Μουσική (ΣΤ΄Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

10. H ελληνική μουσική στους αιώνες... των αιώνων!

Εικόνα
ΕικόναΘα γνωρίσουμε την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
ΕικόναΘα δημιουργσουμε εμπνεόμενοι από τη μουσική μας παράδοση.
ΕικόναΘα τραγουδήσουμε ένα παραδοσιακό συρτό τραγούδι.
ΕικόναΘα κατασκευάσουμε ένα παραδοσιακό αερόφωνο όργανο.
ΕικόναΘα καταγράψουμε και θα ταξινομήσουμε παραδοσιακά τραγούδια.
ΕικόναΘα οργανώσουμε ένα σχέδιο εργασίας για την τοπική μουσική ιστορία ή μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής.
Εικόνα

Διερεύνηση


Ίσως να έχεις αναρωτηθεί γιατί πουθενά σε βιβλία, δίσκους κ.λπ. δεν αναφέρονται οι δημιουργοί των παραδοσιακών μας τραγουδιών. Οι ιδιαίτερες ιστορικές συνθήκες που υπήρχαν στη χώρα μας, και ειδικότερα η Τουρκοκρατία, έκαναν αδύνατη την ανάπτυξη της λεγόμενης έντεχνης μουσικής με τη μορφή που εξελίχθηκε στις άλλες χώρες της Δύσης. Δεν υπήρχε λοιπόν μουσική στην Ελλάδα; Ασφαλώς και υπήρχε! Ήταν η παραδοσιακή μας μουσική, το δημοτικό μας τραγούδι.

Εικόνα

Τουρκοκρατία - ελευθερία

Εικόνα

10.1 Χορός των παλικαριών στην Αθήνα

Μετά την καταστροφή του Βυζαντίου γεννιέται το κλέφτικο τραγούδι που μιλά για τα κατορθώματα των σκλαβωμένων Ελλήνων. Την ίδια εποχή βέβαια υπάρχουν και τραγούδια: της ξενιτιάς, της αγάπης, του γάμου, του θανάτου, νανουρίσματα, σατυρικά, κάλαντα, παινέματα. Δηλαδή ό,τι έχει να κάνει με τη ζωη του λαού από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.

Όλα αυτά τα τραγούδια λέμε ότι είναι δημιουργήματα του λαού. Βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι! Πάντα υπήρχε ένας άνθρωπος με ταλέντο που εμπνεύστηκε από κάποιο γεγονος και έφτιαξε ένα τραγούδι. Δεν το κατέγραφε όμως πουθενά και γι' αυτό παρέμεινε ανώνυμος. Το τραγούδι σιγά σιγά άλλαζε από στόμα σε στόμα και από περιοχή σε περιοχή. Ο ίδιος ο λαός λοιπόν το διέδιδε, το παράλλασσε και δικαιωματικά το έκανε «δικό του» τραγούδι.

Δοκιμάστε κι εσείς να μπείτε στο κλίμα της εποχής και να γίνετε οι ίδιοι συνεχιστές της μουσικής μας παράδοσης: χωριστείτε σε ομάδες, διαλέξτε ένα θέμα (γάμος, ξενιτιά κ.λπ.) και με τη βοήθεια του δασκάλου σας σκαρώστε ένα τετράστιχο και ντύστε το με την ανάλογη μουσική. Όταν οι ομάδες είναι έτοιμες, προσπαθήστε να διαδώσετε το δημιούργημά σας στους μαθητές των άλλων τάξεων!

