Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Kεφάλαιο 41ο

 

Οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα εικόνα
 

 

 

 

εικόνα για το συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας μας

 

 

εικόνα
εικόνα
εικόνα

Εικόνα 41.1: Μεγάλα συγκοινωνιακά έργα της Ελλάδας

εικόνα εικόνα εικόνα


Η παραπάνω εικόνα παρουσιάζει τρία από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά έργα, τα οποία καθορίζουν την πορεία της πατρίδας μας στον 21ο αιώνα. Ας συζητήσουμε τα σημασία αυτών των έργων τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Το συγκοινωνιακό δίκτυο της Ελλάδας εξελίσσεται συνεχώς με στόχο να καλύψει όλες τις ανάγκες επικοινωνίας προσώπων και μεταφοράς πρώτων υλών και προϊόντων. Μεγάλα έργα, όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, οι σήραγγες του Αρτεμισίου και της Κακιάς Σκάλας, η ζεύξη Άκτιου-Πρέβεζας, η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, η Ιόνια Οδός κ.ά. έχουν διαμορφώσει ένα αξιόλογο οδικό δίκτυο. Το δίκτυο αυτό εκτός από τις δικές μας συγκοινωνιακές ανάγκες διευκολύνει και τις

εικόνα
Kεφάλαιο 41ο

 

μετακινήσεις από και προς τις Βαλκανικές χώρες, τις Παρευξείνιες και τις χώρες της Ασίας. Η Ελλάδα, δηλαδή, δεν είναι μόνο γεωγραφικά το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αλλά χάρη στα σύγχρονα συγκοινωνιακά έργα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της ευρύτερης περιοχής.
εικόνα

Για να αναπτύξουμε το συγκοινωνιακό μας δίκτυο βασιζόμαστε στις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από το ανάγλυφο της χώρας μας. Επίσης με τις εφαρμογές της τεχνολογίας δημιουργούμε τις προΰποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις.


εικόνα

Παρατηρήστε το χάρτη της εικόνας 41.2 και βρείτε τις πόλεις, από τις οποίες περνούν η Εγνατία Οδός και ο οδικός άξονας Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι, που είναι γνωστός ως Π.Α.Θ.Ε.
εικόνα

Εικόνα 41.2: Συγκοινωνιακός χάρτης της Ελλάδας  εικόνα εικόνα

εικόνα
Kεφάλαιο 41ο

 

Τα συγκοινωνιακά έργα διευκολύνουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, όμως πρέπει να γίνονται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Ας συζητήσουμε τι απαιτείται να προσέχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες αυτών των έργων, ώστε να μη διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία.

εικόνα
Η εικόνα 41.2 παρουσιάζει το συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας μας. Τι έχετε να παρατηρήσετε σχετικά με την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου;

Η μορφολογία του εδάφους της πατρίδας μας είναι μία από τις αιτίες που δεν επέτρεψαν την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό. Γι' αυτό το λόγο δόθηκε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του οδικού δικτύου για την επικοινωνία των πόλεων (μικρών και μεγάλων) μεταξύ τους.

εικόνα

Εικόνα 41.3: Π.Α.Θ.Ε. Νέα Εθνική Οδός.
Τμήμα: Δίον-Κατερίνη


Ας εντοπίσουμε το βασικό παράγοντα, για τον οποίον ο οδικός άξονας Π.Α.Θ.Ε. (χάρτης 41.2) ακολουθεί την «παραλιακή» οδό και δεν αναπτύσσεται σε ευθεία γραμμή.

εικόνα
εικόνα
Βρείτε από το χάρτη της εικόνας 41.2 τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας μας και συζητήστε το ρόλο τους στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη των περιοχών, στις οποίες βρίσκονται.

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή και το μεγαλύτερο αριθμό νησιών στην Ευρώπη, στοιχεία καθοριστικά για την ανάπτυξη των θαλάσσιων συγκοινωνιών και της εμπορικής ναυτιλίας. Από τα πολλά λιμάνια της χώρας μας ξεκινούν τα πλοία του εμπορικού στόλου μας – ενός από τους μεγαλύτερους του κόσμου – και διακινούν προϊόντα από και προς όλες τις χώρες του πλανήτη.


εικόνα εικόνα

Εικόνα 41.4: Ο νέος λιμένας της Πάτρας

εικόνα
Kεφάλαιο 41ο
Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα αεροδρόμια του κόσμου. Βρείτε από το χάρτη της εικόνας 41.2 ποιες ελληνικές πόλεις είναι συνδεδεμένες μαζί του αεροπορικώς. εικόνα



εικόνα

Εικόνα 41.5:
Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος


εικόνα

Oμαδική δραστηριότητα (προαιρετική)

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες σχεδιάζουμε ένα ταξίδι από την Καλαμάτα στην Αλεξανδρούπολη. Η πρώτη ομάδα θα διασχίσει τη γέφυρα του Ρίου και η δεύτερη τις σήραγγες της Κακιάς Σκάλας. Από ποιες μεγάλες πόλεις θα περάσουμε;

 

 

Aν θέλεις, διάβασε κι αυτό...

Μεταφορά του πετρελαίου – Πετρελαιοκηλίδες

Ο κύριος τρόπος, με τον οποίο μεταφέρεται το πετρέλαιο από τις πετρελαιοπαραγωγούς
χώρες προς τα διυλιστήρια, είναι διά μέσου της θάλασσας με τα πετρελαιοφόρα πλοία.

Πολλές φορές ναυτικά ατυχήματα προκαλούν το σχηματισμό πετρελαιοκηλίδων στην
επιφάνεια της θάλασσας. Τότε χιλιάδες τόνοι πετρελαίου καλύπτουν το νερό και αφανίζουν
κάθε είδους θαλάσσια ζωή. Οι ποσότητες του πετρελαίου αυτού δημιουργούν ένα παχύ
στρώμα, που δεν επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να περάσουν μέσα από το νερό
εμποδίζοντας τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αποτέλεσμα είναι να πεθαίνουν τα φυτά
του βυθού και τα ψάρια εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.

Μια άλλη συνέπεια των πετρελαιοκηλίδων είναι ο θάνατος των υδρόβιων πουλιών, τα
οποία κατά την αναζήτηση της τροφής τους «παγιδεύονται». Τα φτερά τους κολλούν στο
παχύρρευστο πετρέλαιο και δεν μπορούν να ξαναπετάξουν. Ταυτόχρονα, αρκετά από
αυτά δηλητηριάζονται τρώγοντας μολυσμένα ψάρια.



Οι συγγραφείς

 

εικόνα