Χημεία (A΄ Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

4

ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ

 

Εικόνα  
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Στο τέλος αυτής της διδακτικής ενότητας θα πρέπει να μπορείς:
  • Να ορίζεις τι είναι σχετική ατομική μάζα (ατομικό βάρος) και τι σχετική μοριακή μάζα (μοριακό βάρος).
  • Να αναλύεις την έννοια του mol και του γραμμομοριακού όγκου, παίρνοντας σαν βάση την υπόθεση Avogadro.
  • Να υπολογίζεις τη μάζα, τον όγκο αερίου (σε STP συνθήκες) ή τον αριθμό μορίων, αν γνωρίζεις τον αριθμό των mol μιας καθαρής ουσίας και αντίστροφα
  • Να διατυπώνεις τους νόμους των αερίων. Να υπολογίζεις ένα από τα μεγέθη Ρ, V, Τ, η μιας αέριας καθαρής ουσίας ή μίγματος, αν γνωρίζεις τα υπόλοιπα τρία μεγέθη. Να υπολογίζεις, μέσω της καταστατικής εξίσωσης την πυκνότητα ή τη σχετική μοριακή μάζα ενός αερίου.
  • Να εκφράζεις τη συγκέντρωση ενός διαλύματος και να υπολογίζεις τη τιμή αυτής σ' ένα διάλυμα, αν γνωρίζεις τη μάζα της διαλυμένης ουσίας και τον όγκο του διαλύματος. Να υπολογίζεις τη συγκέντρωση ενός διαλύματος κατά την αραίωση ή την ανάμιξη του με άλλα διαλύματα (εφ' όσον δεν λαμβάνει χώρα αντίδραση μεταξύ τους).
  • Να συνδέεις τις ποσότητες των αντιδρώντων με αυτές των προϊόντων, κάνοντας αναφορά στην ατομική θεωρία του Dalton. Να υπολογίζεις την ποσότητα ενός αντιδρώντος ή προϊόντος, αν γνωρίζεις την ποσότητα ενός άλλου αντιδρώντος ή προϊόντος (στοιχειομετρικοί υπολογισμοί).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η παρασκευή του PbΙ2
(κίτρινο ίζημα) με αντίδραση
ΚΙ (άχρωμο διάλυμα)
με Pb(NO3)2 (άχρωμο
διάλυμα) αποτελεί μία
χαρακτηριστική αντίδραση
διπλής αντικατάστασης.
Σύμφωνα με τη στοιχειομετρία
της χημικής εξίσωσης μπορεί
να υπολογιστεί η ποσότητα του
ιζήματος, αν δίνονται οι
ποσότητες των αντιδρώντων σωμάτων.
4 ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ

 

