Μουσική (ΣΤ΄Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

23. H μουσική και οι άλλες τέχνες

Εικόνα
ΕικόναΘα διερευνήσουμε τη σχέση της μουσικής με τις άλλες τέχνες.
ΕικόναΘα επενδύσουμε μουσικά σκηνές από ένα φανταστικό σήριαλ.
ΕικόναΘα τραγουδήσουμε ένα γνωστό κινηματογραφικό τραγούδι.
ΕικόναΘα δημιουργήσουμε ένα εικαστικό έργο με μουσικό θέμα.
ΕικόναΘα κατασκευάσουμε ένα μουσικό γλυπτό.
Εικόνα

Εικόνα

23.1 Jazz Village - Romare Bearden (1912-1988)

Η μουσική, όπως και οι άλλες τέχνες, είναι μια ιδιότυπη γλώσσα που μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε. Οι τέχνες είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά έχουν και πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Η μουσική, για παράδειγμα, κατά έναν ξεχωριστό τρόπο υπάρχει σε όλες τις τέχνες. Φανταστείτε μια θεατρική ή χορευτική παράσταση χωρίς μουσική, μια κινηματογραφική ταινια χωρίς ήχους και μουσική επένδυση. Σκεφτείτε πόσοι ζωγραφικοί πίνακες έχουν μουσικά θέματα.

tool

Εκπαιδευτικό παιχνίδι

 

«... Ο Ορφέας ο γιος της Μούσας, έθελγε, με τη μουσική ακόμα και τα άλογα πλάσματα. Το λένε, οι παραμυθάδες όλοι, το παριστάνει κι ο ζωγράφος: να λοιπόν το λιοντάρι κι ο κάπρος, Κοντά στον Ορφέα ακροατές, και μαζί τους το ελάφι και ο λαγός χωρίς να λακούνε, έντρομα από το φόβο του λιονταριού, κι όλα τα ζώα που κυνηγά το φοβερό λιοντάρι, να, τώρα ξαπλωμένα ράθυμα μαζί του. Και μαζί και τα πουλιά κι όχι μόνο τα ωδικά, που γεμίζουν με, τα γλυκά τους κελαδήματα τα δάση, αλλά και τη φωνακλού την καλιακουδα και την Κουρούνα και τον αετό τον Δία...»

Ν. Φιλόστρατος, Εικόνες

Εκπαιδευτικό παιχνίδι

Εικόνα

Με βάση το παραπάνω απόσπασμα δημιουργήστε ένα εικαστικό έργο με θέμα τη μουσική.

Εικόνα

Δοκιμάστε να δείτε την αγαπημένη σας ταινία περιπέτειας χαμηλώνοντας τον ήχο. Αν επενδύσετε με διαφορετική μουσική μια σκηνή της ίδιας ταινίας, τι παρατηρείτε;


Εικόνα
Εικόνα
 
Επεισόδιο...4.356!

Φαντάσου ότι είσαι ο μουσικός επιμελητής ενός πετυχημένου καθημερινού τηλεοπτικού σήριαλ. Ήδη βρίσκεστε στο επεισόδιο 4.356!!! Το τελευταίο πλάνο του επεισοδίου της Παρασκευής είναι το εξής: Η οικογένεια του Μάνου Κροκόδειλου είναι μαζεμένη στο καθιστικό. Η οικονομική κατάρρευση απειλεί τον παντοδύναμο βιομήχανο. Βλέμματα παγωμένα• ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα• αμηχανία...

Βρες ένα μουσικό θέμα που νομίζεις ότι θα ταίριαζε στην παραπάνω σκηνή. Στη συνέχεια επίλεξε ένα άλλο θέμα που θα έδινε διαφορετικό ύφος στην ίδια σκηνή.

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

23.2 Α. Βουγιουκλάκη, Γ. Ζαμπέτας, Μ.Χατζιδάκις (1961).

Η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του 1960 έχει αφήσει πολλές γνωστές επιτυχημένες ταινίες αλλά και τραγούδια. Είναι μάλιστα φορές που ακούγοντας ένα τραγούδι μάς έρχεται στο μυαλό μια γνωστή σκηνή ελληνικής ταινίας. Πολλοί Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Ζαμπέτας κ.ά., έκαναν μεγάλες επιτυχίες γράφοντας μουσική και τραγούδια για γνωστές ταινίες.

Ακούστε αποσπάσματα από δύο κινηματογραφικές μελωδίες που έγιναν γνωστές, «διαφημίζοντας» τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι Τα παιδιά του Πειραιά του Μάνου Χατζηδάκι από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Στέλλα και ο Ζορμπάς του Μίκη Θεοδωράκη από την ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στη συνέχεια τραγουδήστε και εσείς ένα τραγούδι που γράφτηκε για μια κινηματογραφική ταινία. Ήχος

Εικόνα
Εικόνα
KYPIAKH Ήχος
Στίχοι: A. Σακελλάριου
Μουσική: Γ. Ζαμπέτα

Ωραία που 'ναι η Κυριακή, μα να ταν πιο μεγάλη
Γιατί περνάει γρήγορα κι αργεί να έρθει η άλλη
Η Κυριακή, η Κυριακή να ήταν ηπιο μεγάλη.
Κυριακή γιορτή και σχόλη να 'ταν η βδομάδα όλη,
Κι η Δευτέρα να 'ταν μόνο κάνα δυο φορές το χρόνο.


Της Κυριακής το ξύπνημα έχει δικιά του χάρη.
Δε σε κρατάει το στρώμα σου μήτε- το μαξιλάρι.
Η Κυριακή, η Κυριακή έχει δικιά της χάρη.
Κυριακή γιορτή και σχόλη να 'ταν η βδομάδα όλη,
Κι η Δευτέρα να 'ταν μόνο κάνα δυο φορές το χρόνο.
Εικόνα

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ

Εκπαιδευτικό σενάριο Εμβατήρια | Army gr