Μουσική Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

Πρόβα Συμφωνικής Oρχήστρας

KEΦAΛAIO 10

εικόνα

Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Φωτογραφία: Xάρης Aκριβιάδης

Κάθε χρόνο, νέοι μουσικοί από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της Ευρώπης συναντιούνται για να παίξουν μαζί στην Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξωτερικός σύνδεσμος

Oι νέοι αυτοί μπορεί να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, επικοινωνούν, όμως, παίζοντας μουσική.

Oι περιοδείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εμφανίσεις και οι ηχογραφήσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών, αλλά κυρίως η συνεργασία και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι μια εμπειρία μοναδική....


εικόνα

Σχεδιάγραμμα με τις θέσεις των οργάνων στην ορχήστρα



Ας παρακολουθήσουμε από κοντά μια πρόβα της Ορχήστρας Νέων. Οι μουσικοί έχουν καθίσει στις θέσεις τους και περιμένουν το μαέστρο*.

Τα όργανα, όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα, είναι χωρισμένα σε μεγάλες ομάδες ανάλογα με το υλικό τους και με τον τρόπο που παίζονται.

Τη «ραχοκοκαλιά» της ορχήστρας αποτελούν τα έγχορδα που παίζονται με δοξάρι,* κατά σειρά μεγέθους: το βιολί, η βιόλα, το βιολοντσέλο και το κοντραμπάσο.
ΗχοςΗχοςΗχοςΗχος


icon
εικόνα

Κοντραμπάσο

εικόνα
Άκουσε τα έγχορδα με δοξάρι να παίζουν. Με ποιο τρόπο το μέγεθος ενός οργάνου επηρεάζει τον ήχο του; Ηχος
εικόνα

Άρπα

Έγχορδο όργανο είναι και η άρπα, παίζεται όμως με τα δάχτυλα και όχι με δοξάρι. Άκουσε τον ήχο της. Youtube

Πρόβα Συμφωνικής Oρχήστρας

εικόνα

Kλαρινέτο

εικόνα

Όμποε

Ο μαέστρος κάνει νόημα να παίξει το όμποε για να κουρδιστούν τα όργανα της ορχήστρας. Το όμποε είναι ένα πνευστό όργανο φτιαγμένο από ξύλο. Τα ξύλινα πνευστά τοποθετούνται πίσω από τα έγχορδα. Στην ομάδα αυτή ανήκουν το φλάουτο, το πίκολο, το κλαρινέτο, το μπάσο κλαρινέτο, το αγγλικό κόρνο, το φαγκότο και το κόντρα-φαγκότο.
icon icon icon icon icon


εικόνα

Φλάουτο


Άκουσε τα ξύλινα πνευστά να παίζουν. Youtube

εικόνα

Ο μαέστρος Βλαδιμίρ Ασκενάζι
σε ώρα πρόβας


icon

Οι μουσικοί περιμένουν το σήμα του μαέστρου για να αρχίσουν. Ο μαέστρος στέκεται μια στιγμή κι αμέσως μετά διαγράφει ένα μικρό κύκλο στον αέρα με την μπαγκέτα* του. Τα όργανα αρχίζουν να παίζουν. Οι μελωδίες διαδέχονται η μία την άλλη. Όπου το θεωρεί απαραίτητο, ο μαέστρος σταματάει τη ροή της μουσικής και δίνει οδηγίες στους μουσικούς:

– Τα βιολοντσέλα να μπουν πιο δυναμικά εδώ...

– Τα κόρνα λιγότερο δυνατά...


εικόνα

Κόρνο

Το κόρνο είναι ένα πνευστό όργανο φτιαγμένο από μέταλλο, γι’ αυτό κατατάσσεται στα χάλκινα πνευστά. Η τρομπέτα, το τρομπόνι και η τούμπα είναι επίσης χάλκινα πνευστά. Τα όργανα αυτά τοποθετούνται πίσω από τα ξύλινα πνευστά. icon icon icon icon icon

Άκουσε τα χάλκινα πνευστά να παίζουν. Youtube



εικόνα

Συμφωνικά τύμπανα


Tα τύμπανα κάνουν μια εντυπωσιακή και δυναμική είσοδο. Τα συμφωνικά τύμπανα, η γκρανκάσα, τα πιάτα, το τρίγωνο, οι καμπάνες, το βιμπράφωνο και το ξυλόφωνο είναι κρουστά όργανα της ορχήστρας. Oρισμένα από αυτά, όπως το τύμπανο, έχουν τεντωμένο δέρμα ενώ άλλα, όπως το τρίγωνο και τα πιάτα, παράγουν ήχο με το ίδιο το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Στην ορχήστρα τα κρουστά τοποθετούνται πίσω από τα χάλκινα πνευστά.iconiconiconiconiconicon

εικόνα

Kύμβαλα (πιάτα)

Άκουσε τα κρουστά να παίζουν. Youtube
Kάθε όργανο έχει συγκεκριμένη θέση στην ορχήστρα. Μπορείς να καταλάβεις γιατί;

Πρόβα Συμφωνικής Oρχήστρας

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εδώ, βρίσκονται τέσσερις από τις πιο σύγχρονες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης: η Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής», η Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», η Αίθουσα «Aλεξάνδρα Tριάντη» και η Aίθουσα «Nίκος Σκαλκώτας».
Εξωτερικος σύνδεσμοςΕξωτερικος σύνδεσμοςΕξωτερικος σύνδεσμοςΕξωτερικος σύνδεσμοςΕξωτερικος σύνδεσμος

Oι μουσικοί ανεβαίνουν στη σκηνή της Aίθουσας «Φίλων της Mουσικής». Όλα είναι μελετημένα κατάλληλα, ώστε ο ήχος των οργάνων να ακούγεται καθαρά και με κάθε λεπτομέρεια. Στοιχεία της ξύλινης οροφής, η σκηνή και τα θεωρεία μπορούν να μετακινούνται ώστε να ενισχύουν ορισμένους ήχους και να τους κατευθύνουν προς τους ακροατές ή να απορροφούν άλλους. Έτσι, το ηχητικό αποτέλεσμα έχει άριστη ποιότητα.

εικόνα  icon

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής»
Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Φωτογραφία: Aφοί Aναγνωστόπουλοι


Οι ακροατές υποδέχονται το μαέστρο με ένα θερμό χειροκρότημα. Γίνεται απόλυτη ησυχία κι αμέσως μετά αρχίζει η συναυλία και μαζί της ένα ακόμα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Μουσικής!


ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ
Σήμερα γνωρίσαμε την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις ομάδες των οργάνων που αποτελούν μια Συμφωνική Oρχήστρα.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Συμφωνική Oρχήστρα, έγχορδα, πνευστά, κρουστά, μαέστρος, μουσικοί, αίθουσα συναυλιών