Μουσική (ΣΤ΄Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

16. Χορέψετε, χορέψετε και τους ρυθμούς... «παντρέψετε»

Εικόνα
ΕικόναΘα ανταποκριθούμε βιωματικά στο ρυθμό με χρήση στοιχείων όπως τρίηχο, συγκοπή, δέκατα έκτα κ.λπ.
ΕικόναΘα δημιουργήσουμε δικά μας ρυθμικά σχήματα και συνοδείες.
ΕικόναΘα εξοικειωθούμε με χαρακτηριστικούς ρυθμούς παραδοσιακών χορών.
ΕικόναΘα βιώσουμε παράλληλα με τη μάθηση τη χαρά του παιχνιδιού και την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας.
ΕικόναΘα κατανοήσουμε την άμεση σχέση μουσικής και χορού αφού ο χορός αποτελεί τρόπο εκφρασής της και ανταπόκρισης σ' αυτήν.
Εικόνα

Εκπαιδευτικό παιχνίδι


Ακουσε προσεκτικά μια ηχογράφηση με τα παρακάτω κρουστά όργανα. Ήχος

Εικόνα
Εικόνα

Εκπαιδευτικό παιχνίδι

Ποιο όργανο κρατάει τον παλμό;

Εικόνα
Εικόνα

Με ποια σειρά προστίθενται τα όργανα;

Εικόνα
 

Μπορείς να φτιάξεις το χάρτη ακρόασης του κομματιού;


Εικόνα

Μπορείς να φανταστείς τη ζωη σου χωρίς ρυθμό; Όχι βέβαια, αφού όλη μας η ζωή, όλες μας οι δραστηριότητες έχουν ρυθμό. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο να υπακούει σε αυτόν. Η καρδιά, η αναπνοή, το βάδισμα, η ομιλία μας, όλα έχουν ρυθμό! Τα πάντα είναι ρυθμός!

Με το ρυθμό και τη μελωδία εκφράζουμε καταστάσεις και συναισθήματα που με τα λόγια δεν μπορούμε. Ας χορέψουμε λοιπόν με τους ρυθμούς! Ας κρατήσουν οι χοροί!


 
 
Εικόνα

Εικόνα

Δοκίμασε να ακολουθήσεις ελεύθερα με το σώμα σου μια μελωδία που θα επιλέξει ο δάσκαλος σου ή εσύ!

Παίξε μερικές φορές το ρυθμικό σχήμα που ακολουθεί με μέτριο τέμπο (μοντεράτο, moderato). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις παλαμάκια, το θρανίο ή ένα κρουστό μουσικό όργανο. Τώρα δοκίμασε να παίξεις το ίδιο ρυθμικό σχήμα αλλά σε αργό τέμπο (αντάντε, andante) και στη συνέχεια σε πολύ γρήγορο (πρέστο, presto).


Εικόνα
Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα

Όπως άκουσες, ανάλογα με την ταχύτητα που το εκτέλεσες, το ρυθμικό σχήμα σού έδωσε τρεις διαφορετικούς ρυθμούς. Ο αργός ρυθμός ονομάζεται καγκέλι και τον συναντάμε κυρίως στην Ήπειρο. Με το ρυθμό αυτό χορεύεται ο γνωστός ελληνικός χορός «συρτό στα τρια». Στη μέτρια ταχύτητα έχουμε το ρυθμό μπαγιό που τον συναντάμε σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, σε αναρίθμητα ελληνικά και ξένα

Εικόνα
τραγούδια. Σε πολύ γρήγορο τέμπο ο ρυθμός ονομάζεται σούστα και είναι αυτος που συνοδεύει τους χαρακτηριστικούς ομώνυμους χορούς από πολλά νησιά μας (σούστα Κρήτης, σούστα Ρόδου κ.ά.).Τι θα λέγατε να... παντρέψουμε αυτούς τους τρεις ρυθμούς; Ήχος
Εικόνα
Εικόνα

Γάμος αλά... ρυθμικά

Θα χρειαστείτε

Εικόνα «τη νύφη» και «το γαμπρό»
Εικόνα δύο κουμπάρους
Εικόνα τους συγγενείς και τους φίλους τους
Εικόνα τέσσερις μουσικούς ή το CD που συνοδεύει το βιβλίο.

Ο γαμπρός πηγαίνει με τους συγγενείς και τους φίλους του σε μια γωνία της τάξης. Στην απέναντι γωνία βρίσκεται η νύφη με τους δικούς της. Οι μουσικοί βρίσκονται στο κέντρο της αίθουσας με τα όργανά τους και κάθε μουσικός παίζει μόνο μια μελωδία, την ίδια πάντα.

Όταν o πρώτος μουσικός παίζει τη μελωδία του γαμπρού, ο γαμπρός και οι φίλοι του τραγουδάνε το στιχάκι τους και με παντομίμα ετοιμάζονται για το γάμο. Το ιδιο γίνεται για τη νύφη και την παρέα της όταν ακούγεται η μελωδία της νύφης απ' το δεύτερο μουσικό. Αφού γίνει αυτό 2-3 φορές έρχεται η ώρα για τους κουμπάρους. Ο τρίτος μουσικός παίζει τη μελωδία τους και οι κουμπάροι τραγουδώντας κατευθύνονται στο «σπίτι» του γαμπρού. Με τη μελωδια του γαμπρού οι κουμπάροι, ο γαμπρός και η παρέα του κατευθύνονται στο κέντρο της αίθουσας. Η νύφη με την παρέα της θα έρθει στη συνέχεια όταν ακουστεί η μελωδία της. Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και τον τέταρτο μουσικό να παίζει το χαρούμενο γαμήλιο βαλς.

Όλοι χορεύουν σε ζευγάρια.Να μας ζήσουν!

Εικόνα
 

 

Εικόνα
Εικόνα

Για να μην ξεχνάτε το «σενάριο», σας ετοιμάσαμε ενα νοητικο χάρτη με τις βασικες σκηνές του έργου! Εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας στον πίνακα ή σε χαρτί του μέτρου.


Εικόνα

Νοητικός χάρτης

Εικόνα