Μουσική Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

KEΦAΛAIO 2

Θέλεις να γίνεις «εξερευνητής» του ήχου;

εικόνα

Ξέρεις ποιος είναι ο πιο γρήγορος «ντετέκτιβ»* στον κόσμο; Το ανθρώπινο αυτί! Χρειάζεται μόλις 1/10 του δευτερολέπτου για να αναγνωρίσει μια ηχητική πηγή.

Όπως γνωρίζεις, τα κύματα που παράγει μια ηχητική πηγή ταξιδεύουν μέσω του αέρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν, όμως, συναντήσουν κάποιο εμπόδιο, γυρίζουν πίσω, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε αντήχηση.

εικόνα

Kυματομορφή*


Οι επιστήμονες έχουν εφεύρει ειδικά όργανα, με τα οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε τα διαφορετικά κύματα που παράγουν οι πηγές του ήχου. Έτσι, καταλαβαίνουμε γιατί οι ήχοι του περιβάλλοντος, οι μουσικοί ήχοι, αλλά και οι ανθρώπινες φωνές έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία.


εικόνα

Εσύ, βέβαια, δε χρειάζεσαι τόσο εξειδικευμένα εργαλεία για να το διαπιστώσεις. Το αυτί σου, αυτό το μικρό «θαύμα της φύσης» αρκεί! Βίντεο

Εξερεύνησε το «ηχοτοπίο» της τάξης και του σχολείου σου. Κάθε φορά που ακούς έναν ήχο, μπορείς να τον διακρίνεις από άλλους γιατί έχει τη δική του ιδιαίτερη ποιότητα που ονομάζεται ηχόχρωμα.

Παρατήρησε, επίσης, τους γονείς, τους δασκάλους, τις φίλες και τους φίλους σου, όταν μιλούν. Οι φωνές τους έχουν διαφορετικό ηχόχρωμα.

To ηχόχρωμα της φωνής κάθε ανθρώπου εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο
και την κατασκευή του σώματός του.


Σκέψου ότι υπάρχουν τόσες φωνές όσοι και άνθρωποι στον πλανήτη!

Aλλά και στην καθημερινή μας ζωή, με το ηχόχρωμα της φωνής μας εκφράζουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση: χαρά, φόβο, αγωνία, κτλ.


εικόνα
Φαντάσου, λοιπόν, πώς θα απαντούσες «ΕΓΩ» στην ερώτηση «ποιος έβαλε αυτό το καταπληκτικό καλάθι;», και πώς στην ερώτηση «ποιος έσπασε το τζάμι με τη μπάλα;».
εικόνα

Θέλεις να γίνεις «εξερευνητής» του ήχου;

Άκουσε ένα μέρος από μία παράσταση Καραγκιόζη με τον Ευγένιο Σπαθάρη και παρατήρησε πώς προσαρμόζει το ηχόχρωμα, το ύψος και την ένταση της φωνής του ανάλογα με το πρόσωπο που παριστάνει. Ηχος
εικόνα

Έργο ζωγραφικής του Ευγένιου Σπαθάρη

Κάθε τραγουδιστής ή ηθοποιός πρέπει να ελέγχει με ακρίβεια το ηχόχρωμα της φωνής του, σύμφωνα με τις ανάγκες του τραγουδιού ή του ρόλου που ερμηνεύει.


εικόνα

Εξώφυλλο του δίσκου που περιλαμβάνει το έργο
«Η Συνέλευση των Ζώων»

Άκουσε το Σπύρο Σακκά να τραγουδά ένα απόσπασμα από το παραμύθι του Περικλή Κοροβέση «Η συνέλευση των ζώων». Tο έργο έχει επενδυθεί μουσικά από το συνθέτη Γιώργο Κουρουπό. Ηχος

...Tα ζώα συγκεντρώνονται για να εκλέξουν αρχηγό. Δε βρίσκουν όμως τον κατάλληλο. Aποφασίζουν, λοιπόν, να «δημιουργήσουν» έναν αρχηγό προσφέροντας τις καλύτερες ιδιότητές τους. Όλα δείχνουν ιδανικά, όμως...

Προσπάθησε να εντοπίσεις πώς χειρίζεται ο καλλιτέχνης τη φωνή του για να περιγράψει τα χαρακτηριστικά κάθε ζώου.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Στο σημερινό μάθημα μιλήσαμε για την αντήχηση, για το ηχόχρωμα και για το σημαντικό ρόλο που παίζει στην ανθρώπινη έκφραση και επικοινωνία το ηχόχρωμα της φωνής.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: αντήχηση, ηχόχρωμα, φωνή, έκφραση, επικοινωνία