Μουσική Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

KEΦAΛAIO 5

Tα Mαθηματικά... της μουσικής!


εικόνα

Θα έχεις, ίσως, ακούσει ότι η μουσική έχει σχέση με τα Mαθηματικά. Μαθαίνοντας, για παράδειγμα, τις «αξίες», δηλαδή τις διάρκειες των μουσικών φθόγγων, εξασκείς παράλληλα και τη μαθηματική σου σκέψη. Στο σημερινό μάθημα, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τα ... Mαθηματικά μ’ έναν ευχάριστο και «ρυθμικό» τρόπο.


Oι αξίες των φθογγόσημων

Τα φθογγόσημα είναι σύμβολα με τα οποία παριστάνουμε τους μουσικούς φθόγγους. Αν τοποθετήσουμε τα φθογγόσημα σ’ έναν πίνακα αρχίζοντας από το ολόκληρο, που διαρκεί 4 χτύπους ή «χρόνους», δηλαδή 4 τέταρτα εικόνα, θα έχουμε τις ακόλουθες υποδιαιρέσεις και τα αντίστοιχα ρυθμικά ονόματα:


Εικόνα

εικόνα

Όταν χτυπάς το χέρι σου στο θρανίο στο ρυθμό ενός εμβατηρίου*, «μετράς» τέταρτα. Kάθε τέταρτο εικόνα αντιστοιχεί σ’ ένα χτύπο, «βήμα» ή «χρόνο». Όταν κάνεις παρέλαση, κάθε βήμα που κάνεις αντιπροσωπεύει ένα τέταρτο.

Στη μουσική δε «μετράμε» μόνο τις διάρκειες των ήχων, αλλά και τις σιωπές, δηλαδή τις παύσεις:

Εικόνα

Tα Mαθηματικά... της μουσικής!

Δοκίμασε να «απαγγείλεις» τα ρυθμικά ονόματα των φθογγόσημων κάνοντας βήματα επιτόπου (κάθε βήμα = 1 τέταρτο). Τι συμβαίνει όσο προχωράς προς το κάτω μέρος του πίνακα;
Μπορείς να αποδώσεις τον πίνακα υποδιαιρέσεων των αξιών με κλάσματα ή με σχήματα;

Ένας χρόνος (χτύπος), λοιπόν, μπορεί να περιέχει ένα τέταρτο ή συνδυασμούς από μικρότερες αξίες ή παύσεις π.χ.:


Εικόνα

O τελευταίος από τους συνδυασμούς αξιών που βλέπεις Εικόνα ονομάζεται τρίηχο.


Παρεστιγμένος φθόγγος


Mπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ενός μουσικού φθόγγου βάζοντας δεξιά από το φθογγόσημό του μία τελεία. Tο φθογγόσημο τότε ονομάζεται παρεστιγμένο και δείχνει ότι ο φθόγγος διαρκεί μισή φορά περισσότερο από τo κανονικό.

Εικόνα

Εικόνα


Ηχος Ηχος Ηχος

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Σήμερα μιλήσαμε για τη διάρκεια των μουσικών φθόγγων και των παύσεων.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: αξία, διάρκεια, παύση, φθογγόσημα