Μουσική (ΣΤ΄Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

9. H ελληνική μουσική στους αιώνες

Εικόνα
ΕικόναΘα συζητήσουμε για το ρόλο της μουσικής στη ζωή των αρχαίων
ΕικόναΘα έρθουμε σε επαφή με τη μουσική των αρχαίων Ελλήνων.
ΕικόναΘα συγκρίνουμε το ρόλο της μουσικής τότε και σήμερα.
ΕικόναΘα αυτοσχεδιάσουμε φτιάχνοντας ρυθμικά τετράστιχα για τις περιπέτειες του Οδυσσέα.
ΕικόναΘα γνωρίσουμε στοιχεία από τη βυζαντινή μουσική.
Εικόνα

Εκπαιδευτικό παιχνίδι


Αρχαιότητα

Η μουσική ήταν για τους αρχαίους Έλληνες μια από τις πιο αγαπητές τέχνες και πίστευαν ότι είχε θεϊκή προέλευση. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα διαπιστώνεται πως ήταν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Τους συντρόφευε αδιάκοπα απο τη γέννηση εως το θάνατο, παίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

Εικόνα
Εικόνα

9.1 Σκηνή θυσίας από σπήλαιο στη Σικυώνα (540-530 π.Χ.). Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εικόνα

9.3 Βάση Μαντινείας: Απόλλων και Μαρσυας. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εικόνα

Στις μεγάλες γιορτές οι ιερείς, οι μουσικοί και μια χορωδία έψαλλαν ύμνους στο θεό που γιόρταζε διασχίζοντας την πόλη. Κατέληγαν στο ιερό του θεού όπου γίνονταν οι θυσίες και στη συνέχεια ακολουθούσε χορός και τραγούδι. Οι γιορτές αυτές συνήθως κρατούσαν μέρες και περιλάμβαναν και μουσικούς αγώνες: αγώνες αυλητικής και αυλωδίας, κιθαριστικής και κιθαρωδίας, και έκλειναν με αγώνες ραψωδίας. Το βραβείο για το νικητή ήταν συνήθως ένα στεφάνι από ελιά, κισσό ή μυρτιά.

Εικόνα

9.2 Λύρες και νταούλι. Αναστενάρια, Αγία Ελένη
Σερρών (1970). Ιστοσελίδα

Εικόνα

9.4 H αφίσα του φεστιβάλ τραγουδιού θεσσαλονίκης

Εικόνα

Γίνονται σήμερα μουσικοί αγώνες; Τι μορφή έχουν; Ποια είναι συνήθως
τα έπαθλα για τους νικητές;


Εικόνα
 

 

 
Εικόνα

9.5 Λυράρης και χορεύτριες. Μυκηναϊκά ειδώλια από το Παλαιόκαστρο
Κρήτης. Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην ιδιωτική ζωη των αρχαίων Ελλήνων η μουσική κυριαρχούσε. Στα συμπόσια, στους γυναικωνίτες, στους γάμους, αλλά και στο θάνατο η μουσική ήταν απαραίτητη. Επίσης συνόδευε τις διάφορες εργασίες τους.

Εικόνα

9.6 Λυράρης και χορεύτριες.
Κότσαρι, ποντιακός χορός.

Τι ρόλο παίζει η μουσική στη δική σου ιδιωτική ζωη; Γράψε τρεις δραστηριότητες στις οποίες η μουσική σού είναι απαραίτητη.

Εικόνα
Εικόνα

 
Εικόνα

9.7 O Λίνος διδάσκει τον Ιφικλή.
Ερυθρόμορφος σκύφος. Μουσείο Schwerin.

Στην εκπαίδευση των νέων η μουσική ήταν ένα από τα βασικά μαθήματα. Θεωρούσαν αμόρφωτο όποιον δεν ήξερε να παίζει ένα όργανο

Εικόνα

9.8 Παιδί με αυτοσχέδιο μουσικό όργανο

και να τραγουδά. Γι' αυτό το λόγο ο Σωκράτης που δεν ήξερε μουσική άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα σε μεγάλη ηλικία.

