Θρησκευτικά ΣΤ' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
25. Μετανιώνω και συμφιλιώνομαι αληθινά 27. Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
26. Ευχέλαιο: Για την υγεία του σώματος και της ψυχής Αρχείο παρουσίασης Λήμμα σε Wikipedia
  • Ο Ιησούς και οι μαθητές του γιάτρευαν ψυχικές και σωματικές ασθένειες
  • Με το μυστήριο του Ευχελαίου ο πιστός ζητάει ανακούφιση και γιατρειά από τις ψυχοσωματικές του παθήσεις

Ο Χριστός θεραπεύει ψυχικές και σωματικές ασθένειες

 

 

 

Στην Παλαιά Διαθήκη οι προφήτες, κάνοντας λόγο για τον ερχομό του Μεσσία, είχαν επισημάνει μια βασική διάσταση του απολυτρωτικού του έργου, που ήταν η θεραπεία ασθενειών. Πραγματικά στα Ευαγγέλια υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για τις περιοδείες του Χριστού, κατά τις οποίες, εκτός από το κήρυγμα της Βασιλείας του Θεού, σημαντική ήταν και η θεραπεία ασθενειών. Σύντομα λοιπόν η φήμη του Κυρίου απλώθηκε σε περιοχές έξω από την Παλαιστίνη και πέρα από τον ποταμό Ιορδάνη.
Οι μαθητές, με τη δύναμη που τους είχε δώσει ο ίδιος ο Χριστός, ακολουθούσαν το παράδειγμα του δασκάλου τους, καλώντας τους ανθρώπους να μετανοήσουν για να γιατρευτούν. Στις Πράξεις των Αποστόλων διαβάζουμε για τις θεραπείες που έκαναν οι μαθητές του Χριστού, επικαλούμενοι το όνομα του Κυρίου.
Οι πρώτοι χριστιανοί, που γνώριζαν ότι ο Χριστός είχε δώσει στους Αποστόλους και στους διαδόχους τους μια τέτοια ευεργετική δύναμη, σε περιπτώσεις ασθενείας καλούσαν τους ιερείς, οι οποίοι, αφού προσεύχονταν, άλειφαν με λάδι τον άρρωστο και παρακαλούσαν για τη θεραπεία της ασθένειάς του, αλλά και για τη συγχώρεση των αμαρτιών του. Στην Επιστολή του Ιακώβου (5,14-16) έχουμε και πρακτικές οδηγίες για τη διαδικασία αυτή.


Εικόνα

Εικ. 41η: Η ίαση του τυφλού και της πεθεράς του Πέτρου, 1312-1322 μ. Χ., ναός της Οδηγήτριας, Μυστράς.


Σιγά σιγά, σε αυτή την πρώτη προσευχή για την ψυχική και σωματική υγεία του ασθενούς, προστέθηκαν ευχές, ύμνοι και αναγνώσματα της Καινής Διαθήκης. Έτσι σύντομα το μυστήριο του Ευχελαίου πήρε τη μορφή που έχει μέχρι τις μέρες μας. Το μυστήριο του Ευχελαίου γίνεται στα σπίτια των πιστών, ιδιαίτερα όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, εκτός από τη Μεγάλη Τετάρτη που τελείται στους ναούς. Σε ένα τραπέζι τοποθετείται μια εικόνα, συνήθως του Χριστού ή της Παναγίας, και ένα καντήλι. Ο ιερέας διαβάζει ένα αποστολικό ανάγνωσμα, ένα απόσπασμα από το Ευαγγέλιο και μια ευχή. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται επτά φορές με διαφορετικά, κάθε φορά, αναγνώσματα. Στη συνέχεια, ο ιερέας με ένα βαμβάκι βουτηγμένο στο λάδι του καντηλιού σχηματίζει το σημείο του Σταυρού στο πρόσωπο και στα χέρια όσων έχουν πάρει μέρος στο μυστήριο. Βίντεο Δραστηριότητα
Η Εκκλησία μας με το Μυστήριο του Ευχελαίου διακηρύσσει περίτρανα την πίστη της στην ενότητα ψυχής και σώματος. Όταν ο Χριστός θεράπευε τις ασθένειες, ταυτόχρονα συγχωρούσε και τις αμαρτίες, δείχνοντας ότι η αμαρτία της ψυχής επηρεάζει άμεσα και τη σωματική υγεία. Με το Ευχέλαιο προσευχόμαστε για τη μετάνοια των ανθρώπων, γιατί μόνο η μετάνοια μπορεί να χαρίσει στην ψυχή μας ειρήνη και γαλήνη, που επηρεάζει άμεσα και το σώμα μας. Η μετάνοια της ψυχής αντανακλά στο σώμα, το οποίο βρίσκεται σε άμεση σχέση και εξάρτηση από τις ψυχικές λειτουργίες.
Στις μέρες μας, που η πρόοδος των επιστημών έχει αποδείξει τη στενή αλληλεξάρτηση ψυχής και σώματος, εκτιμούμε τη μακραίωνη παράδοση της Εκκλησίας μας, η οποία με το μυστήριο του Ευχελαίου επιδιώκει την κάθαρση του ανθρώπου από τις ψυχικές και σωματικές ασθένειες. Εκπαιδευτικό παιχνίδι Εκπαιδευτικό παιχνίδι


Το μυστήριο του Ευχελαίου

 

 

 

 

 

 

 

Ενότητα ψυχής και σώματος

Εικόνα

Εικ. 42η: Ευχέλαιο στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. από τον ιερέα του παρεκκλησίου του Αγίου Λουκά.


ΠΑΡΑΘΕΜΑ

«Πάτερ Ἅγιε, ἰατρὲ τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων, ὁ πέμψας τὸν μονογενῆ σου Υἱόν, τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν, πᾶσαν νόσον ἰώμενον καὶ ἐκ θανάτου λυτρούμενον, ἴασαι καὶ τὸν δοῦλον σου (τόνδε), ἐκ τῆς περιεχούσης αὐτὸν σωματικῆς ἀσθενείας, καὶ ζωοποίησον αὐτόν, διὰ τῆς χάριτος τοῦ Χριστοῦ σου».

«Πάτερ Άγιε, εσύ που είσαι ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων, που έστειλες το Μονογενή σου Yιό, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, για να θεραπεύσει κάθε νόσο και να λυτρώσει από το θάνατο, θεράπευσε και αυτόν το δούλο σου από τη σωματική και ψυχική ασθένεια που τον περιβάλλει και δώσε του ζωή, με τη χάρη του Χριστού σου».
Ευχή του μυστηρίου του Ευχελαίου


Ερωτήσεις - Ασκήσεις Άσκηση αυτοαξιολόγησης

1.Το μυστήριο του Ευχελαίου συνδέεται με το Χριστό; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας.

2. Πιστεύετε ότι υπάρχει αλληλεπίδραση ψυχικής και σωματικής υγείας; Αν ναι, τότε να αναφέρετε παραδείγματα από την καθημερινή σας ζωή.

3. Το λάδι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας κατείχε σημαντική θέση στη ζωή του ανθρώπου. Γνωρίζετε σε ποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν; Σήμερα, γιατί το λάδι θεωρείται αναντικατάστατο για τον άνθρωπο;

4. Να βάλετε τις λέξεις στη σωστή τους σειρά:

Σε περιπτώσεις, για τη θεραπεία, καλούσαν, οι οποίοι, με λάδι, και παρακαλούσαν, της ασθένειάς του, άλειφαν, ασθενείας, αλλά και για τη συγχώρεση, αφού προσεύχονταν, τον άρρωστο, τους ιερείς, των αμαρτιών του.