Εισαγωγή

Στις θετικές επιστήμες, άρα και στη χημεία, η «αλήθεια μετριέται». Τίποτα δε γίνεται αποδεκτό αν δε μετρηθεί με κάποιο τρόπο. Επειδή δε το βασικό αντικείμενο της χημείας είναι η ύλη, πρέπει να μάθουμε πώς αυτή μπορεί να μετρηθεί. Στο κεφάλαιο αυτό προσεγγίζονται δύο τρόποι. Ο ένας είναι η μέτρηση της μάζας, m, σαν ποσό της ύλης που περιέχεται στο συγκεκριμένο σώμα. Έτσι θα γνωρίσουμε το ζυγό και το kg. Όμως, η ύλη μετριέται και μ' άλλο τρόπο, αφού εκτός από 1,5 kg ζάχαρη υπάρχουν και 11 μαθητές ή 36 αυγά...
Ο δεύτερος αυτός τρόπος ξεκινά από το γεγονός ότι η ύλη είναι ασυνεχής, δηλαδή είναι πολλαπλάσια μιας δομικής μονάδας είτε αυτή είναι μόριο ή ιόν ή άτομο. Συνεπώς, η ύλη μπορεί να μετρηθεί και σαν αριθμός, Ν (Ν = number), αυτών των δομικών μονάδων. Μάλιστα, επειδή ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος - λόγω της απειροελάχιστης μάζας των δομικών μονάδων - εισάγεται ο αριθμός Avogadro Α) σαν η «χημική δωδεκάδα ή ντουζίνα». Κατ' επέκταση, ορίζεται ως mol η ποσότητα της ουσίας (n) η οποία περιέχει έναν ορισμένο αριθμό σωματιδίων.
Η σύνδεση αυτών των δύο τρόπων μέτρησης θα εξηγήσει καλύτερα τις έννοιες της σχετικής ατομικής και μοριακής μάζας (ή ατομικού και μοριακού βάρους), που είναι η βάση της στοιχειομετρίας και των στοιχείο μετρικών υπολογισμών.
Επίσης θα δούμε πως ο χημικός τύπος μιας ένωσης και η χημική εξίσωση παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη μάζα και την ποσότητα της ύλης των σωμάτων που μετέχουν στην αντίδραση. Επειδή, μάλιστα, οι περισσότερες αντιδράσεις γίνονται σε διαλύματα, μοιραία θα οδηγηθούμε στον ορισμό της συγκέντρωσης (c) του διαλύματος, που αποτελεί τη βασική χημική μονάδα περιεκτικότητας.
Στενά λοιπόν ορισμένη αυτή η σύνθετη ελληνική λέξη (στοιχείο + μέτρηση) δηλώνει τη μελέτη των ποσοτήτων αντιδρώντων και προϊόντων μιας χημικής αντίδρασης - εξίσωσης. Ουσιαστικά αυτό ήταν και το πιο σημαντικό βήμα στην πορεία της χημείας, καθώς απ' αυτήν προέκυψαν οι ακριβέστατες αναλογίες μαζών, σύμφωνα με τις οποίες τα στοιχεία και οι ενώσεις παράγονται ή αντιδρούν. Όλη η νεώτερη χημεία στηρίχτηκε στα δεδομένα αυτά. Απαντήσεις σε προβλήματα όπως, πόσα g μιας βιταμίνης χρειάζεται ημερήσια ο οργανισμός ή ποια είναι η εν δυνάμει παραγωγή ενός μεταλλείου σε μέταλλο ή ποια είναι η ζωή μιας μπαταρίας ή ποια είναι η εκρηκτική ικανότητα μιας ράβδου δυναμίτιδας, ανάγονται τελικά σε κάποιους στοιχειομετρικούς υπολογισμούς.

4.1 Βασικές έννοιες για τους χημικούς υπολογισμούς: σχετική ατομική μάζα, σχετική μοριακή μάζα, mol, αριθμός Avogadro, γραμμομοριακός όγκος

Σχετική ατομική μάζα - Σχετική μοριακή μάζα

Από πολύ νωρίς, σχεδόν αμέσως μετά τη διατύπωση της ατομικής θεωρίας του Dalton (1803), και για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χημικοί εστιάστηκαν στο θέμα του προσδιορισμού της μάζας των ατόμων και μορίων. Το μέγεθος βέβαια των σωματιδίων αυτών είναι ασύλληπτα μικρό με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο απόλυτος υπολογισμός της μάζας τους. Ωστόσο, αυτό που ήταν δυνατό να γίνει, και έγινε με τη βοήθεια των ποσοτικών αναλύσεων καθαρών ουσιών, ήταν η σύγκριση της μάζας των ατόμων και των μορίων με μία συγκεκριμένη μονάδα μάζας. Αυτή είναι η ατομική μονάδα μάζας:
  • Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα -12 (12C).
Να σημειωθεί ότι ο l2C είναι εκείνο το ισότοπο του άνθρακα που έχει 6 πρωτόνια και 6 νετρόνια στον πυρήνα του. Ως εκ τούτου, μία ατομική μονάδα μάζας υπολογίζεται ότι είναι ίση με 1,66 10-24 g.

