Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Kεφάλαιο 32ο

 

Οι πόλεις της Ελλάδας εικόνα
 

 

 

 

εικόνα για τις μικρές και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
εικόνα για τους λόγους που έκαναν γνωστές τις πόλεις αυτές

 

 
εικόνα

Εικόνα 32.1α: Αθήνα


εικόνα

Εικόνα 32.1β: Θεσσαλονίκη


εικόνα

Εικόνα 32.1γ: Πάτρα




εικόνα
Στις εικόνες 32.1α, 32.1β και 32.1γ βλέπουμε σημεία μεγάλων πόλεων της χώρας μας. Βρείτε στο γεωμορφολογικό χάρτη της Ελλάδας τη θέση αυτών των πόλεων και πείτε ένα λόγο που βοήθησε να γίνουν μεγαλουπόλεις.

Η μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας είναι η Αθήνα, η οποία είναι και η πρωτεύουσα του κράτους μας. Στην Αθήνα είναι συγκεντρωμένες όλες οι εξουσίες της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο (ο Άρειος Πάγος) …

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας. Στους εκθεσιακούς της χώρους πραγματοποιούνται αξιόλογες εμπορικές εκθέσεις, όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου και οι πολιτιστικές της εκδηλώσεις έχουν πάντα επιτυχία.


εικόνα

Ο διπλανός πίνακας αναφέρει μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ποιες από αυτές είναι παραθαλάσσιες και ποιες ορεινές; 



εικόνα εικόνα
εικόνα
Kεφάλαιο 32ο

 

Ας συζητήσουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία, για τα οποία είναι γνωστή κάθε μία από τις πόλεις του πίνακα.

Η χώρα μας είναι διάσπαρτη από πολλές μικρές πόλεις και χωριά. Πόλεις σύγχρονες και πόλεις ιστορικές, που χαρακτηρίζονται είτε από το σπουδαίο ρόλο τους στην ιστορία της Ελλάδας είτε από τη φυσική τους ομορφιά. Η Σπάρτη, οι Μυκήνες, το Μεσολόγγι, η Ολυμπία, το Ναύπλιο, ο Μιστράς, τα Σφακιά, η Σητεία, το Μέτσοβο, οι Δελφοί, η Φλώρινα

εικόνα


εικόνα

Εντοπίστε στον πολιτικό χάρτη της τάξης σας τις παραπάνω πόλεις και συζητήστε ποιες από αυτές είχαν αξιόλογη παρουσία στην Αρχαία Ελλάδα.

Κατά την περιήγηση στη χώρα μας συναντάμε ονομαστά συμπλέγματα χωριών, όπως τα Ζαγοροχώρια και τα χωριά του Σουλίου στην Ήπειρο, τα χωριά του Πηλίου στη Θεσσαλία και τα χωριά του Πάρνωνα στην Πελοπόννησο.


Ας συζητήσουμε μαζί ποια είναι τα ιστορικά και περιβαλλοντικά στοιχεία που έχουν κάνει γνωστά αυτά τα χωριά. Πώς μπορούμε σήμερα να τα αξιοποιήσουμε τουριστικά;

Ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο είναι τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας μας. Πολλά προϊόντα μετακινούνται από αυτά προς πολλές χώρες των άλλων ηπείρων. Επίσης μεταφέρονται προς τα λιμάνια μας πολλά προϊόντα από τις άλλες ηπείρους με σκοπό να φθάσουν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν στις μεγάλες αυτές πόλεις της Ελλάδας για δουλειές ή για τουρισμό.

εικόνα

εικόνα

Εικόνα 32.2: Ναύπλιο


εικόνα

Εικόνα 32.3: Βάθια, Μάνη


Ας συζητήσουμε μαζί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν αυτές οι πόλεις από τις παραπάνω δραστηριότητες.
εικόνα
Kεφάλαιο 32ο

 

εικόνα

Γίνετε ταξιδιώτες των ελληνικών θαλασσών. Ξεκινήστε ένα ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη με προορισμό την Κέρκυρα. Σημειώστε τις πόλεις-λιμάνια που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.


εικόνα

 

Oμαδική δραστηριότητα (προαιρετική) εικόνα εικόνα

Στο μάθημα αναφέρονται ορισμένες πόλεις της χώρας μας που υπήρχαν και στην Αρχαία Ελλάδα. Χωρισμένοι σε πέντε ομάδες βρίσκουμε άλλες πέντε πόλεις που θυμόμαστε από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και φέρνουμε πληροφορίες για την οικονομική τους ανάπτυξη. Aν θέλεις, διάβασε κι αυτ


 

Aν θέλεις, διάβασε κι αυτό... εικόνα

Η Βεργίνα, μια πόλη-σταθμός του Ελληνικού Πολιτισμού

Είναι η αρχαία πόλη, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων και ταυτίζεται με
τις Αιγές, την πρωτεύουσα του βασιλείου της Κάτω Μακεδονίας. Το χώρο τον κατοικούσαν
σύμφωνα με τις ενδείξεις από την 3η χιλιετία προ Χριστού και ήταν ένα σημαντικό και
πολυάνθρωπο κέντρο.

Το 1977 ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ύστερα από προσπάθειες πολλών χρόνων
(είχε ξεκινήσει τις ανασκαφές τη δεκαετία του 1950) έφερε στο φως τους βασιλικούς τάφους της
Μεγάλης Τούμπας, ανάμεσα στους οποίους σημαντικότερος ήταν εκείνος του Βασιλιά Φίλιππου
του Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη αυτή θεωρήθηκε ένα από τα
σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του αιώνα μας. Ο τάφος αυτός ήταν ασύλητος και τα
καταπληκτικά ευρήματά του δηλώνουν τον ελληνικό πολιτισμό εκείνης της εποχής.


Yπουργείο Πολιτισμού

 

εικόνα

εικόνα