Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων (Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

Ρενέ Γκοσινύ -Αλμπέρ Ουντερζό

[Στρατός για... κλάματα]

image467

Το περιοδικό Αστερίξ πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1959. Από τότε έχει κάνει πολλές επανεκδόσεις σε αρκετές χώρες του κόσμου. Περιέχει τις περιπέτειες του Αστερίξ, του Οβελίξ και των φίλων τους, που κατοικούν σ' ένα γαλατικό χωριό. Χάρη στις μαγικές δυνάμεις ενός φίλτρου που φτιάχνει ο δρυΐδης Πανοραμίξ, αλλά και στη γενναιότητά τους, είναι ανίκητοι και δεν έχουν υποταχτεί στους Ρωμαίους κατακτητές. Στο απόσπασμά μας, οι δυο φίλοι για μια ακόμη φορά γελοιοποιούν το ρωμαϊκό στρατό, στην περιπέτειά τους «Ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα», που διαδραματίζεται στην Αίγυπτο.


image468


image469

μετάφραση: Αργύρης Χιόνης

*θα απωθήσουμε (απωθώ): θα αποκρούσουμε *οι λεγεωνάριοι (ο λεγεωνάριος): οι στρατιώτες που σχημάτιζαν τα ρωμαϊκά στρατιωτικά σώματα τα οποία ονομάζονταν λεγεώνες *ita diis placuit : έτσι αποφάσισαν οι θεοί (η φράση είναι λατινική και αποδίδει με ειρωνεία την αλαζονεία των Ρωμαίων)

 

Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής  Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής


image45Ερωτήσεις - Δραστηριότητες: 

  1. Σε ποιες εικόνες φαίνεται η διακωμώδηση του ρωμαϊκού στρατού;
  2. Ποια σκηνή κατά τη γνώμη σας έχει το περισσότερο χιούμορ;
  3. Χωριστείτε στην τάξη σε δυο ομάδες. Οι μισοί να γράψετε μια ιστορία και ύστερα οι άλλοι να εμπνευστείτε από αυτήν και να φτιάξετε ένα δικό σας κόμικ.
    Λογισμικά για δημιουργία κόμικ [πηγή: Edu Comics Project]

image471

Αλμπέρ Ουντερζό (στη φωτογραφία δεξιά)

(Α. Uderzo, Γαλλία 1927)

Εργάστηκε σε περιοδικά ως σκιτσογράφος ή σχεδιαστής καρτούν. Εκτός από τον Αστερίξ δημιούργησε μαζί με τον Γκοσινύ το περιοδικό Ουμπά-πα ο Ινδιάνος. Όταν πέθανε ο Γκοσινύ, ο Ουντερζό έγραψε μόνος του και εικονογράφησε μερικά τεύχη του Αστερίξ.

 

• Βιογραφία του Γκοσινύ (στη φωτογραφία αριστερά) υπάρχει στη σελ. 111. Ρενέ Γκοσινύ [πηγή: Βικιπαίδεια]

image472