Σχετική ατομική μάζα (Αr) ή ατομικό βάρος (ΑΒ)

  • Σχετική ατομική μάζα ή ατομικό βάρος λέγεται ο αριθμός που δείχνει πόσες φορές είναι μεγαλύτερη η μάζα του ατόμου του στοιχείου από το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα -12.
Έτσι λοιπόν, όταν λέμε ότι η σχετική ατομική μάζα του οξυγόνου είναι 16, εννοούμε ότι η μάζα του ατόμου του οξυγόνου είναι δεκαέξι φορές μεγαλύτερη από το 1/12 της μάζας του ατόμου 12C. Δηλαδή, Ar O= 16. Να παρατηρήσουμε ότι οι σχετικές ατομικές μάζες είναι καθαροί αριθμοί εκφρασμένες σε amu. Έτσι, αν θέλουμε να υπολογίσουμε την απόλυτη ατομική μάζα αρκεί να πολλαπλασιάσουμε τη σχετική ατομική μάζα με το 1,66 10-24 g .
Τέλος, μελετώντας τον πίνακα των σχετικών ατομικών μαζών στο παράρτημα του βιβλίου, μπορούμε να παρατηρήσουμε, πως πολλά στοιχεία έχουν δεκαδικές τιμές Αr αντί για ακέραιες που θα περιμέναμε με βάση τον ορισμό της σχετικής ατομικής μάζας. Στις περιπτώσεις αυτές, οι τιμές του πίνακα αναφέρονται στο μέσο όρο των σχετικών ατομικών μαζών των ισοτόπων, όπως αυτά απαντούν στη φύση.

Παράδειγμα 4.1

Αν θεωρήσουμε ότι ο φυσικός άνθρακας αποτελείται από 98,9% 12C και 1,1% 13C , να υπολογιστεί η σχετική ατομική μάζα του φυσικού άνθρακα δεχόμενοι ότι το Αr του 12C είναι 12 και το Αr του 13C είναι 13.

ΛΥΣΗ
Έχουμε ότι η σχετική ατομική μάζα του φυσικού άνθρακα είναι:

Eικόνα

Εφαρμογή

Ο χαλκός, ένα μέταλλο γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά καλώδια, στα νομίσματα κλπ. Με δεδομένο ότι ο χαλκός απαντά στη φύση με τη μορφή δύο ισοτόπων
63Cu (σε ποσοστό 69,09%) και 65Cu (σε ποσοστό 30,91%) να υπολογιστεί τη σχετική ατομική μάζα του φυσικού Cu.
(63,55)

Σχετική μοριακή μάζα (Μr) ή Μοριακό βάρος (MB)

  • Σχετική μοριακή μάζα ή μοριακό βάρος (Mr) χημικής ουσίας λέγεται ο αριθμός που δείχνει πόσες φορές είναι μεγαλύτερη η μάζα του μορίου του στοιχείου ή της χημικής ένωσης από το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα -12.
Έτσι λοιπόν όταν λέμε ότι το μοριακό βάρος του θειικού οξέος (H2SO4) είναι 98, εννοούμε ότι η μάζα του μορίου του θειικού οξέος είναι 98 φορές μεγαλύτερη από το 1/12 της μάζας του ατόμου 12C.
To Mr μπορεί να υπολογιστεί εύκολα με βάση το μοριακό τύπο, ακολουθώντας το παρακάτω σκεπτικό:
α. To Mr στοιχείου ισούται με το γινόμενο του Ar επί την ατομικότητα του στοιχείου.   Π.χ. Mr  N2= 2 · Ar N=2·14=28
β. Το Mr χημικής ένωσης ισούται με το άθροισμα των γινομένων των δεικτών των στοιχείων στο μοριακό τύπο της ένωσης επί τα αντίστοιχα Ar των στοιχείων    Π.χ.Mr H2S=2·Ar H+1Ar S=2·1+1·32=34

Παράδειγμα 4.2

Να υπολογιστούν οι σχετικές μοριακές μάζες (Mr ):
α. Ρ4 β. Al2(SO4)3
Δίνονται: Ar: Ρ:31, Αl :27, O:16, S:32.

