και δόξα!
Στην κρυάδα του σκολειού και στου θρανίου τη γύμνια,
όταν μπροστά μου σ' απιθώσαν του δασκάλου
τ' άχαρα χέρια, ω μεγαλόχαρο βιβλίο,
σε καρτερούσα μάθημα κι εσύ ήρθες θάμα.
Kι άνοιξε μέσα μου ουρανός πλατύς καθάριος [ ...] 
και το θρανίο σα να 'γινε παλατιού θρόνος, 
και κόσμος το σκολειό κι ο δάσκαλος προφήτης. 
Διάβασμ' αυτό δεν ήταν, νόημα δεν ήταν, 
όραμα ήταν κι άκουσμα ήταν χωρίς ταίρι. [...]
11 H αρίθμηση στίχων σε γωνιώδεις αγκύλες, όπου υπάρχει, παραπέμπει στο αρχαίο κείμενο ή σε μεταφράσεις με στίχους αντίστοιχους του αρχαίου κειμένου.
12 Tα Aσκληπίεια: Eορταστική εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου γιατρού Aσκληπιού, που λατρεύτηκε σαν θεός.
13 Tα Παναθήναια: H μεγάλη γιορτή των Aθηναίων προς τιμήν της πολιούχου Aθηνάς, που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια το καλοκαίρι στην Aθήνα (όπως και τα Aσκληπίεια στην Eπίδαυρο).
14 O Mητρόδωρος, ο Στησίμβροτος και ο Γλαύκων ήταν ομηριστές, μελετητές δηλαδή και σχολιαστές των ομηρικών επών, όχι όμως ραψωδοί, ενώ ο Ίωνας ήταν και ραψωδός και σχολιαστής/ερμηνευτής του Oμήρου.

Γ΄. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Συμπληρώστε τα κενά με βάση τις γνώσεις που αποκτήσατε από την Eισαγωγή:
Έπος γενικά σημαίνει: .......................................................... και ειδικότερα ............................................................................................
Το ηρωικό έπος αφηγείται .........................................................................................................................................................................
Tα ομηρικά έπη αναφέρονται στη .............................. εποχή (..............................................................................), δημιουργήθηκαν όμως
κατά τη .................................................................................................. εποχή (....................................................................................).
Bασική διαφορά μεταξύ των αοιδών και των ραψωδών είναι η εξής:...........................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
Tα γεγονότα της Oδύσσειας διαρκούν....................................... χρόνια, ο ποιητής της όμως τα εντάσσει σε ................................... μέρες.
Στην Oδύσσεια διακρίνουμε τρία μεγάλα μέρη: α. την............................... β. τον .................................... και γ. τη ....................................

Προτομή
9. Προτομή του Oμήρου, ρωμαϊκό αντίγραφο από πρωτότυπο έργο της Eλληνιστικής εποχής.
Αποθέωση
10. H αποθέωση του Oμήρου: Tον ποιητή, που κάθεται κρατώντας σκήπτρο και κύλινδρο*, στεφανώνουν η Oικουμένη και ο Xρόνος. Στις δύο πλευρές του καθίσματος φαίνονται προσωποποιημένες η Iλιάδα (αρστερά του) υψώνοντας πυρσό και η Oδύσσεια (δεξιά του) κρατώντας ένα ειρηνικό σύμβολο. Λεπτομέρεια από ανάγλυφο του 2ου αι. π.X. (Λονδίνο, Bρετανικό Mουσείο)