Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία (Β΄ Γενικού Λυκείου - Επιλογής) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Τορκουάτο Τάσσο, «Ελευθερωμένη Ιερουσαλήμ (Άσμα τρίτο)» Τζων Μίλτον, «Στον Σαίξπηρ» Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
Α5
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ποιητικά κείμενα (φάκελοι) [Πύλη για την ελληνική γλώσσα]

ΣΟΝΕΤΟ XVIII  William Shakespeare, «Σονέτο 18» (μτφ. Β. Ρώτας - Β. Δαμιανάκου)  Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, «Σονέτο 18» (μτφ. Διονύσης Καψάλης)

Να σε συγκρίνω με μια μέρα θερινή;
Εσύ υπερέχεις σε απαλότητα και χάρη·
λυγίζει αέρας τα τριαντάφυλλα του Μάη
και δεν κρατούν τα καλοκαίρια μας πολύ.

 
Άλλοτε καίει πολύ των ουρανών η φλόγα,
θαμπώνεται άλλοτε η ολόχρυσή τους όψη·
τ’ όμορφο κάποτε χάνει την ομορφιά του
απ’ την πορεία της φύσης είτε από την τύχη.
 
Μα το δικό σου αιώνιο θέρος δε θα σβήσει,
της ομορφιάς την κατοχή δε θα τη χάσεις,
κι ο Χάρος δεν θα καυχηθεί πως μπήκες στη σκιά του·
θα λάμπεις πάντα εσύ μέσα σ’ αιώνιους στίχους!
 
Όσο θα βλέπουν μάτια κι άνθρωποι αναπνέουν,
οι στίχοι αυτοί θα ζουν κι εσύ θα ζεις μαζί τους.
 
  μτφρ. Στυλιανός Αλεξίου
(γενν. 1921)

Λ. Μαβίλης, «Είδωλα»

Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής  Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής

ΣΧΟΛΙΟ

Μια από τις περιφημότερες συλλογές σονέτων είναι η συλλογή των εκατόν πενήντα τεσσάρων σονέτων του Σαίξπηρ, που τυπώθηκε το 1609. Ο απαισιόδοξος τόνος τους εκφράζει αισθήματα που περιγράφονται με αντικειμενικότερο τρόπο στον Άμλετ και στις μεταγενέστερες τραγωδίες του συγγραφέα αποκαλύπτοντας έναν Σαίξπηρ αρκετά διαφορετικό από τον επιτυχή άνθρωπο του θεάτρου, ο οποίος αναδύεται μέσα από τις σωζόμενες βιογραφικές του μαρτυρίες. Μοτίβα κοινότοπα, από εκείνα που αφθονούν στους πολυάριθμους Ευρωπαίους λυρικούς ποιητές της εποχής (οι οποίοι εμπνέονται, άμεσα ή έμμεσα, από την ερωτική ποίηση του Πετράρκα), υπάρχουν στα σαιξπηρικά σονέτα. Τα περισσότερα όμως από αυτά διακρίνονται από τα ερωτικά ποιήματα της εποχής χάρη στη διαύγεια της έκφρασης και στο βάθος και την ένταση της βιωμένης εμπειρίας, την οποία αναπαράγουν με τέτοιο τρόπο, ώστε τα σονέτα να θεωρούνται κυρίως τα ποιήματα εκείνα με τα οποία ο Σαίξπηρ αποτυπώνει τα προσωπικότερα αισθήματά του. Έτσι, στο παραπάνω σονέτο το συνηθισμένο μοτίβο της αθανασίας, που εξασφαλίζει σ’ ένα πρόσωπο η απεικόνιση του σ’ ένα ποίημα, δεν ενοχλεί καθόλου, καθώς η φρεσκάδα και η λεπτότητα του συναισθήματος διαποτίζουν όλη την έκταση των στίχων.

Το ποίημα στο πρωτότυπο ακολουθεί το σχήμα του ελισαβετιανού ή σαιξπηρικού σονέτου: τρεις τετράστιχες στροφές με πλεκτή ομοιοκαταληξία αβαβ διαφορετική σε κάθε στροφή και ένα καταληκτικό δίστιχο με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία γγ. Ο μεταφραστής ακολουθεί ένα πιο ελεύθερο σχήμα ομοιοκαταλήξεων (θερινή - πολύ· χάρη - Μάη· ομορφιά του - σκιά του· στίχους - μαζί τους).

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
  1. Πώς περιγράφονται οι δύο όροι της σύγκρισης μέσα στο ποίημα;
  2. Σχολιάστε τη φράση: Θα λάμπεις πάντα εσύ μέσα σε αιώνιους στίχους!
  3. Πιστεύετε ότι και τα ποιήματα μπορούν να υποστούν τη φθορά του χρόνου;

WILLIAM SHAKESPEARE (Στράτφορντ-ον-Αίηβον 1564 – Στράτφορντ-ον-Αίηβον 1616). Άγγλος λυρικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το 1591 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως συγγραφέας και ως ηθοποιός σε διάφορους περιπλανώμενους θιάσους. Το 1594 έγινε μέλος του βασιλικού θιάσου και το 1597 βασικός μέτοχος στο θέατρο Γκλόουμπ. Το 1610 επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του. Το κορυφαίο λυρικό δημιούργημά του είναι τα εκατόν πενήντα τέσσερα Σονέτα του (1592-98;).

Έγραψε τριάντα έξι θεατρικά έργα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι τα εξής: α) Κωμωδίες: Το ημέρωμα της Στρίγγλας (1594), Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (1596), Ο έμπορος της Βενετίας (1597), Δωδέκατη νύχτα (1600), β) Τραγωδίες: Άμλετ (1600), Οθέλλος (1604), Μάκβεθ (1606), γ) Ιστορικά έργα: Ιούλιος Καίσαρας (1600-1). Αντώνιος και Κλεοπάτρα (1607;).

Πύλη W. Shakespeare [πηγή: Wikipedia] Ψηφιακή συλλογή έργων του W. Shakespeare [πηγή: Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου του Miami, Η.Π.Α.]

 

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ» έργο του Αχιλλέα Χρηστίδη Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης των Σονέτων
«Ουίλλιαμ Σαίξπηρ»
έργο του Αχιλλέα Χρηστίδη
Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης
των Σονέτων