ΛΥΣΗ
α. Mr P4=4·Ar P=4·31=124
β. Mr Al2(SO4)3=2·Ar Al+3(Ar S+4·Ar O)= =2·27+3(32+4·16)=342

Εφαρμογή

Να βρεθούν οι σχετικές μοριακές μάζες (Mr ):

α.Cl2    β.O3    γ.CO2    δ.HNO3    ε.Ca3(PO4)2
Δίνονται οι τιμές Ar. Cl: 35,5, O: 16, C: 12, Η: 1, Ν: 14, Ca: 40, Ρ: 31.

 

To mol: μονάδα ποσότητας ουσίας στο S.I.

Όπως ήδη αναφέραμε, η ύλη μπορεί να μετρηθεί είτε με βάση τη μάζα είτε αριθμώντας τις δομικές της μονάδες (άτομα, μόρια ή ιόντα), όπως ακριβώς στην καθημερινή μας ζωή μπορούμε να αγοράζουμε πορτοκάλια είτε με το ζύγι είτε με τα κομμάτια.
Είναι γνωστό ότι οι χημικές αντιδράσεις γίνονται μεταξύ μορίων (ή ατόμων ή ιόντων) με μία ορισμένη αναλογία, πράγμα που καθιστά αναγκαία τη μέτρηση του αριθμού των δομικών σωματιδίων για τους υπολογισμούς μας (π.χ. πόσα μόρια Η2O παράγονται από την καύση 5 μορίων Η2, σύμφωνα με τη χημική εξίσωση 2H2+O2→H2O;)
Ωστόσο, ο αριθμός των δομικών σωματιδίων είναι αστρονομικός. Έτσι, οι χημικοί οδηγήθηκαν στη χρήση μιας μονάδας που ονομάζεται mol.
  • To mol είναι μονάδα ποσότητας ουσίας στο Διεθνές Σύστημα μονάδων (S.I.) και ορίζεται ως η ποσότητα της ύλης που περιέχει τόσες στοιχειώδεις οντότητες όσος είναι ο αριθμός των ατόμων που υπάρχουν σε 12 g του 12C.
Ο αριθμός των ατόμων που περιέχονται σε 12 g του 12C ονομάζεται αριθμός Avogadro (NA) και υπολογίσθηκε με πειραματικές μεθόδους και με μεγάλη προσέγγιση ίσος με 6,02 · 1023 Δηλαδή,

NA=6,02 ·1023mol-1

Με αυτές τις σκέψεις καταλήγουμε:
1 mol είναι η ποσότητα μιας ουσίας που περιέχει NA οντότητες.

Με τον όρο οντότητες εννοούμε άτομα, μόρια, ιόντα, ηλεκτρόνια, αυγά κλπ. Έτσι, έχουμε:
  • 1 mol ατόμων περιέχει NA άτομα.
  • 1 mol μορίων περιέχει NA μόρια.
  • 1 mol ιόντων περιέχει NA ιόντα.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι ο χημικός επινόησε το mol για τη μέτρηση των δομικών σωματιδίων (ατόμων, μορίων, ιόντων), όπως ακριβώς ο έμπορος επινόησε την ντουζίνα (δωδεκάδα) για τη μέτρηση των αυγών, όπου τη θέση της ντουζίνας (12) κατέχει ο αριθμός Avogadro(6,02 ·1023)
Τέλος, με βάση τους ορισμούς που δώσαμε για τις σχετικές ατομικές και σχετικές μοριακές μάζες, μπορούμε να συνδέσουμε τα μακροσκοπικά μεγέθη μάζα και όγκο με το μικρόκοσμο των δομικών σωματιδίων (άτομα, μόρια ή ιόντα) ή διαφορετικά να γεφυρώσουμε το πείραμα (π.χ. μετρήσεις με ζυγό) με τη θεωρία (π.χ. ατομική θεωρία)
  • Ο αριθμός Avogadro εκφράζει τον αριθμό των ατόμων οποιουδήποτε στοιχείου που περιέχονται σε μάζα τόσων γραμμαρίων όσο είναι η σχετική ατομική μάζα του. Δηλαδή,

