Μουσική (Γ και Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
25. Το δέντρο του Μάη
Σε αυτό το κεφάλαιο θα γνωρίσεις ένα από τα πολλά παραδοσιακά έθιμα της Ελλάδας.
Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης
Όμως τι γιορτάζουμε
την Πρωτομαγιά;
Τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γεωργοί πίστευαν ότι η Πρωτομαγιά ήταν η μέρα που ο καλός καιρός νικούσε τελικά το χειμώνα. Έφτιαχναν στεφάνια από ανθισμένα λουλούδια, χόρευαν και τραγουδούσαν για τον Μάη.Δες όμως παρακάτω ένα έθιμο για την Πρωτομαγιά που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και πραγματοποιείται μέχρι σήμερα. Ονομάζεται «Το δέντρο του Μάη».
Την 1η Μαΐου οι άντρες του χωριού σηκώνονται πολύ πρωί, πάνε στο δάσος και κόβουν τον κορμό ενός δέντρου. Κόβουν τα κλαδιά του, το στερεώνουν στη μέση της πλατείας και το στολίζουν με λουλούδια και πολύχρωμες κορδέλες.

Ύστερα όλοι οι κάτοικοι του χωριού ντύνονται στα άσπρα, στολίζουν τα ρούχα τους με λουλούδια και φοράνε στο κεφάλι στεφάνια. Όταν ετοιμαστούν όλοι, αρχίζουν να χορεύουν και να τραγουδούν γύρω από το στολισμένο δέντρο για να τιμήσουν το πνεύμα της άνοιξης. Μάλιστα βάζουν σε μια γωνιά καλάθια γεμάτα με σπόρους, λουλούδια και καρπούς για να τα χαρίσουν στο πνεύμα της άνοιξης.
Όμως τα κακά πνεύματα έχουν μια αδυναμία. Δεν αντέχουν τον θόρυβο και τη φασαρία. Όταν λοιπόν οι άνθρωποι τα αντιληφθούν, παίρνουν κουδούνια και διάφορα μαγειρικά σκεύη. Τα χτυπούν τόσο δυνατά και ρυθμικά, που τα κακά πνεύματα τρομάζουν και φεύγουν.Μετά το τραγούδι και ο χορός συνεχίζονται!
Άκουσε... ο δάσκαλός σου θα βάλει να ακούσεις ένα από τα τραγούδια της Πρωτομαγιάς που ονομάζεται «Λεν ήρθη Μάης κι Άνοιξη». Καθώς το ακούς προσπάθησε να το τραγουδήσεις διαβάζοντας τα λόγια από την παρτιτούρα που θα σου δώσει ο δάσκαλός σου.  Ηχος
Θυμάσαι με ποιον τρόπο έδιωχναν τα κακά πνεύματα οι άνθρωποι στο παραδοσιακό έθιμο «Το δέντρο του Μάη»;
Ακολούθησε μαζί με τους συμμαθητές σου τις οδηγίες του δασκάλου σας και χωριστείτε σε μικρές ομάδες. Φτιάξτε η κάθε ομάδα ένα ρυθμικό σχήμα που να μπορεί να διώξει τα κακά πνεύματα.
Μην ξεχάσετε να σημειώσετε την ένταση που θα έχει, την ταχύτητα και το μουσικό όργανο ή ήχο από αντικείμενο που πιστεύετε ότι ταιριάζει.
Όταν το καταφέρετε, παρουσιάστε η κάθε ομάδα ξεχωριστά το ρυθμικό σχήμα που φτιάξατε.




Μουσικά όργανα:


Ταχύτητα:
Φτιάξτε μια μικρή μουσική παράσταση με θέμα το έθιμο «Το δέντρο του Μάη».
Ακολούθησε εσύ και οι συμμαθητές σου τις οδηγίες και τις συμβουλές που θα δώσει ο δάσκαλός σου και η αναπαράσταση του εθίμου θα είναι έτοιμη!
Πολύχρωμα στεφάνια, τραγούδια και χοροί συνοδεύουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι γιορτή.
Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς είναι πάρα πολλά. Εσύ γνώρισες και διασκέδασες με ένα από αυτά, «Το δέντρο του Μάη».

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ

Εκπαιδευτικό παιχνίδι Φτιάξε ένα μουσικό νησί