Μουσική (ΣΤ΄Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

14. Μουσική χωρίς... σύνορα

Εικόνα
ΕικόναΘα έρθουμε σε επαφή με το συναρπαστικό πανθρώπινο
μουσικό πολιτισμό.
ΕικόναΘα προσεγγίσουμε τον μουσικό πολιτισμό ανθρώπων
από άλλες χώρες που ζούν στην πατρίδα μας.
ΕικόναΘα τραγουδήσουμε ένα καινούργιο τραγούδι και θα
δημιουργήσουμε μια ηχοιστορία.
Εικόνα Θα μιλήσουμε για τον κοινωνικό ρόλο της μουσικής
και και πώς αυτή υπάρχει σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Εικόνα

Εκπαιδευτικό παιχνίδι


Εικόνα

 

 

Το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό της μουσικής είναι ίσως η «ικανότητα» που έχει να φέρνει σε επαφή και σε αληθινή επικοινωνία ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες και συνήθειες. Αν οι μουσικές του κόσμου, με ένα τρόπο μαγικό, έπαιρναν σχήμα και μορφή, θα συνέθεταν ένα τεράστιο παζλ με χιλιάδες πανέμορφα χρώματα.

Κάθε κομμάτι του απίθανου αυτού παζλ από μόνο του σίγουρα έχει ομορφιά και αξία, αλλά όλα μαζί συνθέτουν κάτι μοναδικό, τη μουσική του κόσμου! Η σύγχρονη τεχνολογία έφερε τις μουσικές του κόσμου ακόμα πιο κοντά. Αυτό που στην αρχή ακουγόταν άγνωστο, παράξενο, ίσως και αστείο, έγινε σιγά σιγά πιο οικείο! Γιατί το πιο συναρπαστικό είναι οτι, αν και είμαστε τόσο διαφορετικοί, είμαστε όλοι κομμάτια του ίδιου παζλ!

Εικόνα

Άκουσε μια παραδοσιακή τσιγγάνικη μελωδία από τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων παρακολουθώντας την παρτιτούρα της. Ήχος

Εικόνα

Δοκίμασε να βάλεις δικά σου λόγια, ρυθμική συνοδεία και να την εκτελέσεις με τη βοήθεια του δασκάλου σου.

 
EDERLEZI
Παραδοσιακό τσιγγάνικο
Εικόνα

Εικόνα
 
Ηχοιστορία: Ο μαυρολαίμης που... ξέβαψε!

Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω ιστορία. Όπως θα δείτε είναι χωρισμένη σε πέντε μέρη. Όταν τη διαβάσετε, χωριστείτε σε ομάδες και διαλέξτε από ένα μέρος της ιστορίας. Ντύστε τη με ήχους, φτιάξτε την κατάλληλη ηχητική ατμόσφαιρα και όταν είστε έτοιμοι ...παίξτε την ιστορία.

 
 
Εικόνα
H ώρα είχε φτάσει! To σπάνιο είδος των αποδημητικών μαυρολαίμηδων ετοιμάζονται για το ετήσιο ταξίδι τους.
Εικόνα
Όλοι μαζί και ο... ασπρολαίμης χώρια! Βλέπετε ένας ήταν μαυρολαίμης μόνο στο όνομα. Είχε την «ατυχία» να γεννηθεί με άσπρο λαιμό...
Εικόνα

 

 

 

 

 

 

 
Εικόνα
Το ταξίδι ξεκίνησε. Όλοι μαζί και ο... ασπρολαίμης από μακριά. Είναι τόσο δύσκολο να είσαι διαφορετικός. Πάνω απ' τη Μεσόγειο τα πράγματα δυσκόλεψαν. Τρομερή καταιγίδα. Κινδύνευαν να χάσουν τον προσανατολισμό τους και κανένας δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να τους οδηγήσει έξω από την καταιγίδα.
 
 
Εικόνα
O ήχος από ένα ζευγάρι δυνατές φτερούγες σκέπασε τα πάντα. Ένας ηρωικός μαυρολαίμης τους οδήγησε μακριά από την καταιγίδα. Μόνο που αντιμετώπιζε ένα μικρό προβληματάκι. O λαιμός του ξέβαφε. Ήταν ο ήρωας μας που είχε βάψει το λαιμό του μαύρο μη αντέχοντας άλλο την ντροπή του...άσπροπυ του λαιμού.
Εικόνα
Κανέναν όμως δεν τον ένοιαζε πια αν ο λαιμός του ήταν άσπρος. Όλοι τον ακολουθούσαν και τον αποθέωναν με κραυγές και χειροκροτήματα. Άλλωστε ο πλοηγός πρέπει να πηγαίνει πάντα μπροστά και να ξεχωρίζει.

 

 

Εξερεύνηση