Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Kεφάλαιο 10ο

 

Μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα και νησιά της Ελλάδας εικόνα
 

 

 

 

εικόνα για τα μεγάλα ελληνικά νησιά και νησιωτικά
     συμπλέγματα
εικόνα σε ποια πελάγη βρίσκονται τα μεγάλα νησιά
     και νησιωτικά συμπλέγματα

 

 
εικόνα

Εικόνα 10.1: Ύδρα


εικόνα
Θα πάμε στη Φολέγανδρο,
στις Σπέτσες και στην Ύδρα,
πιο ομορφότερα νησιά
στα μάτια μου δεν είδα…
Νησιώτικο τραγούδι


εικόνα

Εικόνα 10.3: Σπέτσες




Εικόνα 10.2: Μύκονος


Παρατηρώντας τις εικόνες 10.1, 10.2, 10.3 ας αναφέρουμε μερικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα νησιά μας.


εικόνα
Χρησιμοποιήστε το γεωμορφολογικό χάρτη της Ελλάδας, για να βρείτε τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά. εικόνα

    Ομάδες νησιών που βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή συνιστούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα. Τα κυριότερα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας είναι: οι Κυκλάδες, οι Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

εικόνα
εικόνα
Kεφάλαιο 10ο

 

εικόνα  
εικόνα εικόνα εικόνα εικόνα εικόνα
εικόνα
Βρες στο χάρτη σε ποιο πέλαγος ανήκει το κάθε νησιωτικό σύμπλεγμα. εικόνα εικόνα 
 

Ορισμένα νησιά της χώρας μας, όπως η Σαντορίνη, η Μήλος, η Νίσυρος, δημιουργήθηκαν από εκρήξεις ηφαιστείων. Ο επισκέπτης αυτών των νησιών αντιλαμβάνεται την ύπαρξη των ηφαιστείων από το χρώμα των πετρωμάτων και τη μυρωδιά θειαφιού.


εικόνα
Βρείτε στο χάρτη της Ελλάδας σε ποιο νησιωτικό σύμπλεγμα βρίσκονται τα νησιά αυτά. εικόνα

Περίπου το 1/5 της συνολικής επιφάνειας της Ελλάδας αποτελείται από νησιά. Όπως έχουμε ήδη μάθει, τα ελληνικά νησιά είναι περισσότερα από 2.000 και τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος. Τα δέκα μεγαλύτερα σε έκταση ελληνικά νησιά είναι:

εικόνα

εικόνα
Βρείτε σε ποιο πέλαγος βρίσκονται τα νησιά αυτά. εικόνα

Μορφολογία του εδάφους: Το έδαφος των ελληνικών νησιών, κυρίως στο Αιγαίο, είναι γενικά ορεινό. Μικρές πεδιάδες υπάρχουν στα παράλια και οι ακτές τους έχουν πλούσιο και πολύπλοκο διαμελισμό. εικόνα

εικόνα
Kεφάλαιο 10ο

 
   Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου πελάγους είναι κομμάτια της μεγάλης στεριάς που ονομαζόταν Αιγηίδα και υπήρχε στην περιοχή πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια. Η Αιγηίδα ήταν το Αιγαίο πέλαγος, όπως και ολόκληρη η περιοχή στα βόρεια της Κρήτης, στα νότια του Αίμου, στα δυτικά της Μικράς Ασίας και στα ανατολικά του Ιονίου πελάγους. Με τον καιρό η Αιγηίδα κατακερματίστηκε εξαιτίας ορισμένων δυνάμεων που έδρασαν στο εσωτερικό της Γης, με αποτέλεσμα άλλα τμήματά της να ανυψωθούν και άλλα να βυθιστούν.


εικόνα

Γεωγραφικό γλωσσάριο

Νησιωτικό σύμπλεγμα: ομάδα μικρών και μεγάλων νησιών που βρίσκονται σε μια θαλάσσια περιοχή.

εικόνα

 

 

 

Oμαδική δραστηριότητα (προαιρετική)

Επειδή εμείς οι Έλληνες ιστορικά είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τα νησιά της χώρας μας, ας χωριστούμε σε τρεις ομάδες, για να κάνουμε μια ιστορική προσέγγιση της νησιωτικής Ελλάδας. Η πρώτη ομάδα βρίσκει τα νησιά που είναι συνδεδεμένα με την ελληνική μυθολογία και γράφει μερικούς από τους σχετικούς μύθους. Η δεύτερη ομάδα ασχολείται με το ρόλο που έπαιξαν τα νησιά και οι νησιώτες μας στον αγώνα για την ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό. Η τρίτη ομάδα βρίσκει στοιχεία για τη συμμετοχή των νησιών και των κατοίκων τους στην περίοδο της σύγχρονης ιστορίας.

(Η δεύτερη και τρίτη ομάδα, καθοδηγείται από τον δάσκαλο ή τη δασκάλα).

 

 Aν θέλεις, διάβασε κι αυτό...

Αιγαίο: Η κοιτίδα του Ελληνισμού

Το Αιγαίο ενώνει δύο ηπείρους, την Ασία και την Ευρώπη. Ενώνει δύο θάλασσες, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο. Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στους πρώτους ανατολικούς πολιτισμούς και στην Αφρική. Λόγω της θέσης του, το Αιγαίο έγινε χώρος συνάντησης του πολιτισμού της Ανατολής και του σύγχρονου πολιτισμού της Δύσης. Έτσι στο χώρο του διαμορφώθηκε ένας πολιτισμός που έχει στοιχεία και από τους δύο.

Ο ελληνικός πολιτισμός αναπτύχθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας και κατόπιν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ένας πολιτισμός που πρώτα δημιούργησε αξίες, όπως αυτή του ανθρωπισμού (ο άνθρωπος ως άτομο), της δημοκρατίας (ο άνθρωπος ως πολίτης), του αθλητισμού (ο άνθρωπος λάτρης της σωματικής ομορφιάς), της επιστήμης (ο άνθρωπος ως ερευνητής) και της φιλοσοφίας (ο άνθρωπος ως στοχαστής).


Οι συγγραφείς

εικόνα