Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων (Α-Β Δημοτικού) - (Εμπλουτισμένο)

ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Εικόνα

Η σφυρίχτρα

Ένας μικρός βοσκός βοσκούσε τα πρόβατά του κοντά σ' ένα ποταμάκι.

Ξάφνου παρουσιάστηκε ένας γέρος. Ήταν ο Χριστός μεταμορφωμένος. Ρώτησε το βοσκό αν ήταν καλό παιδί, αν πρόσεχε τα πρόβατά του και τέλος αν ήθελε να τον περάσει από το ποτάμι.

[…] Ο μικρός σήκωσε τις άκρες του παντελονιού του και τον πέρασε απέναντι.

Τότε ο Χριστός τον ρώτησε τι θα ήθελε να του χαρίσει. Εκείνος απάντησε ντροπαλά ότι δεν ήθελε τίποτα. Ο Χριστός του είπε:

— Σου αρέσουν οι γιορτές; Θα σε ευχαριστούσε αν σου χάριζα μια σφυρίχτρα που θα τους έκανε όλους να χορεύουν γύρω σου; Το μόνο που χρειάζεται είναι να σφυρίξεις και να σκεφτείς αυτό που θέλεις και αυτό θα γίνεται.

Πόσο ευχαριστήθηκε όταν απόκτησε αυτή τη σφυρίχτρα! Άρχισε βάζοντας τα προβατάκια του να χορεύουν! Οι γονείς του που δούλευαν λίγο πιο πέρα στον αχυρώνα, έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει! Ο μικρός, βλέποντάς τους, άρχισε να σφυρίζει και οι γονείς του έδωσαν τα χέρια και άρχισαν να χορεύουν!

[…] Εκείνη την ώρα περνούσε ένας καροτσιέρης που κουβαλούσε γυαλικά. Ο μικρός βοσκός σφύριξε με τη σφυρίχτρα του και ο καροτσιέρης, το άλογο, το κάρο, τα γυαλικά, όλα άρχισαν να χορεύουν!

Και αν ο μικρός βοσκός δεν έχει σταματήσει, θα χορεύουν ακόμα!

Λαϊκό γαλλικό παραμύθι

Ποιοι χορεύουν στο παραμύθι; Διηγήσου στους συμμαθητές σου πότε ήταν η τελευταία φορά που χόρεψες εσύ και τι ένιωθες χορεύοντας.

Κάθε λαός έχει τα παραμύθια του. Μόλις διάβασες ένα λαϊκό παραμύθι από τη Γαλλία. Ψάξε σε βιβλία και βρες ένα παραμύθι από άλλη χώρα. Αν οι συμμαθητές σου κάνουν το ίδιο, μπορείτε να φτιάξετε το βιβλίο με «Τα παραμύθια απ' όλο τον κόσμο». Σπύρος Μελετζής, «Βοσκόπουλο με φλογέρα»

Σπύρος Μελετζής,
«Βοσκόπουλο με φλογέρα»

Κάθε τόπος έχει τους δικούς του χορούς. Στις παρακάτω εικόνες βλέπεις ανθρώπους από δύο διαφορετικά μέρη της Ελλάδας να χορεύουν. Βρες ένα χορό του τόπου, από τον οποίο κατάγεται η οικογένειά σου. Μπορείς να δείξεις τα βήματα στους συμμαθητές σου;

Γλέντι γάμου στο Aγγελοχώρι NάουσαςΠαραδοσιακός χορός Μυτιλήνης

Παραδοσιακός χορός Μυτιλήνης

Γλέντι γάμου στο Aγγελοχώρι Nάουσας