Εικαστικά (Ε΄ και ΣΤ΄Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

 

5. Ποπ – Αρτ

α. Αγαπημένες εικόνες

Πολλές φορές για τη διακόσμηση του δωματίου σας ή του χώρου που κατοικείτε περισσότερο, κολλάτε φωτογραφίες από δημοφιλείς ηθοποιούς, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές κ.ά. Επίσης μπορεί να κολλάτε αφίσες από κινηματογραφικές ταινίες, από μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα και άλλα.

Εικόνα

 

Εικόνα Εικόνα

 

  • Παρατηρήστε όλες τις εικόνες και αναφέρετε εάν έχετε παρόμοιες στο δωμάτιό σας. Ποιες άλλες θα θέλατε να έχετε και γιατί;
Εικόνα
Εικόνα

Χωριστείτε σε ομάδες και καταγράψτε τις αφίσες που έχετε στο δωμάτιό σας. Επίσης, περιγράψτε τι εικόνες θα θέλατε ακόμη να έχετε στο δωμάτιό σας, στα ρούχα σας, στην τσάντα σας ή αλλού.

 

β. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν

Κατά τη δεκαετία του 1950 στη Αγγλία και στις ΗΠΑ εμφανίζεται η τέχνη της Ποπ – αρτ . Τα εκφραστικά μέσα των καλλιτεχνών της τάσης αυτής ήταν εικόνες από τον κινηματογράφο, από τις διαφημίσεις, από τα κόμικς επιστημονικής φαντασίας, αλλά και από αγαθά καθημερινής κατανάλωσης.

Τι κάνει τα σημερινά σπίτια τόσο διαφορετικά. Τόσο ελκυστικά: 1956 (Λεπτομέρεια)

Δεκαετία: Αυτοπροσωπογραφία 1962

Κονσέρβα Σούπας 1961-2.

1. .............................
Δεκαετία: Αυτοπροσωπογραφία 1962
2. .............................
Κονσέρβα Σούπας 1961-2.
3. .............................
Τι κάνει τα σημερινά σπίτια τόσο διαφορετικά. Τόσο ελκυστικά: 1956 (Λεπτομέρεια)
  • Διαβάστε τα παρακάτω κείμενα και γράψτε κάτω από τις εικόνες σε ποιον καλλιτέχνη ανήκει η καθεμιά.
  • Γιατί κατά τη γνώμη σας οι καλλιτέχνες της Ποπ – αρτ χρησιμοποίησαν αυτά τα θέματα και τι ήθελαν να εκφράσουν;

Μαίριλυν. 1962

4..............................
Μαίριλυν. 1962

Θήκη γλυκών 1. 1961-2

2. ....................................................................
Θήκη γλυκών 1. 1961-2

Ο Αμερικάνος Άντυ Γουώρχολ (1928 – 1987) ήταν καλλιτέχνης διαφημίσεων. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την Ποπ – αρτ και έκανε έργα με διάσημα πρόσωπα του θεάματος, εικόνες από καταναλωτικά αγαθά κ.ά.

Ο Αμερικάνος Ρόμπερτ Ιντιάνα (1928) διακρίθηκε για έργα που απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα διακοσμημένα με γράμματα και στοιχεία των διαφημίσεων.

Ο Αμερικάνος γλύπτης Κλας Όλντενμπουργκ (1928) στράφηκε κυρίως σε αντικείμενα καθημερινής ζωής, όπως παγωτά, χάμπουργκερ κ.ά.

Το 1956, ο Άγγλος Ρίτσαρντ Χάμιλτον (1922), γνωστός για τα φωτομοντάζ, έκανε ένα έργο από το οποίο πήρε το όνομα η τέχνη της Ποπ–αρτ. Εξωτερικός σύνδεσμος

Οι σελίδες του Τετραδίου Εργασιών θα σας οδηγήσουν και σε άλλες εκπλήξεις!

 

5. Ποπ – Αρτ

γ. Πλάθοντας αλμυρά ή γλυκά γλυπτά

Εικόνα

Η όρεξη δεν έρχεται μόνο τρώγοντας, αλλά και δημιουργώντας.

Εικόνα

  • Διαλέξτε ένα έργο και περιγράψτε το. Τι απεικονίζει, με ποια υλικά έγινε και ποια εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν; Πώς απέδωσαν τα παιδιά την υφή; Γιατί, κατά την άποψη σας έγινε αυτό το έργο;

Εικόνα

Πλάστε ένα αλμυρό και ένα γλυκό γλυπτό.

 

δ. Τυπώνοντας με την τεχνική της μεταξοτυπίας

Εικόνα 1  
  • Τι είναι αυτό που κρατά η μαθήτρια (εικόνα 7) και πώς νομίζεις ότι το έφτιαξε; Τι φορούν καιτι κρατούν στα χέρια του τα παιδιά της εικόνας 1; Από ποιον καλλιτέχνη επηρεάστηκαν καιτι διαφορετικό έκαναν;
  Εικόνα

 

Οδηγίες για την κατασκευή μεταξοτυπίας

1. Στο μάθημα της Φυσικής στην ενότητα Φως και Σκιά μελετήσατε τις σκιές. Για το μάθημα των Εικαστικών σχεδιάστε τη σκιά σας πάνω σε χαρτί. Μετά σμικρύνετε το σχέδιο στο φωτοτυπικό μηχάνημα και αφαιρέστε το εσωτερικό της μορφής (εικόνα 2). Κολλήστε πάνω του ένα τούλι (εικόνες 2,3), και αυτό που φτιάξατε λέγεται στένσιλ. Δηλαδή, δημιουργήσατε μια απλή μορφή μεταξοτυπίας, μια τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες της Ποπ – αρτ.

 
2. Πάρτε ένα φανελάκι και βάλτε εσωτερικά ένα χαρτόνι για να μην ποτίσει το χρώμα, στην πίσω πλευρά. Στρώστε το φανελάκι πάνω στο τραπέζι και πάνω του τοποθετήστε το στένσιλ. Κατόπιν, με το πινέλο γεμάτο μπογιά (πλαστικό ή ειδική για υφάσματα) χρωματίστε με προσοχή το εσωτερικό μέρος του στένσιλ (εικόνα 4-5). Τελειώνοντας το χρωμάτισμα βγάλτε σιγά σιγά το στένσιλ και αφήστε το έργο σας να στεγνώσει (εικόνα 6). Είναι έτοιμο να το φορέσετε (εικόνες 1,7).

 


Εικόνα
Εικόνα


Εικόνα

 

Μπορείτε να κάνετε τυπώματα με στένσιλ πάνω σ’ ένα μπλουζάκι. Όσο για τα χρώματα και το θέμα που θα τυπώσει, θα το αποφασίσεις εσύ.



εικόνα εικόνα