1 mol ατόμων περιέχει ΝΑ άτομα και ζυγίζει Αr g

π.χ. 1 mol ατόμων O περιέχει 6,02· 1023 άτομα και ζυγίζει 16g (Ar O=16)
και 1 mol ατόμων Fe περιέχει 6,02·1023άτομα και ζυγίζει 56g (Ar Fe=56)
  • O αριθμός Avogadro εκφράζει τον αριθμό των μορίων στοιχείου χημικής ένωσης που περιέχονται σε μάζα τόσων γραμμαρίων όσο είναι η σχετική μοριακή μάζα τους. Έτσι, έχουμε:

1 mol μορίων περιέχει ΝΑ μόρια και ζυγίζει Μr g

π.χ.1 mol μορίων Ν2 περιέχει 6,02·1023 μόρια και ζυγίζει 28 g (Mr=28)
και 1 mol μορίων Η2O περιέχει 6,02·1023μόρια και ζυγίζει 18 g (Mr=18)

ΣΧΗΜΑ 4.1Από αριστερά προς τα δεξιά ποσότητες 1 mol από : μαγειρικό αλάτι (NaCl),ζάχαρη (C12H22O11): άνθρακα (C), χαλκό (Cu).
ΣΧΗΜΑ 4.1 Από αριστερά προς τα δεξιά ποσότητες 1 mol από : μαγειρικό αλάτι (NaCl), ζάχαρη (C12H22O11): άνθρακα (C), χαλκό (Cu).

 

Παράδειγμα 4.3

Πόσο ζυγίζει το 1 άτομο υδρογόνου; (Αr H =1)

ΛΥΣΗ
Σύμφωνα με τον ορισμό του mol:
Eικόνα

 

Εφαρμογή

Να υπολογιστεί η μάζα του ατόμου του υδραργύρου (ArHg = 200). (3,32.10-22 g)

Παράδειγμα 4.4

Πόσο ζυγίζει το 1 μόριο του θειικού οξέος (H2SO4);
Δίνονται οι τιμές Ar. Η: 1, S:32, Ο:16.

ΛΥΣΗ
Mr H2SO4=2·1+1·32+4·16=98
Σύμφωνα με τον ορισμό του mol:
Eικόνα

Εφαρμογή

Να υπολογιστεί η μάζα του μορίου της ζάχαρης (C12H22O11).
Δίνονται οι τιμές Ar: C: 12, Η: 1, Ο: 16.
(5,67-10-22 g)

Γραμμομοριακός όγκος (Vm)

O Ιταλός φυσικός Avogadro διατύπωσε το 1811 την ομώνυμη υπόθεση (ή αρχή ή νόμο) στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει το νόμο Gay- Lussac, O οποίος αναφέρεται στην αναλογία όγκων που έχουν τα αέρια, όταν ενώνονται. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή:
  • Ίσοι όγκοι αερίων ή ατμών στις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης περιέχουν τον ίδιο αριθμό μορίων. Ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ίσοι αριθμοί μορίων ή ατμών που βρίσκονται στις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης καταλαμβάνουν τον ίδιο όγκο.
Όπως γνωρίζουμε, 1 mol χημικής ουσίας περιέχει σταθερό αριθμό μορίων, οποίος καθορίζεται από τον αριθμό Avogadro (ΝΑ).

NA =6,02·1023mol-1

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα καταλήγουμε ότι το 1 mol οποιουδήποτε αερίου καταλαμβάνει τον ίδιο όγκο, ο οποίος ονομάζεται γραμμομοριακός όγκος.
  • Γραμμομοριακός όγκος (Vm) αερίου ονομάζεται ο όγκος που καταλαμβάνει το 1 mol αυτού, σε ορισμένες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης.

