Μελέτη Περιβάλλοντος (Γ' Δημοτικού) - Βιβλίο μαθητή (Εμπλουτισμένο)

Kεφάλαιο 5 Εκλογές στο δήμο

εικόνα

Παρουσίαση Flash Υπερσύνδεσμος

εικόνα

 εικόνα

 

Κεφάλαιο 5

εικόνα

Παρατηρούμε τις εικόνες, συζητάμε στην ομάδα μας και ανακοινώνουμε στην τάξη.

  • Πώς γίνονται οι εκλογές;
  • Πώς εκλέγεται ο Δήμαρχος;
  • Πώς εκλέγεται το Δημοτικό Συμβούλιο;

Συμμετέχουμε κι αλλιώς

εικόναεικόνα

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ομορφούπολης αποφάσισε να χτίσει ένα ωραίο Δημαρχείο στο μεγάλο οικόπεδο με τα πεύκα. Αυτή η απόφαση δεν άρεσε στους δημότες, και πιο πολύ στα παιδιά. Ήθελαν εκεί να γίνει πάρκο.

εικόνα
  • Τι θα κάναμε εμείς, αν ζούσαμε στην Ομορφούπολη κι αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα;

εικόνα

 

Κεφάλαιο 5

εικόνα


Φανταζόμαστε μια μέρα που παιδικά συμβούλια θα λένε τις ιδέες τους μπροστά στο Δήμαρχο ή στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τους.

  • Εμείς ποια θέματα θα θέλαμε να συζητήσουμε με το Δήμαρχο της πόλης μας;
  • Τι θα προτείναμε γι’ αυτά; Συζητάμε και γράφουμε τις προτάσεις μας στο σημειωματάριό μας.

εικόνα

Αξίζει να διαβάσουμε

Στο δήμο μας είμαστε πολλοί. Δεν μπορούμε όμως να συναντιόμαστε για ν’ αποφασίζουμε όλοι μαζί. Γι’ αυτό γίνονται εκλογές. Όσοι από τους δημότες θέλουν να εκλεγούν στο Δημοτικό Συμβούλιο βάζουν υποψηφιότητα. ψηφίζουμε λίγους, εκείνους που νομίζουμε ότι είναι οι καλύτεροι για να κάνουν όλα όσα θα θέλαμε. ψηφίζουμε μυστικά κάθε τέσσερα χρόνια για να εκλέξουμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δήμαρχος εκλέγεται αυτός που θα ψηφίσουν οι περισσότεροι (η πλειοψηφία). Αυτές είναι οι δημοτικές εκλογές.

Όμως οι εκλογές δεν είναι ο μοναδικός τρόπος συμμετοχής για να λύσουμε τα κοινά προβλήματα. Μπορούμε να βοηθήσουμε κι αλλιώς: Να γίνουμε μέλη σε κάποιο σύλλογο. Να λέμε ελεύθερα τις ιδέες και τις προτάσεις μας. Να πηγαίνουμε στο Δήμαρχο. Να παρακολουθούμε τι αποφασίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και να διαμαρτυρόμαστε όταν δε συμφωνούμε. Αυτό είναι δημοκρατία.

  9  

Άσκηση Javascript


 

Ανασκόπηση

εικόναΑξίζει να διαβάσουμε... και να
συμπληρώσουμε

Όλοι ζούμε σε μικρές ή μεγάλες κοινότητες που τις λέμε δήμους. Μέσα στην κοινότητα ικανοποιούμε τις ανάγκες μας για μόρφωση, υγεία, επικοινωνία, ψυχαγωγία. Αντιμετωπίζουμε μαζί τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Για να ζούμε μαζί χρειάζεται να βάζουμε κανόνες και να τους τηρούμε όλοι……………………………………. (Ποιους κανόνες;)

Στις δραστηριότητες του δήμου είναι απαραίτητο να συμμετέχουμε όλοι. ψηφίζουμε και εκλέγουμε κάθε τέσσερα χρόνια Δημοτικό Συμβούλιο και Δήμαρχο, για να αποφασίζουν και να κάνουν ό,τι χρειάζεται. Κάθε μέρα όμως μικροί και μεγάλοι προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το κοινό καλό. Συμμετέχουμε σε συλλόγους, βοηθάμε εθελοντικά κ.ά. Έτσι, όλοι μαζί χτίζουμε έναν καλύτερο κόσμο.

 
 

εικόναΒασικό λεξιλογιο

κοινότητα, πολίτες, ανάγκες, κανόνες, χώρος, ανθρώπινες σχέσεις, συνεργαζόμαστε, ενδιαφερόμαστε, ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, συμμετέχουμε, σύλλογος, μέλη, εθελοντισμός, δήμος, υπηρεσίες, εκλογές, ψηφοδέλτιο, Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο

 

 
 

εικόναΠηγαίνουμε στη «ζωγραφιά από λέξεις» και συμπληρώνουμε.

εικόναεικόνα

Δραστηριότητες
της Ανασκόπησης

Άσκηση Javascript