Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Kεφάλαιο 47ο

 

Το ελληνικό στοιχείο στις αρχαίες ελληνικές εστίες
 

 

 

 

εικόνα ορισμένα στοιχεία της ζωής των Ελλήνων στις
αρχαίες ελληνικές εστίες, που βρίσκονται μακριά
από την Ελλάδα

 

 

εικόνα

Εικόνα 47.1: Γκαλιτσιανό, Ιταλία


Ήταν ένα πρωινό ενός ταξιδιού στα χωριά
της Νότιας Ιταλίας, τα παιδιά είχαν διάλειμμα στο σχολείο, μπήκα στο προαύλιο και άκουσα «ήντα είστε εσείς;» ρίγος με διαπέρασε, είναι πράγματι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων …

Μαρία Σωτηράκου

 εικόνα

 

εικόνα

Εικόνα 47.2. Γκαρνί Αρμενίας. Ελληνικός ναός 1ου μ.Χ. αι.


Η εικόνα 47.1 και το κείμενο δείχνουν τη διατήρηση του ελληνισμού στις εστίες, που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας, όταν αναζητούσαν μια νέα ζωή μακριά από την πατρίδα. Ας συζητήσουμε μαζί τα ελληνικά χαρακτηριστικά στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών, τα οποία διατηρούνται για πολλούς αιώνες, παρόλο που οι άνθρωποι αυτοί μπορεί και να μη γνωρίζουν αρκετά στοιχεία για την Ελλάδα.

Σήμερα οι κάτοικοι των αρχαίων ελληνικών εστιών σε πολλά σημεία του πλανήτη μας γνωρίζουν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους ιστορίες για μια όμορφη πατρίδα. Έχουν ακούσει για ένα όνειρο επιστροφής που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε και αυτοί εξακολουθούν να τραγουδάνε τα τραγούδια της πατρίδας αυτής και να χορεύουν τους χορούς της.


εικόνα
Kεφάλαιο 47ο

 

εικόνα

Εικόνα 47.3: Χάρτης κατανομής των αρχαίων ελληνικών εστιών εικόνα


εικόνα

εικόνα

εικόνα

Σημείωση:

Οι μικρότεροι χάρτες α, β, γ
αποτελούν μεγεθύνσεις του
χάρτη της εικόνας 47.3, όπου
φαίνονται οι ελληνικές εστίες
κατά την αρχαιότητα.


Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, υπάρχουν μέρη της περιφέρειας που αντιστέκονται στην αστικοποίηση και προσπαθούν να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι προβάλλουν τις φυσικές

εικόνα
Kεφάλαιο 47ο

 

Το ελληνικό κράτος, με την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την αδελφοποίηση των πόλεων μεταξύ τους, προσπαθεί να διατηρήσει την επαφή με εκείνους τους Έλληνες, οι οποίοι δεν είναι Έλληνες της διασποράς, αλλά «σύγχρονοι Έλληνες της αρχαιότητας».


εικόνα
Το σχολείο σας αποφάσισε να αδελφοποιηθεί με ένα σχολείο της περιοχής της Αρμενίας, όπου υπάρχουν ελληνικές εστίες. Συζητήστε ενέργειες που θα προτείνετε σ’ εκείνα παιδιά, για να διατηρήσετε μια σχέση σταθερή και αδελφική.

Η Αλεξάνδρεια και η Έφεσος είναι δύο από τις αρχαίες ελληνικές εστίες. Ας συζητήσουμε μαζί τα ελληνικά στοιχεία, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στις πόλεις αυτές με το πέρασμα των αιώνων.

εικόνα

Εικόνα 47.4: Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

 

 

εικόνα

Εικόνα 47.5: Η αρχαία Έφεσος εικόνα



εικόνα


Oμαδική δραστηριότητα (προαιρετική) εικόνα

Όλοι μαζί συγκεντρώνουμε τραγούδια και φωτογραφίες από τις αρχαίες ελληνικές εστίες, ώστε να φτιάξουμε κολάζ για τη ζωή των «σύγχρονων Ελλήνων της αρχαιότητας».

εικόνα εικόνα

εικόνα

 

 

 


Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και διανέμονται δωρεάν στα Δημόσια Σχολεία. Τα βιβλία μπορεί να διατίθενται προς πώληση, όταν φέρουν βιβλιόσημο προς απόδειξη της γνησιότητας τους. Κάθε αντίτυπο που διατίθεται προς πώληση και δε φέρει βιβλιόσημο θεωρείται κλεψίτυπο και ο παραβάτης διώκεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Νόμου 1129 της 15/21 Μαρτίου 1946 (ΦΕΚ 1946, 108, Α').

 

 

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή οποιουδήποτε τμήματος αυτού του βιβλίου, που καλύπτεται από δικαιώματα (copyright), ή η χρήση του σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς τη γραπτή άδεια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.