Σε πρότυπες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, STP, δηλαδή, σε θερμοκρασία 0 °C (ή 273 Κ) και πίεση 1 atm (760mmHg), ο γραμμομοριακός όγκος των αερίων βρέθηκε πειραματικά ίσος με 22,4 L.

Δηλαδή, Vm = 22,4 L mol -1 σε STP συνθήκες

 

ΣΧΗΜΑ 4.2 Ο γραμμομοριακός όγκος (Vm) σε STP συνθήκες είναι ο όγκος των22,4 L που καταλαμβάνει το κίτρινο κουτί. Για σύγκριση βάζουμε τη μπάλα.
ΣΧΗΜΑ 4.2 Ο γραμμομοριακός όγκος (Vm) σε STP συνθήκες είναι ο όγκος των 22,4 L που καταλαμβάνει το κίτρινο κουτί. Για σύγκριση βάζουμε τη μπάλα.

 

Ο πίνακας που ακολουθεί συνοψίζει όσα αναφέραμε και θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στην επίλυση των προβλημάτων που ακολουθούν.
NA άτομα Eικόνα 1 mol ατόμων Eικόνα Ar g
    * Eικόνα μέσω του μοριακού τύπου
NA μόρια Eικόνα 1 mol μορίων Eικόνα Mr g
    Eικόνα STP και μόνο για αέρια
Vm = 22,4 L = 22 400mL

* Μέσω του μοριακού τύπου υπολογίζουμε τον αριθμό των mol ατόμων που περιέχονται σε συγκεκριμένο αριθμό mol της χημικής ουσίας.
Για παράδειγμα, από το μοριακό τύπο του θειικού οξέος (H2SO4) έχουμε:
στο 1 mol H2SO4 Eικόνα
2 άτομα H
1 άτομο S
4 άτομα O
ή
στο 1 mol H2SO4 Eικόνα
2NA άτομα H → 2 mol ατόμων H
1NA άτομα S → 1 mol ατόμων S
4NA άτομα O → 4 mol ατόμων O

 

Στα παραδείγματα που ακολουθούν συσχετίζονταν τα μεγέθη: Mol Α' Λυκείου
1. αριθμός mol
2. μάζα
3. αριθμός μορίων
4. όγκος (μόνο για αέρια)
μιας καθαρής ουσίας (στοιχείου ή ένωσης). Μάλιστα με βάση την τιμή του ενός μεγέθους μπορούμε να υπολογίζουμε τα υπόλοιπα τρία.

 

Παράδειγμα 4.5

Ποσότητα υδρόθειου (H2S) ζυγίζει 170 g.
α Πόσα mol είναι η ποσότητα αυτή;
β. Πόσο όγκο καταλαμβάνει η ποσότητα αυτή σε STP συνθήκες.;
γ. Πόσα μόρια H2S περιέχονται στην ποσότητα αυτή;
Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες Ar. Η: 1, S:32.

ΛΥΣΗ
α. Όπως έχουμε δει, το 1 mol μιας χημικής ένωσης ή ενός στοιχείου ζυγίζει τόσα g, όση είναι η σχετική μοριακή μάζα της χημικής ένωσης ή του στοιχείου. Επομένως,
Eικόνα
ή η = 5 mol H2S.

Παρατήρηση
Ο υπολογισμός αυτός μπορεί να γίνει κάνοντας χρήση της σχέσης:
Eικόνα
όπου n = ο αριθμός των mol και m= η μάζα της χημικής ουσίας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε:
Eικόνα
β. Το 1 mol αέριας χημικής ένωσης καταλαμβάνει ως γνωστόν όγκο
Eικόνα
22,4 L σε STP. Επομένως,
γ. Επίσης γνωρίζουμε ότι 1 mol οποιασδήποτε χημικής ουσίας περιέχει ΝΑ μόρια. Επομένως,
Eικόνα ή x = 5 ΝΑ μόρια, δηλαδή 5  ·6,02 . 1023 μόρια!

