Μελέτη Περιβάλλοντος (Γ' Δημοτικού) - Βιβλίο μαθητή (Εμπλουτισμένο)

Κατηγορίες φυτώνKεφάλαιο 4

Ο καθηγητής Βοτάνογλου μας ξεναγεί στον κήπο του Ορφέα. Προχωράμε όλο και πιο μακριά στα μονοπάτια του κήπου της εικόνας, διαβάζοντας την ονομασία του κάθε φυτού.

εικόνα

εικόνα

εικόνα

Ποια από αυτά τα φυτά υπάρχουν στον τόπο που ζούμε; Παρουσίαση Flash Applet


 

Kεφάλαιο 4

εικόναεικόνα

Φτιάχνουμε μια ομάδα από φυτά που να έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους.

 

 

εικόναεικόνα

Χωρίζουμε σε κατηγορίες διάφορα φυτά, ανάλογα με το τι τρώμε από αυτά.

 

Άσκηση Flash Applet

 


εικόνα

Άσκηση Flash Applet
εικόναεικόνα

Ένα βήμα πιο πέρα

Ερευνούμε μία από τις παρακάτω κατηγορίες φυτών (π.χ. ποια είναι, πού φυτρώνουν, σε τι χρησιμεύουν).

  • Αγριολούλουδα του τόπου μας
  • Αρωματικά φυτά
  • Βότανα

Πού θα ψάξουμε; Ποιον θα ρωτήσουμε; Σχεδιάζουμε τα βήματά μας.

 

 


εικόνα

Αξίζει να διαβάσουμε Παρουσίαση Flash Applet

Στα φυτά υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία. Για το λόγο αυτό οι βοτανικοί, δηλαδή οι ειδικοί που τα μελετούν, τα χωρίζουν ή τα ταξινομούν σε μεγάλες ομάδες. Καθεμιά περιλαμβάνει μικρότερες, έτσι ώστε να μπορούν να τα μελετούν καλύτερα. Τα φυτά που ανήκουν σε κάθε ομάδα έχουν κάτι κοινό, για παράδειγμα:

  • Το χρόνο που ζουν: τα μονοετή και τα διετή φυτά (π.χ. η παπαρούνα) που ζουν ένα ή δύο χρόνια και τα πολυετή φυτά (π.χ. το πεύκο) που ζουν πολλά χρόνια. Μερικά από αυτά μπορούν να ζήσουν εκατοντάδες χρόνια (π.χ. η ελιά), γι’ αυτό ονομάζονται αιωνόβια.
  • Το είδος του βλαστού: τα δέντρα (π.χ. ο πλάτανος), οι θάμνοι (π.χ. το θυμάρι) και τα φυτά που δεν έχουν σκληρό βλαστό (π.χ. το χαμομήλι).
  • Το αν ρίχνουν ή όχι το φύλλωμά τους το χειμώνα: στα πρώτα ανήκει η μουριά και στα δεύτερα το έλατο και η λεμονιά.
  • Τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε: για παράδειγμα, κάποια φυτά τα καλλιεργούμε, επειδή οι καρποί τους τρώγονται. Άλλα φυτά τα λέμε αρωματικά, επειδή παράγουν ουσίες που έχουν έντονο άρωμα.

Κάθε φυτό μπορεί να ανήκει συγχρόνως σε πολλές κατηγορίες (π.χ. η πορτοκαλιά είναι δέντρο, πολυετές και οι καρποί της τρώγονται). Παιχνίδι Flash Applet

 7 


ασκήσεις πρακτικής και εξάσκησης ασκήσεις πρακτικής και εξάσκησης εκπαιδευτικό παιχνίδι εκπαιδευτικό παιχνίδι εκπαιδευτικό παιχνίδι εκπαιδευτικό παιχνίδι εκπαιδευτικό παιχνίδι ασκήσεις πρακτικής και εξάσκησης εκπαιδευτικό παιχνίδι