Μαθηματικά (Γ΄ Λυκείου Θετικών Σπουδών & Σπουδών Υγείας και Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής)- Βιβλίο Μαθητή

3.7 EΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

● Στην παράγραφο 4.4 είδαμε ότι, αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σε ένα διάστημα [α, β] και f(x) ≥ 0 για κάθε x ϵ [α,β] τότε το εμβαδόν του χωρίου Ω που ορίζεται από τη γραφική παράσταση της f, τις ευθείες x = α , x = β και τον άξονα x'x (Σχ. 16) είναι   Εικόνα
Εικόνα
Για παράδειγμα, το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της f(x) = √x τον άξονα x'x και τις ευθείες x = 0, x = 1 (Σχ. 17) είναι ίσο με   Εικόνα
Εικόνα

● Έστω, τώρα, δυο συναρτήσεις f και g, συνεχείς στο διάστημα [α,β] με f(x) ≥ g(x) ≥ 0 για κάθε x ϵ [α,β] και Ω το χωρίο που περικλείεται από τις γραφικές παραστάσεις των f, g και τις ευθείες x = α και x = β (Σχ. 18α).

Εικόνα

Παρατηρούμε ότι

Εικόνα

Επομένως,

Εικόνα

Για παράδειγμα, το εμβαδόν του χωρίου Ω που περικλείεται από τις γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων f(x) = − x + 2 και g(x) = x2 (Σχ. 19) είναι ίσο με :   Εικόνα
Εικόνα

● Ο τύπος (1) βρέθηκε με την προϋπόθεση ότι :

(i) f(x) ≥ g(x) για κάθε x ϵ [α,β] και

(ii) οι f, g είναι μη αρνητικές στο [α,β].

Θα αποδείξουμε, τώρα, ότι ο τύπος (1) ισχύει και χωρίς την υπόθεση (ii). Πράγματι, επειδή οι συναρτήσεις f , g είναι συνεχείς στο [α,β] , θα υπάρχει αριθμός c ϵ R τέτοιος ώστε f(x) + c ≥ g(x) + c ≥ 0, για κάθε x ϵ [α,β]. Είναι φανερό ότι το χωρίο Ω (Σχ. 20α) έχει το ίδιο εμβαδόν με το χωρίο Ωʹ (Σχ. 20β).

Εικόνα

Επομένως, σύμφωνα με τον τύπο (1), έχουμε :

Εικόνα

Άρα,

Εικόνα

● Με τη βοήθεια του προηγούμενου τύπου μπορούμε να υπολογίσουμε το εμβαδόν του χωρίου Ω που περικλείεται από τον άξονα x'x, τη γραφική παράσταση μιας συνάρτησης g, με g(x) ≤ 0 για κάθε x ϵ [α,β] και τις ευθείες x = α και x = β (Σχ. 21). Πράγματι, επειδή ο άξονας x'x είναι η γραφική παράσταση της συνάρτησης f(x) = 0, έχουμε   Εικόνα
Εικόνα

Επομένως, αν για μια συνάρτηση g ισχύει g(x) ≤ 0 για κάθε x ϵ [α,β] , τότε

Εικόνα

Για παράδειγμα, το εμβαδόν του χωρίου Ω που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της g(x) = x2 − 1 και τον άξονα x'x (Σχ. 22) είναι ίσο με   Εικόνα
Εικόνα

● Όταν η διαφορά f(x)−g(x) δεν διατηρεί σταθερό πρόσημο στο [α,β], όπως στο Σχήμα 23, τότε το εμβαδόν του χωρίου Ω που περικλείεται από τις γραφικές παραστάσεις των f , g και τις ευθείες x = α και x = β είναι ίσο με το άθροισμα των εμβαδών των χωρίων Ω1, Ω2 και Ω3.   Εικόνα
Δηλαδή,

Εικόνα

Επομένως ,

Εικόνα
  Εικόνα

Για παράδειγμα, ας υπολογίσουμε το εμβαδόν του χωρίου Ω που περικλείεται από τις γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων f(x) = x3, g(x) = x και τις ευθείες x = −2 , x = 1. (Σχ. 24). Αρχικά βρίσκουμε τις ρίζες και το πρόσημο της διαφοράς f(x)−g(x) στο διάστημα [−2,1] , Επειδή

Εικόνα

έχουμε τον ακόλουθο πίνακα :

Εικόνα

Λαμβάνοντας, τώρα, υπόψη τον παραπάνω πίνακα, έχουμε

Εικόνα


ΣΧΟΛΙΟ

Σύμφωνα με τα παραπάνω το Εικόνα είναι ίσο με το άθροισμα των εμβαδών των χωρίων που βρίσκονται πάνω από τον άξονα x'x μείον το άθροισμα των εμβαδών των χωρίων που βρίσκονται κάτω από τον άξονα x'x (Σχ. 25)

  Εικόνα


ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

1. Να βρεθεί το εμβαδόν του χωρίου Ω που περικλείεται από τις γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων f(x) = ημx , g(x) = συνx και τις ευθείες x = 0 και x = 2π.