 

Εφαρμογή

α. Πόσα μόρια αμμωνίας (NH3) περιέχονται σε 1,12 L αυτής σε STP;
β. Πόσο ζυγίζουν τα 1,8066.1024 μόρια ΝΗ3;
Δίνονται οι τιμές των Ar. Ν: 14, Η: 1.
(α. 0,05ΝΑβ. 51 g)


Όπως φαίνεται στο παράδειγμα που ακολουθεί, μπορούμε να υπολογίσουμε τις μάζες των στοιχείων που περιέχονται σε μία ένωση, αν μας δίνεται η μάζα της ένωσης. Και αντίστροφα, να υπολογίσουμε τη μάζα μιας ένωσης, αν γνωρίζουμε την ποσότητα ενός από τα συστατικά της στοιχεία.

Παράδειγμα 4.6

Να υπολογιστεί πόσα γραμμάρια οξυγόνου περιέχονται σε 16 g διοξειδίου του θείου (SO2).
Δίνονται οι τιμές των Ar: S: 32, Ο: 16.

ΛΥΣΗ
Μr=1·32+2·16 = 64.
Άρα το 1 mol SO2 ζυγίζει 64 g και έχουμε την κατάταξη
Eικόνα
άρα mΟ = 8 g.

Εφαρμογή

Πόσα άτομα υδρογόνου (Η) περιέχονται σε 68 g υδρόθειου (H2S); Δίνονται οι τιμές των Αr: S: 32, Η: 1.
(4 NA)


Τέλος, δίνεται υποδειγματικά πρόβλημα με μίγμα ουσιών, στο οποίο ζητείται να βρεθεί η σύσταση του. Εδώ οι άγνωστοι εκφράζονται συνήθως σε mol. Με τους αγνώστους αυτούς και με βάση τα δεδομένα του προβλήματος π.χ. g, L, μόρια κλπ., δημιουργούμε σύστημα τόσων εξισώσεων, όσοι και οι άγνωστοι.
Παράδειγμα 4.7

Αέριο μίγμα περιέχει CO2 και SO2. Το μίγμα αυτό ζυγίζει 7,6 g, ενώ ο όγκος του σε STP συνθήκες είναι 3,36 L.
α. Πόσα mol κάθε αερίου περιέχει το μίγμα;
β. Ποια είναι η μάζα του CO2 στο μίγμα;
Δίνονται οι τιμές των Αr: C: 12, S: 32, Ο: 16.

ΛΥΣΗ

Έστω ότι το μίγμα περιέχει x mol CO2 και ψ mol SO2. Συναρτήσει των x και ψ μπορούμε να υπολογίσουμε τη μάζα του μίγματος και τον όγκο του.


Eικόνα ή m1 = 44x g
Eικόνα ή m2 = 64ψ g
Επειδή όμως mCO2 + mSO2 = 7,6 g

έχουμε 44x + 64ψ = 7,6 (1)
Συναρτήσει πάλι των x και ψ μπορούμε να υπολογίσουμε τον όγκο του μίγματος σε STP.
Eικόνα
Επομένως, για το μίγμα που έχει όγκο 3,36 L θα ισχύει
Eικόνα
και έχουμε: 22,4x + 22,4ψ = 3,36 (2)
Λύνοντας το σύστημα των (1) και (2) βρίσκουμε:
x = 0,1 και ψ = 0,05

Άρα το μίγμα περιέχει 0,1 mol CO2, δηλαδή 0,1 .44 g δηλαδή 4,4 g CO2 και 0,05 mol SO2.
Εφαρμογή

Αέριο μίγμα αποτελείται από διοξείδιο του θείου και υδρόθειο. Το μίγμα ζυγίζει 13,2 g και καταλαμβάνει όγκο 6,72 L σε STP.
α. Πόσα mol από κάθε αέριο περιέχονται στο μίγμα;
β. Ποια είναι η μάζα του κάθε συστατικού του μίγματος;
Δίνονται οι τιμές των Αr: S: 32, Ο: 16, Η: 1.
(α. 0,1 - 0,2   β. 6,4 g- 6,8 g)