Μελέτη Περιβάλλοντος (B' Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή
10. Ο ΚΑΙΡΟΣ
10.1 Τι καιρό θα κάνει αύριο
Ο καιρός δεν είναι πάντα ο ίδιος. Εξαρτάται από:
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) προβλέπει τον καιρό.
Διάγραψε τις λέξεις που δεν ταιριάζουν με τον καιρό:
βροχερός τετράγωνος ηλιόλουστος νόστιμος μεγάλος άστατος υγρός αλμυρός ζεστός κρύος
10.2 Ο καιρός από τόπο σε τόπο
Ο καιρός την ίδια μέρα είναι διαφορετικός από τόπο σε τόπο. Αλλού βρέχει, αλλού χιονίζει, αλλού έχει λιακάδα. Να παρατηρήσεις το χάρτη της Ελλάδας και να περιγράψεις τον καιρό κάθε περιοχής.
Βρες σε ποια πόλη μένει το κάθε παιδί. Γράψε πώς είναι ο καιρός εκεί.
καιρός
δελτίο καιρού
10.3 Ο καιρός επηρεάζει τη ζωή μας
Η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη. Φυσά πολύ δυνατός άνεμος και τα καράβια είναι δεμένα στα λιμάνια.
Συζητήστε πώς επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων αυτό το γεγονός.
  • Κάτοικοι των νησιών
  • Ναυτικοί
  • Επισκέπτες, τουρίστες, ταξιδιώτες
  • Άρρωστοι
  • Λιμενικοί
  • Ψαράδες
Ο Κυριάκος και η Ανθή προγραμματίζουν με τους γονείς τους μια εκδρομή στο βουνό με σκηνές για το Σαββατοκύριακο. Σκέψου και συμπλήρωσε: Τι μπορούν να κάνουν, αν ο καιρός είναι καλός;
Αν ο καιρός χαλάσει κι αρχίσει να βρέχει, τι θα συμβεί; Πώς θα αισθανθούν; Τι μπορούν να κάνουν;
10.4 Ο καιρός και τα σπίτια σε διάφορους τόπους
Τα σπίτια μάς προστατεύουν από το κρύο και από τη ζέστη. Από τα πολύ παλιά χρόνια, οι άνθρωποι έχτιζαν τα σπίτια τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες του τόπου τους και τον τρόπο της ζωής τους. Κι ακόμα, χρησιμοποιούσαν για το χτίσιμο των σπιτιών τους κυρίως τα υλικά που έβρισκαν σε αφθονία κοντά τους. Γι' αυτό τα παραδοσιακά σπίτια ταίριαζαν με το περιβάλλον.
Παρατηρήστε τις εικόνες που δείχνουν σπίτια από δύο διαφορετικούς τόπους της Ελλάδας: την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.
Στην Ήπειρο, που έχει πολλά βουνά και όπου συχνά βρέχει και χιονίζει, τα σπίτια έχουν στέγη σκεπασμένη με κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες. Πέτρινοι είναι και οι τοίχοι. Έτσι τα σπίτια μοιάζουν αρκετά με το περιβάλλον γύρω τους.
Στις Κυκλάδες, που είναι νησιά με λίγες βροχές, δυνατούς ανέμους και πολύ ήλιο, τα σπίτια έχουν επίπεδη στέγη, για να μαζεύουν 30 το νερό της βροχής. Τα παράθυρα τους είναι μικρά και οι τοίχοι είναι λευκοί.
υλικά καιρικές συνθήκες
10.5 Τι μάθαμε για το νερό και τον καιρό
  • Το μεγαλύτερο μέρος της Γης καλύπτεται από νερό. Από αυτό, το περισσότερο είναι αλμυρό και βρίσκεται στη θάλασσα. Το νερό της βροχής, των ποταμών, των λιμνών και των πηγών είναι γλυκό. Οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα μικρό μόνο μέρος από αυτό το νερό για να ζήσουν.
  • Το νερό της Γης εξατμίζεται. Οι υδρατμοί ανεβαίνουν στον ουρανό και γίνονται σύννεφα. Από εκεί το νερό ξαναπέφτει σαν βροχή, χαλάζι ή χιόνι. Έτσι ξαναγυρίζει στη Γη.
  • Το ταξίδι αυτό λέγεται κύκλος του νερού.
  • Η θερμοκρασία, ο άνεμος, ο ήλιος, η βροχή ή το χιόνι προσδιορίζουν τον καιρό ενός τόπου. Ο καιρός είναι διαφορετικός από τόπο σε τόπο και επηρεάζει τη ζωή μας.