ΛΥΣΗ

Αρχικά βρίσκουμε τις ρίζες και το πρόσημο της διαφοράς f(x)−g(x) στο διάστημα [0,2π], Στο διάστημα αυτό έχουμε   Εικόνα
Εικόνα

Επομένως, για το πρόσημο της διαφοράς f(x)−g(x) = ημx−συνx έχουμε τον ακόλουθο πίνακα :

Εικόνα


Λαμβάνοντας, τώρα, υπόψη τον πίνακα αυτόν, έχουμε

Εικόνα

2. Να βρεθεί το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της f(x) = lnx, τον άξονα των x και την εφαπτομένη της Cf στο σημείο A(e,1).

ΛΥΣΗ

Η εξίσωση της εφαπτομένης της Cf στο σημείο Α(e,1) είναι   Εικόνα
Εικόνα

Το ζητούμενο εμβαδόν Ε είναι ίσο με το εμβαδόν του τριγώνου μείον το εμβαδόν του χωρίου που ορίζεται από τη Cf τον άξονα x'x και τις ευθείες x = 1 και x = e, δηλαδή

Εικόνα

3. Να υπολογιστεί το εμβαδόν Ε του κυκλικού δίσκου x2 + y2 = ρ2.

ΛΥΣΗ

Το ημικύκλιο C1 είναι γραφική παράσταση της συνάρτησης   Εικόνα
Εικόνα
αφού για y > 0 είναι
Εικόνα
Αν Ε1 είναι το εμβαδόν του ημικυκλίου, τότε Ε = 2Ε1. Επειδή f(x) ≥ 0 για κάθε x ϵ [−ρ,ρ] , έχουμε

 

  Εικόνα (1)


Εικόνα

Άρα Ε = 2Ε1 = πρ2.

Με τον ίδιο τρόπο αποδεικνύουμε ότι το εμβαδόν της έλλειψης Εικόνα είναι ίσο με παβ.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Α΄ ΟΜΑΔΑΣ

1. Να υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης f(x) = x2 − 2x + 3 τις ευθείες x = 0 , x = 2 και του άξονα των x.

2. Να υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης f, τον άξονα των x και τις ευθείες που δίνονται κάθε φορά :

Εικόνα

3. Να υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης f(x) = x2 − 3x και τον άξονα των x.

4. Nα υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τις γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων f(x) = x3 και g(x) = 2x − x2.

5. Να υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης f(x) = 4 − x2 και την ευθεία x − y − 2 = 0.

Β΄ ΟΜΑΔΑΣ


1. Έστω η συνάρτηση f(x) = 3x2

i) Να βρείτε την εξίσωση της εφαπτομένης της Cf στο σημείο της A(1,3).

ii) Να υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της f, την εφαπτομένη της στο Α και τον άξονα των x.

2. Nα υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της Εικόνα , τις ευθείες x = −1, x = 2 και τον άξονα των x.

3. Nα βρείτε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης Εικόνα και τον άξονα των x .

4. Να υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τις γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων

Εικόνα

5. i) Να υπολογίσετε το εμβαδόν, Ε(λ), του χωρίου που περικλείεται από τις γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων Εικόνα , g(x) = lnx , τον άξονα των x και την ευθεία x = λ , λ > e .

ii) Να βρείτε το όριο Εικόνα .

 

6. Nα υπολογίσετε το εμβαδόν του γραμμοσκιασμένου χωρίου του διπλανού σχήματος.   Εικόνα
 

 

7. Να υπολογίσετε το εμβαδόν του γραμμοσκιασμένου χωρίου του διπλανού σχήματος.   Εικόνα
 
 

8. Δίνεται η συνάρτηση f(x) = ημx

i) Να βρείτε τις εξισώσεις των εφαπτομένων της Cf στα σημεία 0(0,0) και Α(π, 0).

ii) Να βρείτε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της f και τις εφαπτόμενες στα σημεία 0 και Α.

  Εικόνα

9. i) Να υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης f(x) = √x την εφαπτόμενή της στο σημείο (1,1) και τον άξονα των x.

ii) Να βρείτε την ευθεία x = α, η οποία χωρίζει το χωρίο αυτό σε δύο ισεμβαδικά χωρία.


10. Να υπολογίσετε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από τις γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεωνΕικόνα και την ευθεία y = ln2 .

11. i) Να βρείτε συνάρτηση f της οποίας η γραφική παράσταση διέρχεται από το σημείο A(0,2) και η κλίση της στο σημείο Μ (x,f(x)) είναι 2x−3.

ii) Ποιο είναι το εμβαδόν του χωρίου που ορίζουν η Cf και ο άξονας των x.


12. Έστω η συνάρτηση f(x) = (x−1)(x−3).

i) Να βρείτε τις εξισώσεις των εφαπτομένων της γραφικής παράστασης της f στα σημεία Α, Β που η Cf τέμνει τον άξονα των x.

ii) Αν Γ είναι το σημείο τομής των εφαπτομένων, να αποδείξετε ότι η Cf χωρίζει το τρίγωνο ΑΒΓ σε δύο χωρία που ο λόγος των εμβαδών τους είναι 2/1 .