Στην εποχή μας τι πρέπει να γνωρίζει οπωσδήποτε κάποιος για να θεωρείται μορφωμένος;

Εικόνα

 

 

Εικόνα

Στη στρατιωτική προετοιμασία αλλά και στο πεδίο της μάχης οι πολεμικοί παιάνες συνόδευαν και εμψύχωναν τους στρατιώτες. Στα πολεμικά καράβια ένας αυλητής έδινε το ρυθμό στους κωπηλάτες και αυτοί απαντούσαν με μια ρυθμική κραυγή!

Εικόνα
 

 

Εικόνα

9.9 Αμαζόνα που σαλπίζει για
τη μάχη. Μελανόμορφο επίνητρο
(τέλος 6ου-αρχές 5ου αι. π.Χ.).
Μουσείο Ελευσίνας.

Φαντάσου ότι είσαι ένα διάσημος αρχαίος ποιητής και ότι η πόλη σου που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση σου έχει αναθέσει να γράψεις έναν παιάνα για να εμψυχωθούν οι στρατιώτες. Τι λόγια θα έβαζες, τι ρυθμό θα επέλεγες και γιατί;

Εικόνα

9.10 Στρατιωτική μπάντα

 
Εικόνα
Εικόνα
Ρώμη

Με την κατάκτηση του ελλαδικού χώρου από τους Ρωμαίους τα μουσικά πράγματα δεν αλλάζουν. Οι Ρωμαίοι διατηρούν τις βάσεις της ελληνικής μουσικής τόσο στη θεωρία όσο και στα όργανα. Επειδή όμως η Ρώμη ήταν η στρατιωτική υπερδύναμη της εποχής, η μουσική γίνεται πιο πομπώδης και επιβλητική και εξακολουθεί να έχει εξέχουσα θέση τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή.

Εικόνα

Εικόνα

9.11 Ρωμαϊκή παρέλαση με τον ήχο σαλπίγγων

Βυζάντιο

Η ίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η επικράτηση του χριστιανισμού ανατρέπει τη μέχρι τότε μουσική πραγματικότητα. Η νέα θρησκεία δεν επιτρέπει τη μουσική υποκρουση κατά τη λατρεία και έτσι η εκκλησιαστική μουσική γίνεται μονο φωνητική.

Εικόνα
 
 
Εικόνα

9.12 H μεταφορά της Κιβωτού
(16ος αι. μ.Χ.). Μονή Βαρλαάμ, Μετέωρα


Η βυζαντινή μουσική βασίστηκε στη θεωρία της μουσικής των αρχαίων Ελλήνων. Εκείνο που άλλαξε ήταν οι μουσικοί όροι. Για παράδειγμα, οι κλίμακες ονομάστηκαν ήχοι. Με το πέρασμα των χρόνων η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική αναδείχθηκε και εξελίχθηκε από σπουδαίους υμνωδούς, ενώ η εκμάθησή της γινόταν στις μονές. παρτιτουρα

Εικόνα

Φαντάσου πως είσαι χριστιανός των πρώτων χρόνων και κρύβεσαι στις κατακόμβες. Μπορεις να δώσεις μια πιθανή εξήγηση γιατί απαγορευόταν η μουσική κατά τη Λατρεία στις κατακόμβες;

Εικόνα
Εικόνα

Στην προσπάθεια για την επικράτηση του χριστιανισμού και την εξαφάνιση της ειδωλολατριας στην οποία κυριαρχούσαν η μουσική, ο χορος και το τραγούδι πάρθηκαν διάφορα μέτρα: η μουσική έπαψε να αποτελεί μέρος της βασικής εκπαίδευσης των νέων, απαγορεύτηκαν η μουσική και ο χορός στους γάμους και τις άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις κ.ά. Οι δραστηριοτητες αυτές ομως ήταν αναποσπαστο μέρος της ζωής του λαού και έτσι συνέχισαν να υπάρχουν παρά τις απαγορεύσεις. Η λαϊκή μουσική της εποχής αυτής ήταν προφορική και περνούσε από γενιά σε γενιά. Γύρω στον 9-10ο αιώνα μ.Χ. εμφανίζεται το ακριτικό τραγούδι που αποτελεί πρόγονο των δημοτικών μας τραγουδιών.

Βρες στο βιβλίο της ιστορίας σου, στη βιβλιοθήκη του σχολείου, στο διαδίκτυο ή όπου αλλού νομίζεις ένα ακριτικό τραγούδι και γράψε τους στίχους του εδώ. Ήχος

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Εκπαιδευτικό παιχνίδι