Εικόνα
 
Εικόνα
Ας τραγουδήσουμε... παραδοσιακά

ΝΑ 'ΧΑ NΕΡANTZΙ ΝΑ 'ΡΙΧΝΑ  Youtube
Να 'χα νεράντζι να μωρέ να 'ριχνα, στο πέ- μανα μ' στο πέρα παραθύρι
Να τσάκιζα, τσάκιζα, το μαστραπά ρόδο μου

Να τσάκιζα το μα 'μωρέ το μαστραπά που 'χει μάνα μ' που 'χει το μόσχο μέσα
Το μόσχο το, το μόσχο το τριαντάφυλλο ρόδο μου

Το μόσχο το τριαντά- μωρέ τριαντάφυλλο και το μάνα μ' και το μακεδονίσι
Το μαντηλά- το μαντιλάκι που κεντάς, ρόδο μου

Το μαντιλάκι που μωρέ. που κεντάς σε. μένα μάνα μ' σε. μέ-να να το στείλεις
Να μην το στείλεις μωρέ να μην το στείλεις μοναχό, ρόδο μου

Να μην το στείλεις μο-μωρέ μοναχό παρά μάνα μ' παρά με την αγάπη
Και κείνη το και κείνη το παράκουσε, ρόδο μου

Και κείνη το παρά μωρέ- παράκουσε, και μο- μωρέ και μοναχό το στέλνει
Κι αποβραδίς κι αποβραδίς μου το 'στειλε, ρόδο μου

Κι αποβραδίς μου το μωρέ μου το 'στειλε η κο- μάνα μ' η κόρη το μαντήλι
Κι ο νέος που κι ο νέος που τ' απάντησε, ρόδο μου

Κι ο νέος που τ' απά-μωρε. τ' απάντησε στέκει μάνα μ' στέκει και το ρωτάει
Για πες μου μα' για πες μου μαντηλάκι μου, ρόδο μου

Για πες μου μαντηλά μωρέ μαντηλάκι μου μου αν με μάνα μ'
αν μ' αγαπάει η κυρά σου
Οντάς σε συ- όντας σε συλλογίζεται, ρόδο μου

Όντας σε συλλογί- μωρέ συλλογίζεται κι όντας μάνα μ'
κι όντας σε βάζει ο νους της
Εικόνα

Εικόνα

Μελέτησε τις δυο παρτιτούρες που ακολουθούν. Είναι το ίδιο τραγούδι γραμμένο πρώτα στο γνωστό μας πεντάγραμμο και έπειτα με την παρασημαντική, τον τρόπο δηλαδή καταγραφής της βυζαντινής μας μουσικής. Με τη βοήθεια του δασκάλου σας συγκρίνετε τις δυο καταγραφές και συζητήστε τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα σας.



 
Εικόνα
Εικόνα
 
Εικόνα
Γίνετε ερευνητές!

Στη σύγχρονη εποχή ο όγκος των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεση μας είναι τερά στιος. Δεν αρκεί όμως να γεμίζουμε το μυαλό μας με πληροφορίες και γνώσεις. Είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε την ικανότητα να ανακαλύπτουμε, να οργανώνουμε, να ταξινομούμε και να αξιολογούμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε κάθε φορά και με αυτές να συνθέτουμε τις δικές μας εργασίες.

Εικόνα

Τοπική μουσική ιστορία

Μπορείτε να οργανώσετε με τη βοήθεια του δασκάλου σας ένα σχέδιο εργασίας με μουσικό θέμα όπως, για παράδειγμα, τη μουσική ιστορία του τόπου σας. Θα πρέπει να δουλέψετε σε ομάδες που η καθεμιά θα αναλάβει ένα μέρος της εργασίας. Θα χρειαστεί ίσως να πάρετε συνεντεύξεις από μουσικούς και ειδικούς, να ψάξετε στο διαδίκτυο, σε αρχεία και βιβλιοθήκες, να ηχογραφήσετε, να φωτογραφήσετε ή να βιντεοσκοπήσετε στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον για την έρευνά σας. Στο τέλος θα οργανώσετε, θα ταξινομήσετε και θα αξιολογήσετε τις πληροφορίες και το υλικό που συγκεντρώσατε για να το παρουσιάσετε στο σχολείο και την τοπική κοινότητα.

Καλή επιτυχία!

Εικόνα
Εικόνα