Αποδεικνύεται ότι η γωνία των ασύμβατων ευθειών μπορεί να κατασκευασθεί και ως εξής: Θεωρούμε ένα σημείο Ο του χώρου (σχ.21). Στο επίπεδο (Ο,ε) κατασκευάζουμε την ε' παράλληλη της ευθείας ε από το Ο. Στο επίπεδο (Ο, ξ) κατασκευάζουμε την ξ', παράλληλη της ευθείας ξ από το Ο. Έτσι, στο Ο έχουμε τις τεμνόμενες, επομένως συνεπίπεδες, ευθείες ε' και ξ'. Η γωνία των ευθειών αυτών είναι η γωνία των δύο ασύμβατων. Δύο ασύμβατες ευθείες λέγονται ορθογώνιες ή ασυμβάτως κάθετες, όταν η γωνία τους είναι ορθή.
• Καθετότητα ευθείας και επιπέδου
Μία ευθεία λέγεται κάθετη σε ένα επίπεδο, όταν είναι κάθετη σε κάθε ευθεία του επιπέδου που διέρχεται από το ίχνος της.
Επίσης, το επίπεδο λέγεται κάθετο στην ευθεία. Κάθε ευθεία που δεν είναι κάθετη ούτε παράλληλη σε ένα επίπεδο λέγεται πλάγια ή λέμε ότι τέμνει πλάγια το επίπεδο.
ΘΕΩΡΗΜΑ Ι
Αν μία ευθεία είναι κάθετη σε δύο τεμνόμενες ευθείες ενός επιπέδου στο κοινό τους σημείο, τότε είναι κάθετη σε όλες τις ευθείες του επιπέδου που διέρχονται από το ίχνος της.
ΑΠΟΔΕΙΞΗ
Αν ε
1 και ε
2 είναι οι τεμνόμενες ευθείες του επιπέδου π (σχ.22), Ο το κοινό τους σημείο και ξ η κάθετη στις ε
1 και ε
2 στο Ο, θα αποδείξουμε ότι η ξ είναι κάθετη στην τυχαία ευθεία ε του επιπέδου π που διέρχεται από το Ο. Θεωρούμε τα σημεία Γ και Γ' της ευθείας ξ συμμετρικά ως προς Ο. Επίσης, θεωρούμε τα σημεία Ε
1, Ε
2 και Ε που είναι συνευθειακά και βρίσκονται στις ευθείες ε
1, ε
2 και ε αντίστοιχα. Τότε, έχουμε ΓΕ
1=Γ'Ε
1 και ΓΕ
2=Γ'Ε
2, διότι οι ευθείες ΟΕ
1 και ΟΕ
2 είναι μεσοκάθετοι του ΓΓ'. Τα τρίγωνα ΓΕ
1Ε
2 και Γ'Ε
1Ε
2 είναι ίσα, άρα οι γωνίες Γ
E1Ε
2 και Γ'
E1Ε
2 είναι ίσες. Τέλος, τα τρίγωνα ΓΕ
1Ε και Γ'Ε
1Ε είναι ίσα, άρα ΓΕ = Γ'Ε. Τότε, το τρίγωνο ΓΕΓ' είναι ισοσκελές και η ΕΟ είναι διάμεσος, άρα και ύψος. Δηλαδή, η ευθεία ε είναι κάθετη στην ξ.